Φροντίδα Εχω πρόβλημα με την εξημέρωση νέων παπαγάλων

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης vivi
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

vivi

PB New Member
Εγγραφή
31 Μαϊ 2009
Μηνύματα
11
Πόλη
Χαλκίδα
χθεσ διαβασα ολεσ τισ συζητησεισ σασ περι εξημερωσησ και διατροφησ των παπαγαλων και ειλικρινα ολεσ οι συμβουλεσ σασ ηταν παρα πολυ χρησιμεσ. Ειχα ασχοληθει στο παρελθον με την εξημερωση ενοσ παπαγαλου αμαζονιου και τα καταφερα. Δυστυχωσ ομωσ αναγκαστικα να τον δωσω σε ενα pet shop :-( και γιαυτο αποφασισα να αγορασω αλλο αφρικανικο γκρι! Απο εναν ομωσ που σκοπευα να αγορασω.. Αγορασα 2! Ηταν ζευγαρακι και δεν ηθελα να τα χωρισω ηταν και κακομεταχειρισμενα και στεναχωριθηκα. Το θεμα ειναι οτι τουσ εχω 2 μηνεσ, και ειναι παααρα πολυ αγριοι. Προσπαθω να τουσ πλησιασω εστω και λιγο με αργεσ κινησεισ αλλα εκνευριζονται με το παραμικρο. Θεωρω περιττο να πω οτι δεν δεχονατι τροφη απο το χερι μου.σκεφτομαι να τουσ πουλισω αν συνεχιστει η κατασταση αυτη αλλα τα λυπαμαι να τα δωσω. Τι να κάνω; 😕
 
kαλώς ήρθες και να χαίρεσαι τα γκριζάκια σου!
Εμπειροι εκτροφείς, εξημερώνουν με δυσκολία ζευγάρι παπαγάλων και αν τα καταφέρουν... Δυστυχώς κατα τη γνώμη μου, δεν φτάνει η εμπειρία της εξημέρωσης ενός παπαγάλου Αμαζονίου, στο να καταφέρεις να... Τα βρείς έυκολα με ζευγάρι! Υπομονή, μελέτηκαι γνώση είναι το μυστικό! Μέσα σε 2 μήνες, μη περιμένεις και θαύματακαι μη βιαστείς να τα δώσεις, δεν φταίνε τα πουλιά, να αλλάζουν χέρια κάθε τόσο..
Αν υπάρχει χρόνος, αξίζει να προσπαθήσεις αλλά, μη βιάζεσαι.
Που ζούν τα πουλιά; Είναι εκτροφής;τι ηλικία έχουν; Που ζούσαν πρώτα;τι φαγητό τρώνε;Ελπίζω μην εκλάβεις τις ερωτήσεις μου σαν, αδιακρισίες, απλα, πρέπει να δώσεις μια "εικόνα"να καταλάβουμε...
... Και πάλι να τα χαίρεσαι! 🙂
 
Εαν ειναι κακομεταχειρισμενοι και αγριοι [ πιασμενοι στην ζουγκλα ] δυσκολα θα ημερεψουν. Επρεπε να παρεις μικρον, ταισμενον στο χερι.
 
ευχαριστω πολυ που μου απαντησατε τοσο συντομα.ρωτα με οτι θελεισ σοφακι!Λοιπον... Ειναι 2 ετων, οταν τουσ πηρα ηταν σε αθλια κατασταση οποτε πρεπει να ειχαν καιρο στο μαγαζι. Τουσ εχω χωρισει απο τοτε που τουσ εφερα σπιτι αλλα τα κλουβια τουσ ειναι παντα διπλα διπλα αν και για καποιο διαστημα τουσ απομακρυνα εντελωσ αλλα δεν ειδα καποια διαφορα στη συμπεριφορα τουσ. Κατι που μου φανηκε παραξενο ηταν οτι τα φτερα πτησησ τουσ ηταν φρεσκοκομμενα.. Δεν ρωτισα αν ειναι εκτροφησ αλλα βαση τησ συμπεριφορασ τουσ απεναντι στον ανθρωπο μαλλον ειναι αγρια.. Τουσ δινω ποικιλια σπορων, φρουτακια τα οποια δεν τρωνε ακομα, ασβεστιο για τα ραμφη τουσ, φυστικια, βιταμινη για τα φτερα τουσ γιατι τα εβγαζαν απο τιν μελαγχολια και τα ψεκαζω μια φορα το μηνα με ενα ειδικο σπρευ για τον ιδιο λογο.
 
το δαχτυλίδι τι γράφει;έχουν; Καταλαβαίνω οτι μάλλον είναι πιασμένα, αλλά, λόγω προηγούμενης κακής ζωής, μπορεί και να είναι απλά, πανικόβλητα!
αν είναι τόσο άσχημα τα πράγματακαι δεν καταφέρεις τίποτα με την εξημέρωσή τους, συν ότι ακόμα και παπαγάλος πλήρως εξημερωμένος,ταισμένος απο ανθρωπο, μπορεί να "ξυπνήσει μέσα του η ζούγκλα"λόγω συνθηκών, κακή διαβίωση, κακή διατροφή, κακός ύπνος, κλπ... Εγώ, αν είχα το χώρο και το χρόνο,θα προσπαθούσα... Εκτροφή, με σωστή εκπαίδευσηκαι πλήρη ενημέρωση, απο έμπειρους εκτροφείς και ιντερνετ!
Αν μπορέσεις κάνε,'ενα d.n.a.test,
https://community.petbirds.gr/threads/Πως-γίνεται-το-dna-test-στα-πουλιά.5418/ να είσαι σίγουρη οτι είναι πράγματι ζευγάρικαι μέτρα τη... φόρα σου σε γνώσεις και συνέπεια, να αποκτήσουν μωρά!
Αν η επιστροφή τους στην άγρια ζούγκλα ήταν κάτι εφικτό,θα σου πρότεινα να τα επιστρέψεις, εκεί που ανήκουν, αλλά... Δυστυχώς, δεν είναι...
καλή συνέχεια!
 
καλημερα σε ολουσ! Θα προσπαθησω να κανω ο,τι μπορω. Τα θελω παρα πολυ και τα 2. Μηπωσ γνωριζεται καποια ιστοσελιδα για την εξημερωση των παπαγαλων;
 
Oπως σου ειπε κι η Σοφια ειναι πολυ δυσκολη η εξημερωση δυο παπαγαλων μαζι. Ακομη και που τους εχεις σε χωριστα κλουβια... Εαν βεβαια τους απομακρυνεις ωστε να μην βλεπονται τοτε μπορει να στρεσαριστουν πολυ και καποιος να αρχισει να μαδαει τα φτερα του. Αν καταλαβα σωστα ειναι αγριοι οποτε δεν μπορεις να ξερεις την ηλκια τους... Μπορει να ειναι 2 ετων μπορει να ειναι και 32 ετων και αυτο δυστυχως δεν υπαρχει τροπος να το μαθεις. Αποψη μου ειναι οτι δεν εκανες καλα που τους πηρες διοτι ετσι εδωσες αθελα σου βημα στον μαγαζατορα αυτον να ξαναφερει παρανομα αγρια πουλια αφου βρηκε αγοραστη μια φορα.

Γιατι εδωσες τον προηγουμενο παπαγαλο σου για να παρεις αλλα πουλια; Δεν ειχες δεθει καθολου μαζι του μετα απο τοση προοδο που ειχατε μαζι;

Δεν υπαρχει μαγικο site ουτε μαγικα κολπα για να αξημερωθουν αυτα τα πουλια. Χρειαζεται απειρη υπομονη, πολυ περισσοτερη απ'οτι συνηθως και ελπιδα οτι θα βγει κατι καλο απο αυτο.
 
οταν αγορασα τον πρωτο μου μεγαλο παπαγαλο,τον αμαζονιου ημουν 16 χρονων. Μετα απο 2 βδομαδεσ στην κατοχη μου εξημερωθηκε πληρωσ. Ασχολουμουν ωρεσ ατελειωτεσ μαζι του.λογω πανελλαδικων επρεπε να διαβαζω και εκεινοσ απο τα νευρα του που δεν ασχολουμουν μαζι του φωναζε τοσο πολυ που μεσα απο το σπιτι ακουγοταν σε ολη τη γειτονια. Τον κρατισα μεχρι τα 18 μου. Με απειρη γκρινια τησ μητερασ μου και τησ γειτονιασ απο την φασαρια και τισ τσιριδεσ, αναγκαστικα να τον δωσω. Δεν μπορουσα να επιβληθω στη βουληση τησ μητερασ μου τοτε δυστυχωσ.. Πληγωθηκα τοσο πολυ που τον εχασα, που ακομα και τωρα που ειμαι 25 τον σκεφτομαι και βουρκωνω. Γιαυτο αποφασισα τωρα με δικα μου χρηματα να αγορασω εναν νεο φιλο που θα ειμαστε παντα μαζι. Αλλα δυστυχως πανω στον ενθουσιασμο μου δεν καταλαβα ποσο στρεσαρισμενα ηταν και ποσο δυσκολο θα ηταν να εξημερωθουν και οι 2 μαζι. Τα λυπηθηκα πολυ γιατι ηξερα οτι θα ψοφησουν αν εμεναν κι αλλο εκει γιαυτο τα αγορασα, για να τα γλυτωσω. Κι εγω σαυτο ελπιζω φοιβο οτι με την υπομονη θα βγει κατι καλο γιατι το θελω πολυ.
 
Καλησπερα Βιβή και καλως ηρθες στο φορουμ!
Να χαιρεσαι τα ζακουδακια σου και να ειναι παντα καλα!
Ευχομαι να πανε ολα καλα και να εξοικειωθει το ζευγαρι μαζι σου.
Απο την μια εκανες καλα που αγορασες τα ζακουδακια γιατι ποιος ξερει τι θα ειχαν περασει αλλα απο την αλλη... Βοηθας αυτον που φερνει παρανομα πουλια να ξαναφερει!
 
καλε τωρα ειδα οτι εισαι απο βολο! Κι εγω βολο γεννηθηκα και μεγαλωσα!
 
τευχαριστω πολυ! Να σαι καλα κοπελα μου! ξερω.. Εχεισ δικιο αλλα τα λυπηθηκα μωρε τα καημενα.. Τωρα τα εχω εδω μαζι μου και ειναι αρκετα ηρεμα αλλα ειναι αρκετα μακρια απο εμενα.. Αμα τα φερω κοντα μου... Θα γινει χαμοσ!
 
Καλησπερα Βιβη, να χαιρεσαι τα φιλαρακια σου!
Μπραβο που σκεφτηκες και αγορασες τα 2 ζακουδακια, φανταζομαι τι θα εχουν περασει για να εχουν αυτη τη συμπεριφορα..
Μηπως ηταν καλυτερα να δωσεις τον ενα σε εναν δικο σου ανθρωπο κ να κρατησεις εσυ τον αλλο και να τους κανετε την εξημερωση;
 
ευχαριστω κοπελα μου! Μακαρι να μπορουσα να τα χωρισω. Οταν τα χωρισα για λιγεσ ημερεσ ο ενασ εβγαζε τα φτερα του απο τη στεναχωρια του και ο αλλοσ δεν ετρωγε. Ειχα σκεφτει να τα δωσω πισω και να παρω ενα μωρακι με κρεμα. Αλλα δεν μπορω να τα αποχωριστω..
 
Ισως τοτε να χρειαζονται περισσοτερο χρονο!
Σιγουρα οπως λεει κ ο Ανεστης ειναι πολυ δυσκολο να εξημερωσεις ενα ζευγαρι, αλλα σιγα σιγα πιστευω πως θα τα καταφερεις.
 
τι επαθα μολισ τωρα; Ειπα να τουσ βαλω φαγητο και αφησα ανοιχτη την πορτα απο τον εναν μεχρι να παω να αλλαξω το νερακι του και βγηκε εξω! Τωρα εχει ανεβει στο κλουβι απο τον αλλο και καθεται εκει!
 
τι επαθα μολισ τωρα; Ειπα να τουσ βαλω φαγητο και αφησα ανοιχτη την πορτα απο τον εναν μεχρι να παω να αλλαξω το νερακι του και βγηκε εξω! Τωρα εχει ανεβει στο κλουβι απο τον αλλο και καθεται εκει!

Και μετά τι έγινε; Θα μας πεις την συνέχεια για το πώς χειρίστικες το θέμα. Γιατί αυτά ακριβώς είναι τα βήματα που θα κάνεις ώστε να τα εξημερώνεις.
Βήμα βήμα και με υπομονή συν τις καθημερινές εκπλήξεις που θα παρουσιάζονται θα τα καταφέρεις πιστεύω.

Υπομονή, διάθεση και αρκετή ασχολία θέλεις για να τα καταφέρεις.
 
ρε παιδια τοσα λεφτα πως δινετε χωρισ να κανετε μια ερευνα... Τ να πω; Φανταζομαι πληρωσες πολλα, δεν φανταστηκες οτι ειναι αγριμια και θα ειναι εφοσον ειναι ζευγαρι;λυπαμαι που σ τ λεω αλλα αγριμια θα μεινουν... Αντε να καταφερεις να ανεβασεις στο χερι σ τον εναν απο τους δυο και αμα..
 
vivi ο καθε παπαγαλος ειναι μια διαφορετικη προσωπικοτητα... καθενας θελει το χρονο του θα σου πω οταν ειχα τον σειριο διπλα μου στις αρχες φοναζε και φοβοταν μολις τον πηγα πιο μακρια αλλα παντα στο ιδιο δωματιο με εμενα ηρεμισε το κλειδι να γινει πιο ηρεμος και να εξημερωθει ο σειριος ωστε να ερχετε διπλα μου ηταν να τον αφηνω ελευθερο οσο περιεργο και να ακουγετε αυτο μετα απο 3 εβδομαδες χτες το πρωι ειχαμε μια πραγματικα αναπαντεχη επαφη ηρθε την ωρα που διαβαζα διπλα μου και επαιζε μετα δαχτυλα μου και το πληκτρολογιο του υπολογιστη. Μεχρι χτες ερχοταν κοντα αλλα οχι τοσο. Με 2 πουλια ειναι δυσκολο αλλα οχι ακατορθωτο αρκει να βρεις το κουμπι τους το πιο πιθανο οταν ειναι μαζι αισθανονται ασφαλεια μεταξυ τους... Οποτε παιξε εκει αλλα μονη σου θα βρεις τον τροπο πως θα στον δειξουν οι παπαγαλοι με τον τροπο τους το πως θα τους εξημερωσεις μην ξεχνας οτι εχοντας ψυχολογια παιδιου2-3 ετων τα τραυματα τους ειναι πιο βαθια αλλα επουλονονται με αγαπη και υπομονη.
 
παιδια ειμαι πολυ χαρουμενη! Συμφωνω μαζι σου πανο.σιγα σιγα μου δειχνουν ολο και περισσοτερη εμπιστοσυνη.χθεσ που ειχε βγει ο ενασ εξω απο το κλουβι του δεν τον πιεσα να μπει μεσα. Τον αφησα να μπει μονοσ του. Κατα τισ 22:30 μπηκε μεσα μονοσ του! Δεν τουσ εκλεισα τισ πορτεσ ολο το βραδυ και το πρωι που ξυπνησα ειδα κατι που ειλικρινα με εντυπωσιασε! Ειχανε βγει και οι 2 εξω και ειχαν ανταλλαξει κλουβια! Τουσ εκλεισα τισ πορτεσ και πηγα να φτιαξω καφε. Οταν επεστρεψα... Ειδα οτι ο ενασ ειχε ανοιξει την πορτα μονοσ του και ειχε βγει εξω! Και καθοταν πανω στο κλουβι του αλλου! Περιττο να πω οτι τωρα και οι 2 ειναι εξω και καθονται πανω στο κλουβι. Τωρα ποιο ειναι το επομενο βημα; Μηπωσ πρεπει να μεινει καποιοσ μεσα ωστε να μπορω να πλησιασω με περισσοτερη ευκολια τον αλλο; Περιμενω συμβουλεσ παιδια! Σασ ευχαριστω θερμα ολουσ!
 
το επομενο βημα ειναι σιγα σιγα να πλησιασεις μιλοντας τους μεχρι εκει που σε αφηνουν να πας κρατοντας καποια λιχουδια που τους αρεσει αυτη η αποσταση θα μικραινει μερα με την ημερα... Θα τουσ αφηνεις την λιχουδια και θα απομακρυνεσαι μολισ την φανε παλι το ιδιο. μετα υπομονη... σιγα σιγα θα σε αφηνουν να πλησιαζεις ολο ενα και πιο κοντα προσοχη οχι αποτομες κινησεις μετο χερι και τα δακτυλα... Ασε τα πουλια να δειξουν εμπιστοσυνη σε εσενα πολυ χαιρομαι με αυτα που ακουω! συνεχισε...
 
Back
Top