Ασθένειες Ζεμπράκι ξύνεται και τινάζει τα φτερά του

victoria-dina

PB New Member
Εγγραφή
25 Νοε 2013
Μηνύματα
51
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Σας ευχαριστώ όλους για τις ευχές σας. Τα ζεμπρακια δεν φοράνε δαχτυλίδια όπως έγραψα, κακό;Νομίζω πως δεν μπορώ να κάνω κάτι γι αυτό. ΄Εχω όμως μία ερώτηση να κάνω. ΄Εχω την εντύπωση ότι το αρσενικό μου εδώ και 4 ημέρες σαν να ξύνεται λίγο και όλο τινάζει τα φτερά του. ΄Εχω διαβάσει για κάποια μικρόβια, αν θυμάμαι καλά, που μπορει να προκαλούν κνησμό. Τί κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση; Αλλά πάλι μπορεί να είναι και η ιδέα μου. Γιατί σκέφτομαι ότι όταν το αγόρασα ήταν καλά, από πού μπορεί να κόλησε οτιδήποτε αφού όλη την ώρα είναι μέσα στο σπίτι. Επίσης να σας πω ότι προσπαθώ, αν και γνωρίζω ότι το είδος αυτό δύσκολα εξοικειώνεται τόσο πολύ, να καθήσει κάποιο από τα δύο στο χέρι μου αλλά μέσα στο κλουβί. Ελάχιστα έχω πετύχει αλλά θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και εγώ και η κόρη μου που τα λατρεύει! 🙂
 
Τα ζεμπρακια δεν φοράνε δαχτυλίδια όπως έγραψα, κακό;Νομίζω πως δεν μπορώ να κάνω κάτι γι αυτό.
Όχι δεν είναι κακό, είναι απλά ο μόνος τρόπος για να μάθεις την ηλικία του πουλιού και τη χώρα προέλευσης, όταν δεν γνωρίζεις τον εκτροφέα για να σου δώσει τις πληροφορίες ο ίδιος.

Εχω την εντύπωση ότι το αρσενικό μου εδώ και 4 ημέρες σαν να ξύνεται λίγο και όλο τινάζει τα φτερά του. ΄Εχω διαβάσει για κάποια μικρόβια, αν θυμάμαι καλά, που μπορει να προκαλούν κνησμό. Τί κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση;
Είναι από ακάρεα του πτερώματος, ψείρες κλπ. Σχετικές πληροφορίες μπορείς να βρεις σε αυτό το άρθρο: https://community.petbirds.gr/threads/Ακάρεα-και-ψείρες-στα-πουλιά.17693/

Αυτό που μπορείς να κάνεις, προληπτικά τουλάχιστον, είναι να βάζεις λίγο ξύδι στο νερό που κάνει μπάνιο. Σε περίπτωση προσβολής, θα πρέπει να ψεκάσεις τα πουλιά και τον χωρο τους με κάποιο ειδικό σκεύασμα από αυτά που υπάρχουν στην αγορά γι' αυτό το σκοπό. Υπάρχουν διαφόρων ειδών, από ήπια φυτικά μέχρι πιο δραστικά, ανάλογα την περίπτωση.

Επίσης να σας πω ότι προσπαθώ, αν και γνωρίζω ότι το είδος αυτό δύσκολα εξοικειώνεται τόσο πολύ, να καθήσει κάποιο από τα δύο στο χέρι μου αλλά μέσα στο κλουβί
Όλα τα είδη σχεδόν μπορούν με την κατάλληλη εκπαίδευση και χειρισμούς να εξοικειωθούν με τον άνθρωπο σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Αυτό που θα πρέπει να κοιτάξετε καταρχήν, είναι δώσετε το χρόνο στα πουλιά να εξοικειωθούν με τον χώρο τους και με εσάς τριγύρω μέσα στο σπίτι.

Εξήγησε στο παιδί ότι τα πουλιά δεν είναι παιχνίδια και ότι θέλουν τον τρόπο τους. Είναι σημαντικό να αποφύγετε στην αρχή τις πολλές ενοχλήσεις γιατί τους δημιουργούν στρες και αυτό με τη σειρά του δημιουργεί ασθένειες.

Φροντίδα, υπομονή και θα έρθει η στιγμή που θα αποκτήσετε περισσότερη οικειότητα και επαφή.
 
Ευχαριστω πολυ για τις απαντήσεις και πληροφορίες. Κάθε πότε τους δίνουμε τη δυνατότητα να κάνουν μπάνιο; Φαντάζομαι όχι σε καθημερινή βάση. Σχετικά δε με τον κνησμό μήπως να περιμένω λίγο και αν δω ότι το "πρόβλημα" συνεχίζεται να το πάω σε πτηνίατρο,? Και πάλι ευχαριστω. Νομίζω ότι όλοι είστε μία απίθανη παρέα!
 
Κάθε πότε τους δίνουμε τη δυνατότητα να κάνουν μπάνιο; Φαντάζομαι όχι σε καθημερινή βάση.
Μπάνιο μία με δύο φορές την εβδομάδα, σε κλειστό χώρο (μέσα στο σπίτι) μακριά από τα ρεύματα αέρα. Το καλοκαίρι μπορούν να κάνουν και κάθε μέρα αν τους αρέσει.

Σχετικά δε με τον κνησμό μήπως να περιμένω λίγο και αν δω ότι το "πρόβλημα" συνεχίζεται να το πάω σε πτηνίατρο,;
Ναι, είναι καλή ιδέα.

Και πάλι ευχαριστω. Νομίζω ότι όλοι είστε μία απίθανη παρέα!
Καλωσόρισες σε αυτήν. :)
 
Ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις. Όταν γύρισα από την δουλειά η κόρη μου προσπαθούσε να φωτογραφήσει τα ζεμπράκια, για να ανεβάσουμε φωτό. Αν μπορέσουμε να τραβήξουμε καμία καλή που να φαίνονται θα την ανεβάσουμε. Γεια σας.
 
Παιδια να ρωτήσω και κάτι άλλο. Βιταμίνες τους δίνουμε; Διάβασα στο διαδίκτυο ότι καλό είναι να πέρνουν αλλά όχι σε συχνή βάση. Επίσης να σας πω ότι το όνομά μου είναι Ντίνα.:)
 
Ντίνα εννοείς τις σταγόνες που βάζουμε στο νερό τους; Αν ναι, τότε εφόσον τρέφονται σωστά δεν είναι απαραίτητες. Παρόλα αυτά, μπορείς να τους δίνεις μια στο τόσο, έτσι για να αισθάνεσαι κι εσύ καλύτερα.
 
Καλημέρα. Χθες το βράδυ έκανα ένα "πείραμα" που διάβασα στο διαδίκτυο προκειμένου να διαπιστώσω αν τυχόν το αρσενικό μου ο "΄Ιαν" έχει ψείρες. Κάλυψα το κλουβι με άσπρο πανί καθ΄όλη την διάρκεια της νύχτας και το πρωί ευτυχώς δεν υπήρχε τίποτε επάνω οπότε ένα βάρος μου έφυγε. Αυτό που παρατήρησα είναι ότι το αρσενικό σε αντίθεση με το θυληκό τη "Λάρα" του λείπουν φτερά σαν κάτι να έπαθε αλλά μόνο στον (συγνώμη για την λέξη) πωπό του. Δεν του λείπουν όμως από πουθενά αλλού. Την άλλη εβδομάδα θα το πάω σε έναν κτηνίατρο να το δει γενικώς. Και πάλι ευχαριστώ πολύ για όλες τις πληροφορίες που μου δίνετε. Αλήθεια το νερό όταν κάνουν μπάνιο να είναι χλιαρό ή απλά βρύσης; 🙄
 
Καλησπερα. Πιστεύω ότι σε λίγες μέρες θα μπορέσουμε να ανεβάσουμε καλές φωτο από τα ζεμπρακια. Να ρωτήσω παιδιά, όταν βάζουμε μπανιέρα στο κλουβί θέλουν αρκετό χρόνο μέχρι να επιχειρήσουν την "βουτιά"; Είναι η δεύτερη φορά ΄σημερα που τους έβαλα και απλά την κοιτάζουν.:)
 
Εάν δεν έχουν κάνει μπάνιο ποτέ, που προφανώς δεν έχουν κάνει, τότε χρειάζονται λίγο χρόνο μέχρι να ανακαλύψουν περί τίνος πρόκειται. Αργά ή γρήγορα το ένστικτό τους θα τα οδηγήσει. Δοκίμαζε πού και πού να αφήνεις τη μπανιέρα, μια δύο ώρες τη φορά, μέχρι να εξοικειωθούν.

Είναι εσωτερική ή εξωτερική η μπανιέρα που τους βάζεις;
 
Σταύρο την μπανιέρα την βάζω μέσα στο κλουβι οπότε θα την χαρακτήριζα εσωτερική. Παρεπιπτόντως η εξωτερική είναι εκτός κλουβιού, σωστα;
 
ενα κολπακι για να τα κανεις να μαθουν την μπανιερα ειναι να την βαλεις στεγνη με λιγο τροφη μεσα αφου εχεις αφαιρεσει την κανονικη τους τροφη και να φανε απο εκει. το κανεις 2-3 φορες και μετα τους βαζεις την μπανιερα με νερο
 
  • Like
Αντιδράσεις: Thod
Παρεπιπτόντως η εξωτερική είναι εκτός κλουβιού, σωστα;
Ναι, η εξωτερική μπαίνει στην πόρτα του κλουβιού. Είναι πιο εύκολη στη χρήση της για εμάς αλλά σχετικά πιο δύσκολο για να την ανακαλύψουν τα πουλιά.
 

Συνημμένα

  • 137000731.webp
    137000731.webp
    6,9 KB · Προβολές: 111
Back
Top