Γενικά Ημερολογιο εξοικειωσης της ροζελας μας

Μπρρρρ, ανατρίχιασα με αυτά που λέτε...
Θα πρέπει λοιπόν να μην παίρνουμε και τόσο αψήφιστα το ανα αφήνουμε τον παπαγάλο μας στο μπαλκόνι...

Ελπίζω ομως οι ροζέλες που έχουν μεγαλύτερο μέγεθος από τα καναρίνια και τα μικρά παπαγαλάκια να μην τραβάνε τόσο εύκολα πουλια - "θηρευτές", πχ καρακάξες...

Πάντως, αν και πολύ φοβητσιάρης ο δικός μας, τσιμπάει ασχημούτσικα (όπως είδαμε το χέρι του τύπου που πήγε να τον βάλει στο κλουί του από το μαγαζί που τον αγοράσαμε...)

Ελπίζω βέβαια να μη χρειαστεί να το ανακαλύψουμε αυτό...

Ευχαριστώ πάντως παιδια για την ενημέρωση σε θέματα ασφάλειας...
 
Έτσι, ακριβώς αγαπητέ Αλομπάρ. Προσέχουμε για να έχουμε. Τωρα έχω να κάνω μια ερώτηση προς όλους. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα φέρω σπίτι και την δική μου ροζελίτσα. Πάντα είχα πουλιά, (καναρίνια, καρδερίνες, παραδείσια), αλλά μία φορά που μου κάνανε δώρο 2 πανέμορφους παπαγάλους (αδερφάκια), μεγέθους ανάμεσα στο μικρό παπαγαλάκι και στη ροζέλλα λόγου χάρη, τσακίστικα να τους χαρίσω αλλού γιατι με πέθαναν στην φασαρία, εμένα και άλλα 20 τετράγωνα πιο πέρα. Η ροζέλλες, φωνάζουν συχνά και πολύ ή σπάνια και λίγο; Επίσης, αναφέρετε κάποια πέτρα στο κλουβί, τι είναι; Κι ένα τελευταίο: μου είπαν στο petshop ότι οι παπαγάλοι (που είναι μόνοι στο κλουβί), όταν συνηθήσουν να είναι συνέχεια μαζί με τον άνθρωπο που τα φροντίζει, και, μετά αυτό αλλάξει (τον βλέπουν πιο αραιά ή λείψει ταξίδι), από την στεναχώρια τους, μαδάνε μόνοι τους τα φτερά τους και αυτοτραυματίζονται! Ισχύει κάτι τέτοιο;
 
Αγαπητή Μαίρη θα προσπαθήσω να απαντήσω, αν και θα πρέπει να τονίσω πως η εμπειρία μας σχετικά με τα πουλιά είναι ελάχιστη, μιας και τη ροζέλλα μας την έχουμε 10 μέρες περίπου, και πρότερη εμπειρία δεν έχουμε...

Αυτά που αναφέρω λοιπόν με πάσα επιφύλαξη!

Κατ αρχάς για τη φασαρία: Όντως το κελάιδισμα είναι αρκετά δυνατό σε επίπεδο έντασης. Μάλιστα δεν είναι αυτό το κλασικό "τσιρ-τσιρ" που κάνουν τα παπαγαλάκια (που και βαρετο είναι και σαν λευκός θόρυβος μοιάζει), αλλά μοιάζει περισσότερο με σφύριγμα και είναι αρκετά μελωδικό. Βέβαια η δικιά μας ροζέλλα είναι μόνη της, οπότε δεν ξέρω τι θα γινόταν αν είχε και παρέα!

Ωστόσο, έχει τύχει να την ακούσουμε από την είσοδο της πολυκατοικίας -αν και μένουμε στον 5ο όροφο. Παρόλα αυτά δεν θεωρώ πως κάνει ανυπόφορο θόρυβο, αλλά λαμβάνω και σοβαρά υπόψιν το γεγονός πως το πουλί δεν έχει εξοικειωθεί και 100% ακόμα με το καινούργιο της περιβάλλον.

Το πόσο συχνά κελαιδά νομίζω έχει να κάνει με τα κέφια του, αλλά και με την ώρα της ημέρας. Σίγουρα το πρωί αρχίζει να κάνει τα σόλο του (ειδικά αν δεν έχουμε σκεπάσει το κλουβί), ξεκινά κατά τις 06.10 το πρωι με κέφι και για καμμια ώρα του δίνει και καταλαβαίνει...

Γαμώ τα ξυπνητήρια δηλαδή!

Από την άλλη μεριά το μεσημέρι δεν είναι και τόσο θορυβώδες το πουλί, αλλά πάλι όταν σουρουπώνει αρχίζει τα σόλο του (είναι δηλαδή το πουλί σαν να χαιρετα το πρωι τον ήλιο και να τον αποχαιρετα το σούρουπο, αλλά αυτό ακούγεται μάλλον ποιητικό)

Ποιός ξέρει άραγε θα συμβεί όταν το πουλί θα είναι πλεόν χαλαρό...

Αναφορικά με την πέτρα μας την έδωσαν από το petshop για να τρίβει το ράμφος του, και όντως την τσιμπά και τρίβει το ράμφος του (όχι μόνο εκεί βέβαια, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα). Δεν ξέρω αν είναι περιττή ή όχι, αλλά τέλος πάντων την έχουμε και αυτή.

Τώρα όσο για την απουσία μας, αυτο το ΣΚ θα πάμε Βόλο και θα είναι η πρώτη φορά που θα λείπουμε συνέχεια, οπότε μέλλει να δούμε τι θα συμβεί.

Όμως ξαναθυμίσω πως μαζί με το πουλί είμαστε μόνο 10 ημέρες και σίγουρα δεν μας έχει μάθει, και λείπουμε καθημερινά αρκετές ώρες από το σπίτι, οπότε ασφαλή συμπεράσματα δεν βγάζουμε ακόμα. Αυτό νομίζω θα είμαστε σε θέση να το δούμε μετά από κανά εξάμηνο περίπου.

Ελπίζω όσοι πιο έμπειροι υπάρχουν στο φόρουμ και τυχαινει να διαβάζουν το συγκεκριμένο θέμα, καλό θα είναι να ποστάρουν την εμπειρία τους και να βοηθήσουν εμάς τους νέους.

Ελπίζω να βοήθησα κατα το κάτι τις!
 
Αγαπητέ Αλομπάρ ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου. Με βοηθάει αρκετά και η υπέροχη ιδέα να κρατάς ημερολόγιο για την καθημερινότητα του φιλαράκου σου. Περιμένω ότι θα έχει φωνή ο παπαγάλος - αρκετή - απλά δεν ξέρω πόσο. Η εμπειρία μου είναι μόνο σε καναρίνια, καρδερίνες & παραδείσια, και, πίστεψέ με όταν κελαηδάνε δεν τα ακούς από την είσοδο της πολυκατοικίας μόνο, τα ακούς από 2-3 τετράγωνα πιο κάτω! Αλλά η μικρή εμπειρία που είχα από τα 2 παπαγαλάκια που μου είχαν χαρίσει παλιά, ήταν τραυματική από πλευράς ντεσιμπέλ! Τα άκουγα από τον διπλανό Δήμο! 😱 Από το internet και κυρίως από αυτό το φόρουμ, έχω συλλέξει άπειρες πληροφορίες για την ροζέλλα (και για όλα τα άλλα πουλιά), και, ευελπιστώ, ότι σύμφωνα με αυτές, πρόκειται για σχετικά "ήσυχη" ράτσα παπαγάλου (σε σύγκριση με άλλους), πολύ φοβιτσιάρη, και ιδιόμορφου χαρακτήρα. Η πορεία θα δείξει...
 
Μαίρη συνήθως οι παπαγάλοι φωνάζουν περισσότερο το πρωί και το βράδυ. Όλοι οι παπαγάλοι έχουν φωνή και θα την χρησιμοποιούν σε μεγάλο ή σε μικρό βαθμό. Ένας παπαγάλος μπορεί να φωνάζει για να μας τραβήξει την προσοχή, ώστε να ασχοληθούμε μαζί του.

Βλέπουμε πως την φωνή δεν την χρησιμοποιούν για να επικοινωνήσουν μόνο με άλλα είδη, ή το κάνουν από χαρά, αλλά για να μας δείξουν ότι θέλουν κάτι ή ζητάνε την παρέα μας κ. Ο. Κ.

Σημαντικό ρόλο παίζει κι ο χαρακτήρας του κάθε παπαγάλου. Άλλος μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο φωνακλάς. 😉

Βλέπω ότι ενδιαφέρεσαι για rosella. Η δική μου (eastern) δεν κάνει τρομερή φασαρία. Το πρωί μόνο θα φωνάξει για ώρα και μετά σταματάει κι άντε λίγο ακόμα το βραδάκι. Δεν είναι ενοχλητική. :)
 
Αναστασία έχουμε συνηθίσει την πρωινή "όπερα" από τα παραδείσια τα οποία λειτουργούν ως ξυπνητήρι! Τόσο καλά. Η αλήθεια είναι, ότι είδα την rosella στο petshop που πηγαίνω, και ενώ έχω δει άπειρες φορές παπαγάλους κάθε τύπου στα pet, ποτέ δεν θέλησα να πάρω έναν. Ο άντρας μου ήθελε από πρόπερσι να προσθέσουμε κι έναν παπαγάλο στο " κοπάδι" μας, αλλά δεν συμφωνούσα. Όταν είδα όμως τον συγκεκριμένο παπαγάλο στο pet, μού΄κανε το "κλικ". Περίεργο; Βλέπω ότι έχεις και καναρίνια. Πες μου, πως συμπεριφέρονται όλα μαζί. Δηλαδή, ενοχλούνται (στην αρχή ή και τώρα) τα καναρίνια σου από τον παπαγάλο ή και το αντίστροφο; Τα παραδείσια θα ενοχληθούν λες με τον παπαγάλο ή και το αντίστροφο; 😕
 
Ναι, έχω και καναρίνια. :D Μια χαρά είναι, αν εξαιρέσεις ότι το ένα καναρίνι "παπαγαλίζει" λιγουλάκι. 😛

Με το καλό να πάρετε την rosella σας. :)
 
:)Σ'ευχαριστώ! Και κάτι άλλο: η συγκεκριμένη είναι περίπου 1 έτους. Θα αλλάζει το χρώμα της ακόμα; Είναι κατακόκκινη στο κορμάκι, και με πολλά χρώμα τα τα φτερά και η ουρά. Από ότι ξέρω μεγαλώνοντας αλλάζουν χρώμα στα πουπουλα.
 
Δεν νομίζω. 🙄 Την δική μου την πήρα 6 μηνών και είναι όπως ήταν χρωματικά!
 
:)Ωραία, χαίρομαι γιατί μ'αρέσει πολύ όπως ακριβώς είναι...
 
long time no see...

ΔΕΥΤΕΡΑ 11/5/09 – ΔΕΥΤΕΡΑ 1/6/009 (1ος ΜΗΝΑΣ)
Άντε και καλό μήνα σε όλους…Μπήκε το καλοκαίρι (ημερολογιακά) και όλοι μας αρχίζουμε σιγά – σιγά να σκεφτόμαστε και να κοιτάμε τις διακοπές μας :beach_relax:…

Παράλληλα όμως αυτό σημαίνει πως πέρασαν και τρεις ακόμα εβδομάδες παρέα με τον Αλομπάρ, τον πιο φοβητσιάρη 😱παπαγάλο – ροζέλλα που έχουμε δει.

Τα νέα μας είναι ευχάριστα σε γενικές γραμμές, υπό την έννοια πως η εξοικείωση προχωρά…με αργά νωχελικά βήματα όμως.
Επειδή λοιπόν δεν είχαμε κάτι το θεαματικό, και επειδή είχε πέσει και σχετική δουλειά (γεγονός που σημαίνει πως δεν είχα και αρκετό χρόνο να γράψω αναλυτικά το ημερολόγιο), αποφάσισα με το κλείσιμο του ενός μηνός «συγκατοίκησης» να παρουσιάσω το «ρεζουμέ» της όλης μέχρι τώρα πορείας.

Έχουμε και λέμε λοιπόν τις παρατηρήσεις μας:

- με το κλουβί του ο παπαγάλος μας έχει εξοικειωθεί πλέον κανονικά. Εκεί που τις πρώτες μέρες ο παπαγάλος ήταν διστακτικός στις κινήσεις του, τώρα είναι άνετος, πηδά από δω και από κει, κάνει άλματα σκαρφαλώνει παντού και τσιμπολογά όλα όσα έχει μέσα το κλουβί, φαΐ & παιχνίδια.

Αγαπημένο του παιχνίδι είναι ένα χριστουγεννιάτικο(!) στολίδι με μικρά σχοινάκια από το οποίο κρέμονται μικρά κουδουνάκια…στην αρχή όταν το πρωτόβαλα στο κλουβί καθόταν μακριά και αλάργα που λέμε. Τώρα το τραβά, το τσιμπολογά, το σηκώνει, έχει κόψει και 2 από τα πέντε κουδούνια που είχε το στολίδι τα χει πετάξει κάτω, και πάει και παίζει και με αυτά…

Πολύ γέλιο.

- Επίσης, έγινε και πολύ φωνακλάς. Τον έχουμε έξω στο μπαλκόνι (κατεβασμένες τέντες από παντού, 5ος όροφος – γάτες δεν έχουμε), με σχετική ασφάλεια δηλαδή, και μόλις ξημερώσει (6 παρά) ξεκινά τα σφυρίγματά του. Και δυστυχώς είναι διαπεραστικά. Σίγουρα θα μας «σιχτιρίζουν» αρκετοί γείτονες, και δεχτήκαμε και κάποιες παρατηρήσεις (ο διαχειριστής της πολυκατοικίας δηλαδή, όχι εμείς προσωπικά) εξαιτίας της «λογοδιάρροιας» που τον πιάνει.

Αν έχετε κάτι να συμβουλέψετε έπ’ αυτού περιμένω σχόλια…(έστω και τι να λέμε ως δικαιολογία…καμία καλή αν έχετε υπ’ όψιν σας θα βοηθούσε!)

- Στον τομέα της παρουσίας μας, σίγουρα έχει κάνει βήματα προόδου. Όταν μας πρωτοβλέπει (φέρ’ ειπείν το πρωί) θα απομακρυνθεί και θα πάει στην άλλη γωνία, χωρίς όμως να τρέμει όπως πρώτα. Αλλά μετά από λίγο θα αρχίσει να πηγαίνει πέρα δώθε, και να πλησιάζει, και να απομακρύνεται και πάλι, σαφώς πιο χαλαρός.

Σίγουρα, αν κάνουμε καμία (κατά λάθος) απότομη κίνηση τρομάζει, αλλά όχι με πολλούς πανικούς. Η πλάκα είναι πως είναι μάλλον λιχούδης και του αρέσουν τα μπισκοτάκια, και ιδιαίτερα τα μήλα. Μια φορά μάλιστα του έβαλα ένα κομμάτι μήλο και έκατσα δίπλα στο κλουβί. Το κοίταζε από δω, το κοίταζε από κει, αλλά δεν πλησίαζε. Έκανα ένα βήμα πίσω, και αμέσως – σχεδόν – το κατασπάραξε! Μόλις ξαναπλησίασα, έφυγε πάλι, αλλά στο τέλος νίκησε η λαιμαργία, και πλησίαζε, έκοβε γενναία κομμάτια και πήγαινε λίγο πιο εκεί και τα έτρωγε…

Επίσης, όταν του αλλάζουμε νερό στη μπανιέρα, ή το φαγητό του ή κάνουμε καθαριότητα στο κλουβί, κουρνιάζει σε μια γωνιά φοβισμένος, αλλά πάλι νομίζω πως με πολύ λιγότερο πανικό από τις πρώτες φορές. Νομίζω πως πέρα από τον φόβο του, αρχίζει να ξυπνά και η περιέργεια μέσα του για το τι κάνουμε. Οπότε τα σημάδια νομίζω πως είναι καλά. Ευελπιστούμε και σε ακόμα καλύτερες μέρες…

- Και δυστυχώς νομίζουμε πως το πουλί μας είναι και «σκυλάς»…Προχτές η διπλανή γειτόνισσα έβαλε κάτι λαϊκό-τσιφτετελέ τραγούδια δυνατά στο μπαλκόνι της, και ο παπαγάλος μας άρχισε να χτυπιέται και να κουνά το κεφάλι του πάνω-κάτω…Μιλάμε για τρελό γέλιο, και αναπάντεχη εξέλιξη, οπότε λέμε να του δοκιμάσουμε διάφορα είδη μουσικής, να δούμε αν του αρέσει κάποιο συγκεκριμένο είδος!

Αχ, τι θα κάνουμε εμείς τα αφεντικά του οι "κουλτουριάρηδες" δεν ξέρω…Με Χαρούλα Αλεξίου, Αρβανιτάκη, Ethnic, Jazz & Rock θέλαμε να τον μεγαλώσουμε…Λέτε να του αρέσει η Άντζελα;

Μεγάλος και βαρύς ο πόνος μας…

Φιλιά μέχρι την επόμενη φορά!
 
οταν φωναζει εχω ακουσει τσ βαζεισ πανς στο κλουβι μια πετσετα κ σταματαει να φωναζει αλλα οχι συνεχεια ετσι μονο το πρωι π ειναι αναγκαιο
 
Καλό καλοκαίρι και συγχαρητήρια για την πρόοδο! Παρακολουθώ το ημερολόγιό σας για να ενημερώνομαι και για την δική μου ροζέλλα την οποία από καιρό είχα κατά νου να πάρω και τελικά την πήρα πριν 5 μέρες! Σχετικά με το πρωινό ξύπνημα, όλα τα πουλάκια (έχω παραδείσια και καναρίνι γέρικο που δεν κελαηδάει πια), με το πρώτο φως κάνουν πάρτυ! Εμείς ακόμα τα βάζουμε μέσα το βράδυ μέχρι να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία, και λόγω των μεγάλων παραθύρων στο δωμάτιο που τα βάζουμε (χωρίς εξώφυλλα), αρχίζουν κατά τις 6.00-6.30. Μόνο η ροζέλλα είναι πιο ήσυχη (και ο γερούλης που τιτιβίζει αραιά και που). Η μόνη λύση που έχουμε βρει εμείς αν αρχίσει κι η ροζέλλα τα τραγούδια, είναι να μένει μέσα στο σπίτι σε σκοτεινό δωμάτιο τη νύχτα,(δηλαδή κλειστα ρολλά), μέχρι το πρωί που ξυπνάμε έτσι κι αλλιώς νωρίς (αλλά όχι στις 6!)και είτε θα ανοιγουμε ρολλά, είτε θα βγαίνει στο μπαλκόνι. Το μεσημέρι μένει στάνταρ μέσα και προς το παρόν όταν βγάλει κορώνες με το σσσσσσσσσσσσσουτ (μαλακά) σταματάει και "κατεβάζει ταχύτητα"! Και δεν τρομάζει καθόλου, κάνει τα παιχνίδια της (συντηρητικά ακόμη), τρώει, πίνει, τιτιβίζει, γουργουρίζει, χωρίς να ενοχλεί. Αν θέλεις δοκίμασέ το για το πρωί τουλάχιστον, ή μπορείς να έχεις το φιλαράκι σου μέσα σε κάποιο φωτεινό κι αεριζόμενο δωμάτιο (εφόσον λείπετε στις δουλειές σας και δεν μπορείτε να ελένγχετε τον θόρυβο της ροζέλλας σας), κι όταν επιστρέφετε, να την μεταφέρετε στο μπαλκόνι.
 
Δε νομίζω φίλε μου, μέχρι στιγμής φαίνεται πως οι ήχοι τον ιντριγκάρουν... Βέβαια, πάλι τωρα ξεκιναμε τη "γνωριμία" μας, οπότε θα πρέπει να μάθουμε και τα χουγια του...
Επίσης, επειδή -δυστυχώς- λείπουμε τις καθημερινές πολλές ώρες από το σπίτι κάτι θα πρέπει να του κρατά παρέα..

αν δούμε πάντως πως η τηλεόραση τον επηρεάζει αρνητικά, σίγουρα θα τον βάλουμε αλλού...
Ασε που σε 1-2 βδομάδες θα τον βγάλουμε στο μπαλκόνι (αν σταματήσει να βρέχει επιτέλους!), οπότε να δούμε και εκεί πως θα συμπεριφέρεται...


Στο ραδιόφωνο! Πιάστε με την σειρά τα ΜΜΕ! Εγώ όσα παπαγαλάκια είχα πάντα τους άφηνα για συντροφιά το ραδιοφωνο! Μουσική αλλά και φωνές! Και ωραίες φωνές ε;
Δοκιμάστε το παιδιά! Ίσως αλλάζει και τις φωνούλες του!
 
Οικογένεια Αλομπάρ! Χαίρετε κι από 'μένα! Βρήκα την χαρά μου με το ημερολόγιό σας! Καταπληκτική ιδέα (ειδικά αν κρατάτε από μικροί ημερολόγιο όπως εγώ!) και λέω να την υιοθετήσω κι εγώ! Μόνο που έχετε να γράψετε έναν μήνα! Περιμένουμε τα νέα σας! Φαντάζομαι θα έχει να μας πει κάτι καινούριο το "παιδάκι" σας!
 
Back
Top