Διατροφή Επιτρέπονται τα κόκκινα φρούτα στα καναρίνια;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης George98
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

George98

PB Known Member
Εγγραφή
19 Μαϊ 2015
Μηνύματα
2.599
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα κατ' αρχήν
Να δίνουμε κόκκινα φρούτα σε καναρίνια και καρδερινοκάναρα (π.χ. κεράσια, φράουλες) τώρα που είναι η εποχή τους και έχουμε;
 
ευχαριστώ :)

Μιράντα μήπως ξέρεις εσύ ή κάποιος άλλος για τα συγκεκριμένα φρούτα που λέω . Αν τα δίνεται στα πουλιά σας γιατί το θέμα που είδα είναι 8-9 σελίδες που ο καθένας λέει την δικιά του άποψη και άντε βγάλε συμπέρασμα...☹
 
  • Like
Αντιδράσεις: Myra
Εγω ειμαι πολυ καινουργια για να εχω ηδη πειραματιστει σε αυτα. Προσωπικα δεν τα εχω δοκιμασει.
 
Βεβαια με μια γρηγορη μαρια βρηκα αυτο
Φρούτα και Λαχανικά

Είναι μια κατηγορία τροφών που μπορούν να κάνουν μόνο καλό όταν χορηγούνται με μέτρο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο αβοκάντο διότι περιέχει ουσίες οι οποίες είναι τοξικές για τα πουλιά και μπορούν να τα σκοτώσουν.

Προτιμήστε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και αν είναι δυνατόν αυτά που προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες. Μην ξεχνάτε να τα πλένετε πολύ καλά και να τα στεγνώνετε επίσης καλάπροτού τα προσφέρετε.

Είναι προτιμότερο να δίνεται πιο συχνά λαχανικά παρά φρούτα στα πουλιά σας διότι τα φρούτα εκτός από τη μεγάλη ποσότητα σακχάρων που περιέχουν, αποτελούνται στο μεγαλύτερο μέρος τους από νερό και άρα είναι λιγότερο θρεπτικά από μια ίση ποσότητα λαχανικών.

Η παρακάτω λίστα, χωρίς να είναι πλήρης, περιέχει πολλά από τα φρούτα και λαχανικά που περιέχουν υψηλά ποσά βιταμίνης Α ή βήτα καροτίνης. Αυτά είναι: μπρόκολο, καρότα, κολοκύθα, κόκκινο λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, σπανάκι, σπαράγγι, σκούρο φυλλώδες μαρούλι, παπάγια, βερίκοκα, ροδάκινα, μάγκο, πεπόνι, κεράσια (μπορεί να βάψουν τα περιττώματα με σκούρο κόκκινο χρώμα που μοιάζει με αίμα αλλά σε αυτή την περίπτωση είναι αβλαβές), και καρπούζι.

Μπορείτε να δίνεται στα πουλιά σας φρούτα και λαχανικά αρκετά συχνά, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Πολλές φορές παρατηρούνται υδαρά περιττώματα όταν καταναλώνονται φρούτα και λαχανικά, με αποτέλεσμα να θεωρείται λανθασμένα ότι προκαλούν διάρροια. Στην πραγματικότητα πρόκειται για αυξημένη παραγωγή ούρων λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό αυτών των τροφών. Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο Διάρροια στα Πτηνά για να αποκτήσετε μια καλή γνώση σχετικά με το τι είναι διάρροια και τι όχι.
Σωστή διατροφή πουλιών σημαίνει υγιή πουλιά

Και αυτο : Λαχανικά και φρούτα που μπορουμε να δίνουμε στα καναρινια μας | Σελίδα 2
 
Ευχαριστώ και πάλι :) εδώ λέει για τα κεράσια ίσος πρέπει σε κάποια φάση να κάνουμε ένα θέμα με μια λίστα που να τα έχουμε συνοψισμένα όλα μαζί
 
  • Like
Αντιδράσεις: Myra
Οι λιστες ειναι μεταβλητες πιθανον γιατι προκυπτουν νεα δεδομενα, παρολα αυτα ενα συγκεντρωμενο θεμα θα ηταν καλο.
 
Καλησπέρα κατ' αρχήν
Να δίνουμε κόκκινα φρούτα σε καναρίνια και καρδερινοκάναρα (π.χ. κεράσια, φράουλες) τώρα που είναι η εποχή τους και έχουμε;
Τα κεράσια τα ρημάζουν όλα τα πουλιά της υπαίθρου...
Για τις φράουλες δεν γνωρίζω αλλά πιθανολογώ πως θα τις φάνε...
Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε ποιο είναι το κέρδος στον οργανισμό των πουλιών...
Εγώ δίνω αρκετά συχνά αυτό το διάστημα πιπεριές, κόκκινες ή κίτρινες ακόμη και πράσινες. Βολεύουν γιατί εκτός του ότι έχουν εξαιρετικά χαμηλή τιμή... έχουν φοβερά ευεργετική για τα πουλιά βιταμινοτροφοδοσία...
Η γλυστρίδα... απόλυτα αναγκαία στον οργανισμό των πουλιών... αν και είναι λίγο δυσεύρετη ακόμη...
 
Πυρετό έχεις;:D

Φίλε προτιμάς τα φρούτα που δεν περιέχουν υψηλά σάκχατα... Π.χ καρπούζι, σύκο.
Προτίμησε τις πιπεριές που γράφει ο Γιάννης, τα μήλα, το αγγούρι, το μπρόκολο... Και τα άγρια χόρτα. Αγριομάρουλο, αγριοράδικο, τσουκνίδα, γλυστρίδα. Γενικά τα πράσινα φυλλώδη έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία από τα υπόλοιπα. Μπορείς πάντως να δίνεις, απλά πρέπει να αφαιρούνται μετά λίγες ώρες, γιατί αυτά ειδικά που αναφέρεις είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.
 
Καλά όλα αυτά που λέτε, αλλά ο άνθρωπος από ότι κατάλαβα θέλει να δώσει τα συγκεκριμένα γιατί έχουν ανθοκυανίνες που δημιουργούν το κόκκινο χρώμα αυτών των καρπών και κατά συνέπεια να ευνοήσει το κόκκινο στα φτερά των πουλιών του.

Υς. Δυστυχώς οι φράουλες είναι από τα πιο επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα φρούτα, γι' αυτό καλό είναι να προτιμάτε τις βιολογικές.
 
Η γλιστρίδα... απόλυτα αναγκαία στον οργανισμό των πουλιών... αν και είναι λίγο δυσεύρετη ακόμη...

στο χωριό που φυτρώνει εξω στο μπαξέ βρίσκεις όση θες! Και στις κότες δίνουμε :)
 
στο χωριό που φυτρώνει εξω στο μπαξέ βρίσκεις όση θες! Και στις κότες δίνουμε :)
Έχει τώρα;
Νομίζω πως όχι...
Ίσως Ιούνιο - Αύγουστο να υπάρχει σε καλούς αριθμούς... όχι όμως τώρα.
 
Έχει αρχίσει Γιάννη στα μέρη που τα βλέπει πολύ ο ήλιος και με νερά.
 
Το κόκκινο χρώμα δεν δημιουργείται απαραίτητα από τις ανθοκυανίνες.
Αντίθετα οφείλεται στα καροτενοειδή(καροτένιο α και β).- ντομάτες, καρπούζια.
Οι ανθοκυανίνες είναι κυρίως υπεύθυνες για το σκούρο κόκκινο η το μωβ (σταφύλια, μούρα, μύρτιλα)
 
Δηλαδή μπορούμε να χρωματίσουμε (φαντάζομαι όχι τέλεια) τα πουλιά μας με φρούτα και λαχανικά; Π.χ. μάσκα καρδερινας και καρδερινοκάναρου, καναρίνια κόκκινα κτλ.
 
Το κόκκινο χρώμα δεν δημιουργείται απαραίτητα από τις ανθοκυανίνες.
Αντίθετα οφείλεται στα καροτενοειδή(καροτένιο α και β).- ντομάτες, καρπούζια.
Οι ανθοκυανίνες είναι κυρίως υπεύθυνες για το σκούρο κόκκινο η το μωβ (σταφύλια, μούρα, μύρτιλα)
Τα κεράσια και οι φράουλες από πού απέκτησαν το κόκκινο χρώμα;

ντομάτες, καρπούζια έχουν λυκοπένιο

α, β καροτένιο είναι πορτοκαλί

Άλλος δεν θα στα έλεγε:)

Δηλαδή μπορούμε να χρωματίσουμε (φαντάζομαι όχι τέλεια) τα πουλιά μας με φρούτα και λαχανικά; Π.χ. μάσκα καρδερινας και καρδερινοκάναρου, καναρίνια κόκκινα κτλ.
Για την καρδερίνα ναι, για τα άλλα αμφιβάλω
 
Το λυκοπένιο είνσαι καροτενοειδές (κυρίως α και β καροτίνη)
Η καλύτερη φυσική πηγή για κόκκινο χρώμα είναι η κόκκινη πιπεριά !

http://www.chemistry.uoc.gr/aspyros/FoodAnal/FAT_pres12.pdf

Έγραψα ότι δε δημιουργείται απαραίτητα από ανθοκυανίνες, γιατί είναι ευαίσθητες σε ph , σε θερμοκρασία, σε οξύτητα και αποικοδομούνται όταν αποθηκεύονται (η έκθεση στο κλουβί, στις θερμοκρασίες και στην επαφή με το οξυγόνο τις κάνουν ανενεργές).

''Ενώσεις υπεύθυνες για το κόκκινο χρώμα
Το κόκκινο χρώμα των φρούτων και των λαχανικών όπως η ντομάτα, το καρπούζι ή η γκράπα, οφείλεται στο λυκοπένιο (το οποίο επίσης ανήκει στα καροτενοειδή, όπως το καροτένιο α και β). Το σκούρο κόκκινο χρώμα, ακόμα και το βαθύ μοβ των σταφυλιών, των μούρων, των φραμπουάζ ή των μύρτιλλων, οφείλεται στιςανθοκυανίνες (Heber, D. et al.).

Το λυκοπένιο είναι ένα από τα πρώτα καροτενοειδή που εμφανίζονται στη σύνθεση αυτού του τύπου των ενώσεων και συνιστά τη μοριακή βάση για τη σύνθεση των υπόλοιπων καροτενοειδών και το οποίο, αντίθετα από άλλα όπως το καροτένιο α ή β, δεν παρουσιάζει δράση προβιταμίνης A. Πρόκειται για ένα καροτενοειδές με απλή δομή και μία αλειφατική αλυσίδα που σχηματίζεται από σαράντα άτομα άνθρακα, το οποίο διαθέτει πολλούς συζευγμένους διπλούς δεσμούς. (de Carlos, P.). Το λυκοπένιο παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική δράση, στην ενδοκυτταρική επικοινωνία κ.λπ. και υπάρχουν επιδημιολογικές και πειραματικές αποδείξεις που υποστηρίζουν τον προστατευτικό ρόλο κατά του καρκίνου του προστάτη, την καρδιαγγειακή νόσο, την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και στον καπνό του τσιγάρου (Aguilera Garca, C. M., et al.).''
ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ (EUFIC)

''Πού οφείλουν τα λαχανικά το χρώμα τους; Το χρώμα των λαχανικών, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλα τα τρόφιμα, οφείλεται σε συστατικά που έχουν έντονο χρώμα και παίζουν τον ρόλο των χρωστικών ουσιών. Τέτοια μπορεί να είναι τα καροτενοειδή, που προσδίδουν το πορτοκαλί χρώμα (καρότα, μάνγκο, κολοκύθα), οι πολυφαινόλες, που χαρίζουν το κόκκινο χρώμα -σε αυτές συγκαταλέγεται και το λυκοπένιο, που... κοκκινίζει τις ντομάτες-, οι ανθοκυανίνες, στις οποίες οφείλεται το βαθύ μοβ των σταφυλιών και των μούρων, οι γλυκοσινολικές ενώσεις, που δίνουν το πράσινο χρώμα στο μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, και πολλές άλλες ακόμη. Μάλιστα, αρκετές από αυτές τις ουσίες, που με φυσικό τρόπο χρωματίζουν τα φρούτα και τα λαχανικά, χρησιμοποιούνται και από τη βιομηχανία τροφίμων ως χρωστικές.

Σε τι διαφέρουν τα έντονα κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά από τα άλλα όσον αφορά τις θρεπτικές τους ουσίες; Τα κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά οφείλουν το χρώμα τους σε δύο βασικές κατηγορίες συστατικών: τα καροτενοειδή και τις πολυφαινόλες. Και οι δύο κατηγορίες συστατικών αποτελούν σημαντικά αντιοξειδωτικά. Τα κόκκινα έχουν ως βασικό σημείο εστίασης της προστατευτικής τους δράσης το καρδιαγγειακό μας σύστημα, ενώ τα πορτοκαλοκίτρινα συμβάλλουν πέραν των άλλων στην καλή υγεία των ματιών μας λόγω της λουτεΐνης που περιέχουν. ''
7 απορίες για το χρώμα των λαχανικών

*Άλλος (μιλάμε για νορμάλ και όχι κολλημμένους..) δεν θα σε συμπλήρωνε :D

 
Back
Top