Ασθένειες Ζακό ξεκίνησε να μαδάει τα φτερά του;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Ιβαν
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Ιβαν

PB New Member
Εγγραφή
5 Δεκ 2022
Μηνύματα
347
Πόλη
θεσσαλονικη
Τις δυο τελευταίες μέρες έχω παρατηρήσει ότι ο ζακος μου αφήνει πουπουλακια μικρα σαν χνούδι ; Είναι λογικό ; Η έχει ξεκινήσει να μαδάει τα φτερά του ;
 
@Ιβαν
Τεσσάρων μηνών πουλάκι δεν υπάρχει περίπτωση να βγάζει τα φτερά του.
Αυτά τα πούπουλα που βλέπεις και θα συνεχίσεις να βλέπεις καθημερινά, ονομάζονται πτίλα, είναι άφθονα στο στήθος και στην κοιλιά και βοηθούν στην διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Υπάρχουν έξι διαφορετικές ομάδες φτερών που χωρίζονται ανάλογα με το σημείο που βρίσκονται και το σκοπό που εκπληρώνουν πάνω στο σώμα του πτηνού.
  1. Τα φτερά της ουράς
  2. Τα φτερά οδηγοί ή πτήσης
  3. Τα ημίφτερα ή καλυπτήρια
  4. τα τριχόφτερα
  5. τα σμιγγόφτερα και
  6. τα πτίλα ή πούπουλα
Τύποι φτερών


  • Φτερά ουράς: είναι μεγάλα και κάπως συμμετρικά ως προς τον νοητό άξονα της ράχης τους.
  • Φτερά πτήσης: είναι ασύμμετρα ως προς τον νοητό άξονα της ράχης, το έλασμα είναι στενότερο στο πρόσθιο άκρο από ο,τι στο πίσω άκρο. Αυτό το κλασικό σχέδιο αεροτομής βοηθάει κάθε φτερό που χρησιμοποιείται στην πτήση να συμπεριφέρεται ως μικροσκοπική φτερούγα.
  • Ημίφτερα ή καλυπτήρια: είναι φτερά που βρίσκονται διάσπαρτα και καλύπτουν όλο το σώμα του πτηνού.
  • Τριχόπτερα: είναι τα φτερά που έχουν σχετικά μακρύ, λεπτό και εύκαμπτο στέλεχος και μοιάζουν με τρίχες.
  • Σμιριγγόπτερα: ονομάζονται τα φτερά που φέρουν μακρύ και λεπτό στέλεχος γυμνό στο μεγαλύτερο μέρος του, έτσι ώστε να δίνουν την εντύπωση σκληρής τρίχας.
  • Πτίλα: οι μαλακοί θύσανοι κάτω από τα κυρίως φτερά. Δεν έχουν άγκιστρα, είναι άφθονα στο στήθος ή στην κοιλιά και ο ρόλος τους είναι η διατήρηση της θερμότητας του σώματος.
 
Μπορείς επίσης να αναγνωρίσεις αν ένα φτερό ή πούπουλο έχει κοπεί διότι η πένα ( το καλάμι του φτερού ) θα είναι κομμένη, δηλαδή δεν θα υπάρχει η μυτούλα μπροστά.
 
@Stavros σε ποια περίπτωση πρέπει να αρχίσω να ανησυχώ για μάδημα ;;ξεκινάνε και το κάνουν αραιά και που και επιδεινώνεται με τον καιρό ;
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy
σε ποια περίπτωση πρέπει να αρχίσω να ανησυχώ για μάδημα ;
Στην περίπτωση που βλέπεις κατεστραμμένα (κομμένα) φτερά στο σώμα του ή στο πάτο του κλουβιού, σημάδια αίματος στο δέρμα του και γρατσουνιές.
ξεκινάνε και το κάνουν αραιά και που και επιδεινώνεται με τον καιρό ;
Ναι, κάπως έτσι περίπου γίνεται.

Νομίζω όμως ότι προς το παρόν δεν θα πρέπει να ανησυχείς.
Το ζακό σου είναι πολύ μικρό σχεδόν μωρό.
Η συμπεριφορά αυτή παρατηρείται σε πουλάκια μεγαλύτερης ηλικίας, και οι λόγοι είναι αρκετοί.

1) Κατάθλιψη, πλήξη και στρες.
Η απουσία του αγαπημένου του προσώπου έστω και για λίγες ήμερες μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.
Η απουσία παιχνιδιών, ενα μικρό κλουβί και η έλλειψη δημιουργικής επαφής εκτος κλουβιού μπορεί να προκαλέσει πλήξη.
Η παρουσία ενός άλλου ζώου ή το μικρό κλουβί ή ακομα και η λάθος θέση του μπορεί να προκαλέσει στρες

β) Έλλειψη μπάνιου και καθαριότητας
Η έλλειψη συχνού μπάνιου (το καλοκαίρι καθημερινά, το χειμώνα 1 φορά την εβδομάδα) είναι πολύ σημαντικός λόγος για να ξεκινήσει ο παπαγάλος την πτεροφαγία. Οπωσδήποτε μπάνιο για τον παπαγάλο είτε σε μπανιέρα είτε με ψεκασμό.
Η καθαριότητα του κλουβιού, των δοχείων και των πατηθρών εκτός του οτι μπορεί να επηρεάσει την υγεία του πτηνού, μπορεί να είναι η αφορμή για ένα μαδημένο φτέρωμα.

γ) Διατροφικές ελλείψεις.
Η κακή διατροφή και η έλλειψη βιταμινών μπορεί να προκαλέσει πτεροφαγία.
Νεότερες καταγραφές εχουν δείξει ότι η καθολική διατροφή με πελετς ενδεχομένως να προκαλεί τάσεις για πτεροφαγία.
Γι'αυτό θα πρέπει να δίνουμε και μείγμα σπόρων αλλα και φρούτα και λαχανικά ακόμα και αν ο παπαγάλος μας τρώει ευχάριστα τα pellets.

δ) Παθολογικά αίτια
Τα παθολογικά αίτια όπως η ύπαρξη μυκήτων ή πόνος είναι λόγοι για να αρχίσει ο παπαγάλος μας τον μάδημα των φτερών του.
Διάβασε και αυτό, το άρθρο.
 
Το ζακο σου ΔΕΝ θα ξεκινήσει να μαδιεται σε αυτή την ηλικία. Και σε μεγαλύτερη ακόμα ηλικία (μετά την ενηλικίωση) δε θα σπάει τα φτερά του η θα καταστρέφει ουρές κ φτερουγες ουτε καν θα γυρναει το κεφάλι να μασήσει μαδησει πλατη φτερουγες ουρεσ Ακόμα και αυτο σταδιακά θα γίνεται με τα χρόνια πίστεψε με θα το εχεις αντιληφθεί αναφέρεσαι λοιπόν όταν έχει προχωρήσει ήδη η πτεροφαγεια έχεις ήδη πάει σε άλλη πιστα 🙂. Γνώμη/συμβουλή εάν περνάς τέτοια άγχη με το ζακουδακι σου προσεχε γιατί θα το μεταφέρεις και σε αυτο με αποτέλεσμα να του «επιβαρύνεις» τη καθημερινότητα του με το άγχος σ κ το στρες σου ενώ πρέπει να εστιάσεις να τρέφεται σωστά να μάθει όλες τις τροφές αλλά και την ρουτίνα σας και το προγραμμα σας στο σπίτι
 
@Stavros σε ποια περίπτωση πρέπει να αρχίσω να ανησυχώ για μάδημα ;;
Εκτός όλων όσων πολύ σωστά πρωαναφέρθησαν
( από @Vada και @thunderfck )
προσπάθησε να ενημερώνεσαι χ
ωρίς να σε πιάνει άγχος διότι όλο αυτό "βγαίνει" στο πουλί.
Σε ότι αφορά τα παθολογικά αίτια, εκτός κάποιας αιτίας που μπορεί να του προκαλεί πόνο και να στρεσάρεται ώστε ν' αντιδρά μαδώντας τα φτερά του, υπάρχει και η πιθανότητα ορμονικής διαταραχής πχ κάτι που αντιμετωπίσαμε μετά την ενηλικίωση του Μάριου....διάβασε κι αυτό το θέμα, έτσι για "εγκυκλοπαιδική μόρφωση"

 
@Vada @Sissy @thunderfck σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας … γενικά προσπαθώ να μην αγχώνομαι πολύ και να είμαι απλά παρατηρητική ώστε αν υπάρξει κάτι να το αντιμετωπίσουμε άμεσα … το θέμα τον φτερών με αγχώνει γιατί τον βγάζουμε κάθε δεύτερη μέρα από το κλουβί και όχι καθημερινά όπως θα ήθελα γιατί ακόμη οι πτήσεις του είναι επικυνδινες δεν μπορεί να προσγειωθεί σωστά σε κάποια σημεία και πέφτει… και σκέφτομαι μήπως ο εγκλεισμός τον επηρεάζει ψυχολογικά
 
Ε το φουκαριαρικο κλεισμένο μέσα στο κλουβί αυτο κανονικά είναι έξω με τους γονείς του κ τα αδέρφια του κ εξερευνεί τα πάντα και διδάσκεται και μασουλάει ότι βρει. δεν του κανεις καλό. Θα μπορουσες να βάλεις πετσέτες εκεί π προσγειώνεται γιαννα μη τραυματιστεί. Ο σκελετός και ο θώρακας είναι πολύ πολύ σκληρά και καλοφτιαγμένα μην φοβάσαι…θα είναι συγκεκριμένα τα μέρη που πάει κ σκάει. Κλείσε παντζουρια κ βαλε κ πετσετες και στα παράθυρα κάτω αλλα βγαζε το έξω το ζωντανό Μην το έχεις τόσες ωρες κλεισμένο. Αν δεν υπάρχει σταντ θα μπορουσες να προμηθευτείς ένα;
 
Αλήθεια, τα μικρά ζακό σε κάποια ηλικία (όπως τα πουλιά που βλέπω σε ντοκιμαντερ - εννοώ άλλα είδη), δεν θα ήταν καλό να έχουν ένα σημείο τύπου κλαδί στο οποίο να στέκονται και να ανοιγοκλείνουν τις φτερούγες τους για να δυναμώσουν;
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
Τα νέα σε ηλικία πουλάκια (μωρά) συνηθίζω να τα βγάζω εκτός κλουβιού πάντα στην κρεβατοκάμαρα μου (διπλό κρεβάτι).
Αφού έχω κλείσει εξώφυλλο και κουρτίνες (ανοίγω το φως), σκεπάζω με σεντόνι τον καθρέφτη που υπάρχει, αφήνω το πουλάκι πουλάκι στο κρεβάτι (χωρίς κουβέρτες κτλ) με ένα δύο παιχνίδια (ήδη γνωστά του) και το προκαλώ ν' ασχοληθεί με αυτά ώστε να αποφύγει τα πετάγματα.
Αρχίζουμε την εκπαίδευση ως εξής, το κρατώ στα χέρια μου και το προκαλώ να προσγειωθεί στο κρεβάτι, ώστε να μη χτυπήσει (σκέπασε με κουβέρτα ή πετσέτα το προσκέφαλο ή όποια επιφάνεια πχ ράφια, γωνίες μπορεί να το κάνουν να πέσει ή να τραυματιστεί.
[automerge]1673293243[/automerge]
Αλήθεια, τα μικρά ζακό σε κάποια ηλικία (όπως τα πουλιά που βλέπω σε ντοκιμαντερ - εννοώ άλλα είδη), δεν θα ήταν καλό να έχουν ένα σημείο τύπου κλαδί στο οποίο να στέκονται και να ανοιγοκλείνουν τις φτερούγες τους για να δυναμώσουν;
Αυτή την κίνηση Γιάννη την ξεκινούν μέσα στο κλουβί τους και σιγά σιγά όταν εξοικειωθούν με τον χώρο και μπορούν να μείνουν σε σταντ την κάνουν κι εκεί ή πετούν κάνοντας πιά ασφαλείς πτήσεις λόγω καλής-ασφαλούς προσγείωσης.
Γι αυτό ανέφερα την εκπαίδευση (που κάνω στα μωρά) για να μάθουν να προσγειώνονται (στο κρεβάτι μου ή στην οροφή του κλουβιού τους) χωρίς να κινδυνεύουν να χτυπήσουν.
[automerge]1673293606[/automerge]
Την ίδια μέθοδο-τρόπο χρησιμοποιώ και για την εκπαίδευση του bird harness https://community.petbirds.gr/threads/aviator-bird-harness.20852/post-217655
 
Τελευταία επεξεργασία:
@thunderfck έχω σταντ στο οποίο μόλις τον ακουμπήσω πετάει …και γενικά έχω προσπαθήσει να τον ακουμπήσω στο τραπέζι στον καναπέ η κάτω στο χαλί δελεάζοντας τον με παιχνίδια και λιχουδιές …μόλις φάει τις λιχουδιές πετάει και πάει στα πιο ψηλά σημεία του σπιτιού κουρτινοξυλα ερκοντισιον ψηλά έπιπλα ….ενώ στο κλουβί του με τα παιχνίδια του παίζει πολύ εκτός κλουβιού δεν τα δίνει καν σημασία
 
Τότε "κατέστησε απροσπέλαστα τα σημεία που θα τον προκαλέσουν ν' ανέβει πάνω τους δημιουργώντας εμπόδια πχ με κρεμασμένα σεντόνια, ανοιχτές ομπρέλες κτλ (φαντασία να έχεις! κάνε ένα σπίτι καρνάβαλο δηλ όπως κι εγώ...)
 
για μια ώρα καθημερινά μέχρι να ´στρωσουν´ τα πράγματα πιστεύεις θα είναι καλά ;
 
για μια ώρα καθημερινά μέχρι να ´στρωσουν´ τα πράγματα πιστεύεις θα είναι καλά ;
Προσωπικά θα προτιμούσα 2 εξόδους των 30' καθημερινά.
Εγώ περίπου αυτό έκανα 2Χ30' ή 3Χ20' ή 4Χ15' αναλόγως την ευχέρεια που είχα και χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα ώστε να μην περιμένει κάτι πολύ συγκεκριμένο.
Κάθε μέρα μας δεν είναι ίδια με την άλλη, καλό θα είναι να υπάρχει μια ρουτίνα στην καθημερινότητα τους, χωρίς να γίνεται και ρουτίνα προγραμματισμένης σειράς και χρόνου για την κάθε δραστηριότητα μέσα στο 24ωρο,
εκτός του χρόνου ύπνου του.
 
Back
Top