Αναπαραγωγή Ζευγαρώνουν μεν, δεν γεννάνε δε

sakisketc

PB New Member
Εγγραφή
26 Ιαν 2014
Μηνύματα
37
Εχω ενα ζευγαρι παροτλετ τα οποια τα ειδα να πρωτοζευγαρωνουν πριν περιπου 3 μηνες και εκτοτε τα εχω δει αρκετες ακομα φορες. Στη φωλια μπαινοβγαινουν απο την πρωτη μερα που την εβαλα και γενικα δεν εδειξαν ποτε οτι τη φοβουνται κτλ. Δινω κανονικα αβοτροφη που την κανω εγω, εχω σουπιοκοκκαλο μονιμα κτλ. Επισης, για καποιο διαστημα μεσα σε αυτους τους 3 περιπου μηνες, το σουπιοκοκκαλο το ετρωγαν με πολυ γρηγοροτερο ρυθμο (τωρα το τρωνε κανονικα και παλι). Το θεμα ειναι οτι εδω και τοσο καιρο δεν εχω δει καποιο αβγο ακομα. Τι μπορει να συμβαινει;
 
Τι ηλικια εχουν τα πουλακια; Τυχαινει καποιες φορες να ζευγαρωνουν αλλα να μη προχωρανε σε γεννα! Εγω θα αελεγα να βγαλεις τη φωλια τωρα ετσι κι αλλιως αφου πιανουν οι ζεστες και ξαναπροσπαθησε το φθινοπωρο που ισως θα ειναι πιο ετοιμα!
 
ειναι του 16' τα πουλια. Γυρω στα μεσα του ετους νομιζω
 
Αρα ειναι ενηλικα! Εγω θα εκανα αυτο που σου παραπανω
... Και αφού το κάνεις αυτό, να βγάλεις δηλαδή τη φωλιά, μίλησέ μας αναλυτικά για το μείγμα τροφής που φτιάχνεις μόνο σου, τι περιέχει, σε τι αναλογίες, και ποια η προέλευση των συστατικών του.
 
Ηλικιακά τα πουλιά είναι μια χαρά. Το ότι ζευγαρώνουν σημαίνει πως έχουν δέσει σαν ζευγάρι. Το ότι δεν προχωρούν σε γέννα μπορεί να οφείλεται σε ακαταλληλότητα της φωλιάς (μη αποδεκτή από τα πουλιά) ή σε ακαταλληλότητα του χώρου στον οποίο βρίσκονται και μπορεί να τους δημιουργεί ανασφάλεια.Αν θες βάλε μας μια φωτογραφία του κλουβιού με τη φωλιά και αν μπορείς δώσε μας μερικά στοιχεία για τον χώρο που βρίσκονται. Θα συμφωνήσω κι εγώ με τον Ζαχαρία zack27 και θα σου πρότεινα με τη σειρά μου να αφαιρέσεις τη φωλιά (τις δικές μου τις έχω αφαιρέσει ήδη από τα τέλη Απριλίου) και να την ξαναβάλεις από Σεπτέμβριο. Επίσης λίγο άσχετο με το θέμα αλλά σχετικό με την υγεία των πουλιών, γνωρίζεις αν είναι αδέρφια;
 
33042165_2297557303589577_8772649608942714880_n.webp
το χειμωνα τα εχω μεσα στο σπιτι αλλα εδω και περιπου 3 μηνες λογω του καλου καιρου, τα εχω βγαλει εξω και τα αφηνω μονιμα και το βραδυ ωστε να εχουν φυσικο φως του ηλιου και να κοιμουνται και να ξυπνανε με αυτο. Δεν ειναι αδερφια γιατι μου το επιβεβαιωσε το ατομο που τα πηρα και ειναι γνωστης μιας και ειναι δικα του πουλακια.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Η αβγοτροφη που κανω εχει ως εξης:Βαζω μισο(ή ολοκληρο) βραστο αβγο, λιγη βρωμη, σκονη απο τριμμενα τσοφλια αβγων, ελαχιστο λαδι, λιγη ριγανη, αλεσμενουσ ξηρους καρπους(αμυγδαλο, καρυδι, φουντουκι). Τα παταω με ενα πηρουνι μεχρι να γινουν ομοιογενες μιγμα και μετα ισως να προσθεσω και λιγους σπορους Chia.Φτιαχνω τοση ποσοτητα ωστε να την διατηρησω στο ψυγειο 3 μερες, οπου στο διαστημα αυτο την καταναλωνουν κιολας..
 
Αν βλέπω καλά χρησιμοποιείς ζευγαρώστρα με σκαφάκι που σημαίνει ότι πρέπει να μετακινηθεί όλο το κλουβί από τη θέση του για να αφαιρεθεί το σκαφάκι κατά τον εβδομαδιαίο καθαρισμό. Κατά τη γνώμη μου είναι ένας λόγος που θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά στο να προχωρήσουν σε γέννα τα πουλιά καθώς οι μετακινήσεις τα στρεσάρουν (στα δικά μου πιστεύω ο σημαντικότερος και γι αυτό άλλαξα τις ζευγαρώστρες μου με νέες με συρτάρι και είχα γέννα μετά από 2,5 χρόνια προσπαθειών). Τα πάροτλετ γενικά δεν θεωρούνται εύκολα στην αναπαραγωγή.Από φασαρία και γενικά από ανθρώπινη δραστηριότητα ο χώρος πως είναι;Η φωλιά, αν και δεν διακρίνω καλά αν η κλασική ορθογώνια για μπάτζι δεν νομίζω ότι αποτελεί πρόβλημα.Ανέβασε αν μπορείς μια πιο καθαρή φωτογραφία του κλουβιού να σε βοηθήσουμε σε θέματα διαρρύθμισης και λειτουργικότητας. Επίσης έχεις σουπιοκόκκαλο και 2 είδη πέτρας στο κλουβί.Αφαίρεσε τις πέτρες και κράτησε μόνο το σουπιοκόκκαλο που είναι πιο ωφέλιμο.
 
Η αβγοτροφη που κανω εχει ως εξης:Βαζω μισο(ή ολοκληρο) βραστο αβγο, λιγη βρωμη, σκονη απο τριμμενα τσοφλια αβγων, ελαχιστο λαδι, λιγη ριγανη, αλεσμενουσ ξηρους καρπους(αμυγδαλο, καρυδι, φουντουκι). Τα παταω με ενα πηρουνι μεχρι να γινουν ομοιογενες μιγμα και μετα ισως να προσθεσω και λιγους σπορους Chia.Φτιαχνω τοση ποσοτητα ωστε να την διατηρησω στο ψυγειο 3 μερες, οπου στο διαστημα αυτο την καταναλωνουν κιολας..
Η αυγοτροφή σου μια χαρά είναι. Καλό όμως είναι να την αποφεύγεις τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς οι αυξημένες θερμοκρασίες την αλλοιώνουν πολύ γρήγορα, εκτός βέβαια αν έχεις τη δυνατότητα να αφαιρείς το μείγμα ύστερα από 2-3, το πολύ, ώρες παραμονής στο κλουβί. Οι ξηροί καρποί με μέτρο καθώς παχαίνουν και πάντα ανάλατοι.
 
33079978_2298321476846493_206852819045580800_n.webp 33144988_2298321426846498_5503266936395399168_n.webp

Στην ουσια οταν τα καθαριζω απλα κατεβαζω το κλουβι κατω για 5 λεπτα μεχρι να το καθαρισω και μετα το ξανακρεμαω, δεν ηξερα οτι ενοχλουνται τοσο απο αυτο,θα κοιταξω τοτε να παρω κλουβι με συρταρι. Η θεση που βρισκονται τωρα τα πουλια ειναι στην ουσια ακαλυπτος πολυκατοικιας, δεν μπαινει κανεις αλλος εκει μεσα ωστε να τα ενοχλησει, η μονη ενοχληση θα ελεγα ειναι καμια φορα κατι περαστικες γατες απο κει.Αρα δηλαδη να υποθεσω οτι και η θεση που τα ειχα πριν μεσα στο σπιτι δεν ηταν ιδανικη, διοτι τα ειχα μεσα στην σαλονοκουζινα και οπως ειναι φυσιολογικο υπαρχουν γενικα αρκετοι θορυβοι εκει.Αν και οσες φορες ειδα τα πουλια να ζευγαρωνουν ηταν οταν τα ειχα μεσα στο σπιτι και ενω βρισκομουν σε αποσταση αναπνοης απο αυτα 1,5-2 μετρα, ειτε καθημενος στον υπολογιστη ειτε στον καναπε.Αυτο που θελω να πω ειναι οτι δεν επηρεαστηκαν απο την παρουσια μου. Τελος, γιατι ειναι καλυτερα να υπαρχει μονο σουπιοκοκκαλο μεσα στο κλουβι;Εγω εβαλα και τις αλλες πετρες νομιζοντας οτι θα ηταν ευνοϊκοτερο για τα πουλια, ειναι λαθος;
 
Το θέμα με τις γάτες είναι πολύ σημαντικό καθώς από ένστικτο θα δοκιμάσουν να επιτεθούν στα πουλιά. Μπορεί να έχεις προστασία και να μην κινδυνεύουν άμεσα τα πουλιά αλλά είναι μια κατάσταση που θα τους δημιουργήσει άγχος και ανασφάλεια για αρκετές ημέρες. Για να γνωρίζεις φασαρία και στρες είναι βασικοί αποτρεπτικοί παράγοντες σε μια αναπαραγωγή, ειδικά αν μιλάμε για πάροτλετ. Προσωπικά πιστεύω και ότι το ύψος του κλουβιού είναι λάθος, αν δεν υπολογίζω σωστά διόρθωσέ με, αλλά μου κάνει γύρω στο 1,5 μέτρο. Θα το προτιμούσα στο 1,80 με 1,90 για να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Η σαλονοκουζίνα έτσι κι αλλιώς είναι ακατάλληλος χώρος διαμονής για πουλιά γενικά, πόσο μάλλον για αναπαραγωγή, όχι μόνο λόγο της φασαρίας αλλά και λόγο των αερίων που εκλείονται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Όσον αφορά τώρα το κλουβί, το κλουβί σου θέλει είτε αλλαγή είτε βάψιμο. Σε αρκετά μεγάλα κομμάτια στα κάγκελα λείπει χρώμα με συνέπεια να αρχίσουν να σκουριάζουν, εάν δεν έχουν αρχίσει ήδη, πράγμα πολύ επικίνδυνο για την υγεία των πουλιών, αφού μιλάμε για παπαγάλους που χρησιμοποιούν το ράμφος τους για να σκαρφαλώνουν. Μια καλή οικολογική μπογιά σε σπρέυ θα σου στοιχίσει περίπου 14 με 16 ευρώ οπότε εγώ θα σου πρότεινα να αγοράσεις ένα καινούριο. Εγώ χρησιμοποιώ αυτό και είμαι πολύ ευχαριστημένος (διαθέτει συρτάρι για ευκολότερο καθαρισμό) και κοστίζει γύρω στα 20 ευρώ.
birdmarket2-150x150.jpg


Οι 4 πατήθρες χαμηλά είναι πολλές αφαίρεσε τις 2 μεσαίες. Προτίμησε ταΐστρες ανοιχτού τύπου αντί γι αυτές κλειστού που χρησιμοποιείς γιατί τα πάροτλετ μπορούν να μπουν μέσα λόγω μεγέθους και να παγιδευτούν.Αν θυμάμαι καλά η Ελένη @Eleni pepperείχε μια ανάλογη κακή εμπειρία. Η φωλιά που χρησιμοποιείς είναι η κλασική ορθογώνια για μπάτζι αλλά δεν νομίζω να αποτελεί πρόβλημα καθώς γνωρίζω εκτροφείς που την χρησιμοποιούν με επιτυχία. Ενημερωτικά η ιδανική φωλιά για πάροτλετ είναι αυτού του τύπου
images


Λάθος δεν είναι που έχεις τις πέτρες και το σουπιοκόκκαλο μαζί, αλλά είναι προτιμότερο να προσφέρουμε σουπιοκόκκαλο, που είναι φυσικό προϊόν, καθώς εκτός από ασβέστιο παρέχει και άλλα πολύτιμα στοιχεία (όπως το ιώδιο) για τον οργανισμό των πουλιών σε αντίθεση με τις πέτρες που παρέχουν κυρίως ασβέστιο και είναι προϊόντα παραγωγής πολλές φορές άγνωστης ποιότητας.
 
Αυτο που μπορω να κανω ειναι να κρεμασω το κλουβι πισω στον τοιχο, μεσα στο σπιτακι παλι, απλα για να μην το βλεπουν οι γατες και να μην εχουν ορατοτητα.
32936910_2298867273458580_2171074408708308992_n.webp 33216294_2298867193458588_24746798400667648_n.webp
αυτο το κλουβι ειναι καλο για ζευγαρωστρα η ειναι τεραστιο;
 
  • Like
Αντιδράσεις: zack27
Εκείνο που με ενοχλεί αφάνταστα σε αυτό το κλουβί είναι ο υπέρμετρα μεγάλος αριθμός από πατήθρες.
Καταλαβαίνω... έχουν άλλες ανάγκες αυτά τα πουλιά... αλλά ακόμη και έτσι να είναι... Πάλι πολλές μου φαίνονται
 
οι πατηθρες θα βγουν δεν θα μεινουν ολες, απλα το πηρα σημερα το κλουβι. Ετσι μου το φεραν..
 
οι πατηθρες θα βγουν δεν θα μεινουν ολες, απλα το πηρα σημερα το κλουβι. Ετσι μου το φεραν..
Επομένως το κλουβί χρειάζεται σοβαρότατο καθαρισμό και απολύμανση.

Για το που θα το βάλεις ώστε να μην το βλέπουν οι γάτες... Μα οι γάτες μυρίζουν και ακούν πολύ καλά επίσης όποτε το κλουβί θα το εντοπίζουν εύκολα.
 
ναι απλα δεν θα μπορουν να ειναι κοντα στο κλουβι ακομα και αν το δουν. Γιατι θα ειναι περιπου ενα μετρο στο βαθος..
 
έχουν άλλες ανάγκες αυτά τα πουλιά...
Κύριε Γιάννη misalouris τα πάροτλετ και γενικότερα οι μικροί και μεσαίοι παπαγάλοι έχουν τις ίδιες ανάγκες σε πατήθρες με τα υπόλοιπα είδη μικρών πτηνών (καναρίνια,ιθαγενή και εξωτικά)👍.Αυτό που έχουν περισσότερο ανάγκη είναι κλουβιά με κάγκελα σε οριζόντια διάταξη μια και λατρεύουν το σκαρφάλωμα.Αλλά αυτό είναι μια πονεμένη ιστορία για μας που εκτρέφουμε παπαγάλους.
 
Το συγκεκριμένο κλουβί είναι το ίδιο με αυτό που σου πρότεινα απλά σε λίγο μεγαλύτερη διάσταση. Σίγουρα κάνει για την δουλειά που το θέλεις. Το χρησιμοποιώ κι εγώ όχι όμως σαν ζευγαρώστρα. Πλύνε το καλά και απολύμανέ το, όπως επίσης και όλα τα παρελκόμενα (ταΐστρες, πατήθρες και ποτίστρες) καθώς και το "συρτάρι", όπως σου είπε και ο Γιάννης ianos και πέταξε τα σχοινιά. Τα συγκεκριμένο σχοινί θα το βρεις σε καταστήματα με ναυτιλιακά είδη ή με είδη αλιείας σε διάφορες διαμέτρους να πωλείται με το μέτρο όχι με ιδιαίτερα υψηλό κόστος αν επιθυμείς να φτιάξεις καινούριες πατήθρες. (δεν το προτείνω). Για το θέμα με τις γάτες, θα μείνω στην παρατήρηση του Γιάννη ianos ελπίζοντας απλά να είναι φαγωμένες και να μην ασχολούνται.
 
Back
Top