Γενικά Ερώτηση για Lovebirds.

Kallikratis

PB New Member
Εγγραφή
24 Νοε 2020
Μηνύματα
4
Πόλη
Αθήνα
IMG-195de4c4fac31f7f139ea71dab3fa8b8-V.jpgIMG-195de4c4fac31f7f139ea71dab3fa8b8-V.jpg
[automerge]1606211645[/automerge]
Καλησπέρα σας,
Έχω ένα ζευγάρι Lovebirds περίπου 2 χρόνια. Μένουν σε ένα μεγάλο κλουβί που τους έχω φτιάξει, με όλα τα υλικά να είναι φιλικά προς αυτά. Είναι σίγουρα αρσενικό/θυληκό καθώς πρόσφατα άρχισαν να ερωτοτροπούν ξεδιάντροπα μπροστά μου. Δυστυχώς όταν τα απόκτησα δεν ήταν οικία με τους ανθρώπους οπότε μέχρι και σήμερα δεν είναι δεκτικά προς την επαφή. Δεν έχουν παρουσιάσει σημάδια ασθένειας, ούτε πτερόρροια μέχρι σήμερα. Η διατροφή τους περιλαμβάνει τους σχετικούς σπόρους για το είδος, κεχρί, αυγοτροφή, μπόλικο μήλο και όποτε γουστάρουν λαχανικά τα οποία τα βάζω στο κλουβί αλλά δεν τα πολυσυμπαθούν. Την προηγούμενη βδομάδα το θηλυκό έκανε αυγουλάκι αλλά δυστυχώς η χαζή το έκανε στο κενο με αποτέλεσμα να πέσει και να σπάσει το εξωτερικό κέλυφος. Το έβαλα στη φωλιά, έδειξει να το βάζει στην κοιλιά της αλλά εν τέλει έσπασε ο υμένας του αυγού. Άλλο δεν έκανε αλλά φαντάζομαι ότι θα ξανακάνει. Κουμάντο κάνει ξεκάθαρα το θηλυκό στο κλουβί, χωρίς ωστόσο ο αρσενικός να έχει κακή συμπεριφορά. Και τα 2 κελαηδούν κανονικά. Και τώρα η ανησυχία μου. Το τελευταίο χρονικό διάστημα το θηλυκό, ιδιαίτερα από τη στιγμή που έβαλα στο κλουβί καλάθι ή φωλιά, έχει σταματήσει να πετάει. Κάθεται μεγάλο χρονικό διάστημα στη φωλιά, βγαίνει για φαγητό και όπου παει κατεβαινει με το ράμφος και τα πόδια. Ακόμα κι αν για κάποιο λόγο βρεθεί στο πάτωμα του κλουβιού θα σκαρφαλώσει, δε θα πετάξει. Επίσης δείχνει μια ταχύπνοια χωρίς κάποια ξεκάθαρη αιτία. Υπάρχει περίπτωση να πρόκειται για τραυματισμό στις φτερούγες της ή να έχει επιπλέον του φυσιολογικού βάρος; Σκέφτομαι να τα πάω έστω για ένα τυπικό τσεκ απ σε πτηνίατρο αλλά δε γνωρίζω σε ποιον. Παρακαλώ δώστε μου τις συμβουλές σας για όλα αυτά που σας ανέφερα μήπως βρω μια άκρη. Να συμπληρώσω ότι τους έχω και σουπιοκόκκαλο καθώς και πολυβιταμίνη στο νερό το οποίο αλλάζω καθημερινά. Στο συρτάρι το οποίο αλλάζω εβδομαδιαία έχω την ειδική άμμο που μυρίζει γλυκάνισο.
 

Συνημμένα

  • IMG-cca46f50bc9dbaf42825dbd63959dbce-V.webp
    IMG-cca46f50bc9dbaf42825dbd63959dbce-V.webp
    131,3 KB · Προβολές: 15
  • 20200417_121212.webp
    20200417_121212.webp
    32,2 KB · Προβολές: 15
  • 20190911_152846.webp
    20190911_152846.webp
    20,1 KB · Προβολές: 15
  • 20201121_114006.webp
    20201121_114006.webp
    36,2 KB · Προβολές: 15
Καλό θα είναι να βάλεις μια κανονική φωλιά και να τους δώσεις υλικά για το στρώσιμο της φωλιάς.
Δες το παρακάτω:
[automerge]1606215784[/automerge]
Πτηνίατροι:
 
Τελευταία επεξεργασία:
@ΙΩΑΝΝΗΣ@ Ναι το γνωρίζω πλέον είναι σε ξύλινο κουτί με επίστρωση επεξεργασμένο ροκανίδι. Πιο πολύ με απασχολεί το ότι δεν πετάει το θηλυκό.
 

Συνημμένα

  • 20201124_130813.webp
    20201124_130813.webp
    38 KB · Προβολές: 8
Γενικα και η δικη μου οταν ηταν σε ωοτοκια ηταν πιο νοχελικη. Προσπαθουν να εξοικονομουν όση περισσότερη ενέργεια γίνεται. Γι αυτό και αυτήν την περίοδο είναι σημαντικό και τα δύο να έχουν πολύ καλή διατροφή. Εγώ έδινα pellet της psittacus. Είναι πιο ακριβά αλλά τα λατρέυουν, τώρα που γύρισα σε πιο φθηνές τροφές τους "ξίνιζαν"!

Οι πολυβιταμίνες και η άμμος με το άρωμα δεν είναι απαραίτητα. Ειδικά η άμμος. Δεν ξέρω τι εννοείς "ειδική" αλλά γενικά οι χημικές αρωματικές ουσίες είναι ότι χειρότερο για τα πουλιά. Οι πολυβιταμίνες είναι χρήσιμες υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Σε καθημερινή βάση εφόσον η διατροφή τους ειναι σωστή (φρέσκα φρούτα, λαχανικά κατά προτίμηση βιολογικά, μίγμα σπόρων/πέλλετ και υπο διαστήματα αυγό) δεν χρειάζονται βιταμίνες.

Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι σταμάτησε να γεννά στο 1. Συνήθως τα αυγά ειναι σε ομάδες των 5,6 -12 και γεννά ένα κάθε 2 ημέρες. Αν σταμάτησε ίσως πρέπει να εξετάσεις το ενδεχόμενο του egg-binding, μίας δηλαδή παρεπλοκής κατά την γέννα όπου το αυγό δεν μπορεί να βγει από το σώμα του πτηνού. Προσπάθησε να δεις αν είναι πρησμένη και αν φαίνεται κάπως το αυγό. Επίσης παρακολούηθησε το αν τρωει κανονικά, πίνει νερό, κ.α. Αν τα συμπτώματα είναι πιο εμφανή προφανώς πας σε κτηνίατρο.

Τέλος, κατά την περίοδο της ωοτοκίας η θερμοκρασίες πρεπει να είναι "καλοκαιρινές" στο δωμάτιο όπου είναι.
 
@Γιώργος Π. Αυτήν την τροφή λες; Θα την δοκιμάσω. https://www.petclick.gr/product/19693/psittacus-parrot-pellet-maintmini-formula-450gr Γενικά διατροφικά καλά τα πάμε, απλά τα λαχανικά τα αγνοούν. Μόνο τα μήλα τα εξαφανίζουν και τα χορταρικά. Η άμμος είναι η κλασική που πουλάνε για παπαγάλους. Δεν έχει κινδύνους καθώς έχω ρωτήσει σχετικά. Για το ένα αυγό που ανέφερες δε γνωρίζω και δε με αφήνει να την πιάσω, βάζει στριγκλιές και μετά κρύβεται ολη τη μέρα οπότε θα τα πάω σε πτηνίατρο για σιγουριά. Δυστυχώς δεν τα πήρα ήμερα, δεν είχα ιδέα τότε. Ίσως επειδή δεν έχει κλείσει ακόμα τα 3 έτη. Εξάλλου η νοχελικότητα της στο πέταγμα εκδηλώθηκε πολύ πριν κάνει το αυγό. Στην αρχή νόμιζα ότι απλά έχει βολευτεί. Επίσης τρώει και πίνει κανονικά, δεν έχει αλλάξει κάτι σε αυτό.
 
Για το ένα αυγό που ανέφερες δε γνωρίζω και δε με αφήνει να την πιάσω, βάζει στριγκλιές και μετά κρύβεται ολη τη μέρα οπότε θα τα πάω σε πτηνίατρο για σιγουριά. Δυστυχώς δεν τα πήρα ήμερα, δεν είχα ιδέα τότε. Ίσως επειδή δεν έχει κλείσει ακόμα τα 3 έτη.
Τα πουλακια είναι αρκετά ενήλικα αν είναι 3ων που λες. Πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι τα πτηνά είναι πολύ κοντά στους πρωτόγονους συγγενείς τους και έτσι δεν έχουν συμπεριφορά ενός εξημερωμένου κατοικίδιου. Βλέποντας ένα γιγάντιο χέρι να τα πιάνει το πρώτο πράγμα που σκέφτονται είναι ότι "τώρα θα πεθάνω, θα με φάει αυτό το θηρίο!". Αν έχεις σκοπό να τα εξημερώσεις ή απλά να τα κάνεις να νίωθουν άνετα στην παρουσία σου σταμάτα το τώρα. Είναι ήδη δύσκολο να νιώσουν οικία γτ είναι μεγάλα πόσο μάλλον αν φέρεσαι σαν τον "θυρευτή" μπροστά τους. Και τα δικά μου είναι σχετικά ανήμερα, αλλά η μόνη φορά που έπιασα το ένα με το ζόρι ήταν μία φορά στα 2 χρόνια γνωριμίας μας.

Κατά τα άλλα αμφιβάλλω αν έχει κάτι σοβαρό η θυληκιά. Αν εσύ κρίνεις ότι κάτι έχει τότε εσύ ξέρεις καλύτερα από μένα προφανώς τα πουλάκια σου. Εφόσον τα πας σε κτηνίατρο προσπάθησε να τα προσελκύσεις σε ένα μικρότερο κλουβί χωρίς να τα πιάσεις με τα χέρια (π.χ. με μίλλετ). Κάθε φορά που τα πιάνεις με το ζόρι, τα μαλώνεις, τα τρομάζεις με απότομες κινήσεις το κάνεις πολύυυ πιο δύσκολο να εξημερωθούν μαζί σου.
Η όλη διαδικασία εξημέρωσης θελει πολύυ υπομονή και επιμονή και πάντα πρέπει να σκέφτεσαι σαν πτηνό όχι σαν άνθρωπος!
 
Back
Top