Φροντίδα Εξωτικά πτηνά έξω το χειμώνα

exotickeeper

PB New Member
Εγγραφή
23 Απρ 2009
Μηνύματα
21
Πόλη
Σπάρτη
Διατηρώ πουλιά πάνω από 30 χρόνια. Διδάχτηκα από τα λάθη μου και ανταμείφτηκα από τα σωστά μου. Ότι λέω εδώ αποτελεί προσωπική μου άποψη που διαμόρφωσα από παρατήρηση.

Άκουσα κατά καιρούς ότι τα κανάρια είναι "σκληρά" πουλιά. Το ίδιο ακριβώς ακούω και για τις καρδερίνες, αλλά και για τα zebra και τα java finches. Τι σημαίνει "σκληρό" πουλί; Αυτό που αντέχει στο κρύο; Στην πείνα; Στη δίψα; Σε όλα αυτά μαζί;

Οφείλω να πω ότι κανένα πουλί δεν είναι ανθεκτικό στην κακουχία για πάνω από λίγες ώρες. Το σύστημα μεταβολισμού τους στηρίζεται στην συνεχή λήψη τροφής και νερού.

Τι γίνεται όμως με τη θερμοκρασία;

Τα πουλιά έχουν μια φυσική πανοπλία, το φτέρωμα. Τη φυσική τους προστασία από τον ήλιο, από την υγρασία, από το κρύο, από μηχανικές απειλές του περιβάλλοντος και τέλος-τέλος για να πετάνε. Πρώτη φροντίδα του εκτροφέα είναι η μέριμνα για την καλή κατάσταση του φτερώματος.

Τα πουλιά όπως και όλα τα ζώα, αισθάνονται τις αλλαγές του περιβάλλοντος και αναπτύσσουν τις άμυνες που σε βιολογικό επίπεδο θα τους εξασφαλίσουν την προσαρμογή. Άρα απαντώντας στο ερώτημα "Τι σημαίνει "σκληρό" πουλί; Θα απαντήσω: Το προσαρμοσμένο.

Τα ζεμπράκια, οι μπενκαλέζες, τα java, τα παπαγαλάκια, κλπ., αν τα διατηρούμε στο δωμάτιο για πολύ και ξαφνικά τα βγάλουμε έξω χειμώνα καιρό, ε... τότε θα έχουν πρόβλημα. Αν όμως είναι συνέχεια έξω, θα βιώσουν τις αλλαγές των εποχών και θα δοθεί το μήνυμα της άμυνας στο κρύο σταδιακά με αποτέλεσμα να αναπτύξουν καλό φτέρωμα.

Αυτό βέβαια θα το βοηθήσουμε εμείς χορηγώντας πρωτεΐνη και ασβέστιο.

Όλοι μας παρατηρήσαμε τα πουλιά που κοιμούνται. "Φουσκώνουν" το φτέρωμα για να πετύχουν την ιδανική μόνωση.
Το φούσκωμα είναι ποιοτικά και ποσοτικά ανάλογο με τις συνθήκες.

Σαφέστατα, ότι και να κάνει ένα εξωτικό πουλί σε συνθήκες παγωνιάς -10 βαθμών εκτεθειμένο άμεσα, θα πεθάνει.

Δύο είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν την επιβίωση:
  1. Το ρεύμα αέρος.
  2. Η φωλιά.
Η πολύ χαμηλή θερμοκρασία από μόνη της δεν είναι επικίνδυνη αν ο αέρας είναι σχετικά ακίνητος. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να κρατάμε τα κλουβιά μας σε θέση που δεν τα βλέπει ο αέρας.

Η φωλιά είναι το καλύτερο μέσο προστασίας στις καιρικές αντιξοότητες. Το πουλί που συνηθίζει να μπαίνει σε φωλιά είναι εξασφαλισμένο. Τα ζεμπράκια και οι μπεγκαλέζες συνηθίζουν να μπαίνουν σε φωλιά πολύ εύκολα.

Αν μιλάμε για φωλιές στην Ελλάδα, μιλάμε για κατασκευές κλειστές και όχι για τα συνηθισμένα καλαθάκια που μπάζουν από παντού. Δεν μιλάμε για φωλιές του καλοκαιριού.

Η φωλιά διαβίωσης-επιβίωσης χειμώνα, είναι μια κλειστή φωλιά με το ελάχιστο άνοιγμα για να μπαίνει το πουλί, και με πλούσιο υπόστρωμα.
 
Λοιπόν, μετά από ένα σύντομο ψάξιμο στο internet επειδή προβληματίστηκα με το θέμα εάν τα παραδείσια και γενικά τα εξωτικά αντέχουν έξω στο κρύο, βρήκα τα εξής, συγκεκριμένα για τα ζεμπράκια!

Δεν έχω μεγάλη εμπειρία όπως πολλοί εδώ μέσα απλώς γνωρίζω ότι σε θερμοκρασίες κάτω από 10C δεν είναι συνηθισμένα τα ζεμπράκια. Γενικά τα εξωτικά, τα περισσότερα επειδή προέρχοντια από ζεστά κλίματα (βλέπε Αυστραλία και Ασία) λογικό να μην έχουν συνηθίσει το κρύο. Έτσι υποστηρίζεται από τους περισσοτερους και από πολλά βιβλία.

Στο net βρήκα πολλά σάιτ για το θέμα. Ενδεικτικά μεταφέρω τα παρακάτω. Δυστυχώς δε μπορώ να τα μεταφράσω γιατί είναι πολλά αλλα οποιος ξέρει αγγλικά θα καταλάβει.

The best temperature to maintain is around 75 degrees but Zebras can tolerate 50-60 degree temperatures.

Zebra Finches

In spite of their Australian origins, Zebra Finches can stand quite low temperatures (below freezing) if some shelter is available. They do NOT enjoy and thrive in draughty and damp conditions. They can be housed in outside aviaries all year round. However, when breeding it is advisable that the temperature does not fall below a minimum of about 5oC (41oF), and 10oC (50oF) is better.

http://zebrafinchsociety.co.uk

I have been amazed at the range of temperatures that zebra finches can tolerate and enjoy. We have kept them outdoors into the winter months and had them tolerate temperatures down to -8° C without any losses or noticeable stress. In fact, the birds were still actively nesting and raising babies even when their nest boxes were covered with snow and ice. With a steady supply of fresh food they can also tolerate hot dry temperatures well above 43° C.

Recognizing that healthy well conditioned birds can tolerate a wide range of temperatures, one thing we try to do is to minimize the range of changing temperatures and at the same time shelter the birds from drafts and the combination of wind and extremes of wet, dry, cold, and hot conditions. In reality, the average human household temperature range of 10 to 32° C (10-50° F) is probably ideal for the birds if they are in good health and adequately fed.

http://uk.geocities.com/deanbeckett/intro.html

Generally, healthy acclimatised zebra finches will feel quite all right with temperatures between 5° and 30° C. However, when breeding, 15° C should be the minimum temperature. As aviary and cage birds, zebra finches can thrive in a wide range of temperatures and under almost any conditions as long has they have fresh food, clean water and a large enough cage to facilitate exercise and social interaction.

http://www.zebrafinch.co.uk

Birds may become comfortable at near-freezing temperatures or at temperatures upwards of 90° F (32° C).

For cold climates, a heating system (panels and/or lamps) can be installed easily for a relatively low price. Additionally, when temperatures drop below 68° F (20° C), either keep breeding birds indoors or provide auxiliary heating for them (since 68° F is the minimum temperature for successful egg incubation and hatching). Also, bring your birds indoors if the temperature drops/rises considerably lower/higher than what the birds are accustomed to.

http://www.finchinfo.com/housing/lighting_temperature_humidity.php

Aviaries can be kept indoors or outdoors, as long as the temperature does not fall below 40°F.

http://www.peteducation.com

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω που διάβασα είναι συνοπτικά ότι η κατάλληλη θερμοκρασία από τους περισσότερους θεωρείται η μέση, δηλαδή μεταξύ 10-30 βαθμών κελσίου, ακόμα και 5 βαθμών. Ιδίως όταν υπάρχουν όμως αυγά πρέπει να μην υπάρχει κρύο, δηλαδή θερμοκρασίες τουλάχιστον 15 βαθμών.

Σε μερικά σάιτ διάβασα ότι επειδή είναι ανθεκτικά πουλια, όταν ζουν σε κλούβα αντέχουν και θερμοκρασίες πολύ χαμηλές, δηλαδή κάτω των 5 ακόμα και κάτω των 0 βαθμών κελσίου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει μόνωση στην κλούβα από το κρύο και τη βροχή καθώς και κλουβιά ώστε να μπαίνουν μέσα και να ζεσταίνονται.

Προσωπική μου άποψη χωρίς να έχω όμως εμπειρία, είναι να μην κάνουμε δοκιμές κάτω από 15-10 βαθμών κελσίου στα πουλάκια μας. Το ότι είναι ανθεκτικά δε σημαίνει ότι θα τα πάμε και στο βόρειο πόλο!
 
Back
Top