Ασθένειες Ζεμπράκι με πρόβλημα στα φτερά και τον λαιμό του

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης mavreta
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

mavreta

PB New Member
Εγγραφή
28 Μαϊ 2018
Μηνύματα
16
Πόλη
Λευκάδα
Καλησπέρα σας,
Έχω ένα ζεμπράκι και πριν λίγο εμφάνισε αίμα στα φτερά του. Το αίμα βγαίνει στην βάση των φτερών του, στο σημείο όπου ακουμπάει το ράμφος του όταν γυρνάει το κεφάλι του για να κοιμηθεί. Το πλύναμε αλλά συνέχισε να βγάζει λίγο αίμα. Επίσης στο δεξί μέρος του λαιμού του εμφάνισε εσωτερικά κάτι κίτρινα μπαλάκια, είναι σαν ένα σακουλάκι με μπαλάκια.
Πιστεύετε οτι είναι άρρωστο; Να του δώσω κάποιο φάρμακο;

Σημαντικές πληροφορίες:
-Πριν λίγες ημέρες βρήκα στο κλουβί του πούπουλα, επομένως ίσως να αλλάζει τα φτερά του.
-Γενικά δεν είναι είναι και πολύ χαρωπό, συνήθως μόνο τρώει και κοιμάται. Ειδικά όμως σήμερα δεν είχε και πολλά κέφια.
-Δεν μπαίνει με τίποτα στην μπανιέρα του για να κάνει μπάνιο.
-Σήμερα, πιο πολύ απο τις άλλες μέρες, φτερουγίζει και ξύνει τα φτερά του επίμονα με το ράμφος του.
- Εδώ και 4-5 μέρες του δίνουμε χύμα τροφή, καθώς εμπιστεύτηκα την υπάλληλο του pet shop που μου είπε να του πάρω χύμα παρά συσκευασμένη.
33788838_10216056195301249_6739838409470115840_n.webp 33774382_10216056195061243_7542900691417694208_n.webp
 
Το αίμα βγαίνει στην βάση των φτερών του, στο σημείο όπου ακουμπάει το ράμφος του όταν γυρνάει το κεφάλι του για να κοιμηθεί.
Όταν ξεκινάει να βγει ένα φτερό δημιουργείται αρχικά ο θύλακας του φτερού.
Σε πρώτη φάση, αλλά και στην συνέχεια και μέχρι να φτάσει στο 1/3 περίπου του τελικού μήκους του υπεραιματώνεται.
Αν τώρα κάποιος είτε κατά λάθος... είτε εσκεμμένα τραβήξει αυτό το φτερό... Τότε παρουσιάζεται μεγάλη αιμορραγία που θυμίζει "μεγάλη" πληγή.
Πλην όμως αυτό είναι εντελώς "εικονικό".
Χωρίς να μπορώ να δω περισσότερα από την φωτογραφία... εικάζω πως όλο αυτό είναι συνέπεια μιας τέτοιας κατάστασης.
Πριν λίγες ημέρες βρήκα στο κλουβί του πούπουλα, επομένως ίσως να αλλάζει τα φτερά του.
Αυτό συνηγορεί σε όσα έγραψα παραπάνω.
Αυτό όμως που με ανησυχεί είναι η ακαταστασία στο φτέρωμά του μια και όπως γράφεις
Δεν μπαίνει με τίποτα στην μπανιέρα του για να κάνει μπάνιο.
Αν δεν κάνει μπάνιο... και δεν είναι βρεγμένο στις φωτογραφίες. τότε αυτό που βλέπω είναι πάρα πολύ κακό και επικύνδυνο για την υγεία του...
Αρχικά γράψε μας... είναι βρεγμένο το πουλί κι αν ναι.. Πως βράχηκε;
Και σε δεύτερη φάση πες μας για την μπανιέρα που βλέπουμε...
Πότε τη βάζεις;
Πόσο την αφήνεις;
Τι ώρα βάζεις το μπάνιο στο πουλί; κλπ
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Το πουλί είναι έτσι γιατί είναι βρεγμένο, είδαμε το αίμα και το πλύναμε, με καθαρό νερό και το δάχτυλό μας.
Δεν ήξερα οτι έπρεπε να βάζω την μπανιέρα και να του την βγάζω, την έχουμε μέσα και δεν έχει μπει ποτέ.
 
Μπάνιο τα πουλιά κάνουν μόνο όταν υπάρχει ανάγκη ή κρίνουν τα ίδια πως χρειάζεται.
Για αν υπάρχει αποδοχή από τα πουλιά φροντίζουμε η μπανιέρα να μπαίνει νωρίς το πρωί... και μετά από 10 -15 λεπτά να απομακρύνεται.
Αν θέλει να κάνει μπάνιο.. Ο χρόνος είναι υπεραρκετός.
είδαμε το αίμα και το πλύναμε
Ωραία.. αυτό με καθησυχάζει εντελώς...
Για τα υπόλοιπα νομίζω πως άδικα αναστατωθήκατε... και συνεπώς άδικα ανησυχήσατε...
Αύριο να μας ενημερώσετε για τις εξελίξεις...
Τώρα αφήστε το να ησυχάσει!
 
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, είναι η πρώτη φορά που έχω πτηνό για κατοικίδιο και όπως είδα το αίμα φοβήθηκα. Θα σας ενημερώσω αύριο, καλό σας βράδυ!
 
mavreta , καλησπέρα. Την μπανιέρα θα την βάζετε το πρωί για 20 λεπτά και είτε κάνει μπάνιο είτε όχι θα την αποσύρετε. Αλλιώς μαζεύει μικρόβια.
Τη χύμα τροφή να την πετάξετε καλύτερα και να αγοράσετε κάποια συσκευασμένη για αυτό το είδος, διαφορετικά ο έμπορος θα βγάζει φυσικά περισσότερο κέρδος κι εσείς δεν θα ξέρετε τι αγοράζετε, πόσο καθαρό και καλά διατηρημένο είναι, αν έχει επιμολύνσεις κλπ.
Τέλος, μια και άνοιξες το θέμα, πες μας που διαμένει το πτηνό, σε τι δωμάτιο δλδ, αν κάνει σωστό, ήσυχο, συνεχόμενο ύπνο διαρκείας από το σούρουπο ως την αυγή, αν του δίνετε αυγό ή αυγοτροφή, χόρτα, φρούτα, κηπευτικά και κάθε ποτε...ώστε να δούμε αν χρειάζεται κάποια βελτίωση στη διατροφή του και στις συνήθειες του, ειδικά τώρα που βρίσκεται σε πτερόρροια.
 
Καλησπέρα σας κ. Γιάννη,
που διαμένει το πτηνό, σε τι δωμάτιο δλδ
Το έχουμε στην κουζίνα, κοντά σε παράθυρο, το φως το βράδυ είναι συνεχόμενα κλειστό και είναι μακριά απο φασαρία που τυχόν κάνουμε στα δωμάτια ή το σαλόνι
αν του δίνετε αυγό ή αυγοτροφή, χόρτα, φρούτα, κηπευτικά και κάθε ποτε
Το έχω περίπου έναν μήνα και απο τότε του δίνω μόνο την τροφή που φαίνεται και στην φωτογραφία, αρχικά συσκευασμένη και τώρα στο τέλος απο την χύμα. Γενικά, διάβασα ότι τρώνε και μαρούλι, επομένως εδώ και μερικές μέρες προσπαθώ να του δώσω και μαρούλι, το οποίο όμως μόνο το τσιμπάει, δεν το τρώει.

Εννοείτε οτι θα του πετάξω την χύμα τροφή, απο αύριο το πρωί κιόλας θα πάω να του πάρω αυτή που έτρωγε πριν. Επίσης, έβγαλα την μπανιέρα όπως με συμβουλέψατε και εσείς αλλά και ο κύριος νωρίτερα και θα του την βάζουμε το πρωί. Σας ευχαριστώ πολύ για της πληροφορίες, είμαι καινούργια και απο ότι βλέπω χωρίς να το καταλαβαίνω κάνω λάθη!
 
Όλοι κάνουμε λάθη, δεν νομίζω ότι έγινε και τίποτα τόσο τρομερό.
Η κουζίνα είναι όμως ένα πραγματικά σοβαρό πρόβλημα. Δεν είναι το κατάλληλο μέρος για ένα πουλάκι, διότι οι αναθυμιάσεις από το μαγείρεμα επηρεάζουν συχνά δυσμενώς την υγεία των πτηνών. Επίσης, διάφορα σκεύη τύπου τεφάλ, κατά καιρούς ενοχοποιούνται για θανάτους πουλιών, μια και οι ατμοί του εν λόγω υλικού είναι άκρως τοξικοί για τόσο μικρούς οργανισμούς. Θα σου συνιστούσα να βρείτε μια άλλη θέση για το πουλάκι σας, σε άλλον χώρο, μακρυά από κουζίνα και μπάνια.
Τώρα που βρίσκεται σε πτερόρροια, αλλά και σε άλλες φάσεις του κύκλου ζωής του, χρειάζεται να τρώει και πρωτεΐνες. Αυτές μπορούν να καλυφθούν επαρκώς από αυγό. Απλά βράζεις ένα αυγό σφικτό (οπωσδήποτε 12+ λεπτά υπό βρασμό) και δίνεις το 1/4 με το τσόφλι στο πουλί, 2 - 3 φορές την εβδομάδα για όσο αλλάζει τα φτερά του ή αν είναι μικρό σε ηλικία για το πρώτο 4 μηνο της ζωής του οπωσδήποτε, ώστε να λάβει τα συστατικά που του χρειάζονται για τη σωστή ανάπτυξή του. Σε φάσεις που δεν είναι σε πτερόρροια ή σε αναπαραγωγή, μειώνεις τη συχνότητα σε 1 φορά την εβδομάδα. Το αυγό δεν μπορεί να μείνει μέσα στο κλουβί για πάνω από 3-4 ώρες διότι αλλοιώνεται. Επίσης, θα το δίνεις με το τσόφλι.
Για βιταμίνες που επίσης του χρειάζονται, μπορείς να του δίνεις έως και καθημερινά τα ακόλουθα:
Βότανα (ρίγανη, θυμάρι, δυόσμο, βασιλικό...) ένα τη φορά για αρχή κι έπειτα περισσότερα αν θέλεις, λαχανικά εποχής (πιπεριές, μπρόκολα, καρότα...), χορταρικά (π.χ. άνηθο, ζωχό, γλυστρίδα, σπανάκι...) και φρούτα (αρκεί να μην είναι πολύ ώριμα και να μην μείνουν για πολύ μέσα στο κλουβί γιατί και αυτά αλλοιώνονται γρήγορα).
 
Καλημέρα σας κ. Γιάννη,

Σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες σχετικά με την διατροφή του και το μέρος που πρέπει να το έχω, θα προσπαθήσω απο σήμερα κιόλας να τις εφαρμόσω!

Σήμερα του έβαλα την μπανιέρα το πρωί αλλά πάλι δεν μπήκε μέσα, επίσης του άλλαξα την τροφή με συσκευασμένη. Αίμα δεν παρατήρησα και αυτό στον λαιμό του δεν μπόρεσα να το δω (ίσως επειδή στέγνωσε και φούντωσε). Προσπάθησα να το παρατηρήσω για κάποιες ώρες και απο το πρωί τρώει και κυρίως κοιμάται μόνο.
Μιλώντας με μια φίλη μου που ασχολείται με τα πτηνά, όταν τις έστειλα τις παρακάτω φωτογραφίες μου είπε ότι δεν της φαίνεται φυσιολογικό που είναι έτσι φουσκωμένο. Εμένα δεν μου έκανε εντύπωση, καθώς απο την αρχή που το έχω είναι συνήθως έτσι φουσκωμένο και μερικές μόνο φορές ξεφουσκώνει. Εσείς τι πιστεύεται;
Επιπλέον, θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι καλό ή όχι, την ημέρα μόνο, να το έχουμε κρεμασμένο έξω.

33774381_10216060121679406_2332726948981112832_n.webp 33786527_10216803293700577_7288990952251719680_n.webp
 
Όχι, εδώ στην Λευκάδα δεν έχουμε κάποιον κτηνίατρο που να ασχολείται με πτηνά. Υπάρχει μόνο ένας ο οποίος έχει μερικά φάρμακα για πτηνά, να προσπαθήσω να του δώσω κάποιο φάρμακο;
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Μαυρέτα μου μίλα με το γιατρό μήπως μπορέσει να το δει, τώρα θυμήθηκα ότι υπάρχει και ένας άλλος που ίσως μπορεί να το δει.
Θα σου στείλω τα τηλέφωνα.
 
Τα φάρμακα που μου έδωσε είναι τα εξής:

Από αυτά, το κόκκινο θα του το δώσω μου είπε αύριο μόνο και το άλλο για 10 ημέρες, στις 5 ημέρες του μπλε φαρμάκου θα περάσω πάλι απο εκεί και αν δεν έχει βελτιωθεί θα του δώσουμε αντιβιοτικά.

33773330_10216803805073361_4391909840356638720_n.webp
 
Καλημέρα σας κ. Γιάννη,
Γιάννη σκέτο.. Είμαι πολύ μικρός ακόμα για προσφωνήσεις😎
Ξέρεις, το πουλάκι φαίνεται πάρα πολύ άρρωστο στη φωτό που μας έβαλες. Δυστυχώς αυτό που θα σου πω είναι ότι η κατάστασή του μου φαίνεται φοβερά κρίσιμη.
Το πήγες στον γιατρό ή απλά του μίλησες στο τηλέφωνο ή του έστειλες φωτογραφία; Αν δεν το πήγες, πιστεύω ότι έχεις ελάχιστο χρόνο διαθέσιμο να το πας (μακάρι να κάνω και λάθος), και ότι θα του δώσει αντιβίωση.
 
Πήγα απο εκεί και του έδειξα τις φωτογραφίες, καθώς μου είπε ότι είναι καλύτερα να μην το ταλαιπωρήσω και το μεταφέρω μέχρι εκεί !
 
Back
Top