Καναρίνια Η Μετάλλαξη Καφέ στα Καναρίνια (Brown)

Η μετάλλαξη Καφέ στα καναρίνια χρώματος, τα χαρακτηριστικά της, η περιγραφή του φαινότυπου, πρότυπα ανά κατηγορία και βαθμολόγηση των Καφέ Καναρινιών.



Περιγραφή των καφέ καναρινιών​


Καφέ Κόκκινο Μη Έντονου

Οι ραβδώσεις πρέπει να είναι μακριές, φαρδιές και συνεχείς (μονοκόματες) όπως και αυτές του μαύρου, αλλά φυσικά να αποτελούνται από καφέ ευμελανίνη. Η μελανίνη πρέπει να κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλο το πτέρωμα. Όλες οι ραβδώσεις πρέπει να είναι έντονα οξειδωμένο καφέ.

Οι ραβδώσεις των πλευρών (flanks) πρέπει να είναι συμμετρικές, να φαίνονται καθαρά και να έχουν το ίδιο χρώμα με εκείνες της πλάτης και του κεφαλιού.

Ράμφος, πόδια και νύχια πρέπει να είναι καφέ.

Σε αυτά τα πουλιά λόγω της έντονης μελανίνης το λιπόχρωμα μπορεί να φαίνεται λίγο θαμπό. Η αντίθεση μεταξύ των ραβδώσεων και του λιποχρώματος πρέπει να είναι εμφανής.

Η μετάλλαξη καφέ στα καναρίνια​


Με τον όρο Καφέ (Brown) ονομάζουμε την φυλοσύνδετη μετάλλαξη κατά την οποία αναστέλλεται η παραγωγή της μαύρης ευμελανίνης και άρα εμφανίζεται καλύτερα η καφέ ευμελανίνη στο πτέρωμα του πτηνού.

Χαρακτηριστική είναι η απουσία οποιασδήποτε μαύρης χρώσης στα κεράτινα μέρη (πόδια, νύχια, ράμφος).

Το χρώμα των ματιών στους νεοσσούς αυτής της μετάλλαξης είναι μελιτζανί και αυτό μόνο για τις πρώτες μέρες της ζωής τους. Έπειτα σκουραίνει δίχως να έχουμε την ικανότητα της διάκρισής τους από άλλα καναρίνια της μαύρης ποικιλίας.

Η Καφέ μετάλλαξη είναι συνώνυμη της Κανελί (Cinnamon), ονομασία που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα στα καναρίνια χρώματος και χρησιμοποιείται ακόμα στις άλλες κατηγορίες καναρινιών Τύπου και Ωδικών. Πρόκειται για την αρχαιότερη μετάλλαξη ενώ θεωρείται βασικό χρώμα, αναγνωρίζεται δηλαδή η προσθήκη άλλων, αυτοσωμικών μεταλλάξεων με αυτήν.

Κάθε σύνδεση εδώ με την φαιομελανίνη η οποία επίσης αποδίδεται σε τόνους του καφέ χρωματισμού είναι λάθος.

Ονοματολογία, Πρότυπα και Βαθμολόγηση​



Ονοματολογία​


Λευκή βάση
Καφέ Λευκό Κυρίαρχο
Καφέ Λευκό Υπολειπόμενο

Κίτρινη βάση
Καφέ Κίτρινο Έντονου
Καφέ Κίτρινο Μη Έντονου
Καφέ Κίτρινο Μωσαϊκού
Καφέ Κίτρινο Ιβουάρ Έντονου
Καφέ Κίτρινο Ιβουάρ Μη Έντονο
Καφέ Κίτρινο Ιβουάρ Μωσαϊκού

Κόκκινη βάση
Καφέ Κόκκινο Έντονου
Καφέ Κόκκινο Μη Έντονου
Καφέ Κόκκινο Μωσαϊκού
Καφέ Κόκκινο Ιβουάρ Έντονου
Καφέ Κόκκινο Ιβουάρ Μη Έντονου
Καφέ Κόκκινο Ιβουάρ Μωσαϊκού

Πρότυπα κρίσης και βαθμολόγηση​


EXCELLENT​

  • Καφέ ραβδώσεις, συνεχείς και φαρδιές σε όλη την πλάτη, το κεφάλι και τα πλευρά. Το χρώμα είναι πολύ σκούρο καφέ και σταθερό σε όλο το φτέρωμα.
  • Το ράμφος, τα πόδια και τα νύχια είναι καφέ.
Βαθμολογία: 29

GOOD​

  • Ραβδώσεις λιγότερο φαρδιές από ένα Excellent δείγμα, αλλά σκούρου καφέ χρώματος.
  • Ράμφος, πόδια και νύχια καφέ.
Βαθμολογία: 27-28

ACCEPTABLE​

  • Πιο ανοιχτό καφέ.
  • Ραβδώσεις πιο ακαθόριστες ή αραιωμένες. Παρουσία ανοιχτού χρώματος.
Βαθμολογία: 24-26

POOR​

  • Ανοιχτές καφέ ραβδώσεις που είναι ακαθόριστες ή σπασμένες. Δεν υπάρχουν στα πλευρά. Η μείωση του πλάτους των ραβδώσεων κάνει το πουλί να συγχέεται με Ιζαμπέλ.
Βαθμολογία: 18-23

Media Galley Καφέ Καναρινιών​

 
Ερωτήσεις λοιπόν:
  1. Είναι άλλη γραμμή το αντίστοιχο καναρίνι χιονέ; Πρώτα από όλα υπάρχει;
  2. Η ράτσα είναι σταθεροποιημένη, αναγνωρισμένη ή πρόκειται περί υπό σταθεροποίηση ποικιλία;
  3. Πώς προήλθαν αυτά τα καναρίνια; Εννοώ τι ειδους ήταν τα αρχικά πουλιά που χρησιμοποιήθηκαν;
  4. Αν η απάντηση στο ερώτημα 1 είναι Ναι, τότε, το ζευγάρωμα εξακολουθεί και ακολουθεί τη σύνθεση χιονέ χ έντονο;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
 
Με τον όρο ΚΑΦΕ (Brown) ονομάζουμε την φυλοσύνδετη μετάλλαξη κατά την οποία αναστέλλεται η παραγωγή της μαύρης ευμελανίνης και άρα εμφανίζεται καλύτερα η καφέ ευμελανίνη στο πτέρωμα του πτηνού.

Χαρακτηριστική είναι η απουσία οποιασδήποτε μαύρης χρώσης στα κεράτινα μέρη(πόδια, νύχια, ράμφος).

Το χρώμα των ματιών στους νεοσσούς αυτής της μετάλλαξης είναι μελιτζανί και αυτό μόνο για τις πρώτες μέρες της ζωής τους. Έπειτα σκουραίνει δίχως να έχουμε την ικανότητα της διάκρισής τους απο άλλα καναρίνια της μαύρης ποικιλίας.

Η Καφέ μετάλλαξη είναι συνώνυμη της Σίναμον (Cinnamon), ονομασία που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα στα καναρίνια χρώματος και χρησιμοποιείται ακόμα στις άλλες κατηγορίες καναρινιών Τύπου και Ωδικών.

Πρόκειται για την αρχαιότερη μετάλλαξη ενώ θεωρείται βασικό χρώμα, αναγνωρίζεται δηλαδή η προσθήκη άλλων, αυτοσωμικών, μεταλλάξεων με αυτήν. Κάθε σύνδεση εδώ με την φαιομελανίνη η οποία επίσης αποδίδεται σε τόνους του καφέ χρωματισμού είναι λάθος.

Η παραπάνω φωτογραφία έχει έντονη αντίθεση και θα μπορούσε να αφήσει κάποιον με την εντύπωση οτι το εικονιζόμενο πτηνό είναι αχάτης. Πέραν των γραμμώσεων κτλ μια άλλη φωτογραφία πλάτης θα έδειχνε επακριβώς το τρόπο με τον οποίο η ευμελανίνη δείχνει πιο ξανοιγμένη απο το κλασικό μαύρο.
 
Deukalion είπε:
Κάθε σύνδεση εδώ με την φαιομελανίνη η οποία επίσης αποδίδεται σε τόνους του καφέ χρωματισμού είναι λάθος.
Πως τα ξεχωρίζουμε;
 
ianos είπε:
  1. Είναι άλλη γραμμή το αντίστοιχο καναρίνι χιονέ; Πρώτα από όλα υπάρχει;
  2. Η ράτσα είναι σταθεροποιημένη, αναγνωρισμένη ή πρόκειται περί υπό σταθεροποίηση ποικιλία;
  3. Πώς προήλθαν αυτά τα καναρίνια; Εννοώ τι ειδους ήταν τα αρχικά πουλιά που χρησιμοποιήθηκαν;
  4. Αν η απάντηση στο ερώτημα 1 είναι Ναι, τότε, το ζευγάρωμα εξακολουθεί και ακολουθεί τη σύνθεση χιονέ χ έντονο;
Εύλογα ερωτηματικά.
  1. Είναι ίδια γραμμή (ΣΕΙΡΑ ΚΑΦΕ) αλλά με άλλο τύπο πτερώματος. Φυσικά υπάρχει.
  2. Απόλυτα σταθεροποιημένη όσον αφορά το σχέδιο. Εκείνο που συνεχώς διαφοροποιείται προς το καλύτερο είναι το μέγεθος των γραμμών (μεγαλύτερες σε μήκος και πλάτος). Καθαρότερη απόχρωση κόκκινης βάσης.
  3. Είναι μια διαφοροποίηση της εμφάνισης των ΜΑΥΡΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΕΝΤΟΝΟΥ. Όταν εμφανίστηκε η μετάλλαξη της βασικής Ευμελανίνης από ΜΑΥΡΗ σε ΚΑΦΕ .
  4. ΝΑΙ. Αυτός είναι ο βασικός κανόνας.
 
ianos είπε:
Είναι άλλη γραμμή το αντίστοιχο καναρίνι χιονέ; Πρώτα από όλα υπάρχει;
Οι τρείς τύποι πτερώματος έντονο/χιονέ/μωσαικό μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε τι που λέγεται καναρίνι. Φυσικά υπάρχει η καφέ μετάλλαξη σε όλους τους τύπους πτερώματος. Δεν λέγεται γραμμή.
ianos είπε:
Η ράτσα είναι σταθεροποιημένη, αναγνωρισμένη ή πρόκειται περί υπό σταθεροποίηση ποικιλία;
Πρίν απο το 1700.
ianos είπε:
Πώς προήλθαν αυτά τα καναρίνια; Εννοώ τι ειδους ήταν τα αρχικά πουλιά που χρησιμοποιήθηκαν;
Είναι πολύ κοινή και διαδεδομένη αυτού του τύπου ή όμοια μετάλλαξη σε όλα τα πτηνά που εκτρέφονται αλλά και που υπάρχουν ελεύθερα στη φύση. Ο αρχέγονος τύπος του καναρινιού ορίζεται ως Μαύρο-Καφέ. Υπάρχει δηλαδή συνύπαρξη της μαύρης και της καφέ ευμελανίνης. Εδώ απλά σταμάτησε η παραγωγή της πρώτης. Πιθανότατα από πουλιά αρχέγονου τύπου.
 
maria p είπε:
Πως τα ξεχωρίζουμε;
Η εναπόθεση των ευμελανινών γίνεται στο κεντρικό τμήμα ενός φτερού, η φαιομελανίνη αναλαμβάνει τα πέριξ και εξωτερικά όρια.

Με προσεκτικές ματιές αποκτούμε εμπειρία να την αναγνωρίζουμε επιτόπου στο πτέρωμα και σε αυτό βοηθά μια οικεία σχέση με το σύνηθες μοτίβο που αναπτύσσεται στην πλάτη των μελανινικών καναρινιών.

Η διευκρίνιση παραπάνω έγινε διότι αποτελεί συχνότατο λάθος κάποιος να λέει καφέ και να εννοεί την φαιομελανίνη. Για αυτό χρειάζεται μια αυστηρή ορολογία. Πολλές φορές το ίδιο λάθος, το διαβάζουμε και σε σελίδες του εξωτερικού.
 
Deukalion είπε:
Η παραπάνω φωτογραφία έχει έντονη αντίθεση και θα μπορούσε να αφήσει κάποιον με την εντύπωση ότι το εικονιζόμενο πτηνό είναι αχάτης...
Φυσικά η αναγνώριση και η διαφοροποίηση ανάμεσα σε πολλές ποικιλίες είναι ΕΝΑ ΘΕΜΑ. Κάποιες διαφοροποιήσεις μάλιστα σχεδόν δυσδιάκριτες ακόμα και για έμπειρα μάτια. ☹

Για να μην χάνουμε όμως το κέφι μας, και για να. Γνωριζόμαστε σιγά-σιγά. Ο αχάτης έχει γκρι υποπτέρωμα και μαύρα μάτια στην φωλιά. Τα καφέ έχουν μπεζ σκούρο και κόκκινα μάτια στην φωλιά. Πέραν αυτού. Ο Αχάτης έχει μαύρες γραμμές σε αντίθεση με το Καφέ που έχει σκούρο καστανές. Τα Κεράτινα του Αχάτη είναι στο χρώμα του δέρματος, των Καφέ κάτι μεταξύ ώχρας και μπεζ (θαμπά).
 
Στο καφέ κόκκινο μη έντονου η φαιομελανίνη διακρίνεται στο τέλος των κινητηρίων αλλά και στο ίδιο σημείο στα καλυπτήρια. Είναι αυτή η μπεζ γραμμούλα που περιγράφει το πιο έντονο καφέ. Προσέξτε λίγο την γενικότερη εμφάνιση. Δεν μοιάζει πολύ με ένα μωσαϊκό ενδιάμεσο; Κι' όμως αν κοιτάξει κανείς την αμάρα του θα δει παρουσία του κόκκινου λιποχρώματος σε αντίθεση με τα πουλιά του μωσαϊκού πτερώματος που η κοιλιά είναι τελείως λευκή.
 
Καφέ κόκκινο μωσαϊκό Τύπου 2 αρσενικό

Η φωτογραφία έχει ενδιαφέρον καθώς φαίνεται η δυσκολία στη διάκριση μεταξύ καφέ και μαύρου λόγω της έντονης μελανίνης.

αρσενικό_καφέ_κόκκινο_μωσαϊκού_τύπου_2.webp

Τα πλαϊνά είναι "καθαρά" και συμμετρικά και έχουν την ίδια απόχρωση στο πτέρωμα με εκείνη των περιοχών της πλάτης και του κεφαλιού. Το ράμφος, τα πόδια και τα νύχια είναι καφετί και ομοιόμορφα χρωματισμένα.

Λόγω της έντονης παρουσίας μελανίνης, το λιπόχρωμα εμφανίζεται επίσης πολύ σκοτεινότερο. Καθαρή αντίθεση μεταξύ του χρώματος βάσης και των ραβδώσεων. Το χρώμα της βάσης είναι καθαρό και σκούρο.

Φωτογραφία και Εκτροφή: J.M. Mantas Rosauro - Βιγιαρεάλ (Ισπ.).
Πηγή: Bruin Rood Mozaiek Type2 Mannen
 
Stavros είπε:
Η φωτογραφία έχει ενδιαφέρον καθώς φαίνεται η δυσκολία στη διάκριση μεταξύ καφέ και μαύρου λόγω της έντονης μελανίνης.
Στην πραγματικότητα είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα διότι όπως σημειώνεται και στα σχόλια της δημοσίευσης το συγκεκριμένο καναρίνι είναι στα όρια του προτύπου, αν όχι εκτός.

Έχω την άποψη ότι η καφέ ποικιλία σε αυτήν την καθαρή της μορφή, είναι έρμαιο των εξελίξεων της μαύρης σειράς και γενικά αυτών των παραγόντων που συγκροτούν αυτό που λέμε καναρίνια "νέου τύπου". Με λίγα λόγια το πρότυπο αυτήν την στιγμή είναι στον αέρα και η συγκεκριμενοποίηση των παραγόντων που το καθορίζουν είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Μιλώντας θεωρητικά το εικονιζόμενο καναρίνι έχει μια αστοχία στην απόχρωση της μελανίνης. Αυτή τείνει στο μαύρο, χωρίς φυσικά να είναι μαύρη, ειδικά για όσους έχουν δει μαύρα και μπορούν να συγκρίνουν. Κατά την άποψή μου αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε γιατί το πτηνό δεν έχει καλή γονιδιακή βάση στην παραγωγή καφέ ευμελανίνης, είτε γιατί ακόμα και σε μια προϋπάρχουσα καλή βάση, η οξείδωση είναι τόσο μεγάλη που η παραγωγή και άρα η πύκνωση της μελανίνης στο φτερό είναι τέτοια, που αλλοιώνει την τελική απόχρωση. Υποθέτω ότι είναι πιο πιθανή η τελευταία περίπτωση, ταιριάζει άλλωστε με τα "νέου τύπου" χαρακτηριστικά.

Μια άλλη πολύ εκλεπτυσμένη παρατήρηση είναι ότι το πουλί δείχνει να είναι azul (Μπλε). Αυτό βγαίνει σαν συμπέρασμα παρατηρώντας την φαιομελανίνη. Για πολλούς κυρίως βορείων χωρών, αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος.

Συνεπώς εκτός προτύπου ενδεχομένως να μην είναι μόνο η απόχρωση της ευμελανίνης αλλά και της φαιομελανίνης, χωρίς να μιλάω βέβαια για ασύνδετα πράγματα.
 
Back
Top