Φροντίδα Να βάλω λάμπα UV σε κλουβί εσωτερικού χώρου με παπαγαλάκια;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Napoleon
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Unlike normal fluorescent lamps, the Arcadia Bird Lamp uses special UV emitting phosphors to replicate the spectral pattern of sunlight with 12% of the total light output emitted as UV-A and 2.4% UV-B. Τάδε έφη arcadia... Και στην περίπτωση των λαμπτήρων της λοιπόν, η έκθεση των πουλιών πρέπει να υπερβαίνει κατά πολύ το μισάωρο, για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα στην σύνθεση της βιαταμίνης D.

Αυτο που παρεθεσες απο το site της Arcadia Χρηστο ειναι ακριβως αυτο που επισημάναμε πιο πανω εγω και ο @Φοίβος , οτι δηλαδη οι κοινοι λαμπτηρες φθορισμου ειναι ακατάλληλοι για την χρηση που θελουμε εμεις στα πτηνα.

Οι κοινοι λαμπτηρες, οπως αυτοι που αναφερονται στο blog, δεν ειναι κατασκευασμένοι να αποδιδουν UVA/B.
Βy default αποδιδουν ελαχιστη ποσοτητα UV και μάλιστα φερουν ειδικη μονωτικη επιστρωση εσωτερικα ωστε να να δεσμεύεται και αυτη η ελαχιστη ποσοτητα.

Εδω θα πρεπει να αναφερω οτι full spectrum φωτισμος μπορει να αποδοθει και με led λαμπες. Σε αυτη την περιπτωση απλα "διορθώνεται" η οραση των πτηνων αλλα η UVA/B παραμενει ζητουμενο.
 
ΟΚ! Είχα μείνει στη δήλωση των κατασκευαστών ότι και οι λάμπες φθορισμού εκπέμπουν UV, αλλά σε αποδεκτά επίπεδα. Δεν ήξερα ότι φέρουν ειδική επίστρωση, για να απορροφάται η UV που εκπέμπουν. Ευχαριστώ για την πληροφορία. Θα προχωρήσω κι εγώ στις αντίστοιχες προσαρμογές για τα πουλιά μου.
 
Άρα ουσιαστικά με την Ε27 δε χρειάζομαι κάποια ιδική βάση απλώς την τοποθετώ πάνω από το κλουβί σε απόσταση περίπου 20 εκατοστά και την ανάβω μισή ώρα την ημέρα περίπου;
 
Ναι η Ε27 ειναι shelf-ballasted δεν χρειαζεται κατι αλλο.
Η μεγιστη αποσταση συνφωνα με τον κατασκευαστη ειναι μεχρι 50εκ αποσταση (απο το κλουβι), εγω θα διαλεγα μια αποσταση 25-30εκ και φυσικα φροντιζεις να υπαρχει πατηθρο σε υψηλη θεση στο σημειο που θα ειναι η λαμπα.

10-12 ωρες την ημερα λεει το Arizona Exotic Animal Hospital οτι ειναι αφαλης η χρησης της.
 
Το πιο άνετο για λάμπα που έχω και εγώ είναι της avian sun το επιδαπέδιο φωτιστικό γιατί κάνει και την μετακίνηση του κλουβιού εύκολη.
 
Back
Top