Γενικά Ελληνική ράτσα καναρινιού

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης patileta
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

patileta

PB New Member
Εγγραφή
19 Μαρ 2022
Μηνύματα
27
Πόλη
βουλα
Πρώτα πρώτα όλοι οι συνοδοιπόροι αυτού του ιστότοπου να έχουν καλή Ανάσταση με υγεία για τους ίδιους και για αυτούς που αγαπούν. Θέλω να ρωτήσω επειδή βλέπω μια πολύ μεγάλη αγάπη, από πολύ κόσμο, σ΄ αυτό το χόμπι, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια προσπάθεια για δημιουργία μια ελληνικής ράτσας καναρινιου? Φαντάζομαι ότι υπάρχουν εκτροφείς με τρομερή πείρα που μπορούν και έχουν τη γνώση και την υπομονή να δημιουργήσουν οι ίδιοι ή σε συνεργασία μια ράτσα καναρινιού που θα μας έκανε περήφανους όπως έχουν οι άλλες χώρες τις δικές τους. Δεν ξέρω εάν παλιά έχει ξαναθιχθεί το ζήτημα, αλλά θα ήταν πολύ εντυπωσιακό εάν υπήρχε μία ελληνική ράτσα.
 
και χρειάζεται μια συντονισμένη προσπάθεια πολλών εκτροφέων ή απλά χρειάζεται ένας ή δύο. Φαντάζομαι ότι εκείνοι που θα προσπαθήσουν θα πρέπει έχουν αρκετή πείρα.
 
Η δημιουργία, η σταθεροποίηση και η διατήρηση μιας "φυλής" χρειάζεται βαθειά γνώση γενετικής , άφθονο χρόνο, υψηλού επιπέδου ομάδα εκτροφέων, στενότατη συνεργασία και οργάνωση, χρήμα για πολλών ειδών αναλύσεων γύρο απο την μορφή σωματότυπου,πτερωμάτων,DNA, κ.λ.π . Είμαστε πολύ μακρυά απο αυτό το επίπεδο και εν τέλη αμφιβάλω κι' αν, σαν νοοτροπεία,έχουμε αυτές τις προδιαγραφές .
Αυτά αφορούν τους ανθρώπους που ασχολούνται συστηματικά με κάποιου είδους εκτροφή, απο μεσαία (50-100 πουλια) έως μεγάλη (πάνω απο 200-300) . Αν πάμε και σε ανθρώπους που ασχολούνται με μικρό αριθμό καναρινιών , εκεί συνήθως ο καθ' ένας ζευγαρώνει ό,τι βρεί μπροστά του. Κανένα ενδιαφέρον για τη διατήρηση της καθαροαιμίας .Κανένας έλεγχος για την καταλληλότητα των διασταυρούμενων πτερωμάτων. Ουδεμία μέριμνα για προέλεγχο των γενητόρων κ.λ.π-κ.λ.π-κ.λπ
 
Δηλαδή η υπόθεση στην Ελλάδα είναι χύμα στο κύμα ή έχουμε ανθρώπους που μπορούν αν θελήσουν να δημιουργήσουν ομάδα που θα το κατορθώσει? Mάλλον μια απογοήτευση διακρίνω.
[automerge]1650707159[/automerge]
Οσο και αν ακουστεί λιγάκι παράλογο αυτό που θα πω και συγχωρείστε την αμάθεια μου έχω δει κόκκινα καναρινια, πορτοκαλί καναρίνα, άσπρα καναρίνια, καναρίνια με χρωματισμούς αλλά δεν έχω δει ένα κατάμαυρο καναρίνι. Υπάρχει ή δεν υπάρχει. Εγώ τουλάχιστον δεν έχω δει κανένα. Γίνεται να υπάρξει ας πουμε κάτι τέτοιο?
 
Τελευταία επεξεργασία:
Κοίταξε από ότι ξέρω κατάμαυρο καναρίνι δεν υπάρχει. Υπάρχει το μαύρο καναρίνι (serinous pusillus) αλλά δεν είναι τελείως μαύρο. Έχει και καφέ - άσπρα - μαύρα στίγματα, μαύρο στο κεφάλι και πάνω από το ράμφος προς τα πάνω απλώνεται λίγο κόκκινο. Βεβαία και αυτό ανήκει στην οικογένεια των σπιζων.
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
Κοίταξε είναι λίγο δύσκολο αλλά λογικά μπορεί και να υπάρξει.
 
Νομιζω θα ηταν κατι το πολυ ομορφο
[automerge]1650711564[/automerge]
ενα καναρινι σαν μαυρο βελουδο το αντιστροφο του ασπρου
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
αλλά δεν έχω δει ένα κατάμαυρο καναρίνι. Υπάρχει ή δεν υπάρχει
Μαύρο είναι αυτό https://community.petbirds.gr/threads/Μαύρο-ο-αρχέγονος-τύπος-καναρινιού.30527/ Υπάρχουν όμως κάποιες πολύ σκούρες μεταλλάξεις οι οποίες οπτικά φέρνουν πολύ στο κατάμαυρο. https://community.petbirds.gr/forums/articles/?prefix_id=96

Ονόματα χωρών ή πόλεων παίρνουν συνήθως τα καναρίνια φωνής και τύπου. Τα χρώματος ονομάζονται με βάση τις μεταλλάξεις τους. Επομένως αν θεωρητικά υπήρχε μία μετάλλαξη χρώματος που θα είχε ξεκίνησε και αναπτύχθηκε στην Ελλάδα, το πιθανότερο είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία δεν θα το γνώριζε καν.

Για να ξεκινήσει και να αναπτυχθεί μία νέα ράτσα χρειάζεται η υποδομή που αναφέρει ο Μάκης, η οποία δυστυχώς δεν υπάρχει στη χώρα μας. Μπορεί τα τελευταία χρόνια η εκτροφή χρώματος να είναι κάπως πιο αναπτυγμένη από τις εκτροφές καναρινιών τύπου και φωνής και ίσως με ΠΟΛΛΗ προσπάθεια μπορούσε να γίνει κάτι. Αν μιλάμε όμως για τύπου και φωνής, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα σε επίπεδο υποδομής.

Υπάρχει και ένα άλλο πολύ βασικό πρόβλημα. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα συνεργασιών για την επίτευξη κοινών στόχων και σκοπών. Ακόμη κι αν ξεκινήσει μία κοινή προσπάθεια, το πιθανότερο είναι ότι σε 6 μήνες θα διαλυθεί.
 
ΝΑΙ συμφωνώ απόλυτα σ΄ αυτό. ότι εάν ξεκινήσει κοινή προσπάθεια πρέπει να αναγνωριστεί ηγετικά κάποιος στον οποίο όλοι θα συγκλίνουν ότι ξέρει πολύ καλά τι κάνει αλλά κυρίως θα πρέπει να διοικήσει την ομάδα που θα φιαχτεί. Εσείς βέβαια ξέρετε πόσο πολυπληθείς πρέπει να είναι αυτή η ομάδα που θα κάνει το πείραμα. Οσοι δηλαδή που εν μέρει είχατε συμμετάσχει σε ένα τέτοιο πείραμα την πρώτη φορά που απέτυχε. Ναι συμφωνώ ότι η Ελλάδα έχει προβλήματα με το εγώ του καθενός αλλά αυτά ειναι πράγματα συντονισμού που πρέπει να τα αποδεχθεί κάποιος και να ακολουθήσει για να βγει ένα τέτοιο αποτέλεσμα.
[automerge]1650712467[/automerge]
Φυσικά τα γράφω εγώ που βρίσκομαι στο εξωτερικό, αλλά πραγματικά δεν θα είχα κανένα πρόβλημα εάν υπήρχε κοινός τόπος για να γίνει αυτό το πείραμα να πηγαίνει και απλώς να καθαρίζω χωρίς καν να εκφέρω γνώμη.
 
Οσοι δηλαδή που εν μέρει είχατε συμμετάσχει σε ένα τέτοιο πείραμα την πρώτη φορά που απέτυχε.
Η προσπάθεια του Ελληνικού καναρινιού φωνής στην οποία αναφέρθηκα στο πρώτο μου μήνυμα, ήταν από όσο γνωρίζω ατομική. Κατά πόσο μοιράστηκε και σε άλλους εκτροφείς, δεν γνωρίζω ακριβώς.
 
Σε τι θα διέφερε ένα ελληνικό καναρίνι στη φωνή. Πραγματικά έχω απορία
 
Σε τι θα διέφερε ένα ελληνικό καναρίνι στη φωνή. Πραγματικά έχω απορία
Το προσπαθούσαν να του περάσουν φωνές από ελληνικά ιθαγενή με την ελπίδα ότι θα μείνουν κάποια στιγμή στο DNA του.
 
πως θα γινόταν αυτό, αφού ξέρω και σας παρακαλώ διοθρώστε με αν κάνω λάθος, ότι το μείγμα με τα αγριοπούλια της ελλάδας αποδίδει μεν όμορφα πουλιά, που όμως παραμένουν όμορφα πουλιά, και δεν αναπαράγονται αλλά σταματούν στην πρωτη γενιά (μουλοι)
 
Η προσπάθεια δεν αφορούσε την παραγωγή υβριδίων, αλλά ΚΑΝΑΡΙΝΙΩΝ που τα πρώτα θα είχαν ακούσματα ΜΟΝΟ από συγκεκριμένα πουλιά της Ελληνικής φύσης, μέχρι αυτό το ρεπερτόριο να γίνει το μόνιμα δικό τους.
 
Aν έχεις στο μυαλό σου κάτι τέτοιο ..
[automerge]1650718529[/automerge]
Είναι κάτι που δουλεύεται ήδη εδώ και αρκετά χρόνια με την εισαγωγή στα Αρχικά Μαύρα του μπλέ παράγοντα αλλα και των νεότερων μεταλλάξεων ONYX και COBALT .
[automerge]1650718704[/automerge]
Τελευταία έχει προκύψει η συμμετοχή κάποιων νέων "μεταλλάξεων" (υπερμελανινισμός) , που δείνει μια σχεδόν τέλεια μελανοποίηση ακόμα και δέρματος .Το θέμα είναι οτι εμφανίζει εξαιρετικά υψηλά ποσοστα θνησιμότητας ανάμεσα στους νεοσσούς.
 

Συνημμένα

  • rty.webp
    rty.webp
    5,4 KB · Προβολές: 16
  • rtyu.webp
    rtyu.webp
    5 KB · Προβολές: 16
  • rtyui.webp
    rtyui.webp
    74,4 KB · Προβολές: 16
  • rtyuio.webp
    rtyuio.webp
    43,7 KB · Προβολές: 16
Τελευταία επεξεργασία:
πως θα γινόταν αυτό, αφού ξέρω και σας παρακαλώ διοθρώστε με αν κάνω λάθος, ότι το μείγμα με τα αγριοπούλια της ελλάδας αποδίδει μεν όμορφα πουλιά, που όμως παραμένουν όμορφα πουλιά, και δεν αναπαράγονται αλλά σταματούν στην πρωτη γενιά (μουλοι)
Τα φωνητικά χαρακτηριστικά δεν είναι όλα εκ γενετοίς, υπάρχουν και τα επίκτητα. Η "κλοπή" κάποιων χαρακτηριστικών μελωδιών απο άλλα πουλιά είναι πιθανή και ο τρόπος γνωστός στους φανατικούς του είδους. Το θέμα δεν βρήσκεται εκεί, αλλά στην δυνατότητα σταθεροποίησης μιας ποικιλίας πουλιών που θα "λέει" πάντα την ίδια μελωδία , ώστε να διαμορφωθούνκάποια στάνταρς που θα την χαρακτηρίζουν.
 
  • Like
Αντιδράσεις: jk1980
ομολογουμενως εντυπωσιακο. που εγινε η προσπαθεια και γιατι πεθαινουν οι νεοσσοι΄?
 
ομολογουμενως εντυπωσιακο. που εγινε η προσπαθεια
Αρχικά νομίζω Γερμανία (Friz-Elke Heiler) . Αλλα έχουν ακολουθήσει Ισπανοί και Ιταλοί. Βέβαια λίγα μαθαίνουμε απο αυτά που συμβαίνουν με τους εκπληκτικούς εκτροφείς στην Βραζιλία και Αργεντινή.
και γιατι πεθαινουν οι νεοσσοι΄?
...Αυτό είναι ακόμα στο επίπεδο των υποθέσεων.
 
Back
Top