Γενικά Εχει scally face το Budgie μου;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης eva_86
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

eva_86

PB New Member
Εγγραφή
3 Σεπ 2009
Μηνύματα
19
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Γεια σας, θα ήθελα να μου πειτε τη γνωμη σας. Πριν λιγες μερες ειχα ανεβασει κατι φωτο και ειχατε παρατηρησει κατι γδαρσιματα στη μυτη του αρσενικού Budgie μου.
Η κτηνιατρος στο pet shop που το πηγα, μου ειπε οτι ακομα ειναι νωρις και οτι θα πρεπει να αφησουμε να εξελιχθει για να δουμε αν ειναι αυτο γιατι ειναι εποδυνη η διαδικασια θεραπιας και θα ταλαιπωρησω το πουλι επειδη θα πρεπει να το πιανω καθημερινα.
Το παπαγαλακι βεβαια συμπεριφερεται φυσιολογικα πλεον αφου και τα 2 εχουν προσαρμοστει, τρωει κανει φασαρια, ξυνεται με το θηλυκο.

Εχω αρκετες αμφιβολιες και εχω τρομοκρατηθει αρκετα, για αυτό σας στελνω καποιες φωτο του να μου πειτε τη γνωμη σας. Να ανυσηχησω;

Ευχαριστω!
 

Συνημμένα

  • DSC01004.webp
    DSC01004.webp
    36,7 KB · Προβολές: 265
  • DSC01009.webp
    DSC01009.webp
    36,3 KB · Προβολές: 433
  • DSC01010.webp
    DSC01010.webp
    40 KB · Προβολές: 281
  • DSC01011.webp
    DSC01011.webp
    45,9 KB · Προβολές: 257
Έχεις ενα ωραιοτατο ζευγαρακι, χωρις κανενα πρόβλημα. Τα παπαγαλακια σου ειναι υγιεστατα. Να σου ζησουν.
 
Αλήθεια;Δηλαδη αυτα τα γδαρσιματα στη μυτη του αρσενικού είναι φυσιολογικά;Γιατί του θηλυκού είναι λεία η μύτη.
Μακαρι...
 
Εγώ νομίζω οτι το αρσενικό έχει πράγματι κάποια μόλυνση στο ράμφος. Θα έλεγα οτι ίσως να είναι scaly face, αλλά δεν παίρνω την ευθύνη, γιατί δεν είμαι πτηνίατρος.
Ο κτηνίατρός σου είναι πτηνίατρος, ή απλώς ξέρει μερικά πράγματα για πουλιά;
 
Βρε παιδια ας μην το παρακανουμε και φοβηζουμε τον κόσμο. Τα παπαγαλακια ειναι μια χαρα. Απλα δεν ειναι μωρα γι'αυτο και ειναι ετσι τα ρουθουνακια τους. Αν εχει σκελι φεις το αρσενικο τοτε εχει και το θηλικο. Αν προσεξετε καλα και της θηλικιας το ρουθουνι ειναι τραχυ. Δεν ειναι παντα λεια τα ρουθουνια τους. :)
Δειτε αυτες της θηλικιες που σας επισυνάπτω εχουν ολες scaly face;
IMG_2562.webp IMG_2559.webp IMG_2561.webp IMG_2566.webp IMG_2567.webp
Στην 3η και 5η ειναι λιγοτερο του ενος ετους. Στις υπόλοιπες πανω απο ετος και εχουν απο 2 γεννες στο ενεργητικό τους.
Σημειωση ειναι δικα μας πουλια. Και οχι εικονες απο το google.
 
Το scaly face εκδηλώνεται 5-6 μήνες αφού κολλήσει στο πουλί. Ναί, πράγματι μπορεί να έχει κολλήσει και το θηλυκό, αλλά να μην έχει εκδηλωθει ακόμα. Το scaky face θεραπεύεται πανεύκολα στην αρχή του. Αν τελικά πράγματι τα πουλιά είναι άρρωστε, γιατί να μην το ψάξει το θέμα;
Επίσης στα θηλυκά το ράμφος γίνεται τραχύ όταν είναι σε περίοδο αναπαραγωγής. Και στα αρσενικά γίνεται ελάχιστα πιο τραχύ, αλλά κυρίως γίνεται πιο σκούρο μπλε, όχι άσπρο.

Ναί, ίσως τελικά να είναι μιά χαρά τα πουλιά. Αν δεν είναι όμως;
 
... Μπορεί να έχει στο αρχικό στάδιο. Ο πτινιατροσ μπορεί να τον εξετάζει και να σου πει στα σίγουρα... αμα είναι scally face τοτε λογικά το εχει και το θηλυκό παπαγαλάκι. Οσω νωρίτερα θα το προλάβεις τοσο καλλίτερα. Επηρεάζει πολυ το συκώτι.
Τους δίνεις καθόλου βιταμίνες και ασβέστιο; Φρούτα λαχανικά τρώνε;
 
Εχω αρσενικο ο οποιος ειναι 2 ετων και εχει ροζ γαλαζιο ρουθουνι και ειναι τραχυ. Τελος παντων αν εχει η κοπελα αμφιβολιες ας ξανα επισκευτει εναν πτηνιατρο. Εγω παντως πυστευω οτι αδικα ανησυχεί
 
Δειτε αυτες της θηλικιες που σας επισυνάπτω εχουν ολες scaly face;
απ οσα καταλαβαίνω για αρσενικό ρωτάει... Το θηλυκό μια χαρά φαίνεται.
Καλό θα ήτανε να πάει να το εξετάζει ο γιατρός, έστω και προληπτικά.
Μου θύμισαν τα δικά μου Budgies που μου έφυγαν πριν απο 5 χρόνια :)
 

Συνημμένα

  • Sharp_(196).webp
    Sharp_(196).webp
    8 KB · Προβολές: 133
  • Pop_14.webp
    Pop_14.webp
    16 KB · Προβολές: 127
Ευχαριστω για το ενδιαφερον και τις συμβουλες ολων σας.
Τους δινω βιταμινες και φρουτα, λαχανικα δεν εχω δοκιμασει ακομα. Οταν λες αν τους δινω ασβεστιο τι εννοεις;Υπαρχει κατι συγκεκριμενο;
Επισης δεν εχω ευκολη προσβαση σε πτηνιατρο, οποτε αρκεστηκα στη συμβουλη του κτηνιατρου.
Ελπιζω πραγματικα να μην ειναι τιποτα.
Να ρωτησω κατι ακομα, σε περιπτωση που ειναι πως θα το καταλαβω;θα αρχισει να εξαπλωνεται; Επισης το σκαλι παει και σε αλλα μερη του σωματος ε;οχι μονο στο ραμφος;
Ευχαριστω
 
Scally Face, είναι ακαρία που κάνουν τρύπες μέζα στο ράμφος και μερικές φορες στα πόδια. Δεν πάνε στο υπόλοιπο σώμα.
Και αφού κάνουνε τρύπες στο ράμφο βέβαιος boris να καταλαβαίνεις μονο σου. Όταν βλέπεις μικρό τρυπούλες μέζα στο ράμφος η το πριωνίδη από το ράμφος προστά στις τρύπες, φαίνεται σαν φλοιός που μπόρεις να το σκάβεις λίγο με το νύχι και πάλι βλέπεις μετά τις τρυπούλες.
Η θεραπεία:
1. Πιάσεις κάθε μέρα το πουλί, καθαρίσεις την μύτη από το φλοιός, και με μια μπατονετα βάλεις λίγο λάδι-παραφίνης ( Από το φαρμακείο ) το λάδι κλίνη τις τρύπες τα ακαρία δεν μπορούνε να αναπνέουν και πεθαίνουν. Αυτή η θεραπεία πρέπει να κάνουμε 4 εβδομάδες, αλλιώς δεν πιάσουμε όλα τα αυγά που κάνουνε τα ακαρία.
Η
2. Μια θεραπεία με IVERMECTINE. Με αναζήτηση στο forum θα βρείτε μερικά άρθρα για το IVERMECTINE. Το πιο γνωστό μάλλον είναι το φάρμακο Pulmosan/ Bogena που θέλει στα Budgies 2 σταγόνες στο σβέρκος και το ίδιο πάλι μετά 10 μέρες για τα αυγά από τα ακαρία.
 
Να συμπληρώσω οτι κυκλοφορεί και το Epithol, που στην ουσία είναι κερί παραφίνης με εντομοκτόνο φάρμακο. Αυτό το απλώνουμε με μιά μπατονέτα 2 φορές την ημέρα στα σημεία που έχουν πρόβλημα και για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται. Επίσης σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις τα ακάρεα απλώνονται και στο δέρμα γύρω απο το ράμφος, στα μάτια και στο λαιμό.

Το Epithol έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα σε πιο ελαφρές περιπτώσεις, αλλά προσωπικά βρίσκω το Pulmοsan πιο αποτελεσματικό.

Επίσης κυκλοφορεί και το Vetermec, που είναι ιβερμεκτίνη που διαλύεται στο νερό, αλλά θέλει μεγάλη προσοχή στον τρόπο χορήγησης γιατί έστω και η ελάχιστη υπερδοσολογία μπορεί να δηλητηριάσει ένα πουλί. Δεν έχω πάντως άποψη για αυτό το φάρμακο, γιατί δεν το έχω δοκιμάσει.
 
Επειδη οπως ειπα δεν εχω προσβαση σε πτηνιατρο, και επειδη δεν θελω αδικα να επιβαρυνω το πουλι με μια θεραπεια λεω να περιμενω λιγακι.Αν δω και χειροτερευει εστω και λιγο τις επομενες μερες
θα ακολουθησω τις συμβουλες σας!
Επισης δεν μου απαντησε καποιος αν υπαρχει κατι σε ασβεστιο για παπαγαλους οπως ανεφερε καποιος και αν θα επρεπε να τους δωσω.
Ξανα ευχαριστω για την ανταποκριση!
 
Για βιταμίνες και ορυκτά στοιχεία (κι ασβέστιο):

1. Πάρε απο το pet shop κόκκαλο σουπιάς, άμμο για παπαγάλους, κανένα μινεραλ μπλοκ και μια ειδική πέτρα για να κρατάνε το ράμφος σε καλή κατάσταση.

2. Να αγοράζεις ΜΟΝΟ (!) συσκευασμένη τροφή κατά προτίμηση Prestige Premium.

3. Επίσης πάρε πολυβιταμηνες Bogena. (με ενα ροζ κοκατου στο κουτάκι).
 
Γεια σας παιδια, πριν λιγο παρατηρησα 2 τρυπουλες στη μυτη του αρσενικου... Οποτε ειναι σιγουρα σκαλι.
Μπορει καποιος να μου πει απο που μπορω να παρω to Epithol η το Pulmosan;

Επισης ηθελα να ρωτησω, πρεπει να βαζω και στο θηλυκο το φαρμακο; Δεν εχει εκδηλωσει ακομα το σκαλι αλλα λογικα θα εχει κολλησει αφου ειναι στο ιδιο κλουβι. Αν του εφαρμοσω τη θεραπεια δεν θα εκδηλωσει τα ακαρια ε;

Ξερει καποιος που πουλανε το Pulmosan στη Θεσσαλονίκη;
 
πριν λιγο παρατηρησα 2 τρυπουλες στη μυτη του αρσενικου... Οποτε ειναι σιγουρα σκαλι.
τοΟΟΟσο σίγουρη είσαι;
Επειδη οπως ειπα δεν εχω προσβαση σε πτηνιατρο
Ξερει καποιος που πουλανε το Pulmosan στη Θεσσαλονίκη;
δεν εχει πτινιατρο στη Θεσσαλονίκη; Θα σου πρότεινα να πας και να μη ξεκινάς τη θεραπεία χωρίς συμβουλές του γιατρού.
 
Ειμαι 99% σιγουρη.Ψανχω και κτηνιατρους Θεσσαλονίκη αλλα δεν μπορω να βρω! Μπορει καποιος να με βοηθησει;Θα προσπαθησω να βγαλω και φωτο
 
Back
Top