Φροντίδα Ενδεδειγμένη θερμοκρασία εσωτερικού χώρου για παπαγάλους

Geokilkis

PB Member
Εγγραφή
23 Μαϊ 2021
Μηνύματα
472
Πόλη
Κιλκίς
Καλημέρα και να έχετε μια όμορφη Κυριακή.

Λοιπόν επειδή έχω λάβει διάφορες απαντήσεις σχετικά με τις θερμοκρασία του χώρου που έχουμε τους παπαγάλους μας.

-ενας εκτροφέας μου είπε ότι και σε συνθήκες με ίδια εξωτερική θερμοκρασία δεν έχουν πρόβλημα, αρκεί φυσικά να μην έχουμε ρεύματα αέρα και να μην παγώνουν οι ποτίστρες.
-ενας άλλος μου είπε πως διατηρεί την ίδια θερμοκρασία με αυτή του σπιτιού του.
-και ένας άλλος ότι φροντίζει η θερμοκρασία να μην πέφτει κάτω από τους 10 βαθμούς.

Εσείς με βάση τις εμπειρίες σας ποια θεωρείτε την ενδεδειγμένη θερμοκρασία εσωτερικού χώρου ανάλογα με την εποχή (κυρίως τον χειμώνα) για την ευζωια των παπαγάλων σας;

(Έχω τη δυνατότητα να έχω όποια θερμοκρασία επιθυμώ)
 
@Geokilkis
Πιστεύω ότι ή θερμοκρασία σε ένα χώρο που βρίσκονται παπαγάλοι δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη των 7-8°C τον Χειμώνα και πάνω από 28- 30°C το Καλοκαίρι.
Όταν τα πουλιά εκτίθενται σε ακραίες θερμοκρασίες ( ψύχος-ζεστή) για μεγάλο διάστημα αδυνατίζει η άμυνα του οργανισμού τους και γίνονται ευάλωτα σε ασθένειες.
Βρήκα ένα χρήσιμο άρθρο που απευθύνεται σε νέους εκτροφείς, (ειδικά για cockatiel) , πιστεύω ότι θα σε βοηθήσει για το ξεκίνημα σου.
 
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
Αυτό που σκεφτόμουν όταν άκουγα τις απαντήσεις είναι ότι επειδή θα αεριζω τον χώρο καθημερινά θα κάνω δοκιμές και όπου τα πουλάκια νιώθουν πιο άνετα εκεί θα σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία για τον χειμώνα.
Μου πέρασε σαν σκέψη ότι τα πουλιά πρέπει να ακολουθούν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος (με ελάχιστα και μέγιστα όρια φυσικά) ώστε να μπορούν να βρίσκονται σε αντιστοιχία οι ορμόνες, πέρα δηλαδή από τις ώρες τις ημέρας..
Σαν σκέψη και σαν προβληματισμό- ερώτηση...
Επειδή πρέπει να υπάρχει στον χώρο εξαερισμός με ειδικά φίλτρα κτλ κάνουμε μια μελέτη ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία και να μην υπάρχει και θόρυβος.
 
Μου πέρασε σαν σκέψη ότι τα πουλιά πρέπει να ακολουθούν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος
Σωστά αλλά πιο περιβάλλον της Ελλάδος ή της χώρας που ζούνε?
Επειδή πρέπει να υπάρχει στον χώρο εξαερισμός με ειδικά φίλτρα κτλ κάνουμε μια μελέτη ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία και να μην υπάρχει και θόρυβος
Ίσως αν το μοτέρ ήταν έξω η σε κάποιο άλλο χώρο και υπήρχαν αεραγωγοί.
 
Καλή η ερώτηση σχετικά με το περιβάλλον...
Νομίζω ότι πιο σωστό είναι σύμφωνα με το περιβάλλον της πατρίδας τους μιας και αυτό θα έχει λογικά στο dna του..

Ναι ο εξαερισμός θα έχει δύο γραμμές αεραγωγών και ένα κεντρικό μοτέρ, από ότι μου είπε σήμερα ο μάστορας μόνο αν δουλέψει στο τέρμα θα ακούγεται, οπότε το λύσαμε και αυτό...
 
Οπότε για να έχει 2 σωλήνες θα κάνει ανακύκλωση αέρα και όχι εξαερισμό.
 
Όχι θα είναι δύο σωλήνες που στο τέλος θα ενώνονται για να πάνε στο μοτέρ. Αυτό κατάλαβα τουλάχιστον από το σχεδιάγραμμα.
Οι δύο σωλήνες είναι σε διαφορετικό πλάτος. Όχι δίπλα δίπλα δηλαδή γιατί δεν το έγραψα σωστά.
Υπάρχει και η δυνατότητα ώστε ο εξαερισμός να φέρνει και αέρα μέσα αλλά επειδή φοβάμαι πως άμα γίνει αυτό μπορεί ο αέρας να μην είναι τόσο καθαρός στο μέλλον (λογικά οι αεραγωγοί θα βρωμιζουν) δεν θα ήθελα να έρχεται μέσα τέτοιος αέρας.
Εξάλλου υπάρχουν και τα παράθυρα..
 
  • Like
Αντιδράσεις: jk1980
Εμένα που ακούγεται καλύτερο η ανακύκλωση για να μην έχεις πολλές απώλειες θερμοκρασία το χειμώνα, γτ άμα βγαίνει ο αέρας από κάπου θα μπει άλλος κρύος. Ίσως αν γίνεται να έχεις και της 2 επιλογές, ανακύκλωση και άμα θες να το γυρνάς εξαερισμό. Τα φίλτρα σίγουρα θα θέλουν καθάρισμα τακτικά έτσι και αλλιώς, τουλάχιστον το πρώτο. Θα σου βάλει και ενεργού άνθρακα?
 
Λοιπόν σχετικά με τον εξαερισμό, θα έχουμε δύο ανεξάρτητες γραμμές αναρρόφησης από μέσα προς τα έξω, υπάρχει και η επιλογή για το αντίθετο αλλά θα χρησιμοποιηθεί μόνο σε περίπτωση ανάγκης.
Θέλω ο εισερχόμενος αέρας να μην έρχεται σε επαφή με σωλήνες ή κάποιο μόνιμο σύστημα που εσωτερικά θα βρωμιζει σίγουρα με τον καιρό. Έτσι θα μπουν στα παράθυρα βεντιλατερ που θα φυσάνε προς τα μέσα.
Και η είσοδος και η έξοδος του αέρα θα γίνεται με αργό Ρυθμό ώστε να μην έχουμε απότομες αλλαγές θερμοκρασίας ή ρεύματα αέρα.
Πάντα βέβαια αν επιτρέπεται σύμφωνα με τους νόμους για την εκτροφή. Αναμένω ακόμα τι ακριβώς χρειάζεται.

Μετά από πολλές δοκιμές κατέληξα πως η χαμηλότερη θερμοκρασία που τα πουλάκια μου ένιωθαν πιο άνετα είναι οι 15 βαθμοί οπότε θα μείνω σε αυτή και μέγιστη όταν έρθει η ώρα πάλι με δοκιμές θα καταλήξω κάπου αφού οι επιθυμητές θερμοκρασίες επιτυγχάνονται εύκολα και οικονομικά.
 
Back
Top