Ασθένειες Ευλογιά από κουνούπι

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης nik81
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Πόλη
Σαλαμίνα
Γεια χαρά σε όλους! Με λένε Νίκο και είμαι από Σαλαμίνα.
Απο πρόπερσι τον χειμώνα απόκτησα 3 ζευγάρια καναρίνια, με αποτέλεσμα μέχρι και τον ιούλιο φέτος να έχω περίπου 50 με 60 πούλια:). Το κακό είναι ομως οτι τα πουλάκια μου τα εχω σε εξωτερικό χώρο με αποτέλεσμα απο κουνούπι να μου πάθουν ευλογία και να χάσω γύρο στα 40 πουλία☹.Βρισκόμουν σε πολύ χάλια κατάσταση που έβλεπα τα μικρά μου κάθε μέρα να πεθαίνουν και χωρίς να ξέρω να κάνω κάτι. Να μην τα πολυλογώ με πολλά φάρμακα κατάφερα να σώσω τα 20 που εχω τώρα και έρχομαι να υποβάλω μία απορία μου. Μετά από αυτήν την κατάσταση που έχουν περάσει αυτά τα πτηνά μπορούν να ζευγαρώσουν δίχως να μεταδώσουν κάποιο ιό στην επόμενη γενιά;Ένα κάποιος/α γνωρίζει ή έχει περάσει κάτι ανάλογο ας μας πει δυο κουβέντες για το τι μέλλει γενέσται. Μπορώ να βασιστώ σε αυτά τα κανάρια ή φτού και απ’την αρχή. Μήπως θα πρέπει να ξεκινήσω από την αρχή την εκτροφή μου με καινούργια πουλάκια;
Χαίρομαι που είμαι ανάμεσα σας και ελπίζω με τον καιρό να γνωριστούμε καλύτερα.
Μια γλυκιά καλησπέρα σε όλους σας!

Φίλε Νίκο, προσωπικά με προβληματίζουν δύο πράγματα.
Πρώτον η ποσότητα των νεοσσών που αναφέρεις είναι υπερβολικά μεγάλη για 3 μόνο ζευγάρια και αναρωτιέμαι πόσες γέννες κάνανε.
Δεύτερον, ποιος σου είπε ότι ήταν όντως ευλογιά; Αν ήταν όντως ευλογιά εκτιμώ δεν θα γλίτωνε κανένα.
Με τη βοήθεια κάποιου γιατρού πιθανόν να βγάλεις μια άκρη,τουλάχιστον όσον αφορά τα επιζήσαντα πτηνά και τι αρρώστια κουβαλάνε (αν κουβαλάνε)!

Ζητώ συγνώμη,τώρα είδα ότι αναφέρεις ότι ξεκίνησες με τα ζευγάρια πρόπερσι!
Οπότε ξέχασε τον πρώτο μου προβληματισμό!

καλησπερα.
φιλε μου να μην στεναχωριεσε δεν εχεις κανενα προβλημα με αυτα τα πουλια μπορει να νοσησαν αλλα δεν εχουν τιποτα και θα γενισουν κανονικα. αλλα απο εδω και περα προσωχη και να τοποθετησης και καμια συτα στα πουλια σου. και εδω ειμαστε.

καλησπερα.
φιλε μου να μην στεναχωριεσε δεν εχεις κανενα προβλημα με αυτα τα πουλια μπορει να νοσησαν αλλα δεν εχουν τιποτα και θα γενισουν κανονικα. αλλα απο εδω και περα προσωχη και να τοποθετησης και καμια συτα στα πουλια σου. και εδω ειμαστε.

-Γιώργο, η γνώμη μου είναι οτι δεν νόσησαν τα πουλάκια που έχουν μείνει.Αν είχαν νοσήσει θα ήσαν μακαρίτες τώρα. Το θέμα είναι αν είναι δυνατόν να έγιναν φορείς της ασθένειας και αν υπάρχει πιθανότης να την μεταφέρουν στους απογόνους τους.
Σ' αυτό πρέπει να δωθεί μια απάντηση και αυτός νομίζω είναι και ο
προβληματισμός του φίλου μας.

στη βιβλιογραφια αναφερονται τα εξεις
τα πτηνα που θα επιζησουν απο την προσβολη αποκτουν ισχυρη και διαρκει ανοσια
η παραγωγη αυγων υπολειπετε της κανονικης και η γονιμοτητα αυτων σε περιπτωση γεννητορων πτηνων επηρεαζεται δυσμενος
επισης αναφερεται η πιθανοτητα ορισμενα πτηνα να ειναι φορεις του ιου χωρις τα ιδια να νοσουν μεταδιδουν ομως τη νοσο σε αλλα πτηνα
η θνησιμοτητα στην υπεροξεια μορφη μπορει να φθασει σε πολυ υψηλα επιπεδα μεχρι 100%
δεν υπαρχει θεραπεια μονο προληψη με το εμβολιο της ευλογιας των καναρινιων(canary pox)
νοσολογια πτηνων
παθολογια των πτηνων αναψυχης
παθολογια περιστερας
η ασθενειες των καναρινιων

• Like
Αντιδράσεις: mgerom
Ετσι την πατησα και εγω απο κουνουπια πριν απο δυο μηνες περιπου αλλα με τις καταλληλες θεραπειες το ξεπερασανε σχεδον ανωδυνα, μερικα εχουν χασει καποια νυχια αλλα τωρα ολα ειναι οκ . Δεν ειναι απολυτο οτι αν προσβληθουν τα πουλια απο τον ιο [ευλογια] δεν θα ζησει κανενα, η απωλειες ειναι περιπου 20-30% οπως ακριβως μου ειπαν στην αρχη τις νοσου οι κτηνιατροι του φορουμ με τους οποιους ειχα συνεχη τηλ. Επικοινωνια οπως επισης τα πουλια που θα επιβιωσουν δεν θα εχουν κανενα προβλημα ακομα και στην αναπαραγωγη. Η γνωμη μου παντως ειναι οτι ειναι μεγαλο ρισκο να ειναι αυτα τα πουλια που θα ειναι για παντα φορεις του ιου μεσα στο κουμασι μας.

Είναι σίγουρο ότι το πουλί που θα νοσήσει θα είναι πάντα φορέας; Δηλαδή πρέπει να είναι μια ζωή σε καραντίνα 😕
Υπάρχει κανένα φυσικό εντομοαπωθητικό για τα κουνούπια που να μην ενοχλεί τα πουλιά πχ σιτρονέλλα και σε ποιά μορφή;

Το καλυτερο και πιο σιγουρο νομιζω οτι ειναι η σιτα, επισης θα πρεπει αν τα πουλια ειναι σε εξωτερικο χωρο να μην εχουν προσβασει τα σπουργιτια και η δεκαοχτουρες γιατι απο εκει μεταφερεται ο ιος, για το αν θα πρεπει να ειναι σε καραντινα τα πουλια που εχουν νοσησει πολλοι ειναι αυτοι που λενε οτι δεν υπαρχει κανενα προβλημα στην πορεια, π.χ. ειναι σαν να εχεις εμβολιασμενα πουλια. Ολα αυτα τα ακουμε απο δω και απο κει,υπευθηνα για το τι μπορει να συμβει δεν γνωριζω.

-Γνωρίζω αρκετούς εκτροφείς. Οποιον κι' αν ρώτησα γι' αυτό το θέμα μου είπε
οτι δεν θα συνέχιζε να εκτρέφει πουλιά στηριζόμενος σε μια σειρά γεννητώρων,
που θα ήσαν φορείς της ασθένειας. Επείσης, οι απώλειες απο το είδος της ευλογιάς,
που κτυπάει συνήθως τα καναρίνια(η σηψαιμική μορφή) είναι 80-90%.

Θελω να αναφερω την δικια μου περιπτωση και τα συμπτωματα που αντιμετωπισα και τα αποτελεσματα μεχρι τωρα.Απο τα 40 πουλια που ειχα νοσησαν τα 29 και ειχα 8 νεκρα ολα φετινα, τα συμπτωματα που ειχαν ηταν, δυο με ανορθωμενο πτερωμα και δεν μπορουσαν να σταθουν στα ποδια τους σαν να ειχαν παθει εγκεφαλικο τελικα τα καταφεραν,τεσσερα μικρα στη φωλια περιπου 15 ημερων γεμισαν στο ραμφος και γενικα στο κεφαλι τους πολλα σπυρακια τελικα εζησαν τα δυο μονο το ενα εχη στραβο ραμφος αλλα ειναι μια χαρα, ολα τα υπολοιπα ειχαν πολλα σπυρακια στα δαχτυλα των ποδιων και μερικα εχασαν καποια νυχακια.
Μαλλον θα πρεπει να αισθανομαι τυχερος που ειχα αυτα τα αποτελεσματα.

-Γνωρίζω αρκετούς εκτροφείς. Οποιον κι' αν ρώτησα γι' αυτό το θέμα μου είπε
οτι δεν θα συνέχιζε να εκτρέφει πουλιά στηριζόμενος σε μια σειρά γεννητώρων,
που θα ήσαν φορείς της ασθένειας. Επείσης, οι απώλειες απο το είδος της ευλογιάς,
που κτυπάει συνήθως τα καναρίνια(η σηψαιμική μορφή) είναι 80-90%.
Σιγουρα ενας εκτροφεας δε θα συνεχιζε με τετοια πουλια αλλα εδω μιλαμε για απλο χομπυστα. Η ασθενεια της ευλογιας μπορει συμφωνα με λεγομενα πολλων να προλαμβανεται με ενα εμβολιο που δεν εχει εγκριθει απο τον ΕΟΦ και δυσευρετο αλλα και ακριβο.Αν υποθεσουμε οτι ενας χομπυστας ξεφορτωθει αυτα τα πουλια ποιος του εγκιατε οτι αυτα που θα αγορασει δεν ειναι φορεις της ασθενειας η οποιαδηποτε ασθενειας; Και πως θα ξεφορτωθει τα πουλια;

-Αν πρόσεξες το αρχικό μήνυμα πρόκειται για πάνω απο 50 πουλιά.
Κανείς βέβαια δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος για το ΤΙ
αγοράζει, γι' αυτό ακριβώς και σ' αυτό το θέμα η προτροπή είναι
αγοράστε αφού δείτε τον χώρο και τα πουλιά προσεκτικά. Δεν υπάρχει κανείς λόγος
να "ξεφορτωθεί" τα πουλιά που επέζησαν απο την ασθένεια, να μη τα ξαναζευγαρώσει,
συζητάμε αν είναι σωστό. Και η γνώμη μου είναι αυτή.

Αν δε τα ξαναζευγαρωσει σημαινει οτι μενει με αυτα που εχει.Απλα χωρις να ξαναγευτει τη χαρα της αναπαραγωγης. Την καλυτερη εποχη των μικρων μας φιλων. Θα πρεπει να περιμενει να ερθει ενα φυσιολογικο τελος για τα υπολοιπα; Αν αναρχιζει να τα χαριζει απο κει και απο δω θα μοιραζει φορεις.Αν παλι παρει αλλα πουλια κρατωντας τα υπαρχων θα κωλησουν και αυτα. Προσωπικα θεωρω πιο ηθικο απο τη στιγμη που τα πουλια ειναι υγιεις να συνεχισει με αυτα που εχει, να τα ζευγαρωσει κανονικα κρατωντας αρχειο και αποκομιζοντας εμπειριες. Και να φτασει σε εναν αριθμο πουλιων που θελει να εχει και μπορει να συντηρει σταματωντας να δινει απο εδω και απο εκει πουλια

αγοράστε αφού δείτε τον χώρο και τα πουλιά προσεκτικά.
Αν μπορεις να μας πεις τι θα πρεπει να προσεξουμε απο το χωρο που εκτρεφει, και τι απο τα πουλια, γιατι πιστευω οτι δεν ειναι απολυτο οτι πουλι που θα εχει περαση την αρρωστια θα εχει και καποιο σημαδη για να καταλαβουμε οτι κατι υποπτο συμβαινει.

καλησπερα και απο μενα, προσωπικα αν ενα πουλι δεν ειναι καλα δεν το ζευγαρωνης ξανα, αλλα αν δεν δειχνει κατι περιεργο γιατι δεν δοκιμαζεις με ενα ζευγαρι μονο και βλεπεις τα αποτελεσματα και αποφασιζεις. Ενα πραγμα ξερω με σιγουρια, μην ρισκαρεις να ζευγαρωσεις αυτα τα πουλια με καινουρια, γιατι αν δεν εισαι σιγουρος μπορει να νοσησουν και τα αλλα που λες να αγορασεις. Παντως για φυσικο εντομοαπωθητικο εμπιστευσου το βασιλικο ειναι οτι πρεπει για τα κουνουπια.

αγοράστε αφού δείτε τον χώρο και τα πουλιά προσεκτικά.
Αν μπορεις να μας πεις τι θα πρεπει να προσεξουμε απο το χωρο που εκτρεφει, και τι απο τα πουλια, γιατι πιστευω οτι δεν ειναι απολυτο οτι πουλι που θα εχει περαση την αρρωστια θα εχει και καποιο σημαδη για να καταλαβουμε οτι κατι υποπτο συμβαινει.

- Είπα τέτοιο πράγμα βρε Γιάννη (οτι θα έχει κάποιο σημάδι απο την αρρώστια;).Αλλά επειδή ακριβώς δεν μπορείς να ξέρεις ΤΙ κρίβει κάθε πουλί, προτιμάς να αγοράσεις απο κάποιον που δεν έχει μέσα στις κλούβες του στιβαγμένα 100-200 πουλιά με την κοτσιλιά ώς το γόνατο! Ούτε παίρνεις πουλί αν του λείπει ένα νύχι ή αν η καρίνα σου "κόβει" το χέρι. Ούτε όταν η κοιλιά του είναι κατάμαυρη ή τα μάτια
μισόκλειστα και δακρυσμένα.Αυτά τα αυτονόητα εννοώ.

Ευχαριστώ παιδία για αυτά που λέτε,τα πουλία που έχουν μείνει δεν έχουν δείξει κανένα σύμπτωμα οτι μπορεί να είχαν τον ιο και να εχουν γιατρευτεί, αυτο το λέω εγώ. Μπορείτε να μου προτείνετε καμία καλή πολυβιταμίνη να τους βάζω;

Back