Ασθένειες Ζακό μαδάει τα φτερά του

Tasoszako

PB New Member
Εγγραφή
3 Μαϊ 2014
Μηνύματα
16
Καλησπέρα παιδιά Έχω έναν Ζακό παπαγάλο θηλυκό με εξέταση DNA που μαδάει συνέχεια τα φτερά του πήρα έναν αρσενικό μήπως και το κόψει αλλά το ίδιο πράγμα κάνει παρακαλώ βοήθεια
 
Παιδιά έχω δοκιμάσει τα πάντα βιταμίνες για πτερωροια αντιβίωση μία γεμίζει φτερά μία τα μαδάει μόνη της το οτι το έχω βάλει για ζευγάρωμα χωρίς να έχει πούπουλα επηρεάζει το ζευγάρι

;
 
Θες να μας πεις τι τρωει; Ποτε ξεκινησε ολο αυτο, αν αλλαξε κατι πριν;
Γενικα λιγα λογια για το πουλι!
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
AC229981-6E34-4A50-9020-B5896B9AAFEF.webp

Θες να μας πεις τι τρωει; Ποτε ξεκινησε ολο αυτο, αν αλλαξε κατι πριν;
Γενικα λιγα λογια για το πουλι!
Στην αρχή το είχα πάρει και Έτρωγε ηλιόσπορους τώρα το ‘χω γυρίσει σε ξηρά τροφή και πάλι τα ίδια παίζει χορεύει γενικά είναι δραστήριο πουλί κατά τ’άλλα

PSITTACU Λέγεται η τροφή που τρώει
 
το οτι το έχω βάλει για ζευγάρωμα χωρίς να έχει πούπουλα επηρεάζει το ζευγάρι

Ναι. Αν και η συμπεριφορά του μαδήματος δεν είναι ασθένεια από μόνη της, μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας ασθένειας την οποία πιθανό να μεταδώσει και στο άλλο πουλί. Γενικά, όταν υπάρχει πρόβλημα ή έστω υποψία προβλήματος σε ένα πουλί, δεν το βάζουμε ΠΟΤΕ για αναπαραγωγή ή μαζί με κάποιο άλλο πουλί.

Ένας άλλος λόγος που μαδιούνται είναι το στρες. Μπορεί να προκληθεί για οποιοδήποτε λόγο και είναι αρκετά δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος την πραγματική αιτία του στρες, ειδικά εάν δεν γνωρίζει αρκετά καλά τα πουλιά του. Η αναζήτηση των λόγων που είναι πιθανό να του προκαλούν στρες, είναι το δεύτερο πράγμα από το οποίο πρέπει να ξεκινήσεις.

Το πρώτο είναι να ψάξεις προσεκτικά το πτέρωμα του πουλιού όχι μόνο εξωτερικά, αλλά και βαθιά στο δέρμα και στις ρίζες των φτερών για οτιδήποτε ασυνήθιστο. Αυτά θα μπορούσαν να είναι παράσιτα των φτερών (ψείρες κλπ), ερεθισμοί του δέρματος που μπορεί να προκλήθηκαν από κάποια δερματική πάθηση και γενικά ό,τι σου φανεί περίεργο. Εάν υπάρχουν τέτοια προβλήματα, πρέπει να αντιμετωπιστούν και στη συνέχεια θα δεις εάν θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Σχετικά με το στρες, όπως σου είπα μπορεί να είναι οτιδήποτε καθώς οι παπαγάλοι είναι ιδιόρρυθμα πουλιά και μπορεί να τους ενοχλεί και το πιο απίθανο πράγμα. Σε αυτό μόνο εσύ μπορείς να βοηθήσεις παρακολουθώντας προσεκτικά τα πουλιά και αλλάζοντας πράγματα που δείχνουν ότι τα ενοχλούν.

Αυτό που μπορώ να σου πω εγώ, είναι ότι μια από τις μεγαλύτερες αιτίες πρόκλησης στρες ότι σε όλα τα πουλιά γενικά αλλά κυρίως στους μεσαίους και μεγάλους παπαγάλους, είναι να μπει στο χώρο τους ένα άλλο πουλί, ένα καινούργιο ζώο ή ένας νέος συγκάτοικος (άνθρωπος). Αυτό το στρες το υφίσταται ήδη μιας και έβαλες στο χώρο του ένα νέο πουλί και μάλιστα μέσα στο ίδιο κλουβί αν κατάλαβα καλά, δημιουργώντας προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη διεκδίκηση και την κυριαρχία του χώρου.

Η αντιβίωση είναι πολύ πιθανόν να μη χρειαζόταν καν. Είναι επίσης ένας παράγοντας πρόκλησης στρες στο ανοσοποιητικό σύστημα των ζώων. Αυτό έγινε όμως χθες και δεν αλλάζει.

Το μάδημα είναι μια δύσκολη κατάσταση που χρειάζεται πολλή χρόνο για να ξεπεραστεί, ακόμη και όταν βρεθούν οι αιτίες που το προκαλούν. Χρειάζεται υπομονή και επίμονη προσπάθεια.
 
τασο καλησπερα. Θα συμφωνησω με αυτα που σου ειπε ο σταυρος. απο την φωτογραφια που βλεπω, μου δινετε η εντυπωση οτι αυτο γινετε εδω και πολη καιρο. η γνωμη μου ειναι οτι πρεπει να εχεις και γνωμη και εξεταση απο πτηνιατρο. ειπες οτι αλλαξες την διατροφη του απο ηλιοσπορους σε πελετς. αυτο εγινε σταδιακα δηλαδη μιξη της τροφης η πειγες κατευθειαν στα πελετ. η σχεση σου με τον παπαγαλο ποια ειναι. Δυστηχως ειναι μια δυσκολη κατασταση, και η ζακο χρειαζονται πολη δουλεια και υπομονη για να ξαναεπανελθουν. επειδη εχω κι'εγω ζακο και αντιμετωπησα και εγω παρομιο θεμα αλλα σε μικρη εκταση και ευτυχως στην αρχη του, θα μου επιτρεψης να σου πω περα απο τη ιατρικη γνωματευση η ζακο θελουν πολη ασχολια. Προσωπικα στο συγκεκριμενο ειδος πιστευω οτι πρεπει να κρατιουνται σε ζευγαρι. Δεν ξερω εαν ειναι σωστο που αυτο εγινε τωρα, με το θεμα που υπαρχει, βεβαια καταλαβενω τον λογο που το εκανες και αυτος δεν ειναι αλλος απο το οτι τον νοιαζεσε. Ποσο καιρο ειναι μαζι, και πως τα πανε. ρωταω πολλα το ξερω αλλα ειναι για να εχουμε μια εικονα, γιατι νομιζω οτι η διαχειρηση τους θελει προσοχη απο εδω και περα, γιατι δεν πρεπει να ξεχναμε και τον αρσενικο που απο την ημερα που ηρθε στο σπιτι εμαθε να εχει παρεα την θηλικια. Να μας ενημερωνης. Ολα θα πανε καλα.
 
Παιδιά το είχα πέντε μήνες με τον αρσενικό για το λόγο που σας είπα σήμερα τα χώρισα και την ξαναπήρα στο δωμάτιο μου όπως την είχα πριν Θα ξαναπάρω αντί στρες γιατί μ’ αυτό το φάρμακο είδα αποτέλεσμα. εσείς τι λέτε;
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
την ξαναπήρα στο δωμάτιο μου όπως την είχα πριν
Παιχνίδια της έχεις; Τι είδους; Μπορείς να ανεβάσεις μια φωτογραφία του κλουβιού από απόσταση ώστε να φαίνεται ολόκληρο;

Θα ξαναπάρω αντί στρες
Αν μιλάς για αυτό της Tafarm, δεν είναι φάρμακο αλλά μια πολύ απλή πολυβιταμίνη. Δυστυχώς δεν λύνει το πρόβλημα, τουλάχιστον όχι από μόνη της.
 
ειναι σημαντικο τασο να εχουμε μια εικονα του κλουβιου οπως σου προανεφερε και ο σταυρος για την πιθανοτητα να σου κανουμε καποιες προτασεις εαν χρειασθη. τασο καταλαβενουμε πως νοιωθης και εγω προσωπικα το εχω βιωση με τον ζακο μου, την περιοδο που ειχα παντελη αγνοια για τους παπαγαλους. Ξερω οτι την αγαπας και υποφερεις που την βλεπεις να βοιωνη κατι που εχεις αρχηση και εσθανεσε οτι δεν ξερεις πως να το αντιμετωπησης. η αρχη ειναι ο πτυνιατρος η ενημερωση και η ασχολια. Ποσο καιρο την εχεις, εχει αλλαξη ιδιοκτητες η ησουν ο πρωτος, το προβλημα προηπηρχε. τον αρσενικο τον εχεις πεντε μηνες ειναι ομως ενα ζακο πανω απο δυο χρονων, εαν κρινω απο το χρωμα του ματιου. Ολα αυτα για να καταλαβω και λογους στρες. Να σου πω την αληθεια εγω ψηλιαζομε και ανχως απο την αλλαγη διατροφης για το εαν εγιναι σταδιακα. τασο εδω ημαστε για να συζηταμε και τα ομορφα και τα ασχημα. Ξερεις ο πρωτος που την πατησε λογο αγνοιας, λογο οτι νομιζα οτι ειχα κοτοπουλο ημουν εγω. Περιμενουμε νεα.
 
Παιδιά τον πήρα πριν τρία χρόνια ήτανε σε χάλια κατάσταση χωρίς πούπουλα και με κολάρο και μου είχε πει ό άνθρωπος που τον πήρα οτι ήτανε ζευγάρι και επειδή του έφυγε ο αρσενικός έπαθε κατάθλιψη δεν ξέρω αν ισχύει αυτό βέβαια εγώ ασχολήθηκα πολύ μαζί του και την κατάφερα να πετάξει φτερά αλλά μετά από καιρό άρχισε ξανά να μαδάει
 
το κλουβι σε μεγεθος τασο ειναι οκ. εαν βλεπω καλα εχεις μονο μια πατηθρα, πρεπει να βαλεις αλλη μια σε ποιο ψηλο σημειο, να ειναι ομως ανετη σε σχεση με το κεφαλι, να κοινητε ανετα. την εχεις τρια χρονια και απο δευτερο χερι. το προβλημα υπηρχε και μαλιστα για να εχει κολαρο ηταν ειδη σοβαρο. Ξερεις σε αυτες τις περιπτωσεις ρισκαρουμε. εμενα περισοτερο μου κανει με εγκαταλληψη η μη ασχολια απο τον προηγουμενο ιδιοκτητη. αυτη την στιγμη θελει προσοχη η διαχειρηση με τον αρσενικο. η γνωμη μου ειναι να εχουν οπτικη επαφη. Θελει ασχολια και πιστευω καποια στιγμη θα ανταμιυθουν οι κοποι. εγω προσωπικα τασο για το συγκεκριμενο ειδος συμφωνο με την συνιπαρξη ζευγαριου, εστω και για αρχη σε διαφορετικα κλουβια. Οσο για την διατροφη της θα σου προτεινω μια πριμιουμ τροφη ειδικα μελετιμενη για ζακο απο το παρκο african grey της τενεριφης απο επιστημονικη ομαδα. συνδιασμος ξηρας τροφης σπορων βιταμινων και αμινοξεων. Προσωπικα την χρησιμοποιο τρια χρονια και για τους δυο παπαγαλους μου και ειμαι πολη οικανοποιημενος. ' african parrot loro pargue mix-versele laga '
 
Παιχνίδια Τάσο, πάρα πολλά να σπάει, να καταστρέφει, να προσπαθεί να καλύψει τι κάνουν ώστε να μη βρίσκει χρόνο ούτε για φαγητό, πόσο μάλλον για μάδημα.
 
Μπάνιο κάνει; Θα πρέπει να του κάνεις εσύ Τάσο (Ψέκασμα πτερώματος με αλόη και ροδόνερο)
Βρες καθαρά κουκουνάρια πεύκου και βάλε τα στο κλουβί (αφού της τα γνωρίσεις) ώστε να ασχοληθεί μαζί τους. Κρέμασε και καμιά καμπάνα ώστε να της προκαλεί το ενδιαφέρον ο ήχος της και ν΄ασχοληθεί μαζί της (ανοξείδωτη).
Φρούτα-λαχανικά τρώει (εκτός των πέλετς). Την βγάζεις στον ήλιο; Την βγάζεις στη βεράντα (με προστασία) γι΄αλλαγή περιβάλλοντος;
Ο δικός μου ( Πτεροφαγία (parrotlet κόβει τα φτερά πτήσης του) τρελαίνεται για βόλτες και ταξίδια, απ΄όσο καταλαβαίνω τον βοηθάνε στην ψυχολογία του...
 
Του ρίχνω νεράκι με ψεκαστείρι το βγάζω και έξω να το βαράει λίγο ήλιος το μισό κλουβί και τρώει και μήλο ρόδι και θα δοκιμάσω κι αυτά που μου είπες ευχαριστώ πολύ
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy
Πολύ δύσκολη κατάσταση το μάθημα των φτερών... Και πόσο μάλλον όταν είναι σε τέτοια έκταση.
Αυτό που πρέπει να ψάξεις πρώτα από όλα είναι το λόγο που το προκάλεσε. Να αποκλείσεις το παθολογικό παράγοντα και ότι κάτι το ενοχλεί εσωτερικά, γιατί μπορεί να συμβαίνει.
Μας είπες όμως πως έτσι το πήρες... Προσωπικά λάθος επιλογη, γιατί αν δεν έχεις εμπειρία ώστε να διαχειριστείς μια τέτοια κατάσταση και να διορθωθεί αυτή η κακή συνήθεια... Θα παραμείνει ένα μαδημένο πουλί.
Μάζεψε δυνάμεις... Μελέτησε το θέμα... Πάρε συμβουλές από ένα γιατρό που γνωρίζει απο θέματα αυτης της συμπεριφοράς και παλέψτε το. Θέλει προσεκτικές κινήσεις και σιγά σιγά προχωράτε ώστε να μη στρεσάρετε το πουλί, γιατί πιστεύω ότι είναι η βάση του προβλήματος που κατέληξε σε συνήθεια.
Δραστηριότητες πολλές μέσα στο κλουβί του, ασχολίες και εκτός κλουβιου(αν το βγάζεις) καλή διατροφή και φροντίδα.
Ευχομαι να πάνε όλα καλύτερα και να βελτιωθεί η κατάσταση της μικρή σου!
 
Back
Top