Ασθένειες Ερεθισμένο πόδι κοκατίλ

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Efikefa
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Efikefa

PB New Member
Εγγραφή
2 Μαρ 2023
Μηνύματα
20
Πόλη
Αθηνα
Καλησπέρα σας. Έχω περίπου ένα μήνα που πήρα το κοκατιλ μου. Τις τελευταίες μέρες παρατήρησα ότι πολύ συχνά στέκεται στο ένα πόδι. Παρατηρώντας το μου φαίνεται πως έχει έναν ερεθισμό σαν λίγο πιο κοκκινο από το άλλο και λίγο πιο πρησμένο μου φαίνεται. επίσης ξύνεται και αρκετά συχνά. Ποια η γνώμη σας από τις φώτο? Το αριστερό του είναι.
 

Συνημμένα

  • IMG_20230319_135114.webp
    IMG_20230319_135114.webp
    28,8 KB · Προβολές: 17
  • IMG_20230319_134801.webp
    IMG_20230319_134801.webp
    34,4 KB · Προβολές: 17
  • IMG_20230321_161302.webp
    IMG_20230321_161302.webp
    47,9 KB · Προβολές: 17
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
Σε πρώτη φάση θα έλεγα να εξετάσεις το πόδι και ανάμεσα στα δάχτυλα και κυρίως στο πέλμα και να το συγκρίνεις με το άλλο πόδι. Ναι, φαίνεται μια μικρή κοκκινίλα στο πόδι του. Επίσης να περάσεις το χέρι σου πάνω από την πατήθρα να δεις αν έχει εξογκώματα ή μικρές σκλήθρες. Μας λες και αναλόγως σου λέμε τη γνώμη μας.
 
Επίσης, μπορεί βέβαια κ να φταίει η φωτογραφία όμως στην τρίτη φωτό είναι λερωμένη η αμάρα του;
 
Γειά σας παιδιά. Προσπάθησα να το πιάσω και όταν τα κατάφερα μου έκοψε κάτι δαγκωνιές που μου άλλαξαν το είναι και μου μάτωσαν τον αντίχειρα οπότε και το άφησα πάλι χωρίς να καταφέρω να ψηλαφησω κάτι ή να το δω από κάτω. Εχτές πάντως που ξυθηκε και σήκωσε την πατούσα του δεν είδα κάτι περίεργο από κάτω Πέρασα το χέρι μου από τις πατηθρες και δεν νιώθω κάποια ανώμαλια η σκληθρα. Η αμαρα είναι έτσι από την μέρα που το πήρα.Λερωμένη δηλ μόνιμα. Υπέθεσα ότι θα είναι έτσι επειδή δεν κάνει μπάνιο. Του έχω βάλει μέσα στο κλουβί μπανιέρα κάμποσες φορές αλλά δεν την χρησιμοποιει. Κρίμα που δεν μπορώ να τον βοηθήσω κι άλλο λόγω του με αποφεύγει. Την πρώτη φορά που του άλλαξα κλουβί απέκτησε κάτι σαν αιματωματα στα φτερα του από το χτύπημα του να με αποφύγει. Το έχω βάλει σε άλλο θέμα. Φοβάμαι μήπως δω καινούρια αύριο. Με έχει μισήσει είμαι σίγουρη. Στην φώτο πρέπει να φαίνεται πιο καλά η αμαρα.
 

Συνημμένα

  • IMG_20230303_083435.webp
    IMG_20230303_083435.webp
    64,8 KB · Προβολές: 13
@Efikefa καλημέρα. Δυστυχώς δεν ξέρω κ πολλά πράγματα εκτός του ότι εάν ο μικρός σου είναι ενήλικος η λερωμένη αμάρα δεν είναι καλό σημάδι. Πάντως στα καναρίνια είναι σημάδι ασθένειας. Μπορεί να έχει διάρροια. Ίσως κ να φταίει που δεν έχει προσαρμοστεί στο καινούργιο περιβάλλον του. Δεν ξέρω. Κ επειδή δεν ξέρω, εγώ στην θέση σου, αφού μένεις Αθήνα θα τον πήγαινα σε ένα πτηνιατρο τόσο για να τον εξέτασει εξονυχιστικά όσο κ για να μου λύσει απορίες μου. Από κει κ πέρα περίμενε να σου πουν περισσότερα οι παπαγαλογονεις που έχουν κ την εμπειρία. Επίσης, ή ο @Φοίβος ή ο @Vada είχαν σε κάποιο ποστ ανεβάσει ένα βιντεάκι πως πιάνουμε τον παπαγάλο με πετσέτα που μπορεί να σου φανεί πολύ βοηθητικό, αλλά δεν το βρίσκω.🧐
[automerge]1679465482[/automerge]
Έχε την λίστα πτηνιατρων. Από δική μου προσωπική εμπειρία συστήνω την Δουκάκη στον Πειραιά.
https://community.petbirds.gr/threads/Πτηνίατροι-Ειδικευμένοι-στα-Πτηνά-Κτηνίατροι.1091/
 
Τελευταία επεξεργασία:
Επίσης, ή ο @Φοίβος ή ο @Vada είχαν σε κάποιο ποστ ανεβάσει ένα βιντεάκι πως πιάνουμε τον παπαγάλο με πετσέτα που μπορεί να σου φανεί πολύ βοηθητικό, αλλά δεν το βρίσκω.🧐
Μαίρη, ο @Φοίβος το ανέβασε.😊
Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
 
Καλημέρα παιδιά και σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Νταξει δεν απογοητευομαι με το ματσάκι μας. Ήταν και αργά εχτές που γύρισα και τον έπιασα. Ήμουν και κουρασμένη και έπεσα λίγο. Είναι και άγριος και δεν έχει μάθει μια ζωή στο pet shop από επαφή σωματική. Θα δω το βιντεακι και θα τον πιάσω. Παντως ναι θα τον πάω την Δευτέρα στο ρεπό μου στον γιατρό. Ίσως να είναι και η αλλαγή περιβάλλοντος δεν ξέρω. Τον έχω από τον καθαρά Δευτέρα
 
@Vada σ'ευχαριστώ, αυτό εννοούσα. @Efikefa το καλύτερο είναι αυτό που θα κάνεις κ θα το πας στο γιατρό. Ψυχουλες είναι κ στρεσσαρονται κ αγχώνονται κ αρρωσταίνουν. Ελπίζω όλα καλά κ να μας πεις ευχάριστα. Μην αγχώνεσαι πάντως, θα σε μάθει σιγά σιγά κ δεν θα σε φοβάται. Υπομονή κ χρόνο θέλει.
Να το χαίρεσαι κ πάλι το μικρούλι σου. 😍
 
Καλησπέρα παιδια. Τελικά πήγαμε στον γιατρό και το πιο πιθανό είναι να έχει ψιττακωση. Το πιο πιθανό είναι ότι είναι θηλυκό και σίγουρα ενήλικο. Γενικά η κλινική του εικόνα είναι καλή εκτός από τις κουτσουλιές του. Του χορήγησε και θεραπεία για εξωπαρασιτα και του έκανε και μια ένεση και θα πάμε πάλι την ερχόμενη Δευτέρα για την επόμενη. Μέχρι τότε θα το παρατηρώ και αν δω κάτι περίεργο επικοινωνούμε. Μου έδωσε πολλές πληροφορίες και γενικά είχε πολύ καλή αντιμετώπιση. Στον κο Ακριβο πήγα στο κτηνιατρικό Κέντρο Περιστερίου καθώς είμαι πιο κοντά σε αυτό. Μου έδειξε και πως να το πιάνω που είναι ακριβώς όπως το βιντεακι που κοινοποιήσατε. Μπράβο σας! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους και θα επανέλθω με update της κατάστασης
[automerge]1679942794[/automerge]
Α επίσης ξεχασα να πω πως μια καλή μέθοδος για να την πιάσω που βοήθησε εμένα ως αρχάρια τουλάχιστον για μια φορά μέχρι να τον πάω στο γιατρό είναι το γάντι φούρνου παιδιά. Χαχαχα. Δεν ενδείκνυται αλλά για μια ώρα ανάγκης...
 
@Efikefa Καλημέρα. Το emoji τέλειο πήγαινε στο γάντι κουζίνας. ☺️ Μου κάνει εντύπωση που έχεις δυνατότητα να το ακινητοποιείς με αυτό. 👏👍Περαστικά του κ με το καλό να μας πεις ευχάριστα νέα της πλήρης αποκατάστασης της υγείας του. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι
Τελικά πήγαμε στον γιατρό και το πιο πιθανό είναι να έχει ψιττακωση
Τι πάει να πει πιθανό; Δεν ήταν σίγουρος ο γιατρός;
του έκανε και μια ένεση και θα πάμε πάλι την ερχόμενη Δευτέρα για την επόμενη.
Κ αυτές οι ενέσεις τι είναι;
Προς Θεού, δεν αμφισβητώ τον πτηνιατρο κ την κλινική του εικόνα σίγουρα την έχει αυτός που το εξέτασε το πουλάκι αλλά αυτά δεν τα κατάλαβα. Κ πάλι περαστικά στον κούκλο σου.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Vada
Καλημέρα! Το ακινητοποιησα τι να έκανα? Το παλουκωσα για την ακρίβεια γιατί κάνει αιματωματα στις φτερούγες του ετσι όπως κοπανιέται απο τον φόβο του και ήθελα να μην πάθει πάλι τα ίδια. Το πιο πιθανό κολλάει στο ότι μου είπε ότι παρόλο που η κλινική του εικόνα είναι καλη θα ακουθησουμε το πρωτόκολλο για ψιττακωση από αυτό που μας δείχνουν οι κουτσουλιές του. Η θεραπεία της ψιττακωσης είναι ένα φάρμακο που πρέπει να το δίνω εγώ για 40 μέρες. Επειδή με είδε όμως ανήσυχη για το πως θα το πιάνω το πουλί κάθε μέρα να του το χορηγώ θα του κάνει εκείνος την θεραπεία με ενέσεις. Εχτές έκανε την πρώτη στην κοιλίτσα του. Αιμορραγησε κιόλας το ψυχακι μου και στενοχωρηθηκα
 
το πιο πιθανό είναι να έχει ψιττακωση
Δηλαδή από ότι κατάλαβα θα δοθεί φαρμακευτική αγωγή για ψιττάκωση σε ένα παπαγάλο που πιθανόν έχει ψιττάκωση;
@Efikefa
Δεν γνωρίζω τι ακριβώς σου είπε ο κύριος Ακρίβος για την ψιττάκωση απλά θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι είναι μία ασθένεια που οφείλεται στο βακτήριο, chlamydia psittacus, και είναι μεταδοτική από τα πτηνά στους ανθρώπους.
Η ασθένεια αυτή έχει ονομαστεί και ορνίθωση στις όρνιθες και στα περιστέρια, όπου προκαλεί τα ίδια συμπτώματα.
Το βακτήριο αυτό μεταδίδεται μεταξύ των πτηνών με εκκρίσεις (π.χ. σάλιο, οφθαλμικές και ρινικές εκκρίσεις) και συνήθως προσβάλλει μικρά σε ηλικία πτηνά ή πτηνά που έχουν έρθει σε επαφή με πτηνά που νοσούν και έχουν υποστεί κάποιου είδους στρες (π.χ. μεταφοράς, αλλαγής περιβάλλοντος)
Τα συμπτώματα στα πτηνά είναι κυρίως αναπνευστικά, αλλά το συγκεκριμένο βακτήριο μπορεί να προσβάλει και εσωτερικά όργανα, όπως το συκώτι.
Κάποια πτηνά δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα, αλλά μπορεί να είναι φορείς.
Τα πτηνά συνήθως που παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα, αναπνέουν με δυσκολία, έχουν υγρά μάτια και τα περιττώματα τους έχουν κίτρινο ή πράσινο ουρικό οξύ.
Η διάγνωση γίνεται από τον/την κτηνίατρο με ειδικά διαγνωστικά τεστ από εκκρίσεις του πτηνού.
Η θεραπεία είναι μακροχρόνια, με χορήγηση συγκεκριμένων αντιβιοτικών.
Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί από ένα πτηνό που νοσεί, μέσω των εκκρίσεών του. Συνήθως προσβάλλονται άτομα μικρής και μεγάλης ηλικίας, καθώς και ανοσοκατεσταλμένοι οργανισμοί!
Τα κλινικά συμπτώματα είναι όμοια με μιας βαριάς μορφής γρίπη. Συχνά παρατηρείται πολύ υψηλός πυρετός, μυϊκός πόνος, αδυναμία και βήχας.
Η διάγνωση γίνεται από τον γιατρό, με δείγμα αίματος και πτυέλου.
Η θεραπεία είναι όπως και στα πτηνά με αντιβίωση πολλών ημερών.
Δεν χρειάζεται πανικός απλώς μια προσεκτική μεταχείριση, προφανώς είναι σε πρώιμο στάδιο, άρα έχει και πολλές πιθανότητες θεραπείας.
Για περισσότερες πληροφορίες διάβασε και το παρακάτω άρθρο.
Μια επισήμανση επίσης.
Από την τεράστια εγκυκλοπαίδεια του Pet Birds λείπει ένα πλήρες άρθρο για την ψιττάκωση νομίζω.
 
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες. Δεν πήρε δείγμα για εξέταση απο τις κουτσουλιές. Είδε το χαρτί κουζίνας που του πήγα με τις κουτσουλιές οι οποίες εκτος από πολύ νερουλες είχαν και πράσινο φωσφορίζε χρώμα γύρω γύρω. Γενικά ήταν χρωματισμένο το γύρω δεν ξέρω πως αλλιώς να το περιγράψω για να μην παρεξηγηθώ πάλι. Οπότε βλέποντας τες μου είπε ότι θα ακολουθήσει την διαδικασία θεραπειας για ψιττακωση. Μου είπε ότι είναι μεταδοτικό και στον άνθρωπο αλλά πάλι καλά ανοσοκατεσταλμενοι δεν ειμαστε και ούτε το σκυλι διατρέχει κίνδυνο γιατί δεν κολλάει στα σκυλιά . Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα προσέχουμε βέβαια.
 
Συγγνώμη αλλά από τα περιττώματα διέγνωσε οπτικά ότι έχει ψιττάκωση;

Εμένα πάντως οι εξετάσεις των πτηνών για τη συγκεκριμένη ασθένεια γίνονται μοριακά (PCR)
 
Να σχολιάσω κάτι...δεν γνωρίζω και δεν θα μπορούσα να γνωρίζω αν το συγκεκριμένο πουλί έχει ψιττάκωση ή όχι. Αλλά στη θέση σου @Efikefa , θα εμπιστευόμουν πλήρως τον γιατρό. Ναι, δεν έκανε ειδική εξέταση για να προσδιοριστεί η ψιττάκωση, αλλά είδε την πράσινη άλω στις κουτσουλιές του πουλιού, είχε δλδ ένδειξη για την ασθένεια. Κι αυτό που θέλω να σχολιάσω είναι το ότι είχα επί 5 χρόνια υποκλινικό στρεπτόκοκκο...πάθαινα περίπου 5 αμυγδαλίτιδες το έτος, πόναγε ο λαιμός του παιδιού μου, σε δύο ημέρες περνούσε κι εγώ κόλλαγα και πάθαινα αμυγδαλίτιδα με υψηλότατο πυρετό κάθε φορά, είχα πάει σε όλους του ΟΡΛ της περιοχής μου και στις γύρω περιοχές, είχα κάνει strep test αρνητικά, μου είχαν δώσει όλες τις νέες αντιβιώσεις που κυκλοφορούσαν....agumentin, klaricid, procef, dalacin, amoxil....(όλες της νέας γενιάς και της προηγούμενης) μέχρι που έπαθα περιαμυγδαλικό απόστημα, το οποίο σε στέλνει νοσοκομείο, μου κοπάναγαν ενέσεις αντιβίωσης και κορτιζόνης και είπα ποτέ ξανά....και διαβασα αρκετά...πήγα λοιπόν σε έναν ΟΡΛ και του είπα να μου γράψει πενικιλίνη σκέτη, που είναι το φάρμακο εκλογής για τον στρεπτόκοκκο....μα δεν έχεις στρεπτόκοκκο μου είπε, δεν φαίνεται στην κλινική σου εικόνα, δεν βγαίνει στα strep test. Επέμεινα....μα δεν κυκλοφορεί το φάρμακο παρά μόνο στον ΙΦΕΤ...θα το πάρω από εκεί, του είπα. Το έγραψε...10 μέρες ήταν οι οδηγίες λήψης του φαρμάκου. Δεν ξαναέπαθα ποτέ (τα τελευταία 10 χρόνια) αμυγδαλίτιδα. Αυτό δλδ που θέλω να πω είναι ότι αναλόγως και της ειδικότητας του τεστ, του ορίου ανιχνευσιμότητας του παθογόνου, της κατάστασης του οργανισμού που μπορεί να είναι ακόμα δυνατός και να το παλεύει, κρατώντας το παθογόνο σε χαμηλά επίπεδα μη ανιχνεύσιμα στο τεστ, της χρονιότητας της νόσου και του ενδεχόμενα υποκλινικού χαρακτήρα της, θα μπορούσε το πουλί να μην δείξει τι έχει και με τη συμπτωματική αγωγή να γίνει καλά.
 
Καλημερα και από εμένα!! Να την χαίρεσαι και περαστικα ευχόμαι. Ο κυριος Ακριβός θεωρείται ενας πολυ καλός γιατρός να ξέρεις,απλά Θέλω να πω κάτι που μου έκανε εντύπωση.
Στην δικιά μου πτηνιατρο που έχουμε συζητήσει για την ασθένεια αυτή διότι ειναι η μόνη που μεταδίδεται από τον παπαγαλο στον άνθρωπο και με έχει ρωτήσει αν θέλω να κάνω προληπτικες εξετάσεις, μου έχει πει ότι η διαδικασία ειναι οτι παιρνει δείγμα και τα δίνει σε διαγνωστικό εργαστήριο.Τα αποτελέσματα μάλιστα κάνουν κάποιες μέρες να βγουν.
Δεν αμφισβητώ την διάγνωση του Ακριβου, μακάρι να ειναι έτσι όπως τα λέει και από τα συπτωματα του πουλιου μαζί με την εξέταση των περιττώματων να έβγαλε την σωστή διάγνωση.
Σε κάθε περίπτωση, εύχομαι ταχεία ανάρρωση στην κουκλα!!
 
@ianos σε ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ που μοιράστηκες την περιπέτεια σου και μέσω αυτής πραγματικά με έκανες να νιώσω ΠΟΛΎ καλύτερα για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Έχουν γίνει τα μάτια μου σαν κουμποτρυπες από το διάβασμα. Ποιος είναι καλύτερος πτηνιατρος, ποια είναι η καλύτερη μέθοδος διάγνωσης, ποια είναι η καλύτερη θεραπεια, τι μπορούμε να πάθουμε εμείς και χίλια μύρια. Έπεσα και σε κάτι αλλά θέματα έδω μέσα με μια Grey που τους παρέπεμπε τους περισσότερους σε θεραπεία ενέσιμη χωρίς να έχουν όντως ψιττακωση τα πουλιά τους προκειμένου να βγάλει λεφτά και άρχισα κι εγώ να σκέφτομαι μήπως κι εγώ έχω πέσει θύμα αυτής της τακτικής και μέσω της απειρίας μου πάρω το πουλί στο λαιμό μου. Σκέφτηκα να πάω στην δουκάκη, σκέφτηκα να στείλω δείγμα στο κτηνιατρικό Κομοτηνής και δεν ξέρω πόσα άλλα. Με το πουλάκι Τώρα κλείσαμε μήνα και έχω ηδη ζοριστεί αρκετά οικονομικά όχι τόσο με την αγορά του οσο με τον εξοπλισμό του και την επίσκεψη στο γιατρό τώρα. Ειλικρινά το έχω κάψει από την υπερπληροφορηση και πιο πολύ το συναισθηματικο κομμάτι δηλ με έχει ρίξει. Αυτο το δίλημμα αν κανω καλά η οχι. Τι να πω θα δείξει. @Anna Maria Mp @Avrolimos σας ευχαριστώ πάρα πολύ κι εσάς
 
@Efikefa Να είσαι καλά. Προσπάθησε να είσαι όσο το δυνατόν περισσότερο ήρεμη και ψύχραιμη γιατί και εκείνα αντιλαμβάνονται και επηρεάζονται από τα συναισθήματα του φροντιστή τους.
Όλα θα πάνε καλά.🙂

Αν σε "τρώει" Και θέλεις δεύτερη γνώμη και επειδή το οικονομικό ειναι ένα δυσκολο κόμματι για όλους,μιας και ανεφερες την Δουκακη ,να σου πω ότι επειδη αυτή ειναι η Πτηνιατρος μου, γνωριζω ότι το τεστ για Ψιττακωση το οποίο στέλνει σε εργαστήριο κοστίζει 60 ευρώ και η επίσκεψη για παπαγαλο κοστίζει 40 ευρώ.
Όσον αφορά το εργαστήριο της Κομοτηνής αν θελεις να στείλεις απευθειας δείγμα δεν έχω να σου δωσω δυστυχώς πληροφοριες για το κόστος όμως Εικάζω ότι θα ειναι ελαφρώς πιο οικονομικό.Με ένα τηλεφώνημα μπορείς απευθείας να πληροφορηθείς.

Όποτε τώρα ξέρεις και τα νούμερα και αποφασιζεις αν θα παραμείνεις με την διάγνωση του Ακριβου η αν θα έπαιρνες ίσως και μια δεύτερη γνώμη.
 
Back
Top