Ασθένειες Ζακό έγινε καλά

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης olinap
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

olinap

PB New Member
Εγγραφή
1 Αυγ 2018
Μηνύματα
13
Πόλη
Ιωάννινα
Καλησπέρα. Θα ήθελα να αναφέρω την ιστορία με τον παπαγάλο μου και να ακούσω κάποιες γνώμες. Έχω ένα Ζακό 15 ετών, τον πήρα 2 εβδομάδων και τον μεγάλωσα με κρέμα. Δεν έχει αρρωστήσει ποτέ, δεν μαδιέται, δεν είναι αγχωτικός όταν λείπουμε, γενικά δεν έχει ψυχολογικά. Ξαφνικά μία μέρα σταμάτησε να μιλάει, είχε διάρροια, ήταν άκεφος και είδα ότι δεν είχε φάει. Τα χρειάστηκα καθώς πριν από αυτόν έχασα έναν ζακό ενός έτους εντελώς ξαφνικά. Διάρροια και πέθανε σε τρεις ώρες. Τέλος πάντων, δυστυχώς έχω καταλάβει ότι οι άρρωστοι παπαγάλοι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων χάνονται και στην επαρχία που δεν υπάρχουν γιατροί ο αριθμός ανεβαίνει. Μίλησα με κάποιον κτηνίατρο που θεωρείται ότι γνωρίζει από παπαγάλους και μου είπε να του δώσω Baytril. Το αγόρασα και του έδωσα μία δόση. Παρατηρώντας καλύτερα είδα να τρέχει από το στόμα του ένα διάφανο κολλώδες υγρό. Έψαξα όλο το διαδίκτυο και τα συμπτώματα ταίριαζαν με μύκητες Candida Albicans. Αγόρασα Nystamycyn και το έριξα στο νερό του γιατί έγινε επιθετικός και δεν μπορούσα να τον πιάσω, αλλά δεν έβλεπα βελτίωση, αντιθέτως είδα ότι η γλώσσα του άρχισε να έχει κάτι άσπρα. Άρχισα δυστυχώς αναγκαστικά να τον στρεσάρω δίνοντάς του το φάρμακο απευθείας με σύριγγα στο στόμα και είχαμε μάχες, δαγκώματα κ.λπ. Επίσης του έβαζα και σκορδόνερο σαν φυσικό αντιμυκητιακό. Μετά από τρεις μέρες ήταν σε μία σταθερά μέτρια κατάσταση και απέκτησε και δύσπνοια, ανέπνεε με το στόμα ανοιχτό και η απρίλα στη γλώσσα μεγάλωνε. Προσπαθούσε να φάει αλλά δεν μπορούσε να καταπιεί. Το σταμάτησα το φάρμακο γιατί αφού δεν είδα βελτίωση δεν μπορούσα άλλο να τον τυραννάω για να του το δώσω.. Συνέχισα να διαβάζω ξένα άρθρα πτηνιάτρων σαν τελευταία ελπίδα, αφού βοήθεια από γιατρό δεν υπήρχε και αποφάσισα ότι ίσως πρέπει να πάρει αμφοτερικίνη Β, γιατί πίστευα ότι έχει μύκητες (yeast) και όχι βακτήρια. Μέχρι να τη βρω (δεν είναι εύκολο) άρχισα να του βάζω στο νερό μηλόξυδο γιατί διάβασα ότι κάνει καλό για το ph του στομάχου και γενικά το δίνουν ακόμα και γιατροί. Γυρίζοντας από τη δουλεία τον είδα να έχει βελτιωθεί. Την επόμενη μέρα ξαναέβαλα μηλόξυδο και συνέχισε να βελτιώνεται και η όρεξη και τα περιττώματα. Την τρίτη μέρα απέκτησε πάλι τη ζωντάνια του και άρχισε να τρώει με μεγάλη όρεξη και να μιλάει. Η ασπρίλα έφυγε από τη γλώσσα και η δύσνποια υποχώρησε περίπου 80%. Ειλικρινά έβαλα τα κλάματα από τη χαρά μου μόλις άκουσα τη φωνούλα του. Δεν ξέρω τι τον βοήθησε. Αν το Nystamysyn ενήργησε κατόπιν εορτής ή αν το μηλόξυδο ήταν θαυματουργό για την περίπτωσή μου. Μοιράζομαι αυτή την ιστορία, μήπως και κάποιος άλλος με την ίδια κατάσταση κάπως βοηθηθεί...
 
Πολύ χαίρομαι με την κατάληξη :)
Σιδερένιος εύχομαι.

Τώρα είναι καλά δηλαδή ε;
Η σχέση σας αποκαταστάθηκε ή του έχει μείνει νευρικότητα απέναντι σου;
Αν θέλεις άνοιξε ένα θέμα εδώ για να μας τον παρουσιάσεις και να μας πεις πως περνάτε την καθημερινότητα σας, τι διατροφή ακολουθεί κλπ και φυσικά φωτογραφίες :)
 
Ναι όταν σταμάτησα να τον πιέζω για να του δώσω το φάρμακο ερχόταν συνέχεια μπροστά μου και έσκυβε το κεφάλι για χαδάκια, έκλεινε τα μάτια του, όπως έκανε όταν ήταν πολύ μικρός, γιατί μεγαλώνοντας έπιανε το δάχτυλό μου με το πόδι του, δεν το άφηνε με τίποτα και χαϊδευόταν μόνος του.
Δεν είναι γενικότερα νευρικός αλλά είναι απόλυτα κολλημένος μαζί μου, είμαστε μαζί 15 χρόνια!
Αν εξαιρέσω μία πολύ πολύ ελαφριά δύσπνοια (από τη βαρύτατη που είχε) είναι πολύ καλά. Φυσικά τον παρακολουθώ συνεχώς και δεν επαναπαύομαι. Ξέχασα να πω ότι του έδινα μαζί με το μηλόξυδο και γιαούρτι.
 
Όντως πολύ όμορφη εξέλιξη!
Μπράβο σας!

Μόλις διάβασα το το μήνυμά σου το μυαλό μου πήγε κατευθείαν σε δηλητηρίαση.
Λογικά το βγάζεις έξω άπο το κλούβι. Ε?

Γνώμη μου ότι πρέπει να προσέξεις για να βρεις τι μπορεί να έφαγε ή να τσεκάρεις το κλουβί για τυχόν σκουριές, όπως και τα παιχνίδια του.

Ελπίζω αυτή να είναι η τελευταία σας περιπέτεια, η λίγη δύσπνοια που έμεινε να φύγει και να συνεχίσετε τη ζωή σας όπως πριν!
 
Ευχαριστώ πολύ! Του ανοίγω το κλουβί αλλά πάντα τον επιβλέπω για να μην φάει τα πάντα! Το κλουβί δεν έχει σκουριές, θα το κοιτάξω βέβαια, το μόνο διαφορετικό που κάνω σε σχέση με παλιά (που δεν τον έβγαζα καθόλου έξω) είναι ότι κάθε απόγευμα έβγαζα το κλουβί έξω από το σπίτι γιατί υπάρχει φυσικό περιβάλλον και πράσινο και ακούει και άλλα πουλιά της φύσης. Ξέρω ότι του αρέσει πολύ. Επίσης έξω έχω και 2 γάτες που ταΐζω, αλλά δεν του δίνουν σημασία (πιο πολύ τον φοβούνται), οπότε δεν νομίζω ότι τον έχουν πειράξει.
 
Τέλος καλό όλα καλά! Αυτή η φράση ταιριάζει για την, δυσκολία που περάσατε. Χάρηκα πάρα πολύ για την αίσια κατάληξη σας και που ο παπαγάλος σου επανήλθε στην υγεία! Σε συγχαίρω για τον άθλο και την προσπάθεια που κατέβαλες! Σας εύχομαι ολόψυχα να έχετε καλή συνέχεια από εδώ και στο εξής, με χαρά και υγεία και χωρίς δράματα! Το αξίζετε και οι δύο!
 
καλησπερα και απο εμενα. μπραβο για την βελτιωση της υγειας του, και φυσικα για το ενδιαφερον που εδειξες. Δεν σου κρυβω οτι απο την στιγμη που διαβασα το προβλημα ανχωθηκα. μπορω να καταλαβω πως ησουν ψυχολογικα ολες αυτες τις μερες, γιατι 15 χρονια ειναι σχεση ζωης. εθηξες ενα θεμα που ειναι η αληθεια, με το θεμα ελειψης πτηνιατρων στην επερχια και την μονη λυση που μας δινετε συνηθως δηλαδη του διαδυκτιου. επραξες πολη σωστα κατα την γνωμη μου και αμεσως, καλο ειναι σε αυτες τις περιπτωσεις και ενα τηλεφωνο στον πτηνιατρο. Για τα συμπτωματα δεν μπορω να σου πω διοτι δεν εχω τετοιες γνωσεις, συγουρα ομως το μηλοξυδο ειναι ενα γιατρικο τις φυσης, αν το προσδιοριζω σωστα. Για το γεγονος οτι τον βγαζης στην αυλη μονο θετικο ειναι, το βλεπεις και εσυ βεβαια οτι του αρεσει. Πολη προσοχη στις γατες και στα αρπαχτικα πουλια. η γνωμη μου ειναι να συνεχησης να τον παρακολουθης, για ου μη γενετο υποτροπιασμο. καποια στιγμη πρεπει να σκευτης σοβαρα την επισκεψη σε πτηνιατρο για εξετασεις σε οποια πολη κοντα στα ιωαννενα υπαρχει. Περαστικα.
 
Φυσικά και έχω σκοπό να του κάνω πλήρη έλεγχο της υγείας του. Το πρόβλημα είναι όμως ότι δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε την φυσιολογική οδό διαχείρισης αυτών των καταστάσεων. Ξέρω, το ιδανικό θα ήταν να πάρουμε δείγμα για καλλιέργεια από τον πρόλοβο με μία διαδικασία που αν δεν ξέρει ο άλλος να την κάνει μπορεί να βλάψει το πουλί. Και δυστυχώς ακόμα και στην Αθήνα δεν ξέρω πόσοι την κάνουν σωστά. Μετά την καλλιέργεια θα έδινε ο γιατρός το κατάλληλο φάρμακο για το μικρόβιο. Όμως δυστυχώς όλα αυτά ήταν ανέφικτα. Υπάρχουν τόσοι κτηνίατροι. Κάποιοι θα μπορούσαν να δουν λίγο πιο ζεστά το θέμα των πουλιών συντροφιάς.
 
. Μίλησα με κάποιον κτηνίατρο που θεωρείται ότι γνωρίζει από παπαγάλους και μου είπε να του δώσω Baytril. Το αγόρασα και του έδωσα μία δόση. Παρατηρώντας καλύτερα είδα να τρέχει από το στόμα του ένα διάφανο κολλώδες υγρό. Έψαξα όλο το διαδίκτυο και τα συμπτώματα ταίριαζαν με μύκητες Candida Albicans. Αγόρασα Nystamycyn και το έριξα στο νερό του γιατί...
Χαίρομαι πολύ για την εξέλιξη που είχε το πρόβλημα υγείας του παπαγάλου σου. Περαστικά κι αγύριστα!
Ο κτηνίατρος αυτός βρίσκεται στην Αθήνα ή στα Ιωάννινα;
.είδα να τρέχει από το στόμα του ένα διάφανο κολλώδες υγρό. Έψαξα όλο το διαδίκτυο και τα συμπτώματα ταίριαζαν με μύκητες Candida Albicans. Αγόρασα Nystamycyn και το έριξα στο νερό του γιατί έγινε επιθετικός και δεν μπορούσα να τον πιάσω, αλλά δεν έβλεπα βελτίωση, αντιθέτως είδα ότι η γλώσσα του άρχισε να έχει κάτι άσπρα.
Την επόμενη μέρα ξαναέβαλα μηλόξυδο και συνέχισε να βελτιώνεται και η όρεξη και τα περιττώματα. Την τρίτη μέρα απέκτησε πάλι τη ζωντάνια του και άρχισε να τρώει με μεγάλη όρεξη και να μιλάει. Η ασπρίλα έφυγε από τη γλώσσα και η δύσνποια υποχώρησε περίπου 80%. Ειλικρινά έβαλα τα κλάματα από τη χαρά μου μόλις άκουσα τη φωνούλα του. Δεν ξέρω τι τον βοήθησε. Αν το Nystamysyn ενήργησε κατόπιν εορτής ή αν το μηλόξυδο ήταν θαυματουργό για την περίπτωσή μου. Μοιράζομαι αυτή την ιστορία, μήπως και κάποιος άλλος με την ίδια κατάσταση κάπως βοηθηθεί...

Τον ενημέρωσες γι΄αυτά τα τόσο σοβαρά που διαπίστωσες αργότερα;
Αντιλαμβάνομαι πως έσωσες το πουλάκι με το πραγματικό ενδιαφέρον σου, την ''κοινή'' λογική και την ''τύχη'' να γνωρίζεις ''μια'' ξένη γλώσσα ώστε να μπορείς να διαβάσεις ξένα άρθρα πτηνιάτρων...
Αυτή δύσπνοια όμως (έστω κι αν έμεινε μόνο το 20%) με ανησυχεί.
Η γνώμη μου είναι πως θα πρέπει να μιλήσεις ξανά με τον συγκεκριμένο γιατρό ή με κάποιον άλλον από τη λίστα μας.
Πτηνίατροι, Ειδικευμένοι στα Πτηνά Κτηνίατροι
Επικοινώνησε με κάποιον και πες του όλα όσα έγιναν, ώστε να σου δώσει μια γνώμη για το πως θα πρέπει να κινηθείς από εδώ και πέρα (αφού η υγεία του δεν έχει επανέλθει 100%).
Στη θέση σου θα έκανα τα αδύνατα δυνατά να τον δει κτηνίατρος στην Αθήνα ή Θεσσαλονίκη και να κάνει εξετάσεις, ώστε να υπάρχει μια ιδέα για την πραγματική εικόνα του πουλιού...
 
Φιλε μ καλησπέρα κ από εμένα. Λυπηρη περιπέτεια πολύ που μας περιεγραψες. Πολύ σωστά σου είπαν τα παιδιά, ένα τηλέφωνο σε ένα πτηνιατρο θα έβγαζε το πουλακι από τις περιπέτειες αυτές.
Έγραψες παραπάνω ότι έχασες ένα ζακο ήδη ενός έτους; Ότι πιο παλιά δεν τον έβγαζες καθόλου από το κλουβί; Ότι με το ζορι του άνοιγες στόμα κ τ έδινες φάρμακο; Παραξενεύτηκα προσωπικά πολύ πολύ με όλα αυτά ☹
Από τη φωτό στο προφίλ π εχεις βάλει επισης το Ράμφος δε φαίνεται υγιές. Τι διατροφή ακολουθείς; Υπάρχει καποιο πρόγραμμμα η αυτοσχεδιαζεις και εκεί; Είναι πολύ πολύ σημαντικα για την υγεία του φιλαράκου σου η διατροφή, οι συνθήκες υγιεινής, η προστασία από τον κρύο αέρα κ τα ρεύματα και η έκθεση του στον πρωινό ήλιο. Δεν είναι ζωντανά π αρρωσταίνουν/ψοφάνε, εύκολα τα γκριζακια.
Ξεψάχνισε λίγο την καθημερινότητα σας Πιθανοτατα κάπου εκεί μέσα βρίσκεται η θεραπεία. κ οχι στο διαδύκτιο. Παρολαυτα, μπορώ να σε καταλάβω, έχεις την έγνοια του το πονάς πολύ το ζωντανό είσαστε πλέον ομάδα :)

Τελος δε μου φαίνεται (σε αυτή τη φωτό) ότι είναι Αρσενικό το φύλλο του 😉
 
Δεν είπα ότι δεν τον έβγαζα από το κλουβί. Δεν ξέρω που το διάβασες αυτό. Είπα ότι δεν τον έβγαζα έξω από το σπίτι. Δεν έχει μείνει ποτέ σε ρεύματα και οι συνθήκες υγιεινής είναι εξαιρετικές. Σίγουρα θα του αλλάξω τη διατροφή και θα του δίνω pellets. Δηλαδή κατά τη γνώμη σου να μην του έδινα φάρμακο γιατί ήταν με το ζόρι. Υπάρχει παπαγάλος που θα πάει να ανοίξει το στόμα του για να τον ποτίσεις με σύριγγα το φάρμακο; Τέλος είναι αρσενικός, του έχω κάνει τεστ DNA. Επίσης μου έχουν πει ότι τα θηλυκά μετά τα τρία χρόνια μπορεί να κάνουν αβγό. Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει, ο δικός μου είναι 15.
 
Εσυ ξερεις καλυτερα τη συμπεριφορα του που το ζεις το πουλι καθημερινα εδω και τοσα χρονια!Λογικο ειναι να στρεσαριστηκε με τη διαδιακασια του φαρμακου!Η γνωμη μου ειναι οτι θε επρεπε εξαρχης να το εχεις παει σε γιατρο, φυσικα ειναι και η αποσταση ενα ζητημα!

(Δεν εγραψε η κοπελα καπου οτι αυτοσχεδιαζει στη διατροφη! Ισα ισα απο το γραφομενα της φαινεται οτι νοιαζεται πολυ!)
Φυσικα το καλυτερο ειναι να το πας στο γιατρο ωστε να βρεις τι εχει και να το αντιμετωπισεις καταλληλως
 
Δε νομιζω να ισχυει κατι τετοιο, οτι στα 3 χρονια βγαζουν αυγο χωρις παρουσια ταιρι, θα σου προτεινω να αλλαξεις την διαρρύθμιση του κλουβιου σου, εαν βλεπω καλα απο την φωτο οι ταιστρες σου ειναι χαμηλα, οταν ο παπαγαλος βρισκεται σε ψηλο κλαρι και κανει την αναγκη του, πολυ ευκολα τα περιττωματα πανε στην τροφη και στο νερο.
 
Δε νομιζω να ισχυει κατι τετοιο, οτι στα 3 χρονια βγαζουν αυγο χωρις παρουσια ταιρι,
Όλα τα θηλυκά κάνουν αυγό ακόμα και χωρίς αρσενικό :)
 
Ο παπαγάλος στέκεται κάθεται εντελώς αντίθετα από τις ταΐστρες. Δεν τις έχει από κάτω. Από πάνω τους είναι τα παιχνίδια του.
 

Συνημμένα

  • 1.webp
    1.webp
    56,8 KB · Προβολές: 31
Το φάρμακο θα μπορουσες να το βάζεις σε κάτι π τρώει/πίνει προτού χειροτερεύσει η κατάσταση κ αφού έχεις συνεννοηθεί με κάποιον γιατρό (ακόμα κ τηλεφωνικά)... Δε γνωρίζω τη σοβαρότητα του προβλήματος αλλά σίγουρα δεν του κάνει καλό να του ανοιγεις το στόμα εσυ κ να τον ζορίζεις να το καταπιεί. Ούτε καλό επισης του κάνει να ψάχνεσαι στο διαδίκτυο κ να εφαρμόζεις θεραπείες αυθαίρετα. Ρισκάρεις να το χάσεις το ζωντανό κ είμαι βέβαιος ότι μετά από τόσα χρόνια δεν θες με τίποτε να γίνει κάτι τέτοιο.

Προσωπικά δε συμφωνώ με τα πελλετς (παρότι τα χρησιμοποιώ κ εγώ έστω συμπληρωματικά) αλλά με μια πιο ισορροπημενη διατροφή από φυσικά/όσο γίνεται πιο αγνά υλικά (για αυτο σ έγραψα για καποιο πρόγραμμμα).

Καταλαβαίνω απόλυτα τη σχέση π έχετε κ το ενδιαφέρον σ κ την αγάπη σου για το ζωντανό (δεν θα ψαχνόσουν, ούτε εδώ μέσα θα εμπαινες), αλλά δε συμφωνώ με το τρόπο π το αντιμετωπίζεις. Δεν έχει ακόμα γίνει καλά το ζωντανό σωστά;
Πρέπει να βρεις τι έχει ο φιλαράκος σου και τι του το προκάλεσε για να τον έχεις πολλά πολλά χρόνια.
Όσο για το φύλλο του, στη φωτό στο προφίλ δεν μ φαίνοταν για αρσενικό. Σε αυτή π
Ανέβασες μόλις, είναι ξεκάθαρα αρσενικός 😉
Θέλω να σ ζητήσω συγνώμη αν σε προσέβαλλε το ποστ μ, αλλά «παίζεις» λίγο με την υγεία του. Αυτο εισέπραξα διαβάζοντας την ιστορία σας
 
Ηλεκτρα, χωρις την καταλληλη προετοιμασια αυγο απο ζακο ειναι λιγο δυσκολο.

#olinap οταν βγαζεις το κλουβι εξω, εχεις παρατηρησει εαν πηγαινουν σπουργιτια και περιστερια πανω στο κλουβι; Διοτι κυκλοφορουν πολλες ασθενειες απο αυτα τα πουλια, εχω ακουσει και απο ενα απλο πουπουλο που επεσε μεσα σε κλουβι εχει αρρωστησει ολοκληρο κοπαδι.
 

Σχετικά θέματα

Back
Top