George98
PB Known Member
Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες και τους δυο σας :)
Μιλάμε για τα κεράσια και τις φράουλες δεν μου απάντησες περιμένω απάντησηΤο λυκοπένιο είνσαι καροτενοειδές (κυρίως α και β καροτίνη)
Η καλύτερη φυσική πηγή για κόκκινο χρώμα είναι η κόκκινη πιπεριά !
http://www.chemistry.uoc.gr/aspyros/FoodAnal/FAT_pres12.pdf
Έγραψα ότι δε δημιουργείται απαραίτητα από ανθοκυανίνες, γιατί είναι ευαίσθητες σε ph , σε θερμοκρασία, σε οξύτητα και αποικοδομούνται όταν αποθηκεύονται (η έκθεση στο κλουβί, στις θερμοκρασίες και στην επαφή με το οξυγόνο τις κάνουν ανενεργές).
''Ενώσεις υπεύθυνες για το κόκκινο χρώμα
Το κόκκινο χρώμα των φρούτων και των λαχανικών όπως η ντομάτα, το καρπούζι ή η γκράπα, οφείλεται στο λυκοπένιο (το οποίο επίσης ανήκει στα καροτενοειδή, όπως το καροτένιο α και β). Το σκούρο κόκκινο χρώμα, ακόμα και το βαθύ μοβ των σταφυλιών, των μούρων, των φραμπουάζ ή των μύρτιλλων, οφείλεται στιςανθοκυανίνες (Heber, D. et al.).
Το λυκοπένιο είναι ένα από τα πρώτα καροτενοειδή που εμφανίζονται στη σύνθεση αυτού του τύπου των ενώσεων και συνιστά τη μοριακή βάση για τη σύνθεση των υπόλοιπων καροτενοειδών και το οποίο, αντίθετα από άλλα όπως το καροτένιο α ή β, δεν παρουσιάζει δράση προβιταμίνης A. Πρόκειται για ένα καροτενοειδές με απλή δομή και μία αλειφατική αλυσίδα που σχηματίζεται από σαράντα άτομα άνθρακα, το οποίο διαθέτει πολλούς συζευγμένους διπλούς δεσμούς. (de Carlos, P.). Το λυκοπένιο παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική δράση, στην ενδοκυτταρική επικοινωνία κ.λπ. και υπάρχουν επιδημιολογικές και πειραματικές αποδείξεις που υποστηρίζουν τον προστατευτικό ρόλο κατά του καρκίνου του προστάτη, την καρδιαγγειακή νόσο, την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και στον καπνό του τσιγάρου (Aguilera Garca, C. M., et al.).''
ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ (EUFIC)
''Πού οφείλουν τα λαχανικά το χρώμα τους; Το χρώμα των λαχανικών, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλα τα τρόφιμα, οφείλεται σε συστατικά που έχουν έντονο χρώμα και παίζουν τον ρόλο των χρωστικών ουσιών. Τέτοια μπορεί να είναι τα καροτενοειδή, που προσδίδουν το πορτοκαλί χρώμα (καρότα, μάνγκο, κολοκύθα), οι πολυφαινόλες, που χαρίζουν το κόκκινο χρώμα -σε αυτές συγκαταλέγεται και το λυκοπένιο, που... κοκκινίζει τις ντομάτες-, οι ανθοκυανίνες, στις οποίες οφείλεται το βαθύ μοβ των σταφυλιών και των μούρων, οι γλυκοσινολικές ενώσεις, που δίνουν το πράσινο χρώμα στο μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, και πολλές άλλες ακόμη. Μάλιστα, αρκετές από αυτές τις ουσίες, που με φυσικό τρόπο χρωματίζουν τα φρούτα και τα λαχανικά, χρησιμοποιούνται και από τη βιομηχανία τροφίμων ως χρωστικές.
Σε τι διαφέρουν τα έντονα κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά από τα άλλα όσον αφορά τις θρεπτικές τους ουσίες; Τα κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά οφείλουν το χρώμα τους σε δύο βασικές κατηγορίες συστατικών: τα καροτενοειδή και τις πολυφαινόλες. Και οι δύο κατηγορίες συστατικών αποτελούν σημαντικά αντιοξειδωτικά. Τα κόκκινα έχουν ως βασικό σημείο εστίασης της προστατευτικής τους δράσης το καρδιαγγειακό μας σύστημα, ενώ τα πορτοκαλοκίτρινα συμβάλλουν πέραν των άλλων στην καλή υγεία των ματιών μας λόγω της λουτεΐνης που περιέχουν. ''
7 απορίες για το χρώμα των λαχανικών
*Άλλος (μιλάμε για νορμάλ και όχι κολλημμένους..) δεν θα σε συμπλήρωνε :D
ναιΡε θα συνεννοηθούμε;...Αν βάλεις κεράσια στα πουλιά θα αποκτήσουν κόκκινο χρώμα;
Άσε τις φράουλες και τα φρούτα... Δε διαφωνούμε εκεί !
Tη μία λες μη δίνετε φρούτα και λαχανικά γιατι θα πάθουν εντερικά (και ποιά τώρα... Τα άγρια χορτα που το ποσοστό στο νερό είναι περιορισμένο ) κι από την άλλη γράφεις δίνε κεράσια και φράουλες...ρε δεν πας να κοιταχτείς;
Φρούτα και λαχανικά ή χόρτα βρε παιδιά; Μας έχετε μπερδέψει. Μήπως να κάνουμε ένα θέμα να το συζητήσουμε εν εκτάσει αυτό;Tη μία λες μη δίνετε φρούτα και λαχανικά γιατι θα πάθουν εντερικά (και ποιά τώρα... Τα άγρια χορτα που το ποσοστό στο νερό είναι περιορισμένο ) κι από την άλλη γράφεις δίνε κεράσια και φράουλες...ρε δεν πας να κοιταχτείς;
Συνηθίζεις όταν στριμώχνεσαι να πηγαίνεις από το ένα θέμα στο άλλο;:)Tη μία λες μη δίνετε φρούτα και λαχανικά γιατι θα πάθουν εντερικά (και ποιά τώρα... Τα άγρια χορτα που το ποσοστό στο νερό είναι περιορισμένο ) κι από την άλλη γράφεις δίνε κεράσια και φράουλες...ρε δεν πας να κοιταχτείς;
Δωσε παιδι μου και τα δυο. Μεχρι να βγαλουν ακρη θα χεις φτασει την ηλικια τους.Βρε σεις τι θα γίνει θα μαλώνετε και θα βρίζεται με "σεμνό" τρόπο ο ένας τον άλλο ή θα βρούμε μια λύση στην απορία που είχα;
Εσύ για ποιο λόγο θέλεις να προσφέρεις κεράσια και φράουλες;Για να φτάσω 50 που βλέπω στο προφίλ τους... Θέλω καμία 30αρία χρόνια ακόμα ελπίζω να μην αργήσουν τόσο
Δύσκολη η βαφή με μόνο τέτοια "υλικά" τροφοδοσίας.Εγώ λέω αφού του δίνω φρούτα γενικώς μήλα και τέτοια λέω αφού αυτήν την εποχή τέτοια φρούτα έχουμε να τους δίνω και απο αυτά απλά ρωτάω αν βοηθάνε σε κάτι ή κάνουν κακό σε κάτι και μιας και τα παιδιά αναφέρθηκαν και στον χρωματισμό ήθελα να μάθω αν δίνουμε γενικώς κοκκινωπά φρούτα αν βάφεται η μάσκα του καρδερινοκάναρου και τα καναρίνια χρώματος (γιατί σκοπεύω να πάρω και ενα καναρίνι όπως είχα πει πριν λίγο καιρό).
Την κόβεις κατά μήκος... αφαιρείς και τα σποράκια... Τη ρημάζουν... ειδικά την κόκκινη Φλωρίνης...Την πιπερια πως τη βαζετε; Τριμμενη ή κομματι;
Χρησιμοποιούμε τα απαραίτητα cookies για τη λειτουργία του ιστότοπου και προαιρετικά cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία της περιήγησή σας σε αυτόν.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες και διαμορφώστε τις προτιμήσεις σας