[automerge]1702379274[/automerge]
Γεια χαρά σε όλους.
Τελικά βρήκα χρόνο να ασχοληθώ με το θέμα του αερισμού όσον αφορά στην κάλυψη του κλουβιού.
Φίλε
KONSTANTINOS MICHAIL, ειρήσθω εν παρόδω, αν και λογικό το συμπέρασμα σου, όχι δεν έχει κάποια ανοίγματα στην πίσω πλευρά. Η μόνη δίοδος ανανέωσης του αέρα είναι περιμετρικά και αντίστοιχα στο κάτω όριο του καλύματος. Απαντάω έτσι έμμεσα και στην καλή φίλη
MARY58 .
Φαντάζομαι ότι αυτό συμβαίνει διότι η συγκεκριμένη κατασκευή αφορά και σε φύλλαξη σε εξωτερικό χώρο, συνεπώς και την προστασία από φυσικά φαινόμενα. Φυσικά είναι εύκολο αν θέλει κάποιος με διάφορες "πατέντες" να ανασηκώσει λιγότερο ή περισσότερο την πίσω όψη του καλύμματος και να επιτρέψει έτσι τον καλύτερο εξαερισμό.
Στο διαταύτα τώρα. Με βάση τα δεδομένα για τον μεταβολισμό των Waterslanger ,όπως παρατίθενται σε σχετικό επιστημονικό
άρθρο του 2021, υπολόγισα ότι οι μέγιστες ανάγκες σε οξυγόνο ένος πουλιού βάρους περίπου 20 γραμμαρίων για ένα διάστημα 10ωρών είναι 695 κυβικά εκατοστά.
Επειδή τα κλουβιά μου έχουν όγκο πάνω από 75 λίτρα έκαστο και άρα περιέχουν περίπου 15 λίτρα οξυγόνου, γίνεται αντιληπτό το ότι, ακόμη και σε θεωρητικά συνθήκες αεροστεγούς κάλυψης, τα 0,7 λιτρα που χρειάζεται ένα πουλάκι είναι αμελητέο μέγεθος. Για να την ακρίβεια το ποσοστό του Οξυγόνου από 20,9% πέφτει στα 20% και για να το οπτικοποιήσω κάπως, είναι σαν να ανεβάζει κάποιος το κλουβί από το μηδέν στα 300 μέτρα υψόμετρο.
Οπότε με το οξυγόνο είμαστε ΟΚ.
Το πρόβλημα είναι με το διοξείδιο το οποίο αν κάνουμε αντίστοιχους υπολογισμούς θα βρούμε ότι σε συνθήκες αεροστεγούς κάλυψης θα φτάσει τα 6400ppm (Μέρη στο εκατομύριο) αντί για 400ppm που είναι το φυσιολογικό. Αυτό αν και δεν είναι θανατηφόρο, είναι τοξικό για μακροχρόνια έκθεση.
Αλλά όπως είναι λογικό, στην πραγματικότητα το κάλυμμα, ακόμη και χωρίς οπές εξαερισμού, δεν προσφέρει αεροστεγή κάλυψη. Έτσι σκέφτηκα να παρακάμψω τις θεωρητικές διαδικασίες και να μετρήσω την άνοδο του διοξειδίου με τη βοήθεια ενός μετρητή διοξειδίου, κληρονομιά από τις αλήστου μνήμης COVID εποχές.
Για να μην μακρηγορώ τα αποτελέσματα φαίνονται στη φωτογραφία.
Ελάχιστη άνοδος του διοξειδίου μετά από 11ωρη μέτρηση (432ppm από 400ppm) καθώς επίσης και πολύ καλή ένδειξη για τις TVOC (Π
τητικές οργανικές ενώσεις) και την υγρασία.
Άρα κατά τη γνώμη μου η ολονύχτια κάλυψη με το συγκεκριμένο κάλυμμα, για μόνο ένα καναρινάκι σε μία κανονική ζευγαρώστρα, ακόμη και χωρίς ιδιαίτερη μέριμνα για εξαερισμό δεν αποτελεί πρόβλημα.
Βέβαια όλα τα παραπάνω είναι κάπως θεωρητικά και η πράξη είναι αυτή που μετράει. Έτσι από προσωπική εμπειρία δεν είχα κανένα προβλήμα εώς τώρα. Από την άλλη δεν μπορώ να πάρω την ευθύνη να κάνω κάποια γενικότερη σύσταση.
Φυσικά αν κάποιος μπορεί να μας παράσχει πιο εξειδικευμένη γνώση με περισσότερα και ακριβέστερα στοιχεία είναι ευπρόσδεκτος να τον ακούσουμε.
Να είστε όλοι καλά.