Αναπαραγωγή Ζευγαρωμα Καρδερινων

gerolikos282

PB New Member
Εγγραφή
2 Μαϊ 2008
Μηνύματα
25
Πόλη
Πτολεμαΐδα
Παιδια γεια σας! Διαβασα και βασικα ζηλεψα εσας που βγαζετε καρδερινακια. Ενω εχω πολλα χρονια καρδερινες δεν το επιχειρησα ποτε μου να βγαλω μπορειτε να με βοηθησετε να μου πειτε τι θα πρεπει να κανω και πως. Για να το πετυχω;

ειναι δυσκολο;
ευχαριστω!
 
ρε παιδια μηπως σας φανηκε πολυ χαζη η βοηθεια που ζητησα; Γιατι απο οτι διαβασα βγαζετε πολλοι καρδερινακια εσεις μονοι σας! Ενω εγω παω και τα πιανω(εδω και 3 χρονια το εκοψα). Επειδη λοιπον βαρεθηκα να πιανω σκεφτηκα και εγω να αρχισω την αναπαραγωγη.
τελος παντων
 
Καθόλου χαζή φίλε μου. Πιθανών να μην την είδε κάποιος που γνωρίζει την ερώτηση. Κι εγώ μόλις τώρα την είδα. Διάβασε λίγο ότι έχει γραφτεί σε προηγούμενα posts και μετά θέσε συγκεκριμένες ερωτήσεις αν θες. Μπορείς να βάλεις στην αναζήτηση "αναπαραγωγή καρδερίνας" για παράδειγμα και να σου βγάλει όλα τα σχετικά θέματα. Κάποια βασικά πράγματα είναι ότι χρειάζεται μεγάλος χώρος και πολύ υπομονή. Να θυμάσαι πάντα ότι στις καρδερίνες η θηλυκιά επιλέγει το ταίρι της.Αν ταιριάξει ένα ζευγάρι και είσαι και λίγο τυχερός θα βγάλεις μικρά. Ό,τι άλλο χρειαστείς μη διστάσεις να ρωτήσεις.
 
Καθόλου χαζή.
Μπράβο σου που θέλεις να ασχοληθείς με την αναπαραγωγή καρδερίνας.
Αν αφιερώσεις λίγο χρόνο στην ανάγνωση των τίτλων των αναρτημένων θεμάτων στην ενότητα σχετικά με τα αγριοπούλια, θα βρείς πάρα πολλά πράγματα που σε ενδιαφέρουν.
Διαβάζοντάς τα, ότι απορίες & σκέψεις σου δημιουργηθούν θα είμαστε όλοι εδώ να το συζητήσουμε.:)
 
Και κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει λίγο παραπάνω (ελπίζω)
Στην αναπαραγωγή χρειάζεται διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες (κυρίως στο τάισμα των νεοσσών). Η καρδερίνα προτιμάει φωλιές σε ψηλά σημεία και ανοιχτές από την επάνω πλευρά τους. Επίσης της αρέσει να βλέπει τα πάντα από τη φωλιά της. Σαν υλικό θα χρησιμοποιήσει σχεδόν τα πάντα (ίνες κοκοφοίνικα, τρίχες ζώων, ξερό χόρτο,ρίζες κ. Α.) αλλά έχει μια προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα υλικά. Τα καλύτερα αποτελέσματα με άγριες καρδερίνες θα τα έχουμε σε κλούβα αναπαραγωγής με πολλά φυτά και κρυμμένες φωλιές, αλλά δεν αποκλείεται να ζευγαρώσουν πουλιά και σε ευρύχωρη ζευγαρώστρα. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα φυτά είναι απαραίτητα. Το ζευγάρι θα κάνει 4-6 αυγά τα οποία εκολλάπτονται μετά από 14 ημέρες περίπου. Την ευθύνη για την ανατροφή των νεοσσών την αναλαμβάνουν από κοινού και οι δύο γονείς. Τα μικρά αποκτούν φτέρωμα μετά από δύο εβδομάδες και συνεχίζουν να ταΐζονται για άλλη μια εβδομάδα εώς ότου απογαλακτιστούν. Όταν βεβαιωθούμε ότι τρώνε μόνα τους καλύτερα να τα απομακρύνουμε για να μπορέσει το ζευγάρι να προχωρήσει σε δεύτερο κύκλο αναπαραγωγής. Ένα καλό ζευγάρι συνήθως κάνει 3 - 4 γέννες το χρόνο.
Απόσπασμα από τη σελίδα μου www.birdsworld.gr
 
Φίλε μου χωρίς να είμαι ειδικός τρία πράγματα θα σου πω για να αυξήσεις τις πιθανότητες για ζευγάρωμα μιας και τα πουλιά σου είναι πιασμένα άγρια.
1) Κλούβα 1*0,5*0,5
2) το ζευγάρι τουλάχιστον 2 χρόνια μαζί με έλεγχο καλής συμβίωσης
3) καμουφλαρισμένες φωλιές για αίσθηση ασφάλειας από τα θηλυκά.
Τα υπόλοιπα θα τα διαβάσεις στην σελίδα μας ή θα στα πουν οι πραγματικοί γνώστες.
 
καλησπερα γερολυκε. Για μενα πρωτον ειναι να εχεις κανει μια καλη προαιτοιμασια απο θεμα διατροφης στα πουλια (αυγοτροφ. Πολυβιταμ. Προβιοτικα, σπυρουλινα, αυγα βραστα πολλα, βιταμ Ε κ. Τ.λ) ωστε να ειναι υγιης, δυνατα, και ορεξατα για αναπαραγωγη. το βασικοτερο απ"ολλα! Για μενα ειναι ο χωρος! Αν εχεις μεγαλο κλουβι εχεις παρα πολλες πιθανοτητες! σε μεγαλο χωρο νιωθουν πιο πολη ασφαλεια. ( μιλαω για καρδερινες και φλωρια που δεν ειναι εκτρωφης) και γιατι το λεω αυτο, εγω τις καρδερινες και τα φλωρια που εχω κανενα δεν ειναι εκτρωφης, τα εχω 2 χρονια, περσι σε κλουβα 5χ4χ3 τα 2 ζευγαρια φλωρια κανανε απο 3 γενες, και απο τα 5 ζευγαρια καρδερινες, μονο τα δυο απο μια φορα, αλλα! Δεν ηξερα τιποτα απο προαιτοιμασια διατροφης, με αποτελεσμα τα πουλια να πυρωσουν αργα και να κανουν φωλιες ιουνιο, ιουλιο και τα μικρα να παιθενουν απο την ζεστη. Φετος ομως που που ξερω, και τα εχω μαθει απο το forum και σας ευχαριστω παρα πολυ! Τα πουλια ειναι στην δευτερη γεννα. αλλη παρατηρηση, φετος εφτιαξα και εβαλα μεσα στην κλουβα 21 κλουβια του 1μχ0,50χ0,50 ζευγαρι καρδερ, και ενα ζευγαρ φλωρων, που περσι εκανε 3 γεννες στην κλουβα, στο κλουβι του μερτου ζευγαρωνει αλλα γεναει κατω τα αυγα χωρις να κανει φωλια, με αποτελεσμα να σπανε. Πουλια που δεν ειναι εκτρωφης θελουνε μεγαλο χωρο. Να βαλεις φωλιες με πλαστικα φυλλα εκει που εχει αρκετο φως. και τελευταιο, σε ενα καπως μεγαλο κλουβι καλητερα να βαλεις ενα ζευγαρι καρδερινες, παρα 4-5 και να περιμενεις ποιο θα ζευγαρωσει, απο το ενα ζευγαρι αμμα ζευγαρωσει 2-3 φωρες μπορεις να παρεις 6-8 πουλακια, απο τα 4-5 ζευγαρια δεν θα παρεις ουτε ενα πουλακι!
 
παιδια γεια σας και παλι διαβασα αρκετα πραγματα πολυ χρησιμα. Θελω λοιπον να γινω πιο συγκεκριμενος το δικο μου κλουβι ειναι 3χ7χ2 μ. Εκει λοιπον εχω ολες μου τις καρδερινες 16 στο αριθμο 10 αρσενικες 6 θηλυκες 3 καναρινια αρσενικα και εχω επισεις 2 ζευγαρωστρες με 2 ζευγαρια σε δικο του κλουβι βεβαια κρεμασμενα ετοιμα και αυτα να κανουν φωλια απο οτι ειδα σημερα.

η ερωτηση μου ειναι μπορει να αναπαραχθει μια καρδερινα εκει μεσα η πρεπει να ειναι σε δικο της χωρο με το ζευγαρι της και μονο.υποψιν οτι εχω 3 δεντρα που κανουν φωλιες σε αυτα (αχλαδι-κορομηλια ή κορομπουλο οπως το ξερει ο καθενας και 1 ελατοειδη νανο. Αν και μου τα εχουν μαδισει λιγο αλλα ενταξει.)κατω εχει γρασιδι και ειναι περιπου σαν το φυσικο τους περιβαλλον γιατι ειναι μονιμα εξω κολημενο και γυρω γυρω τσιμεντο.

λοιπον τι λετε εσεις να κάνω;
 
Ειναι καλητερα παντως να ειναι μεμονομενα σε κλουβες του μετρου και καμουφλαρισμενες σε κλουβα πτησεις μπορει να εχεις απροοπτα
 
Από τη μία η κλούβα σου είναι μεγάλη αλλά και τα πουλιά πολλά για αναπαραγωγή. Και μάλιστα του ίδιου είδους. Εγώ θα άφηνα το πολύ 3 ζευγάρια στην κλούβα, όσα είναι και τα δέντρα για να αποφύγω τους καυγάδες και τα μπερδέματα. Αν μπορείς να ξεχωρίσεις ποιά πουλιά ταιριάζουν μεταξύ τους (λογικά μέχρι τώρα πρέπει να έχουν αρχίσει τα ταΐσματα και τα παιχνίδια) και να αφήσεις μόνο αυτά. Τα υπόλοιπα μπορείς να τα δοκιμάσεις σε ζευγαρώστρες του μέτρου. Πάντα όλα εξαρτώνται και από την κοινωνικοποίηση των πουλιών. Πουλιά που έχουν μάθει σε τόσο μεγάλη κλούβα θέλουν κάποιο διάστημα να εξηκοιωθούν με μικρότερο κλουβί (και αυτό δημιουργεί φαινόμενα όπως σκέπασμα των αυγών ή γέννες στον πάτο του κλουβιού). Αν ήταν όλο το χρόνο σε κλουβιά και κοντά στον άνθρωπο θα αισθανόντουσταν πιο μεγάλη ασφάλεια να κάνουν τα αυγά τους εκεί.
 
Εάν βάλουμε σε κλούβα του 1χ0.5χ0.5 2-3 θυληκές κι έναν αρσενικό, γίνεται;
 
Εάν βάλουμε σε κλούβα του 1χ0.5χ0.5 2-3 θυληκές κι έναν αρσενικό, γίνεται;
Αυτό το κάνουμε μόνο για να παρατηρήσουμε με πια θηλυκιά θα ταιριάξει ο αρσενικός. Εγώ στην κλούβα τις είχα διαφορετικά χρώματα δαχτυλίδια και μόλις είδα ότι σχηματίστηκαν ζευγάρια τις χώρισα για να ζευγαρώσουν.
 
Δηλαδή με λίγα λόγια Βασίλη να βάλω έναν αρσενικό με 3 θυλυκές;Κι όταν δω σημάδια βγάζω τις 2 και αφήνω μόνο του το ζεύγος;
 
Μπορείς να το κάνεις και αυτό. Η μπορείς να δοκιμάσεις να βάλεις τα ζευγάρια (με δική σου επιλογή) και να τα παρατηρήσεις τις πρώτες ημέρες για να σιγουρευτείς ότι δεν μαλλώνουν. Πάντως για να βάλεις 4-5 πουλιά μαζί θα στο συνιστούσα μόνο σε μεγάλο χώρο κλούβας και όχι σε ζευγαρώστρα. Πιστεύω ότι είναι πολύ περιορισμένος ο χώρος και δεν θα έχεις αποτέλεσμα. Όλα εξαρτωνται βέβαια από τα πουλιά σου. Εσύ τα ξέρεις καλύτερα οπότε και την απόφαση την παίρνεις εσύ. Εγώ στα δικά μου πουλιά ξεχώρισα στην κλούβα ένα ζευγάρι (το οποίο και άφησα μέσα στην κλούβα) και τα υπόλοιπα πουλιά τα χώρισα και τα παρατηρούσα. Το ένα ζευγάρι που χώρισα τα πάει καλά από την πρώτη στιγμή, τα άλλα δύο όχι τόσο. Οπότε τώρα έχω 2 ζευγάρια από τα οποία περιμένω εξελίξεις.
 
μαλιστα δηλαδη να το ξεχασω για τωρα!
Αν "τώρα" εννοείς "φέτος", δεν βλέπω το λόγο υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να
μη συνεχίσεις την προσπάθεια.
Τα παιδιά, ορθά, σου απάντησαν για το πως πρέπει να είναι τα πράγματα.
Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείς να διαμορφώσεις αυτές τις συνθήκες,
συνεχίζεις την προσπάθεια ως έχει.
 
Back
Top