Αναπαραγωγή Επώαση αυγών χήνας σε κλωσσομηχανή

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης magdaki
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

magdaki

PB New Member
Εγγραφή
26 Ιαν 2015
Μηνύματα
177
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Εγώ την προηγούμενη βδομάδα βρήκα 4 αυγά χήνας και τα βαλα στη κλωσσομηχανη για να δούμε! Εγώ παρόλο το κρύο παίρνω 27 αυγά την μέρα από 33 κότες! Καθόλου άσχημα πιστεύω...
 
Εγώ την προηγούμενη βδομάδα βρήκα 4 αυγά χήνας και τα βαλα στη κλωσσομηχανη για να δούμε! Εγώ παρόλο το κρύο παίρνω 27 αυγά την μέρα από 33 κότες! Καθόλου άσχημα πιστεύω...

Απο τα λιγα που εχω ακουσει, εχουν αρκετες δυσκολιες τα χηνοαυγα στην κλωσσομηχανη. Η κοπελα που μου εδωσε τα χηνακια μου το εξηγησε αλλα δεν τα θυμαμαι και αψογα διοτι περασε καιρος. Πολλες φορες απο 10-15 γονιμα αυγα μου ειπε οτι βγαινουν μονο 2-3. Συνηθως δεν εχουν επιτυχια αν δεν τα προσεξεις παραπανω τις απαιτησεις επωασης τους. Η μαμα χηνα τα αφηνει κανενα 20λεπτο-μισαωρο την ημερα να κρυωσουν και πολλες φορες καθεται βρεγμενη στα αυγα της. Ειδικα οσο προχωρα η εκκολαψη εγω θα σου συντιστουσα να τα καταβρεχεις με ενα ψεκαστηρακι με νερο. Αυτα αν μπορεσεις να τα μεταφερεις στην κλωσσομηχανη σου ισως εχεις καλα αποτελεσματα.
 
Δυστυχώς τα έβαλα στην απλή τη κλωσσομηχανη και όχι στην επαγγελματικη καθώς η άλλη ήταν γεμάτη... Έχω ένα βιβλίο για το πως να εκκολαψεις κάθε αυγό στη μηχανή αλλά δυστυχώς σε αυτή που έβαλα δεν μπορώ να το κάνω. Για να δούμε το αποτέλεσμα...
 
Δυστυχώς τα έβαλα στην απλή τη κλωσσομηχανη και όχι στην επαγγελματικη καθώς η άλλη ήταν γεμάτη... Έχω ένα βιβλίο για το πως να εκκολαψεις κάθε αυγό στη μηχανή αλλά δυστυχώς σε αυτή που έβαλα δεν μπορώ να το κάνω. Για να δούμε το αποτέλεσμα...

Τα αυγά πρέπει να αποθηκεύονται το πολύ για μία εβδομάδα πριν τα βάλουμε στην κλωσσομηχανή, σε θερμοκρασία γύρω στους 15-16 βαθμούς Κελσίου.
Η θερμοκρασία της κλωσσομηχανής πρέπει να είναι ρυθμισμένη στους 37.5 Κελσίου και τις 3 τελευταίες μέρες στους 37.0 Κελσίου.
Η σχετική υγρασία αντίστοιχα πρέπει να είναι 60%, και 80% τις 3 τελευταίες μέρες.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει, στο διάστημα από την 10η μέρα μέχρι την 25η, να κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 30 βαθμούς Κελσίου (cooling), μία φορά την ημέρα και να ψεκάζουμε τα αυγά με νερό στην θερμοκρασία δωματίου (20 με 25 βαθμούς).
Αυτό επηρεάζει και ρυθμίζει την υγρασία της εσωτερικής μεμβράνης του αυγού. Ιδανικά το αυγό της χήνας πρέπει να έχει 13% απώλεια του βάρους του από την εκκίνηση της επώασης μέχρι την 25η ημέρα. Μεγαλύτερη ή μικρότερη απώλεια βάρους μειώνει το ποσοστό εκκολαπτικότητας

και με την απλή πιστεύω, μπορείς να ακολουθήσεις τα παραπάνω...
 
Αν εχει χωρο η κλωσσομηχανη απο κατω.. Μπορεις να βαλεις ενα μπολακι με νερο για να κανει υδρατμους και να υπαρχει η υγρασια που χρειαζεται.
Η μηχανη σου εχει αυτοματο γυρισμα τον αυγων;
 
User23658 είπε:
Παιδιά σήμερα πήρα κλωσσομηχανη 😂 την ετοίμασα και έβαλα αυγά χήνας! Κάντε προσευχές! Δεν έχω ιδέα πως θα βγουν κι αν βγουν είναι περιεργη η εκκόλαψη τους σε μηχανή!

Καλή τύχη. Τα χηνάκια μου ήταν απο μηχανή. Να προσέχεις το γύρισμα και την υγρασία, την χρειάζονται. Εγώ θα τα έβαζα σε χηνόπαπια την επόμενη φορά, έτσι για δοκιμή.
 
User23658 είπε:
Παιδιά σήμερα πήρα κλωσσομηχανη 😂 την ετοίμασα και έβαλα αυγά χήνας! Κάντε προσευχές! Δεν έχω ιδέα πως θα βγουν κι αν βγουν είναι περιεργη η εκκόλαψη τους σε μηχανή!
Καλημέρα. Η κλωσσομηχανή που πήρες (καλορίζικη!) τι οδηγίες δίνει για την επώαση αυγών χήνας; Έχει πρόγραμμα για το κάθε είδος ή εσύ καθορίζεις χειροκίνητα τις παραμέτρους; Αν ναι, για το τελευταίο, πες μας (όταν θα έχεις χρόνο) πόσο χρόνο, υγρασία, θερμοκρασία και κάθε πότε το γύρισμα των αυγών. Αυγά έχεις ήδη; Γνωρίζεις πόσον καιρό αυτά διατηρούνται πριν τα βάλεις και σε τι θερμοκρασίες / υγρασίες;
 
Καλημέρα σας! Κι ευχαριστώ πολύ! Είναι αυτόματη κ από ότι διάβασα λέει γυρίζει κάθε 2 ώρες τα αυγά επίσης την θερμοκρασία την καθοριζω εγώ για την υγρασία δεν δείχνει κάτι οπότε γεμίζουμε τα κανάλια
Αυγα εχώ παρααα πολλά αφού γεννάνε κάθε μέρα Η οδηγία για τα υδρόβια είναι η υγρασία κ το ψεκασμα δεν έλεγε κάτι άλλο κ ότι θέλουν 31 μέρες (χαίρω πολύ αυτά τα ήξερα κ εγω) τι να σας πω.. ειδωμεν.. @Φοίβο αν κάτσει ξανά θα της βάλω 3 με 4 .. Επίσης αν βγάλω χηνακια θα σας χρωστάω από ένα.
 
User23658 είπε:
.. Επίσης αν βγάλω χηνακια θα σας χρωστάω από ένα.
Αν βγάλεις κάποιο αρσενικό, και έχεις ξεμείνει από ονόματα, βάφτισε το Ιανό, please! 😊
 
Επίσης να σας πως και τι μου είπε κ ο κυριος απ το κατάστημα. Οτι τα αβγά χηνας θα τα ψεκαζω καθε μερα εκτός απ τις 5 Τελευταίες μέρες. Επίσης δεν θα πειράξω τη θερμοκρασία γιατί έτσι κ αλλιώς κάθε μέρα θα την ανοίγω έστω και 2 3 5 λεπτά. Να έχει το νεράκι του στα κανάλια κ τις τελευταίες 5 μέρες να ριξω και ένα ποτήρι νερό στον πάτο.. Θα μάθουμε στην πρώτη ωοσκοπηση κ μετα σε ένα μήνα!
 
Αα εδώ Μαίρη δεν μπορώ να σε βοηθήσω καθόλου. Δεν έχω την παραμικρή εμπειρία με αυτές τις μηχανές. Εγώ είμαι φανατικός υπέρμαχος της φυσικής επώασης, εκκόλαψης και ανατροφής από την μητέρα. Ο ρόλος της μητέρας κλώσσας είναι πολύ σημαντικός. Λίγες μέρες πρωτού εκκολαφθούν οι νεοσσοί επικοινωνούν μέσω ήχων με την μητέρα τους. Ο δεσμός αυτός είναι πολύ ισχυρός. Στην πορεία μπορούν να αναγνωρίσουν τόσο οι νεοσσοι όσο και η μητέρα το ένα το άλλο ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα άτομα. Μια μητέρα μεταδίδει μαθήματα επιβίωσης στα μικρά της. Τα μαζεύει στις φτερούγες της όταν νιώσει κάποια απειλή, τους δείχνει τι είναι φαγώσιμο και ένα σωρό άλλα. Εγώ βγάζω κοτοπουλάκια με κλώσσα και νομίζω είναι το πιο υπέροχο συναίσθημα από όλα. Καταλαβαίνω από την άλλη ότι δεν κάθεται κάποια από τις χήνες σου να τα κλωσήσει αλλά όσο να νε το βρίσκω λίγο "νεκρό" και "ψυχρό" όλο αυτό. Δηλαδή δεν θα μάθουν τίποτα από αυτά που πρέπει και θα ζουν σύμφωνα με μια μηχανή. Ξανά λέω, δεν το βρίσκω κακό αλλά όσο να νε χάνεται η μαγεία του να μάθουν οι νεοσσοι ένα σωρό μαθήματα που θα τα βοηθήσουν μετέπειτα και ζουν κάτω από μια λάμπα θέρμανσης. Άσε που τα χηνάκια το πρώτο πράγμα που θα δουν στην ζωή τους νομίζουν ότι είναι η μητέρα τους. Την επόμενη φορά που θα κάτσει η πάπια κλωσσα έχε την στο νου σου.
 
Κι εγώ είμαι υπέρ της κλωσσας αλλά θα σου πω κάτι θετικό!Έχω ζευγάρι που για κάποιο λόγο δε γεννάνε ποτέ. Είναι η παρενθετη μητέρα που πέρσυ της έδωσα μωρά κ τα μεγάλωσε η γλυκουλα μου! Είναι η μοναδική ήσυχη χηνα που κάθεται να την κάνω μπάνιο με το λάστιχο ενώ οι άλλες τρέχουν σαν χαζές. Θα σου πω ότι μου αρεσει κ να γίνω εγώ ή μαμα τους (εγωιστικό Ε;) Μα τα αγαπώ! Πρώτα ο Θεός να δούμε τι θα γίνει. Μια την βλέπω ότι κάθησε η άλλη ψευτοκαθεται ισως έχουμε κ συγχρονισμό στα μωρά. Για να δουμε. Οπως κ να χει εγω δε θα τα αφήσω κ μετέπειτα στην τυχη τους τοσα μωρά μεγάλωσα κ τα έβαλα στο κοπάδι χωρίς Θέματα.
 
ΟΚ, Μαίρη, πες μας τον τύπο - μάρκα του επωαστή μήπως και στο διαδίκτυο δίνει ακριβείς οδηγίες στα αγγλικά (αν ναι, θα σου δώσω ο ίδιος τα tips, ή όποιος άλλος έχει την όρεξη και μιλά τη γλώσσα). Προς το παρόν. Με μια γρήγορη ανάγνωση, είδα ότι η επώαση εξαρτάται και από τη ράτσα της χήνας, οπότε πες μας και τη ράτσα. Βέβαια, όλες οι παραπάνω πληροφορίες θα αντληθούν από το διαδίκτυο, οπότε δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι και ακριβείς.
Α, πες και πότε σκοπεύεις να το χρησιμοποιήσεις, ώστε να ξέρω-ουμε πόσο χρόνο έχουμε για τα δεδομένα και να μείνει και χρόνος για να κάνεις μια πρόβα μέτρησης θερμοκρασίας και υγρασίας χωρίς αυγά.
 
Τα έβαλα 😂 χτες. Είναι η river 49 auto. Οι χηνες μου είναι αφρικανικές και άσπρες και γκρι με ασπρες ο @Γιαννης17 τις ξέρει. Βέβαια πέρσυ απ τα τόσα αυγα όπως σου ξανά είπα μια φορά τα κλουβιασαν και την άλλη με το ζόρι έβγαλαν 2 μωρά.
 
Back
Top