Φροντίδα Εσωτερικός χώρος και τεχνητός φωτισμός

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης seneka21
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
@Evagelos Malamis Αγαπητέ Ευάγγελε ευχαριστώ πολύ για τις φιλοφρονήσεις!
Από τη μεριά μου δεν χρειάζεται να πω το πόσο εκτιμώ το ενδιαφέρον και τη διάθεση για βοήθεια που πάντα δείχνεις.
Εξίσου μοναδικές είναι και οι συμβουλές σου που δείχνουν πολύ καλή γνώση του αντικειμένου γενικά.
Αυτό που ανάφερες για τα καναρίνια σε σχεση με άλλα κατοικίδια πουλιά δεν το γνώριζα καθόλου. Οπότε για μια ακόμη φορά δίνεις έναυσμα για δοκιμές προ τη σωστή κατεύθυνση.
Για να είμαι ειλικρινής πριν την παρέμβαση σου είχα αρχίσει να σκέφτομαι για μαραγκούς και δαπανηρές ξυλοκατασκευές (αν επαιρνα έγκριση και από το "αφεντικό" δλδ τη σύζυγο😁) ειδάλλως και γω δεν ξέρω τι θα έκανα.

Ευχαριστώ για άλλη μια φορά
 
@chrisa2102 Ευχαριστώ για την απάντηση και τις πληροφορίες από την εμπειρία σου.
Ή διατήρηση ζωων εκτός σπό την χαρά που προσφέρει συνεπάγεται και ευθύνη. Επίσης η απόκτηση γνώσεων ιδιαίτερα σήμερα που υπάρχει εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία εκτός από ικανοποίηση είναι και υποχρέωση. Η ίδια νοοτροπία πιστεύω ότι διακατέχει την πλειονότητα των καλών φίλων εδώ στο forum και γι' αυτό η καλοπροαίρετη ανταλλαγή απόψεων εμπειριών και γνώσεων μόνο καλό θα φέρει.
Είναι όντως δύσκολη απόφαση να τα δώσω για αυτό και ψάχνω για κάποια λύση. Με βοήθησες πολύ κι εσύ με την απάντηση σου!

Ευχαριστώ και πάλι.
[automerge]1699905976[/automerge]
@MARY58 Ευχαριστώ για τον χρόνο σου ώστε να δώσεις μία εκτεταμένη απάντηση στο υπο συζήτηση θέμα. Ευχαριστώ επίσης και για τις χρήσιμες πληροφορίες από την εμπειρία σου.
Εκεί που με ρωτάς "Για ποιο κίνδυνο μιλάς; πιο πολύ χρειάζεται το σκοτάδι από το να το βλέπεις." Εγώ αναφέρθηκα γενικά, μιλώντας για έναν οποιοδήποτε ζωντανό οργανισμό και κατά κάποιο τρόποο αστειευόμενος έφερα σαν παράδειγμα τον εαυτό μου. Ήτοι εγώ σε άγνωστο και δυνητικά επικύνδυνο περιβάλον, ακόμη και αν αναπαυόμουν, θα προτιμούσα να μήν είμαι κάτω από ένα κάλυμα χωρίς φως ώστε να μπορώ να δώ και να εκτιμήσω αν κάποιος κοντινός ήχος σημαίνει κάτι κακό.
Αλλά απ' ότι φάινεται συμφωνα και με τις γνώμες των φίλων που απάντησαν τα καναρινάκια δεν λειτουργούν έτσι, οπότε είναι ΟΚ αν τα σκεπάζουμε.

Ευχαριστώ και πάλι!
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Ελένη Σαμ Πολύ χρήσιμη και η δικιά σου εμπειρία Ελένη, έρχεται προς επίρρωση των όσων ειπώθηκαν και από τους άλλους φίλους εδώ. Η δική σου περίπτωση μάλιστα μου δίνει περισσότερο θάρρος και για το δικό μου θέμα γιατί σε καμιά περίπτωση ο χώρος όπου διατηρώ τα πουλάκια δεν φτάνει ηχητικά σε επίπεδο παιδικού πάρτυ!😄

Ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Να σαι καλά.
 
@seneka21 η αγάπη που τους έχεις είναι προφανής κ είμαι σίγουρη ότι θα βρεις τις πρακτικές λύσεις που χρειάζονται για να τους εξασφαλίσεις τον ύπνο τους. Να τα χαίρεσαι αυτά τα αξιολάτρευτα πλασματάκια κ να ζήσετε πολλές όμορφες στιγμές.
 
@seneka21 όσον αφορά τις ώρες που πρέπει να κοιμάται ένα πουλάκι ,υπάρχει κάπου σε ένα άρθρο ένας πίνακας που τον ακολουθούμε πιστά και σκεπάζουμε ανάλογα τον μήνα και την ανάλογη ώρα ...πριν ανακαλύψουμε τον πίνακα δεν γνωρίζαμε και το πουλάκι καθόταν μαζί μας μέχρι τις 11 και την επόμενη μέρα ήταν τόσο κουρασμένο .δεν είχε όρεξη να ξυπνήσει ...μην με ξυπνάς απτις έξι που λέει και το τραγουδάκι 😁
 
@Ελένη Σαμ Θα το δω. Ευχαριστώ πολύ.
[automerge]1699911286[/automerge]
Ψήνομαι για κάτι τέτοιο "Cover Birdcage Cage Crate Parrot Animal Dog Kennel Pet Skirt Bird Cloth Sleeping Blackout Night Good Wire" από AliExpress, με αναφερόμενες διαστάσεις 62X44X48cm. Τα κλουβιά μου είναι 58X32X37cm & 60X35X36cm. Έχει κάποιος σχετική εμπειρία; Υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην εχγώρια αγορά;

Να είστε όλοι καλά!
 
Τελευταία επεξεργασία:
@seneka21 καλημέρα. Προσωπικά δεν θα επέλεγα για το καναρίνι μου ένα ύφασμα μαύρο. Νομίζω ότι επειδή τα καναρίνια είναι πιο φοβικά από ότι οι παπαγάλοι, το μαύρο ύφασμα θα τα τρόμαζε περισσότερο από ότι άλλο χρώμα, μέχρι ίσως το συνηθίσουν. Αλλά αυτό είναι η προσωπική μου άποψη κ μπορεί να κάνω λάθος. Πάντως μην ξοδεύεσαι γιατί έχεις καλύτερες επιλογές στο σπίτι σου.
Αν θες να σκεπάζεις την μισή Ζευγαρώστρα όπως εγώ, χρησιμοποίησε μια μαξιλαροθήκη. Είναι μια χαρά. Την βάζω κάθετα στην οροφή ώστε να σκεπάζει την μισή πλευρά της 60 ρας ζευγαρώστρας κ ένα μεγάλο μέρος της μισής πρόσοψης. Αν θες να σκεπάζεις ολόκληρη την Ζευγαρώστρα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα βαμβακερό ύφασμα όπως ένα κομμάτι σεντόνι. Εγώ δεν το έχω κάνει κ θα σου πουν αν χρειάζεται κάτι, όσοι το εφαρμόζουν. Αν κόψεις το σεντόνι πρόσεξε αν ξεφτίζουν κλωστές, να μην μπορεί να τις φτάσει. Πάντως καλό είναι να μην είναι πίσσα σκοτάδι αλλά να υπάρχει ένα μικρό ίχνος φωτός.
 
@MARY58 Ευχαριστώ για την απάντηση. Όντως μέχρι να αποφασίσω για πιο "εξειδικευμενες" λύσεις θα κάνω κάτι τέτοιο.
Μου έκανε εντύπωση η προσοχή σου στη λεπτομέρεια όσον αφορά στα ξέφτια!
Οποιαδήποτε άλλη εμπειρία-ιδέα είναι ευπρόσδεκτη.

Να είσαι καλά.
 
Το σκέπασμα στα καναρίνια το βράδυ μπορεί να κάνει καλό, αλλά από την άλλη υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πτερόροιας που δημιουργείτε από το σκοτάδι. Η γνώμη μου είναι αν γίνεται μετακίνηση σε άλλο σκοτεινό μέρος,η τα αφήνεις όπως έχει.
 
@STIB γιατί πτερόροια; Η εποχική πτερόροια θα μπορούσε να υπάρξει εάν το καναρίνι μπερδευτεί επειδή οι ώρες φωτός είναι περισσότερες από τις ώρες φωτός που έχουμε τον χειμώνα. Έτσι δηλαδή, θα νόμιζε ότι είμαστε στο καλοκαίρι κ συνεπώς θα μπορούσε να περάσει πτερόροια. Αν όμως ο @seneka21 τα σκεπάζει κ σκοτεινιάζει τον χώρο τους την ώρα που δύει ο ήλιος, δεν θα έχει τέτοιο θέμα.
 
@MARY58 Το φυσιολογικό είναι, να μπαίνουν σέ μέρος σκοτεινό αν γίνεται. Πανιά, τούλια, κουβέρτες, σεντόνια, εγώ δεν το βλέπω φυσιολογικό. Πουλιά είναι, και αγχώνονται. Γνώμη μου
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
Γεια χαρά σε όλους.

Τελικά εφάρμοσα την τεχνική του σκεπάσματος. Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιήσα ένα κοινό σεντόνι, ανοιχτού χρώματος, για να σκεπάζω δύο κλουβιά που είναι το ένα δίπλα στο άλλο.
Μία εβδομάδα τώρα που το κάνω αυτό, ακούω κάποια κινητικότητα καθώ και κελαηδήματα ακόμη και για αρκετή ώρα μετά το σκέπασμα. 'Οσον αφορά στην συμπεριφορά, κατάσταση υγείας ή πρόσληψη τροφής, μάλλον το ένα κελαϊδάει κατά την διάρκεια της ημέρας κατά τι περισσότερο σε σχέση με πριν, αλλά σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει κάποια ορατή διαφορά.
Επίσης περιμένω από παραγγελία αυτό "Cover Birdcage Cage Crate Parrot Animal Dog Kennel Pet Skirt Bird Cloth Sleeping Blackout Night Good Wire" και αυτό "Bird Cage Set Cover Couch Pet Protector Kennel Daily Use Shield Oxford Cloth Birdcage Protection Tool Accessories". Όταν με το καλό τα δοκιμάσω θα ενημερώσω.

Να είστε όλοι καλά.
 
Γεια χαρά σε όλους.

Σε συνέχεια του προηγούμενου μηνύματός μου θέλω να πω ότι παρέλαβα τα καλύμματα κλουβιών "Cover Birdcage Cage Crate Parrot Animal Dog Kennel Pet Skirt Bird Cloth Sleeping Blackout Night Good Wire" και "Bird Cage Set Cover Couch Pet Protector Kennel Daily Use Shield Oxford Cloth Birdcage Protection Tool Accessories".
Αν και οι διαστάσεις των καλυμμάτων (62×44×48cm) είναι αρκετά μεγαλύτερες από αυτές των κλουβιών μου (60×35×36cm & 58×32×40cm), "κάθονται" σχετικά καλά όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες .
1702118379829.jpg1702138312186.jpg
Όσον αφορά στην ποιότητα δείχνει αρκετά στιβαρή στο υλικό και την κατασκευή και πιστεύω ότι θα μπορούσε να ανταποκριθεί ακόμη και σε απαιτήσεις προστασίας σε εξωτερικό χώρο όσον αφορά σε αέρα, κρύο ή βροχή.
Ένα μειονέκτημα είναι το ότι δεν διαθέτουν ανοίγματα για πλαϊνές πόρτες. Πιστέυω όμως ότι αν κάποιος τα καταφέρνει κάπως στην κοπτική ραπτική θα μπορούσε να κάνει εύκολα την σχετική μετατροπή.

Αυτά προς ώρας (ή προσώρας).

Να είστε όλοι καλά.
 
Σίγουρα έχει ανοίγματα και πίσω μάλλον δεν είναι σκεπασμένο. Πάντως αυτά τα εμπορικά προϊόντα δεν συγκρίνονται σε καμία περίπτωση με το περίτεχνο σκέπασμα με τούλι @MARY58. Ίσως όμως έχουν κάποια αποτελεσματικότητα...
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
@KONSTANTINOS MICHAIL το τούλι δεν σκοτεινιάζει, είναι όμως απαραίτητο για τα κουνούπια. Όμως θα ξαναπώ αυτό που πιστεύω. Είναι καλύτερο το ελάχιστο φως, ένα φωτάκι νυχτός π.χ., από το απόλυτο σκοτάδι αν αυτό πετυχαίνεται με το σκέπασμα. Κ έχω την εντύπωση από ότι ακούω, ότι ίσως το απόλυτο σκοτάδι στον ύπνο, "κάθεται" καλύτερα με παπαγάλους από ότι με καναρίνια.
 
[automerge]1702379274[/automerge]
Γεια χαρά σε όλους.

Τελικά βρήκα χρόνο να ασχοληθώ με το θέμα του αερισμού όσον αφορά στην κάλυψη του κλουβιού.

Φίλε KONSTANTINOS MICHAIL, ειρήσθω εν παρόδω, αν και λογικό το συμπέρασμα σου, όχι δεν έχει κάποια ανοίγματα στην πίσω πλευρά. Η μόνη δίοδος ανανέωσης του αέρα είναι περιμετρικά και αντίστοιχα στο κάτω όριο του καλύματος. Απαντάω έτσι έμμεσα και στην καλή φίλη MARY58 .

Φαντάζομαι ότι αυτό συμβαίνει διότι η συγκεκριμένη κατασκευή αφορά και σε φύλλαξη σε εξωτερικό χώρο, συνεπώς και την προστασία από φυσικά φαινόμενα. Φυσικά είναι εύκολο αν θέλει κάποιος με διάφορες "πατέντες" να ανασηκώσει λιγότερο ή περισσότερο την πίσω όψη του καλύμματος και να επιτρέψει έτσι τον καλύτερο εξαερισμό.

Στο διαταύτα τώρα. Με βάση τα δεδομένα για τον μεταβολισμό των Waterslanger ,όπως παρατίθενται σε σχετικό επιστημονικό άρθρο του 2021, υπολόγισα ότι οι μέγιστες ανάγκες σε οξυγόνο ένος πουλιού βάρους περίπου 20 γραμμαρίων για ένα διάστημα 10ωρών είναι 695 κυβικά εκατοστά.
Επειδή τα κλουβιά μου έχουν όγκο πάνω από 75 λίτρα έκαστο και άρα περιέχουν περίπου 15 λίτρα οξυγόνου, γίνεται αντιληπτό το ότι, ακόμη και σε θεωρητικά συνθήκες αεροστεγούς κάλυψης, τα 0,7 λιτρα που χρειάζεται ένα πουλάκι είναι αμελητέο μέγεθος. Για να την ακρίβεια το ποσοστό του Οξυγόνου από 20,9% πέφτει στα 20% και για να το οπτικοποιήσω κάπως, είναι σαν να ανεβάζει κάποιος το κλουβί από το μηδέν στα 300 μέτρα υψόμετρο.
Οπότε με το οξυγόνο είμαστε ΟΚ.

Το πρόβλημα είναι με το διοξείδιο το οποίο αν κάνουμε αντίστοιχους υπολογισμούς θα βρούμε ότι σε συνθήκες αεροστεγούς κάλυψης θα φτάσει τα 6400ppm (Μέρη στο εκατομύριο) αντί για 400ppm που είναι το φυσιολογικό. Αυτό αν και δεν είναι θανατηφόρο, είναι τοξικό για μακροχρόνια έκθεση.

Αλλά όπως είναι λογικό, στην πραγματικότητα το κάλυμμα, ακόμη και χωρίς οπές εξαερισμού, δεν προσφέρει αεροστεγή κάλυψη. Έτσι σκέφτηκα να παρακάμψω τις θεωρητικές διαδικασίες και να μετρήσω την άνοδο του διοξειδίου με τη βοήθεια ενός μετρητή διοξειδίου, κληρονομιά από τις αλήστου μνήμης COVID εποχές.

Για να μην μακρηγορώ τα αποτελέσματα φαίνονται στη φωτογραφία.
Ελάχιστη άνοδος του διοξειδίου μετά από 11ωρη μέτρηση (432ppm από 400ppm) καθώς επίσης και πολύ καλή ένδειξη για τις TVOC (ΠCanary CO2.jpgτητικές οργανικές ενώσεις) και την υγρασία.

Άρα κατά τη γνώμη μου η ολονύχτια κάλυψη με το συγκεκριμένο κάλυμμα, για μόνο ένα καναρινάκι σε μία κανονική ζευγαρώστρα, ακόμη και χωρίς ιδιαίτερη μέριμνα για εξαερισμό δεν αποτελεί πρόβλημα.

Βέβαια όλα τα παραπάνω είναι κάπως θεωρητικά και η πράξη είναι αυτή που μετράει. Έτσι από προσωπική εμπειρία δεν είχα κανένα προβλήμα εώς τώρα. Από την άλλη δεν μπορώ να πάρω την ευθύνη να κάνω κάποια γενικότερη σύσταση.

Φυσικά αν κάποιος μπορεί να μας παράσχει πιο εξειδικευμένη γνώση με περισσότερα και ακριβέστερα στοιχεία είναι ευπρόσδεκτος να τον ακούσουμε.



Να είστε όλοι καλά.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Back
Top