Όπου υπάρχει ομαδική ζωή, από το κοτέτσι με τον αρχηγό κόκορα μέχρι και το μικρό σμήνος πτηνών, γαλιάντρα, καρδερίνα κλπ υπάρχει ιεραρχία και κλιμάκωση της θέσης του κάθε πτηνού, είτε κατά τους μήνες ένταξης των νέων πτηνών στην "μεγάλη" ανταγωνιστική κοινωνία, είτε αυτή προέρχεται από την ανάγκη προστασίας του σμήνους. Αυτά τα κοπάδια μικρά ή μεγάλα την Άνοιξη με τη δημιουργία των ζευγαριών σταματούν να υπάρχουν.1. Σε ποια ειδη πουλιων αναφερεσαι που υπαρχει αρχηγος σμηνους ενα κυριαρχο αρσενικο που κανει κουμαντο; Αυτο δεν συνηθιζεται στα πουλια σε αντιθεση ισως με πολλα αλλα "κοπαδιαστα" ζωα. Τα πουλια κυριως χρησιμοποιουν τον αριθμο τους ως αμυνα κι οχι ως επιθεση οπως κανουν τα αρπακτικα που συνηθως εκει η ομαδα διεπεται απο ιεραρχια.
Φυσικά και το περιβάλλον βοηθάει είτε αρνητικά, είτε θετικά το πουλί να σιτιστεί. Ποιο πουλί όμως; Αυτό που ξέρει, αυτό που έχει διδαχθεί, αυτό που γνωρίζει πως και που θα βρει τροφή και κυρίως πως θα προστατευτεί από όλα τα αρπακτικά.2. Ναι βεβαια, μεσα σε μια τσιμεντουπολη τι αλλο να βρει ή ποιους ομοιους του να βρει να ακολουθησει; Αν εμενες σε κανενα χωριο, θα ερχοταν πιστευεις στο σπιτι σου η καρδερινα που εφυγε απο το γειτονα για να φαει απο τα σπορια που πεφτουν απο τα καναρινια σου; Ακομη κι αν θεωρησουμε οτι η πιθανοτητα δεν ειναι ποτε μηδεν, πιστευεις οτι θα ειναι εστω και παρομοια με αυτην ενος πουλιου που δραπετευσε σε μια πολη;
Τα "γιαβράκια" που με χαρά επιδεικνύουν οι "κατσαπλιάδες" δεν έχουν καμία πιθανότητα επανένταξης όπου κι αν βρίσκονται. Χρειάζεται τεκμηριωμένη και εξειδικευμένη προσπάθεια από έμπειρους και με τον αντίστοιχο εξοπλισμό ανθρώπους ώστε να υπάρχουν πιθανότητες επιβίωσης κατά την επιστροφή τους στη φύση.