Διατροφή Εποχική σαλάτα για παπαγάλο

Shadow9

PB New Member
Εγγραφή
13 Μαϊ 2020
Μηνύματα
203
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Εδώ και λίγο καιρό προσπαθώ να φτιάξω ένα πλήρες διατροφικό πρόγραμμα για τον παπαγάλο μου που ημερήσια περιλαμβάνει:
🔸25g κανονικής τροφής (με σπόρια και τέτοια)
🔸25g σπιτικών πέλλετ (είναι κάτι σαν πέλλετ που φτιάχνω μ τα σπόρια που δεν τρώει, ξηρούς καρπούς και λαχανικά, σε λίγες μέρες περιμένω να έρθουν και τα κανονικά πέλλετ που αγόρασα)
🔸15g σαλάτας
*Τα γραμμάρια ακόμα τα δουλεύω καθώς ακόμα δεν έχω καταλήξει στο πόσο ακριβώς τρώει

Και βασικά ξεκίνησα αυτό το θέμα γιατί θέλω την γνώμη σας όσον αφορά τη σαλάτα.
Είναι ένα μείγμα διαφόρων λαχανικών που αφού(σχεδόν) τα πολτοποιώ όλα μαζί τα καταψύχω σε μερίδες και κάθε μέρα βγάζω από μία. Μέσα έχει αρακά, καλαμπόκι, μελιτζάνα, κολοκυθάκια, πιπεριά κόκκινη και πράσινη, φακή και φασόλια. Θα μπορούσα να βάλω και άλλα, απλά ήθελα να είναι λαχανικά που μπορώ να βρω αυτή την εποχή. Την τρώει και του αρέσει..απλά δεν πρέπει να του έχω τα άλλα φαγητά μαζί, γιατί τότε την ξεχνάει.
Επίσης προχθές δοκίμασα πρώτη φορά να του βράσω ρύζι με λαχανικά που επίσης του άρεσε.
Πως σας φαίνεται αυτή η διατροφή;
Είναι πλήρης; Προσπάθησα να συμπεριλάβω όσο περισσότερες βιταμίνες μπορούσα με αυτά που του δίνω, ώστε να είναι υγιής.
Μήπως πρέπει να προσθέσω ή να αφαιρέσω κάτι;
Ευχαριστώ 😁
 
Κωνσταντίνα, ακούγεται καταπληκτική η σαλάτα σου!Και μόνο αυτά που βάζεις η διατροφή τους είναι πλήρης.Μπορείς να προσθέσεις θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς,αυγό,κινόα,σπόρους τσία,άλλα εποχικά λαχανικά...ακόμα και όσπρια! Φτιάχνω μια παρόμοια συνταγή και συμπεριλαμβάνω τα προαναφερόμενα.Και μην ξεχνάς να τα προσφέρεις πάντα σε θερμοκρασία δωματίου! ;)
 
@Ιωάννης 2021 ευχαριστώ!
Βέβαια του αρέσουν όταν είναι λίγο ζεστούλικα, τότε τα τρώει με μανία! Όταν κρυώνουν μετά, δηλ είναι σε θερμοκρασία δωματίου δεν τους δίνει πόλυ σημασία, εκτός αν είναι σκέτος αρακάς ή καλαμπόκι
 
@Ιωάννης 2021 εε ναι σίγουρα!
[automerge]1627390689[/automerge]
Ξέρει κανείς αν το χαρούπι είναι αρκετά θρεπτικό; Γιατί είδα λίγο μέσα στην πρώτη του και του άρεσε πολύ, οπότε είπα αν είναι να του παίρνω.
 
Το χαρούπι είναι διατροφικός θησαυρός για τα πτηνά αλλά και για τον άνθρωπο.Όσον αφορά τη θρεπτική του αξία είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες οπότε μπορεί να δώσει άμεσα ενέργεια αλλά και πρωτεΐνη και βιταμίνες.Επίσης περιέχει ιχνοστοιχεία όπως είναι το κάλλιο, το φώσφορο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος κα.Στα πτηνά να προσφέρεται ελάχιστο χαρουπάλευρο.Πχ σε ένα κιλό αυγοτροφή μια κουταλιά της σούπας χαρουπάλευρο.Αν και είναι εύπεπτο και φάρμακο για τη διάρροια αυτή η ποσότητα είναι αρκετή για τα πτηνά. Μπορείς να το βρεις σε όλα τα σουπερ μάρκετα αλλά και ηλεκτρονικά.
 
Υπέροχα! Ευχαριστώ πολύ! Μάλλον θα του πάρω ολόκληρα, καθώς λατρεύει να δαγκώνει ό,τι είναι σκληρό και έχει κυρίως γεύση. Μπορώ να το βάλω και κρυμμένο στα ξύλινα παιχνίδια του και νομίζω θα ξετρελαθεί.
 
Την μελιτζάνα θα την αφαιρούσα και θα πρόσθετα πράσινα φασολάκια, μπάμιες, ρόκα (κυρίως τα βλαστάρια με τα λουλούδια) και λουλούδια (αν υπάρχουν στον κήπο σου) απο ρολογιά, σινικό ιβίσκο κι όλα τα Brassicacaea (οικογένεια του μπρόκολου) που παράγουν τα κίτρινα ανθάκια.

Επίσης δεν έδωσα ποτέ μου διατροφή με το σταγονόμετρο ή μετρημένη με γραμμάρια σε πουλιά. Δεν υπάρχει καμία μελέτη που να στηρίζει τα τάδε γραμμάρια κάθε τροφής σε συνδυασμό με την καλύτερη υγεία των πτηνών. Εαν τα πουλιά έχουν μια πλήρη διατροφή στη διάθεσή τους θα είναι σίγουρα κι υγιή.
 
Back
Top