Γενικά Η Επίδραση του χρόνου στα καναρίνια μας

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης abscanary
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

abscanary

PB Member
Εγγραφή
17 Μαρ 2008
Μηνύματα
263
Πόλη
Αθήνα
Προχθές έκανα μια από τις συνηθισμένες βόλτες μου στα ΠΕΤ ΣΟΠ της Αθήνας Και με την εξαίρεση 1 μαγαζιού διαπίστωσα ότι οι συνθήκες υγιεινής των πουλιών Είναι άθλιες.

Είδα πουλιά άρρωστα, πουλιά ματωμένα πουλιά ετοιμοθάνατα. Παρατήρησα ωστόσο ότι Ένα ελάχιστο ποσοστό των πουλιών, παρουσίαζαν πρόβλημα με τα πόδια τους παρά τις άθλιες συνθήκες, τη βρωμιά και το συνωστισμό τους. Αυτό οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι τα περισσότερα πουλιά είναι φετινά.

Εγώ από την άλλη μεριά έχω ένα αρσενικό 4 ετών το οποίο διατηρώ σε κλουβί με πλέγμα στον πάτο και άμμο υγιεινής. Άπαντα καθαρίζονται τουλάχιστον 2 φορές την Εβδομάδα. Το πουλάκι αυτό παρουσιάζει προβλήματα Υπερκεράτωσης τον τελευταίο Ενάμιση χρόνο και κάνουμε θεραπείες με EPITHOL και POMADA.

Άποψή μου είναι ότι το πρόβλημα της Υπερκεράτωσης παρουσιάζεται σε μεγαλύτερα πουλιά και όχι σε όσα διανύουν τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Αν η παρατήρησή μου αυτή είναι ορθή τότε είναι πολύ πιθανό μια σειρά από ασθένειες που μας απασχολούν να παρουσιάζουν έξαρση σε κάποια χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ζωής των πουλιών και ύφεση σε άλλα. Μπορούμε να προσδιορίσουμε αυτά τα χρονικά διαστήματα;

Η Πρόταση μου:

Μπορούμε να συντάξουμε ένα ερωτηματολόγιο που θα αφορά το μεγαλύτερο σε ηλικία Καναρίνι του καθενός από εμάς, ως εξής:

1) Κατηγορία καναρινιού (Φωνής / Τύπου / Χρώματος)
2) Ηλικία Πουλιού:
3) Φύλο:
4) Χώρος Εκτροφής (εσωτερικός ή εξωτερικός):
5) Θερμοκρασία Χώρου:
6) Ημερομηνία Απόκτησης του Πουλιού:
7) Διατροφή πουλιού:
8) Ασθένειες που πέρασε κατά τη διάρκεια της ζωής του
(αν είναι δυνατό και σε ποια ηλικία τις πέρασε):
9) Ποια αγωγή χορηγήθηκε κατά περίπτωση, και με ποια
επιτυχία;:

Δύο παρατηρήσεις που οφείλω να κάνω είναι: πρώτον ότι τα ερωτήματα 2-7 δεν διαφέρουν από εκείνα της λίστας, και δεύτερον Ότι το ερωτηματολόγιο δεν είναι δεσμευτικό και μπορεί να εμπλουτιστεί.

Σκοπός του ερωτηματολογίου: Αν είναι δυνατό να απομονώσουμε την επίδραση του χρόνου στα πουλάκια μας μέσα από τις εμπειρίες του καθενός από εμάς. Για παράδειγμα αν μέσω των απαντήσεων αυτών διαπιστωθεί ότι ένας ικανός αριθμός από τους μικρούς μας φίλους παρουσιάζει το ίδιο πρόβλημα κατά το ίδιο έτος της ζωής τους τότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι κάτι τρέχει και να λάβουμε κάποια μέτρα πρόληψης.

Δεν ξέρω κατά πόσο ο προβληματισμός μου είναι βάσιμος, είναι σίγουρο άλλωστε ότι πολλά από αυτά τα ζητήματα υπάρχουν στη βιβλιογραφία, είμαι όμως πεπεισμένος ότι το Forum μας δίνει την μοναδική δυνατότητα να ενώσουμε τις εμπειρίες μας για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, γιατί όχι και πρωτότυπα.
 
- Είναι πολύ ωραία η προσπάθεια παρουσίασης όλης της ιδέας σου
και θα ήμουν ο πρώτος που θα έγραφα τις εμπειρίες μου στο ερωτηματολόγιο, αλλά ΔΕΝ πιστεύω καθόλου, οτι μπορεί να γίνουν συγκρήσεις ανάμεσα στίς συνθήκες διαβίωσης των πουλιών του καθ' ενός μας. Είναι τόσο διαφορετικοί οι παράγοντες (απο την απόκτηση,τον χώρο,την διατροφή,την υγιεινή,την επαφή με το φώς τον ήλιο, την ποιότητα του αέρακαι τόσα άλλα)που βαραίνουν στο τελικό αποτέλεσμα που δεν μπορούν να ομαδοποιηθούν και να βγάλουν κάποια έστω και συζητήσημα συμπεράσματα.
-Οσον αφορά στην υπερκεράτωση των ποδιών αυτή ωφείλεται σε ένα συγκεκρημένο ΑΚΑΡΙ που είμαι σίγουρος οτι δεν ενδιαφέρεται
και τόσο για την ηλικία της κερατίνης που θέλει για να τραφεί.:)
 
Μάκη σ’ ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου
Σίγουρα οι παράγοντες που βαραίνουν είναι πολλοί και μάλιστα βαραίνουν σε διαφορετικό βαθμό.

Δεν πιστεύω ότι ένα καναρίνι 4 χρονών δικό μου, μπορεί να συγκριθεί με ένα καναρίνι αντίστοιχης ηλικίας δικό σου ακριβώς λόγω των διαφορών στις συνθήκες διαβίωσης που ανέφερες.

Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι ένα καναρίνι 4 χρονών δικό σου να συγκριθεί με ένα άλλο 2 χρονών, με ένα 7 χρονών κλπ. όλα δικά σου, κάνοντας την υπόθεση με τον τρόπο αυτό ότι οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι παρόμοιες. Επίσης μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ διαφορετικών περιόδων της ζωής του ίδιου πουλιού, πάλι θεωρώντας τις συνθήκες διαβίωσής του παρόμοιες.

Αν ο καθένας από εμάς κάνει μία τέτοια σύγκριση μόνος του, και καταθέσει τα συμπεράσματά του μπορούμε ενδεχομένως να καταλήξουμε σε πορίσματα του τύπου «με την πάροδο των ετών αυξάνεται η συχνότητα κάποιων ασθενειών κλπ.»
 
Back
Top