Αναπαραγωγή Ζευγάρι καναρίνια καυγαδίζουν

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης alonso
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

alonso

PB New Member
Εγγραφή
14 Απρ 2017
Μηνύματα
82
Πόλη
Λευκωσία
Γεια σας παιδιά και καλό Πάσχα

Τον περασμένο Ιούνιο απέκτησα ένα ζευγάρι καναρινιών 2 μηνών περίπου. Από τότε είναι μαζί στο κλουβί αγαπημένα. Πριν ένα μήνα το θηλυκό άρχισε να κτίζει τη φωλιά της και από τα 4 αυγά που έκανε αποκτήσαμε 4 μικρά αλλά μέσα στη βδομάδα πέθαναν τα 3 και αρχές της επομένης και το 4ον. Μετά από αυτό έγιναν επιθετικά το ένα με το άλλο, το αρσενικό κυνηγά συνέχεια τη θηλυκιά αυτή τον δαγκώνει και ολημέρα η θηλυκιά τιτιβίζει παράξενα και ο αρσενικός την κυνηγά. Τι πάει λάθος;
 
Για να πεθάνουν τα μικρά μετά το πρώτο εικοσιτετράωρο σημαίνει πως είτε υπάρχει αρρώστια είτε για κάποιο λόγο δεν ταΐστηκαν.
Εσύ τα είδες νεκρά...
Σου φάνηκαν ταϊσμένα;
 
Τα είδα αλλά δεν έχω εμπειρίες σε αυτά. Τα τάιζε και το θηλυκό και το αρσενικό. Επίσης το θηλυκό καθόταν συνέχεια από πάνω τους σηκωνόταν μόνο για φαγητό, δεν ξέρω αν είναι φυσιολογικό αυτό, όπως φυσιολογικό δεν νομίζω να είναι το ότι επιτίθεται το ένα στο άλλο συνέχεια, ενώ ποτέ δεν έγινε αυτό παλαιότερα.
 
Με κάποιο τρόπο όμως θα πρέπει να "διαβάσεις" τις συμπεριφορές τους και να ξέρεις ή τουλάχιστο να πλησιάσεις στις αιτιάσεις τους.
Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις και πολύ τύποι "καυγάδων" στα καναρίνια.
Άλλος ο καυγάς για το ζευγάρωμα, άλλος ο καυγάς απομάκρυνσης του αρσενικού από τη φωλιά. άλλος ο καυγάς διεκδίκησης και ένα σωρό ακόμη.
Η ένταση και η διάρκεια του καυγά επίσης είναι εξ ίσου σημαντικά...
Ένα ζευγάρι που μαλώνει επίμονα όλη μέρα... σίγουρα δε θα ταΐσει σωστά τα μικρά της φωλιάς... Που εξίσου σίγουρα κάποια στιγμή θα καταλήξουν άσιτα.
Κάνε λοιπόν μια προσπάθεια να περιγράψεις έστω και τώρα (αργά) τη συμπεριφορά και την ένταση του "καυγά" των πουλιών, ευελπιστώντας πως θα καταλάβουμε ως αναγνώστες για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στην επόμενη γέννα που σίγουρα θα ακολουθήσει...
Γράψε όσο περισσότερα μπορείς..
Ακόμη και αυτά που εσύ θεωρείς ασήμαντα... ίσως αποδειχτούν σημαντικά και απαραίτητα.
 
Καλώς ήρθες!
Απ' όσα έγραψες, αυτό που βρίσκω λάθος είναι η μόνιμη συγκατοίκηση των πουλιών στο κλουβί σαν σταθερό ζευγάρι. Απ' όσο ξέρω τα καναρίνια ζουν ξεχωριστά και ενώνονται μόνο κατά την αναπαραγωγική διαδικασία.
Τον περασμένο Ιούνιο απέκτησα ένα ζευγάρι καναρινιών 2 μηνών περίπου. Από τότε είναι μαζί στο κλουβί αγαπημένα.
Διάβασε και το σχετικό άρθρο, θα σε βοηθήσει και τώρα και στο μέλλον σε διάφορες απορίες σου
https://community.petbirds.gr/threads/Η-αναπαραγωγή-των-καναρινιών.29538/
 
Καταρχήν τα καναρίνια μου δεν έχουν καμία σχέση με την ως τώρα σχέση τους. η συμπεριφορά τους άλλαξε μεστά και το θάνατο του τελευταίου νεοσσού. Δλδ όταν ήρθαν τα αυγά ο αρσενικός τάιζε συνέχεια τη θηλυκιά που καθόταν στη φωλιά, το ίδιο και μόλις βγήκαν οι νεοσσοί και ακολούθως μαζί τάιζαν τα μικρά. Μετά το θάνατό τους η θηλυκιά κάθετε σε μια γωνιά, συνήθως χαμηλά στη ποτίστρα του νερού και ο αρσενικός ψηλά, συνέχεια κάνει ένα τιτίβισμα όπως έκαναν τα μικρά νεογέννητα που ζητούσαν φαγητό (κάτι σαν κλάμα) και όταν ο αρσενικός πάει κοντά της αυτή πηγαίνει στην άλλη μεριά του κλουβιού και όταν ο αρσενικός συνεχίζει να τη κυνηγά (ο αρσενικός κελαηδά και προσπαθεί να τη προσεγγίσει ) αυτή τεντώνετε στα πόδια της ανοίγει τα φτερά και προσπαθεί να τον δαγκώσει. Κάποιες φορές ανταποδίδει και ο αρσενικός και αλληλοεπιτίθονται ο ένας στον άλλο. Αυτό 5 μέρες περίπου συνεχίζει. Ούτε στη φωλιά κάθετε ούτε κοντεύει στον αρσενικό ούτε καμία διάθεση έχει. Συνέχεια μαραζωμένη και κακόκεφη.Σκέφτηκα να τα χωρίσω αλλά είναι ακόμα περίοδος γέννας και δεν ξέρω τι να κάνω η πόσο θα κρατήσει αυτή η κατάσταση…. Πριν τη γέννα δεν τσακώθηκαν ποτέ και καθόντουσαν πάντα δίπλα δίπλα. Αν ήταν άνθρωπος θα έλεγα πάσχει από κατάθλιψη, τώρα σε καναρίνι δεν μπορώ να πω κάτι….

Αν είναι αδέλφια δεν ξέρω; όταν τα πήρα ήταν μαζί.
 
Όσα περιγράφεις μπορούν άνετα να "σταθούν" ως φυσιολογικά με εξαίρεση την κακοδιαθεσία του θηλυκού.
Αν λοιπόν το θεωρήσουμε πως έχει κάποιο θέμα υγείας τότε και οι θάνατοι των νεοσσών στη φωλιά από "εγκατάλειψη" και ασιτία δείχνουν λογικοί.
Μήπως τελικά είναι άρρωστο;
Γιατί αν δεχτούμε πως δεν υπάρχει κάποιο θέμα υγείας τότε η πιθανή αιτία των θανάτων των μικρών θα μπορούσε να είναι μια επικείμενη νέα ωοτοκία...
Συμβαίνει κάποιες φορές στα θηλυκά που δεν ωρίμασαν ορμονικά και μπήκαν σε αναπαραγωγή μετά από "σκευασματικές πιέσεις" να καταστρέφουν τη φωλιά, να εγκαταλείπουν μικρά ακόμη και να τα θάβουν ζωντανά κάτω από το υλικό της νέας φωλιάς προκειμένου να γεννήσουν... Και μερικές φορές γεννούν μόνο ένα ή δύο αυγά.
Όλα τα παραπάνω στέκουν μόνο ως εικασίες... και κάποιες "λογικές" επεξηγήσεις των φαινομένων.
Αντίθετα τα δεδομένα δείχνουν πως το αρσενικό δηλώνει επιθυμία για ζευγάρωμα και το θηλυκό όχι... όχι τουλάχιστο αυτή τη στιγμή.
Θα σου πρότεινα να το τοποθετήσεις το διαχωριστικό μέχρις ότου δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση του θηλυκού και αν αυτή δείξει διαθέσεις φωλιάσματος τα επανενώνεις...
 
Η αλήθεια είναι ότι έχω ένα κλουβί στρογγυλό χωρίς διαχωριστικό. Θα περιμένω να περάσουν οι γιορτές και αν δεν αλλάξει κάτι θα αγοράσω ένα με διαχωριστικό. Σας ευχαριστώ πολύ.

Καλή ανάσταση
 
Η αλήθεια είναι ότι έχω ένα κλουβί στρογγυλό χωρίς διαχωριστικό. Θα περιμένω να περάσουν οι γιορτές και αν δεν αλλάξει κάτι θα αγοράσω ένα με διαχωριστικό. Σας ευχαριστώ πολύ.

Καλή ανάσταση
Ναι, αλλά είχε το νου σου, διότι αν είναι άρρωστο το ένα, το οποίο απεύχομαι φυσικά, ενδέχεται να κολλήσει και το άλλο.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Stfns
αυτη η φωτογραφια δειχνει το καθημερινο τις τελευταιες 5 μερες
 

Συνημμένα

  • kanarini1.webp
    kanarini1.webp
    49,3 KB · Προβολές: 39
σήμερα το πρωί για λίγες ώρες ida k αυτό.
φυσικά όταν επέστρεψα το βραδυ ήταν εκτος φωλιάς και το βραδυ κοιμήθηκε εκτος φωλιάς
δεν ξέρω τι να υποθέσω
 

Συνημμένα

  • kanarini2.webp
    kanarini2.webp
    40,6 KB · Προβολές: 31
Υπάρχει λόγος που γράφεις με αγγλικούς χαρακτηρες; Ειναι δύσκολο να διαβαστούν.
 
Έχω βάλει πιο πάνω 2 φωτογραφίες

Η μια είναι τις τελευταίες 5 μέρες και η άλλη μετα το 5ημερο
 
Μετά το θάνατό τους η θηλυκιά κάθετε σε μια γωνιά, συνήθως χαμηλά στη ποτίστρα του νερού και ο αρσενικός ψηλά, συνέχεια κάνει ένα τιτίβισμα όπως έκαναν τα μικρά νεογέννητα που ζητούσαν φαγητό (κάτι σαν κλάμα) και όταν ο αρσενικός πάει κοντά της αυτή πηγαίνει στην άλλη μεριά του κλουβιού και όταν ο αρσενικός συνεχίζει να τη κυνηγά (ο αρσενικός κελαηδά και προσπαθεί να τη προσεγγίσει ) αυτή τεντώνετε στα πόδια της ανοίγει τα φτερά και προσπαθεί να τον δαγκώσει. Κάποιες φορές ανταποδίδει και ο αρσενικός και αλληλοεπιτίθονται ο ένας στον άλλο.
Το θηλυκό έψαχνε να κάνει φωλια και το αρσενικό προσπαθούσε να τη βατέψει και αυτή δεν ήθελε.

Σημερα έχει βγει ενα αυγο
Κακώς! Έπρεπε να εχεις αλλαξει κλουβι! Ακρως ακαταλληλο... Αλλα για να κανει αυγο σημαινει πως προχωρησε σε επομενη ωοτοκια. Εκανε και αλλα; Δωστης υδατοδιαλυτο ασβεστιο στο νερό για να αποφυγεις δυστοκία.

ΔΙαβαζοντας το θεμα σου αυτο που θα ηθελα να σου προτεινω εξαρχης θα ηταν να χωρισεις το ζευγαρι και να μην προχωρησεις σε επομενη γεννα, αν δεν σιγουρευτεις πως και τα 2 ειναι υγιή. Θα ξεκινουσα λοιπον με αναλυση κουτσουλιων και στα 2... Ισως καποιο μικροβιο, κατι να μεταδοθηκε στα μικρα και γι αυτο να τα εχασες ολα μεσα σε μια εβδομαδα.. Λυπαμαι πολυ!
 
καλημέρα

Το θέμα κλουβί δεν παίζει τώρα μετά την γέννηση αυγών. Θα το αλλάξω το συντομότερο.

Όσον αφορά τους τσακωμούς νομίζω ήταν θέμα περαστικό αφού από τη μέρα που ξεκίνησαν οι γέννες, ένα αυγό κάθε μέρα ( τρίτο σήμερα) όλα ηρέμισαν και όλα κυλούν φυσιολογικά. Το θέμα είναι ότι δεν έχω κάνει οποιαδήποτε προετοιμασία για τη γέννα, φυσικά από χτες έχω βάλει αυγοτροφή και σουπιοκόκκαλο αλλά το σουπιοκόκκαλο συνήθως είναι διακοσμητικό αφού ούτε καν το αγγίζουν. χεριάζετε να κάνω κάτι άλλο;
 
Back
Top