Φροντίδα Εξωτερική κλούβα για συγκατοίκηση παπαγάλων, καναρινιών, παραδείσιων

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης makissss
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

makissss

PB New Member
Εγγραφή
24 Αυγ 2011
Μηνύματα
13
Καλησπέρα και καλή χρονιά,
έχω έναν χώρο περιφραγμένο περίπου 12 τετραγωνικά με δύο δέντρα μέσα. Μπορώ να το κλείσω από πάνω με κοτετσόσυρμα και να βάλω μέσα πτηνά (θα έχω και ένα κομμάτι τελείως καλυμμένο για βροχές κλπ); Μπορούν να συνυπάρξουν παπαγαλάκια με καναρίνια και παραδείσια; Θα αντέχουν όλο το χρόνο έξω; μπορώ να φυτέψω διάφορα φυτά που θα τρώνε; χρειάζεται να προσέξω κάτι ιδιαίτερο; Πιστεύετε είναι εφικτή η ιδέα μου ή να μην το κάνω;
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Καλησπέρα.
Οι μεγάλες κλούβες έχουν και μεγάλα προβλήματα.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή και οι αιμομιξίες (προκαλούν δυσάρεστα αποτελέσματα στους νεοσσούς).
Επίσης είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί ένα πουλί που μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα.
Αν νοσήσει ένα πουλί είναι πολύ εύκολο να μεταδώσει γρήγορα την αρρώστια και στα υπόλοιπα.

Θα αντέχουν όλο το χρόνο έξω;
Τα καναρίνια αντέχουν όταν είναι προστατευμένα από ρεύματα αέρα και βροχή και αυξάνοντας τους λιπαρούς σπόρους στην διατροφή τους.
Τα παπαγαλάκια και τα παραδείσια χρειάζονται πιο προστατευμένο και θερμό περιβάλλον.
 
Καλησπέρα.
Οι μεγάλες κλούβες έχουν και μεγάλα προβλήματα.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή και οι αιμομιξίες (προκαλούν δυσάρεστα αποτελέσματα στους νεοσσούς).
Επίσης είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί ένα πουλί που μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα.
Αν νοσήσει ένα πουλί είναι πολύ εύκολο να μεταδώσει γρήγορα την αρρώστια και στα υπόλοιπα.


Τα καναρίνια αντέχουν όταν είναι προστατευμένα από ρεύματα αέρα και βροχή και αυξάνοντας τους λιπαρούς σπόρους στην διατροφή τους.
Τα παπαγαλάκια και τα παραδείσια χρειάζονται πιο προστατευμένο και θερμό περιβάλλον.
Χμ, κατάλαβα! Θα έκανε μία μεγάλη φωλιά; ή κάτι σαν μικρό σκυλόσπιτο; θα μπαίνουν μέσα άραγε να προστατεύονται;
 
θα μπαίνουν μέσα άραγε να προστατεύονται;
Το κύριο πρόβλημα είναι η χαμηλή θερμοκρασία, αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε εξωτερικό χώρο.
 
Συνήθως τα παπαγαλάκια και τα παραδείσια μπορούν να συνυπάρξουν, έχουν παρόμοια διατροφή.
Τα καναρίνια έχουν διαφορετική διατροφή αλλά μπορούν να συνυπάρξουν σε μια μεγάλη κλούβα, το κάθε είδος θα διεκδικήσει και θα καταλάβει ένα σημείο της κλούβας.
Όταν συνυπάρχουν αρκετά πουλιά πάντα θα υπάρχουν και αψιμαχίες για το μπάνιο , την τροφή, το σημείο κουρνιάσματος.
 
Μόνο από παπαγαλάκια ξέρω, οπότε μόνο σε αυτό μπορώ να εκφέρω γνώμη. Αν εννοείτε κανονικό σκυλόσπιτο τύπου Σνούπι, που αντί για κάγκελα έχει τοίχους, τα πράγματα είναι δύσκολα για διάφορους λόγους. Καταρχάς στα μπάτζι, όπως και σε όλους τους παπαγάλους, αρέσει πολύ το σκαρφάλωμα και τα ακροβατικά, τα οποία επίσης είναι άριστη άσκηση. Θα είναι χρονοβόρο και δύσκολο να φτιάξετε κατασκευές που να προτρεπουν σε σκαρφάλωμα, ενώ τα κάγκελα είναι έτοιμο παιιχνίδι. Επιπλέον, οι κλειστοί χώροι παραπέμπουν σε φωλιά, και μόλις νομίσουν ότι βρήκαν φωλιά, χτυπούν οι ορμόνες. Μόλις προ μηνός υιοθέτησα ένα μπάτζι, μισο Εγγλέζικο (δλδ αρκετά μεγαλύτερο και βαρύτερο σε σύγκριση με το μέσο παπαγαλάκι) που, σε μεγάλη κλούβα αναπραγωγής είχε τσακωθεί με άλλο αρσενικό και ίσα που την έβγαλε. Πάνε 4 μήνες από τότε, ακόμα δεν βλέπει καλά από το τραυματισμένο μάτι και έχει αίματα στα φτερά του που δεν φεύγουν. Είναι λοιπόν λεπτή η ισορροπία μεταξύ της ελευθερίας του χώρου πετάγματος και της ορμονικής συμπεριφοράς.

Δεν ξέρω τι εννοειτε ως παραδείσια, ζεβράκια πχ? Δεν έχω εμπειρία, αλλά τα μπάτζι είναι υπερκινητικά, υπερενθουσιώδη και δεν έχουν καμία αίσθηση προσωπικού χώρου, με αποτέλεσμα άλλα πουλιά, από κοκατίλ μέχρι ζακό και περιστέρια διαμάντια να εκνευρίζονται και να γινονται επιθετικά. Δεν νομίζω ότι στην προκειμένη ένα ζεμπράκι μπορεί να κάνει ζημειά σε μπάτζι, αλλά το μπάτζι που δέχεται επίθεση σίγουρα θα παλέψει με νύχια και με ράμφος, και αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειςε.
 
Είναι πολυ μεγάλος ο χώρος και πολυ ψηλός. Εχει και δέντρα μέσα για να σκαρφαλώνουν. Περίπου τρία μέτρα ύψος. Οσο για το σκυλόσπιτο εννοώ να υπαρχει στον χώρο για να προστατεύονται απο το κρύο. Οχι μόνιμα μέσα. Τα αρσενικά δηλαδη θα τσακώνονται μέχρι θανάτου ;
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Οσο για το σκυλόσπιτο εννοώ να υπαρχει στον χώρο για να προστατεύονται απο το κρύο.
Δεν ξέρω αν θα το δουν έτσι, είναι πολύ επίμονα ζώα από την φύση τους, οπότε αν δεν έχει καταιγίδα δύσκολα θα πάνε όπως θα έκανε ο σκύλος ή γάτα, έτσι είναι τα ζώα της ερήμου.

Τα αρσενικά δηλαδη θα τσακώνονται μέχρι θανάτου ;
Π΄ρωτα θα σκοτωθούν τα θηλυκά για τις φωλιές και μετά τα αρσενικά μεταξύ τους. Από τα δύο φύλα, τα θηλυκά μπάτζι είναι πολύ πιο επιθετικά, δύστροπα και χωροκτητικά, αλλά όταν ξυπνούν οι ορμόνες όλα είναι πιθανά. Επίσης, αν στοχεύετε σε αναπαραγωγή, πρέπει να έχετε άμεση πρόσβαση στις φωλιές, γιατί συχνά ούτε τα μωρά την γλιτώνουν από τους γονείς τους. Αν και, όπως είπε και ο Ιωάννης, γενικά η αναπαραγωγή και ειδικά η αναπραγωγή σε κλούβες είναι επικίνδυνο θέμα.

Για πόσα πουλάκια μιλάμε και για τι είδη?
 
Σκεφτόμουν ενα ζευγάρι Lovebirds και ενα ζευγάρι καναρίνια. Με το σκεπτικό οτι θα αναπαραχθούν
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Τα lovebirds θα κάνουν κομμάτια τα καναρίνια εννοείς ;
 
@makissss Και τα μπάτζι. Είναι επιθετικά και έχουν πολύ ισχυρό ράμφος, και υπερκινητικά πουλιά όπως τα μπάτζι και τα καναρίνια του την δίνουν στα νεύρα. Lovebird δεν πρέπει να συστεγάζονται ποτέ με άλλα είδη.
 
άρα μονο διάφορες ράτσες παπαγαλάκια μπορω ;
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Τι εννοείτε "ράτσες" παπαγαλάκια, δεν υπάρχουν ράτσες μπάτζι, απλώς μπάτζι. Αν αναφέρεστε στα εγγλέζικα, επίσης δύσκολα συζουν με αυστραλέζικα, απρόλο που είναι το ίδιο είδος γιατί είναι πολύ πιο ήσυχα (αν και προσωπικά δεν νομίζω ότι πρέπει να συνεχιστεί η παραγωγή εγγλέζικων, λόγω ακραίων προβλημάτων υγείας που προκύπτουν). Αν αναφέρεστε στα διάφορα χρώματα, αυτό είναι αντίστοιχο του ότι ένα άνθρωπος έχει κόκκινα μαλλιά ενω άλλος καστανά ή ξανθα κλπ. Δεν είναι ράτσες.

Έχετε κάποιο από τα πουλάκια στα οποία αναφέρεστε?
 
Οχι. Δεν εχω. Λέγοντας ράτσες -που απο οτι κατάλαβα το χρησιμοποίησα λάθος αναφερόμενος σε είδη- δηλαδη Μπάτζι lovebirds κλπ
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Όχι, τα lovebird μόνα τους, ποτέ με άλλο είδος.

Αν μου επιτρέπετε όμως, οφείλω να πω ότι δεν είναι ξαλή η ιδέα της αναπαραγωγής τόσων πτηνών από κάποιον τόσο αρχάριο. Αν δεν έχετε καν φροντίσει ένα πουλάκι από αυτά, μόνο σε τραγωδία θα καταλήξει η αναπαραγωγή, είναι πάρα πολλά αυτά που θα πρέπει να μάθετε και τα πτηνά δεν α σας δώσουν το χρόνο. Θέλει εμπειρία, γνώσεις και δοκιμασμένα ζευγάρια (δλδ πουλιά που γνωρίζονται και δεν θα σκοτωθούν όταν είναι μαζι). Επίσης, μιας και δεν αναφέρετε πού βρίσκεστε, είναι σημαντικό να ξέρετε έναν καλό πτηνίατρο έτοιμο να βοηθήσει σε περίπτωση ανάγκης, και δεν έχουν όλα τα μέρη.
 
Η αλήθεια ειναι οτι σχεδόν παντα ειχα καναρίνια και lovebirds απλως σε διαφορετικά κλουβιά στο σπίτι. Απλώς τωρα σκέφτηκα να φτιάξω έναν τεράστιο χώρο και για τα δυο. Ωστόσο Σας ευχαριστω πολυ για τις συμβουλές. ίσως και να έχετε δίκιο
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Απλώς τωρα σκέφτηκα να φτιάξω έναν τεράστιο χώρο και για τα δυο.
Από μαθηματική άποψη καλή ιδέα, πρακτικά όμως τα καναρινάκια θα γίνουν φτερά και πούπουλα. Δεν είχα ποτέ lovebird, αλλά έχω μπάτζι, είναι πραγματικοί κλόουν τσέπης, αλλά δεν μπορούν να είναι μαζί με τους παπαγάλους που έχετε. Είτε σε διαφορετικα κλουβιά ή, αν μπορείτε, σε διαφορετικά δωμάτιο. Ή καθόλου.
 
Λοιπόν επειδή καταλαβαίνω την ανησυχία σας να φτιάξετε μια όμορφη τεράστια κλούβα εγώ θα σας πρότεινα:
-μελετη των θερμοκρασιών της περιοχής σας γιατί άλλες θερμοκρασίες έχει η Κρήτη άλλες το Κιλκίς που βρίσκομαι εγώ και κάποια πουλιά δεν θα αντέξουν.
- ο χώρος να χωριστεί σε μικρότερες κλούβες πτήσης ανά είδος για να αποφύγετε δυσάρεστους τσακωμούς.
-πρεπει να φτιάξετε μια κατασκευή που θα προστατεύονται από τα ρεύματα αέρα και τη βροχή ανά είδος.
-οπωσδηποτε διπλή είσοδος όπως οι τράπεζες γιατί θα σας φύγουν σίγουρα πουλιά.
-αναπαραγωγη, όπως είπαν και τα παιδιά πιο πάνω θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Καλύτερα όταν μπαίνουν σε φάση αναπαραγωγής να περιορίζονται σε κλουβιά.

Θεωρώ δύσκολο εγχείρημα μια τέτοια προσπάθεια αλλά αν μελετήσετε το κάθε είδος παπαγάλου όλα μπορούν να γίνουν αν το έχετε τόσο μεράκι.
 
Back
Top