Ασθένειες Επιληψία ή κάτι άλλο;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης mxpf20
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

mxpf20

PB New Member
Εγγραφή
25 Ιαν 2012
Μηνύματα
59
Πόλη
Αθήνα
Θα ήθελα την γνώμη σας πάνω σε κάτι που μου παρουσιάστηκε σε ένα καναρίνι χθες. Το καναρίνι είναι Gloster consort αρσενικό του 14 με το ονοματάκι Βούζας (καθότι είναι φαγανος).😎

Πριν 8 μήνες παρουσίασε αναπνευστικό, του έκανα θεραπεία με Doxiciclina όπως λεει πιστά το φύλο οδηγιών, μετά του έδωσα το mutavit της versele laga και από εκεί και πέρα επεστρεψε στην καθημερινότητα του: φαι, φρέσκα λαχανικά, φρούτα, και δεν ξαναπήρε τίποτα άλλο από φαρμακα. Μονο άλλη μια φορα την παραπάνω βιταμίνη μετά την πτερόροια του. Εδώ και 2 μήνες είχε αρχίσει να κελάηδαει σαν παλιά και ακόμα καλύτερα.

Χθες παρατήρησα ότι είχε ένα φτερό που είχε πέσει από το σώμα του και είχε κολλήσει στην πλάτη του με κάποιο φαγητο (μάλλον από το πορτοκάλι που έτρωγε και τριβόταν πάνω του) και δεν μπορούσε να το ξεκολήσει για 2 μέρες. Είπα να τον πιάσω, να δω νύχια και να του το βγάλω. Τον κράτησα στα χέρια μου το πολύ 30 δευτερόλεπτα.

Μόλις τον άφησα στο κλουβί του έδιχνε σαν να είναι τρομαγμένος. Τον άφησα να ήρεμήσει κανένα δεκάλεπτο και απλά τον παρατηρούσα. Μετά τα 10 λεπτά άρχισα να ανησυχω, γιατί άρχισε να κλείνει τα μάτια του και να βαριανασαίνει και να φαίνεται αποπροσανατολισμένο και να κάθεται στον πάτο του κλουβιου. Δεν μπορούσε να στιηριχτει στο κλαδι.

Τον πήρα από τον χώρο που έχω τα πουλιά και τον έβαλα μόνο του στην κουζινα. Τότε άρχισα να παρατηρώ ότι έχανε τις αισθήσεις του προσωρινά, επανερχόταν άλλα δεν είχε επίγνωση του τι γίνεται γύρω του. Μόλις άκουγε τον παραμικρό θόρυβο (ή και ψίθυρο) ξανα τα ίδια. Και κάποιες στιγμές το έπιασα να έχει και την γλώσσα έξω.

Μετά άρχισε να κάνει σαν να είναι παραλύτη η μια του φτερούγα και εναλάξ τα πόδια του(μια το δεξί και μια το αριστερο). Να ξανακλείνει τα μάτια του και όταν ξανασυνερχόταν ξαναπαρέλυε. Κάποια στιγμή άρχισε να κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό του και ταυτόχρονα να βγάζει κάτι κραυγες σαν να ακουω γεράκι. 😱

Κάποια στιγμή έφυγα από την κουζίνα για να πάρω τηλέφωνο τον πτηνίατρο και όταν γύρισα καθόταν στο κλαδί, αλλά καταλάβαινα ότι δεν είχε επαφή με το περιβάλλον.

Τελικά μετά από 1 ώρα κατάφερα να επικοινωνήσω με τον πτηνιάτρο, το πουλί πλέον ήταν στο κλαδί. Του είπα ότι είχα παλαιότερα επιληπτικό σκύλο και η όλη είκονα, συν το γεγονός ότι δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε γύρω του μου θύμισε έντονα επιληπτική κρίση. Μου συνέστησε να τον βάλω σε σκοτεινό δωμάτιο ( που κακώς δεν το είχα κάνει από πριν, καθότι έχω εμπειρια σε επιληπτικά επισόδια λόγω σκύλου, αλλά το συνηδειτοποίησα όταν μίλησα με τον γιατρό) και μου είπε ότι μπορεί να είχε απλά τρομάξει πάρα πόλυ ή να έχω δίκιο για την επιληψία. Πάντως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα προς το παρόν. Να ηρεμήσει το πουλί και βλέπουμε.

Υπάρχει πιθανότητα να ήταν από στρες, να τρόμαξε και να κράτησε τόσο πολύ; Μιλάμε ότι όλο αυτό κράτησε περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά.

Από το μεσημέρι πήγε στο δωμάτιο μου και αρκέστηκε σε ότι φως έμπαινε από τις γρυλιες και το βράδυ κοιμηθήκαμε μαζι. Στο κομοδίνο απέναντι από το κρεβάτι να τον βλέπω. Ξυπναγα το βράδυ κάθε τόσο να δω ότι είναι καλά, αν και κοιμόταν του καλού καιρού...🙄

Ο Βούζας πάντως σήμερα είναι καλά, τρώει, πάει απο κλαδί σε κλαδί και κάνει τσιου κιόλας.😎

Συγγνώμη για το μακροσκελές της ανάρτησης μου, αλλά ήθελα να πω ακριβώς ότι έγινε και να μου δωσετε τα φώτα σας!
 
Χωρις να εχω γνωσεις στο θεμα, προτεινω να το παρακολουθησεις τις επομενες ημερες και να δεις αν ξανασυμβει. Αν οχι, τοτε ισως ηταν εντονος πανικος. Αν ξαναγινει, τραβας βιντεο αν μπορεις, και πας αμεσα στ γιατρο. Το βιντεο ισως του φανει χρησιμο.
 
Το βίντεακι δεν το είχα σκεφτει.

Επίσης μπορώ να κάνω κάτι άλλο για αυτόν, καμια πολυβιταμίνη, antistress σε κάποιο αρθρο διάβαζα για μια ενίσχυση με κάποια θρεπτικά συστατικά, αλλά δεν βρίσκω το άρθρο στους σελιδοδείκτες...
 
Γνώμη μου είναι πως πρόκειται για έντονο στρες που προήλθε από την πίεση που δέχτηκε με το πιάσιμο του.
Και φυσικά είναι λογικό ένα πουλί να στρεσαριστεί πάρα πολύ αν αισθανθεί τόσο μεγάλο κίνδυνο.
Αν μάλιστα η σημερινή συμπεριφορά του είναι κανονική τότε επιβεβαιώνονται όλα τα παραπάνω.
 
To stress είναι απρόβλεπτος παράγοντας. Κατά τη διάρκεια της πτερόρροιας πέρισυ έπρεπε να πιάσω τον καναρίνο μου για να του κόψω τα νύχια. Πλέον καταλαβαίνει πότε θα τον πιάσω γιατί λόγω του ότι τον έχω σε ζευγαρώστρα πρέπει να χρησιμοποιώ το χώρισμα για να περιορίσω το χώρο. Με το που είδε το χώρισμα έπαθε κρίση άσθματος και μόλις πλησίασα το κλουβί λιποθύμησε. Έπεσε κάτω με το στήθος και ανοιχτές φτερούγες. Νόμισα ότι χαιρέτησε! Τον έπιασα σα να σηκώνεις χαλικάκι. Του πήρε μια μέρα να συνέλθει τελείως.
 
Και τα δικά μου έχουν παρόμοια συμπεριφορά οταν κάνουμε πεντικιούρ.. Ενα Μάλιστα πέφτει ανάσκελαμε τα πόδια ανοιχτά και ακίνητο μέχρι να απομακρυνθω απο το κλουβί. Μετά από λίγο επανέρχεται στα φυσιολογικά του... Κανει κάποια άγρια τιτιβισματα σαν να με " βρίζει" και μετά απο λίγο ουτε γάτα ούτε ζημιά.
 
Κι γω το καλοκαίρι που μετέφερα τα καναρινάκια μου στο εξοχικό, το ένα σχετικά πιο μεγάλο σε ηλικία απ τα υπόλοιπα (τώρα είναι 5μιση-6 ετών) είχε συμπτώματα σαν να έπαθε εγκεφαλικό. Εδώ είναι το θέμα που είχα ανοίξει: https://community.petbirds.gr/threads/Μάλλον-εγκεφαλικό-σε-καναρίνι.24233/
Συμπεραίνω πως μάλλον ήταν απ΄ το άγχος του.

Παρατήρησε το μικρό σου τις επόμενες μέρες και αν δεις κάτι ανησυχητικό τηλ στο γιατρό! 😉 Προσπάθησε όμως γενικά να μην το στρεσάρεις και να μην το αγχώνεις όσο είναι δυνατόν..
 
  • Like
Αντιδράσεις: Myra
Αν ήταν από τον φόβο του, τότε ο κύριος σε κλίμακα από 1-10 είναι στο 12 φοβητσιάρης.
Ας το έχεις στα υπόψιν για το μέλλον και να περιορίσεις τις "στενές" επαφές μαζί του... στις άκρως απαραίτητες.
 
Back
Top