Ασθένειες Ζητάω βοήθεια για το καναρινάκι μου

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης MairaCN
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

MairaCN

PB New Member
Εγγραφή
30 Μαϊ 2016
Μηνύματα
14
Πόλη
Αθήνα
Τον Μάιο του 2016 βρήκα ένα καναρινάκι σε ένα ξενοδοχείο που χτύπαγε στην τζαμαρία και το υιοθέτησα. Το καναρινάκι ήταν ξεπουπουλασμένο σχεδόν εντελώς στο κεφάλι και φοβόταν απίστευτα. Τόσο καιρό μετά, φοβάται ακόμα απίστευτα τους άλλους και εμένα λίγο λιγότερο. Το πτέρωμά του δεν βελτιώθηκε ούτε η τρομάρα του παρά το ότι του έδωσα pterophen και antistress βιταμίνες. Δεν με πείραζε το οπτικό αφού το πουλάκι φαινόταν καλά και τραγουδούσε που και που.
Πριν περίπου 20 μέρες παρατήρησα ότι το ένα του ποδαράκι παραπατούσε... Και καθόταν μερικές φορές στο πάτωμα για να ξεκουραστεί. Το πήγα σε ένα κτηνίατρο και μου είπε να του δώσω πάλι pterophen και antistress για δεκαπέντε μέρες. Δυστυχώς δεν βοήθησε την κατάστασή του. Γιατί μετά από 15 μέρες δεν μπορούσε να ανέβει καθόλου στο κλαδί ούτε με το ένα ποδαράκι του, γιατί ξεκίνησε να παραμορφώνεται και το δεύτερο ποδαράκι του. Παρόλαυτα μια μέρα άρχισε να τραγουδάει και χάρηκα. Του έβαζα ραδιόφωνο. Πήρα τον γιατρό και μου είπε αφού δεν βελτιώθηκε το πόδι του με την βιταμίνη antistress και άρχισε να χαλάει και το δεύτερο ποδαράκι του να βάλω 10 σταγόνες παιδικής κορτιζόνης στο νερό του. Τώρα νομίζω ότι είναι σαν μουδιασμένο, δεν μιλάει καθόλου η ψυχούλα μου.
ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΕ.
 
Θα μπορούσες να ανεβάσεις μια δυο φωτογραφίες ώστε να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα από τα πόδια του πουλιού;
Έχει κλειστά κάποια από τα δάχτυλα των ποδιών του;
Επίσης είναι χρήσιμο να μας δώσεις περιγραφή της διατροφής του πουλιού και θα μας βοηθούσε πολύ αν μπορούσες να μας πεις την ηλικία του έστω και κατ΄ εκτίμηση.
Όλα αυτά τα γράφω γιατί υποψιάζομαι ουρική αρθρίτιδα κάτι συμβαίνει όταν το πουλί δεν τρέφεται σωστά (τρώει πολλές πρωτεΐνες) και είναι κάπως "μεγάλο" σε ηλικία.
 
Κατά αρχήν ευχαριστώ για την απάντηση.
Εκτίμηση ηλικίας δεν έχω γιατί όπως σου είπα το βρήκα. Μάλλον πάντως είναι νεαρό πουλάκι, γιατί ο άντρας μου λέει ότι τον 1,5 χρόνο που το έχουμε μεγάλωσε σε μέγεθος.

Φωτογραφίες θα προσπαθήσω να ανεβάσω- γιατί φοβάται πάρα πολύ και μόνη μου δεν μπορώ να τραβήξω φωτογραφία και να το κρατάω κιόλας. Μέχρι να το ανεβάσω θα κάνω μια μικρή περιγραφή:
  1. Φαλακρό κεφάλι
  2. Φαλακρό στήθος
  3. Κατακόκκινη κοιλίτσα-σχεδόν διαφανής γιατί βλέπω μέσα!
  4. Πούπουλα μόνο στα φτερά
  5. 1ο πόδι που παρουσίασε πρόβλημα, έχει ατροφήσει (αδυνατίσει) και από τον "αστράγαλό" του έχει γυρίσει μέσα
  6. Τραύματα δεν έχει. Δηλαδή κοκκινίλες έντονες δεν υπάρχουν
  7. 2ο πόδι κουνάει κάποιο δάχτυλο αλλά δεν τα σφίγγει για να σταθεί σε κλαδί
Όσο για την τροφή του παίρνω από το petshop για καναρίνια και για καρδερίνες γιατί κάποιος γιατρός μου είπε ότι είναι καρδερινοκαναρίνι.

Αυτά!
 
είναι καρδερινοκαναρίνι.
Καρδερινοκάναρο..
Φαλακρό κεφάλι
Φαλακρό στήθος
Πούπουλα μόνο στα φτερά
Κι αυτό όλο κάτι μου θυμίζει.
Μπορείς μάλιστα αν θέλεις να ακολουθήσεις την τακτική του Δημήτρη https://community.petbirds.gr/threads/Ποιος-έχει-διάθεση-να-σώσει-ένα-μάλλον-καρδερινοκάναρο.27090/#post-321999 που παρά την άσχημη κατάσταση και εικόνα του πουλιού κατάφερε να το επαναφέρει στα "σωστά" του.
Είναι μεγάλη η συζήτηση αλλά εξαιρετικά πολύτιμη...
Μέσα στο χρόνο... αυτό το πουλί
rsz_a57e0f3304febcbe914ba2eafd0f6529f487462f011a78193f8f8f3e31b0c51e_full-jpg.40854

έγινε έτσι
rsz_dscn2103-jpg.49194

1ο πόδι που παρουσίασε πρόβλημα, έχει ατροφήσει (αδυνατίσει) και από τον "αστράγαλό" του έχει γυρίσει μέσα
Δεν είμαι ειδικός αλλά πιστεύω πως αυτό είναι το κύριο γνώρισμα της ουρικής αρθρίτιδας...
Το πήγα σε ένα κτηνίατρο και μου είπε να του δώσω πάλι pterophen και antistress για δεκαπέντε μέρες.
Ο γιατρός που το πήγες και σου έδωσε όλα τα παραπάνω δε σου είπε κάτι σχετικό?
2ο πόδι κουνάει κάποιο δάχτυλο αλλά δεν τα σφίγγει για να σταθεί σε κλαδί
Δεν ξέρω πόσο αναστρέψιμη μπορεί να γίνει η κατάσταση αυτή, αλλά θα πρότεινα να κάνεις άλλη μια συζήτηση με το γιατρό ρωτώντας τον σχετικά μήπως και μπορέσεις να βρεις λύσεις.
Μέχρι τότε... αν έδινες αυγό, αυγοτροφή ή γενικά πρωτεΐνες... ας τα σταματήσεις για κάποιο διάστημα και μετά τις συμβουλές του γιατρού βλέπουμε πως θα κινηθούμε.
Δύσκολη η κατάσταση αλλά πιστεύω πως ελπίδες για ανάκαμψη υπάρχουν πολλές.
 
Χαίρομαι απίστευτα για το πουλάκι που μου έδειξες! Μπράβο!
Εγώ θα είμαι ευχαριστημένη με πολύ λιγότερα... Να ζήσει χωρίς να ταλαιπωρείται και να τραγουδάει ευτυχισμένο.
Ο γιατρός μου είπε ότι ΣΚΕΦΤΕΑΙ μήπως είναι κάταγμα τίποτα άλλο...

Μου γράφεις να σταματήσω το αυγό αλλά διάβασα στην περίπτωση που μου έδωσες το link ότι έδινε αυγό.
Τελικά να τρώει ή όχι αυγό;
Μήλο να τρώει;
Την κορτιζόνη να την σταματήσω;
Πήρα τηλέφωνο και μια άλλη γιατρό και μου λέει ότι η κορτιζόνη - που μου έδωσε γιατρός- απαγορεύεται στα πουλιά. Ισχύει;

Έχω μπερδευτεί... Τι να του δίνω να τρώει;
Βιταμίνες;
Από όλη την συζήτηση που διάβασα δεν ξέρω τελικά τι έκανε γιατί υπήρχαν διάφορες απόψεις αλλά δεν ξέρω ποιες ακολούθησε...
Μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις σε 4-5 bullets τι πρέπει να κάνω; Και θα το κάνω γιατί φοβάμαι πολύ.
Η τροφή που του δίνω μοιάζει πολύ με αυτή της φωτογραφίας που έδιναν στο άρρωστο πουλί. Τι τροφή να του δίνω;
 
Μου γράφεις να σταματήσω το αυγό αλλά διάβασα στην περίπτωση που μου έδωσες το link ότι έδινε αυγό.
Τελικά να τρώει ή όχι αυγό;
Μέχρι να βεβαιώσει ο γιατρός (που ξέρει) τι κάνει να φάει ή και τι όχι... Προτείνω να σταματήσεις το αυγό. Όπως προτείνω να σταματήσεις κάθε πρωτεϊνούχα τροφή.
Αν οι υποψίες μου είναι σωστές τότε κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο... αν όχι... Δε χάσαμε και πολλά με την απουσία αυτής της διατροφής...
Αν διαβάσεις το άρθρο https://community.petbirds.gr/threads/Η-διατροφή-των-καναρινιών.17688/ εκεί στις πρωτεΐνες.. Θα έχεις και πιο καλή εικόνα.
Ασφαλώς και ναι... αλλά στο νερό.
Πολυβιταμινούχο σκεύασμα στις προτεινόμενες ποσότητες.
Ο γιατρός μου είπε ότι ΣΚΕΦΤΕΑΙ μήπως είναι κάταγμα τίποτα άλλο...
Ας το ξαναδεί αυτός ή κάποιος άλλος...
Εγώ ξαναλέω πως απλά "υποψιάζομαι" τι μπορεί να έχει... και ακόμη... Πως δεν είμαι ειδικός.
Τι τροφή να του δίνω;
Ένα πλούσιο σε σπόρους μείγμα για καρδερίνες όπως για παράδειγμα αυτό https://petbirds.gr/product/manitoba-carduelidi/, ή αυτό https://petbirds.gr/product/manitoba-cardellino-3000/ ή όποιο αντίστοιχο για ιθαγενή επιλέξεις. Προτείνω μείγμα για καρδερίνες μια και πιστεύω πως με τους περισσότερους σπόρους θα βελτιωθεί πιο γρήγορα το πουλί.
Επίσης θα πρότεινα να βάλεις σε ένα ξέχωρο τάγιστο extra σπόρους όπως περίλλα, κια κλπ.
 
Επειδή το αγαπάς πολύ και φοβάσαι για αυτό
εάν ήμουνα στην θέση σου θα έτρεχα τώρα σε έναν γιατρό
και προφανώς όχι σε αυτόν που σου έδωσε τις σταγόνες.
Πρέπει να γνωρίζεις το πρόβλημα για να το αντιμετωπίσεις σωστά.
Ενημέρωσε μας σε παρακαλώ τι θα σου προτείνει ο γιατρός εάν θα πας
και όλα τα αλλά τροφές, κυγά, κλπ. Θα έχουμε χρόνο να τα συζητήσουμε
αργότερα.
 
Ok παιδια να παω και σε αλλο γιατρο... Ποιον ομως; Εγω μενω κεντρο κυψελη... Ξερουμε ξ αποιον καλο για πουλια; Που να τον νοιαζει το ζωακι και οχι η τσεπη του;
Ρίξε μια ματιά εδώ https://community.petbirds.gr/threads/Πτηνίατροι-Ειδικευμένοι-στα-Πτηνά-Κτηνίατροι.1091/ για να βρεις κάποιον κοντά στην περιοχή σου. Όλοι είναι πτηνίατροι που έχουν προταθεί από μέλη του φόρουμ.
Αξιολογήσεις των γιατρών και λεπτομέρειες μπορείς να δεις και εδώ https://community.petbirds.gr/threads/Πτηνίατροι-Ειδικευμένοι-στα-Πτηνά-Κτηνίατροι.1091/
 
Καλημέρα σε όλους σας.
Χθες πήγα τον Τζιτζιφρίγκο στην γιατρό Πατρίσια Γκρέυ και μου είπε από εξέταση των κοπράνων του ότι έχει μύκητες. Αμφιβάλει για το αν αυτή ήταν η αιτία που πείραξε τα πόδια του, γιατί οι μύκητες δεν ήταν τόσοι πολλοί.
Δεν ξέρει την αιτία που έγινε αυτό. Τον κράτησε για να του κάνει διάφορες θεραπείες για τα νεφρά και άλλα.

Το καλύτερο αποτέλεσμα που περιμένει είναι να φτιάξει το ένα πόδι και μήπως μπορέσει να χρησιμοποιήσει το άλλο σαν στήριγμα ώστε να ΣΤΕΚΕΤΑΙ και ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΘΕΤΑΙ.
Σε αντίθετη περίπτωση μου είπε ότι δεν μπορεί να ζήσει καθιστός γιατί θα αυτό θα δημιουργήσει άλλα προβλήματα επειδή θα πληγώνει τα πόδια του και επειδή θα κάθεται στα κακά του, και θα αργοπεθαίνει. Μου είπε για ευθανασία.

Της ανέφερα ότι πριν λίγες μέρες τραγουδούσε και θεώρησα ότι ήταν καλύτερα. Μου είπε ότι τα πουλία τραγουδάνε από ένστικτο και όχι επειδή έχουν διάθεση. Σε αυτό, αν και δεν είμαι ειδική, έχω αμφιβολίες.

Σήμερα κατά τις δώδεκα θα πάρω τηλέφωνο την γιατρό για να δω την πρόοδο του Τζιτζιφρίγκου.
Σχετικά με την γνώμη που σχημάτισα για την γιατρό θα σας πω όταν θα ολοκληρωθεί η θεραπεία, γιατί η πρώτη εντύπωση δεν είναι πάντα η σωστή.
 
Μου είπε για ευθανασία.
Σοκ! Υποπτεύεται κάτι το τόσο τρομερό;
Τι έγινε, πήρες τηλέφωνο;
Προσωπικά δεν έχω καταλάβει τι τελικά έχει... Διάγνωση έγινε; Παρακολούθηση με ποιες υποψίες; Στο φόρουμ έχουμε ακούσει και για πουλιά που ζουν με ένα πόδι.
Εύχομαι όλα να προχωρήσουν πιο αίσια.
 
Καλημέρα.
Πήρα τηλέφωνο και στις 12:00 και στις 17:00. Η απάντηση στην ερώτηση πως πάει ο Τζιτζιφρίγκος ήταν από την βοηθό ότι ζει είναι ζωηρός και τρώει. Της απάντησα ότι και πριν ζούσε και έτρωγε και μου ξαναπάντησε να ξαναπάρω αύριο στις 17:00.
Σήμερα θα ζητήσω να μιλήσω με την ίδια και να μάθω 1ον ) αν βελτιώθηκε το πόδι του, και 2ον) αν κατέληξαν τι το προκάλεσε αυτό, γιατί και πριν ήταν ζωηρός και έτρωγε.

Προσωπικά ούτε εγώ δεν έχω καταλάβει τι έχει. Γιατί απλούστατα ούτε η γιατρός δεν έχει καταλάβει.
Ναι αν το ένα πόδι βελτιωθεί κατά πολύ θα μπορέσει να ζήσει. Το θέμα της ευθανασίας τέθηκε αν δεν μπορέσει να στηριχθεί στα πόδια του και κάθεται συνέχεια κάτω.
 
Λοιπόν παιδιά τα έχω ψιλοπάρει...
Πάλι η βοηθός μου απάντησε και μου είπε ότι έχουν κάνει κάποιες θεραπείες για μύκητες και βακτήρια αλλά δεν ανταποκρίνεται όπως θα ήθελαν. Μου είπαν ότι είναι λίγο χειρότερα από χθες.
Θα κάνουν και άλλες δοκιμές με άλλου είδους θεραπείες για να δουν μήπως ανταποκριθεί. Πάνε ψάχνοντας και κάνοντας θεραπείες για να δουν τι το προκάλεσε. Πατάει μόνο το ένα πόδι λίγο ενώ το άλλο καθόλου. Πάλι μου έκαναν αναφορά για ευθανασία αν δεν βελτιωθεί.
ΠΑΙΔΙΑ ΘΕΛΩ ΓΝΩΜΕΣ!
 
Μάϊρα παρακολουθώ το θέμα και την αγωνία σου από την αρχή και λυπάμαι πολύ για το καναρινάκι σου.
Θα σου πω μια γνώμη από εμπειρίες και όσα γνωρίζω.
Η σχέση με τον κτηνίατρο και κάθε άλλο γιατρό στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, που ένας παράγοντάς της είναι η από εκείνον αναλυτική ενημέρωση, γνωμάτευση.
Εδώ έχεις δύο προβλήματα:
Πρώτον στα πουλιά και ειδικά τα πολύ μικρά όπως τα καναρίνια, η επιστήμη διαθέτει πολύ λίγα εργαλεία εργαστηριακών εξετάσεων με αποτέλεσμα πολλές φορές η γνωμάτευση να είναι αδύνατη.
Οι γιατροί αποφεύγουν να ενημερώσουν τους πελάτες γι' αυτή την αδυναμία, με το φόβο μήπως θεωρηθούν απ' αυτούς οι ίδιοι ανεπαρκείς.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι πως όσοι γιατροί συστήνουν κλινικές με βοηθούς, δεν καλύπτουν την ουσιώδη σχέση με την πελατεία τους, αφού όσο καλός επιστήμονας και αν είναι ο βοηθός, εφόσον δεν αυτενεργεί αλλά λειτουργεί κατ' εξουσιοδότηση, δεν μπορεί να δομήσει μια καλή σχέση με τον πελάτη και η συνεννόηση κάπου χωλαίνει.
Αυτό το τελευταίο πρόβλημα το αντιμετωπίζω κι εγώ με ένα κουταβάκι στην παρούσα φάση και είμαι σε αναζήτηση άλλου κτηνιάτρου.
Ίσως δηλαδή, όλα να γίνονται σωστά, όσα μαθαίνεις επίσης να είναι σωστά αλλά η επεξήγηση είναι ελλιπής και δεν σε καλύπτει. Ίσως βέβαια και όχι.
Αν έχεις την οικονομική δυνατότητα και το κουράγιο, ζήτησε αναλυτικά εγγράφως τις θεραπείες που έλαβε το καναρινάκι σου και την ανταπόκριση με γνωμάτευση και πάρε το και πήγαινέ το στον κ. Ακρίβο για μια δεύτερη γνώμη.
Αυτή είναι για μένα η μέγιστη και μόνη δυνατότητα που έχεις, αν φυσικά την μπορείς κιόλας.
Καλή τύχη σου εύχομαι, ό,τι κι αν αποφασίσεις.
 
Καλημέρα. Σου εύχομαι περαστικά στο πουλάκι σου.
Η γνώμη μου.
Προσωπικά δεν γνωρίζω την γιατρό που πήγες το πουλί αλλά από γνώμες και απόψεις
που έχουν γραφτεί από άλλα μέλη νομίζω ότι έκανες σωστή επιλογή.
Το τι πρέπει να γίνει τώρα θεωρώ ότι είναι μονόδρομος για εσένα για εμένα για τον οποιονδήποτε,
που θα ήταν στην θέσει σου, και η γνώμη μου είναι το πούλι να παραμείνει στην γιατρό
για να ολοκληρώσει τις εξετάσεις και να σου δώσει μια διάγνωση.
Άλλες εναλλακτικές λύσης όπως περνώ το πουλί και περιμένω βοήθεια από εμάς ή κάποιον άλλον
για διάγνωση και θεραπεία πιστεύω ότι δεν θα σου δοθεί από εδώ μέσα και αν σου
δοθεί από κάποιον άλλον δεν θα αναλαμβάνει την ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί στο πουλί.
Θεωρώ ότι έπραξες το σωστό που ίσως κάποιοι άλλοι στην θέση σου δεν θα είχαν κάνει τίποτα.
Κάνε υπομονή και απαίτησε να σου λυθούν οι απορίες σου.
 
Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Δεν ξέρετε πόσο με ανακουφίζουν. Να σας πω την αλήθεια νιώθω και λίγο ένοχη έως πολύ γιατί δεν πήγα τον τζιτζιφρίγκο από την αρχή σε εξειδικευμένο κτηνίατρο. Τέλος πάντων.

maria p... Τι ωραία που τα είπες... Είσαι άνθρωπος με πολύ δομημένη σκέψη. Συμφωνώ απόλυτα με όσα μου έγραψες. Όσο για την δεύτερη γνώμη ίσως να το κάνω ανάλογα με το πως πάει το όλο θέμα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 19.συμφωνώ και εγώ σκέφτηκα ότι καλύτερα είναι το πουλί να παραμείνει στην γιατρό αφού ακόμα υπάρχουν πιθανότητες. Μόνο αν μου πει για ευθανασία θα ζητήσω τις γνώμες σας και πάλι. Σε ευχαριστώ επίσης που θεωρείς πως έπραξα το σωστό.
 
θεωρείς πως έπραξα το σωστό.
Κι εγώ πιστεύω πως έκανες το καλύτερο δυνατό. Βασικά κι εγώ στη κ. Γκρέϋ θα το πήγαινα κατ' αρχήν.
Από κει και πέρα, δυστυχώς δεν έχουν όλα τα προβλήματα λύση και μακάρι αυτό να μην περιλαμβάνεται στα άλυτα. Το εύχομαι!
 
Back
Top