Αναπαραγωγή Η Φιλομήλα και η υποτιθέμενη άμωμος σύλληψις

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης ianos
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

ianos

PB Supporter
Εγγραφή
31 Ιαν 2011
Μηνύματα
13.010
Πόλη
Νέα Σμύρνη
Έχω αγοράσει ένα θηλυκό καναρινάκι Τιμπράντο, λευκό (με ελάχιστο κίτρινο στους οδηγούς), αδύνατο - νευρικό - σπαθάτο πουλάκι όπως επιτάσσει η ράτσα τους, από το Νοέμβριο. Είναι ενός έτους και από πολύ καλό εκτροφέα της ράτσας. Την κράτησα καραντίνα, την άφησα μόνη της Ιανουάριο - Φεβρουάριο σε κλούβα πτήσης 90 εκατοστών, της έκανα (κι ακόμα δλδ συνεχίζω) διατροφική ενίσχυση με σταδιακή αύξηση σπορικών (κία, καμελίνα, περίλα, καναβούρι, νίζερ, κινόα, λιναρόσπορο, σπόρους υγείας όπως ραδικόσπορος κλπ), άμμο (μείγμα ανόργανωνν συστατικών), αυγό, αυγοτροφή και από πράσινα γαλατσίδα, ζωχό, πιπεριές, θυμάρι, δυόσμο, ρίγανη, θρούμπι, μελισσόχορτο, δυόσμο...
Το πουλάκι μετά τη γνωριμία του με αρσενικό μη προετοιμασμένο από φίλο μου(γνωριμία μόλις 2 ημερών) μπήκε στη ζευγαρώστρα, έχτισε φωλιά, αυτός την κυνηγούσε μπροστά στα μάτια μου να ζευγαρώσουν (έτσι νόμιζα κι εγώ ότι ζευγάρωσαν αφού πήδηξε με σάλτο μορτάλε στην πλάτη της) της κελαηδούσε κλπ, έκανε λοιπόν η Φιλομήλα η αειπάρθενος 4 αυγά, 13 ημέρες μετά τζίφος, τα άνοιξα, δεν είδα κάτι πέρα από κρόκο. Λέω... Μπα δεν ζευγάρωσαν. Φυσικά είχα από τα πριν (αν και δεν είμαι σίγουρος ότι χρειάζεται) κόψει νύχια, κάνει ρετούς (έτσι το λένε) στις επίμαχες περιοχές χωρίς φυσικά να πειράξω τα πουπουλάκια οδηγούς). Δεν βαριέσαι λέω ... Πάμε για δεύτερο κύκλο.
Πήγαμε (δλδ εγώ κι ο Τσίφτης πηγαίναμε, γιατί η Φιλομήλα είχε χαράξει από τα πριν τον δρόμο της..). Δεν τον άφηνε να την πλησιάσει καθόλου...άνοιγε απαλά το στοματάκι της κι εγώ έλεγα θα τον φιλήσει, εκείνος όμως κάτι ήξερε παραπάνω και δεν κοντοζύγωνε με την καμία. Δλδ, πήγαινε το κακόμοιρο, αλλά καθόταν αλάργα στο υποτιθέμενο φιλί του έρωτά του. Έκανε δεύτερη γέννα, 6 αυγά. Ο τύπος πήγαινε και την τάιζε στη φωλιά, πέρασε μια νύχτα μέσα στη φωλιά να κοιμάται δίπλα της (έκανε και κρύο εκείνη τη βραδιά σκέφτηκα) και όλα καλά, θα ήθελα να φαντάζομαι ότι είναι, αλλά την έβδομη μέρα από το 4ο αυγό βάρεσα μια ωοσκόπηση, κι ενώ δεν είμαι και μαιτρ στο είδος, ήταν ηλίου φαεινότερο ότι μόνο κρόκος υπήρχε σε κάθε αυγό. Τα πήρα. Πήρα και τη φωλιά, έδωσα πίσω και τον Τσίφτη και κατέβασα τον Noname που είχε φάει τα λυσσακά του (και είχε ερωτευτεί τη μάνα του στο διπλανό κλουβί).
Τους έβαλα δίπλα - δίπλα, κολλητά. Ο Noname είναι ενός έτους και κελαηδά σαν... Διάβολος, βασικά πυροβολεί και έχω σκεφτεί ότι στο τέλος θα φάω και καμιά παρατήρηση από τη γειτονιά. Την τάιζε μέσα από τα κάγκελα. Τους έβαλα δύο μέρες αφού πήρα τη φωλιά με χώρισμα. Την τάιζε μέσα από το χώρισμα. Τους έβαλα μαζί, κι η Φιλομηλίτσα (που είναι για πολλά χαστούκια το άτομο) αρκούσε να τον κοιτάξει δίπλα της όπως εκείνος πήγαινε καμαρωτός - καμαρωτός και όχι να σηκώσει την ουρά της, αλλά σήκωνε το κεφαλάκι της και τον φοβέριζε στα μουλωχτά. Μπουχός ο Noname. Ξαναπροσπαθούσε ο κακομοίρης αλλά εκείνη τίποτα. Ξαναέβαλα φωλιά. Την έφτιαξε σε dt. Τους πήρα όλες τις πατήθρες γιατί παρατήρησα ότι κοιμούνταν σε διαφορετικές και άφησα μόνον μία σε ύψος ικανό να ζευγαρώσουν, αλλά η πανέξυπνη Φιλομήλα την έβγαζε στη φωλιά το βραδάκι. Και τώρα έκανε και το 1ο αυγό, προφανώς άσπορο. Φυσικά θα κάνω πάλι ωοσκόπηση, αλλά δεν τη βλέπω τη δουλειά να γίνεται. Φυσικά η λεγάμενη τώρα κλωσσάει.
Κι αναρωτιέμαι...
3 γέννες άσπορες, να βάλω και για επόμενη; Δεν το βλέπω, μην φλιπάρει το πουλί.
υπάρχει περίπτωση να μην της αρέσει κανείς;
μήπως έκανα λάθος στους χρόνους και έβαλα το νέο αρσενικό πιο σύντομα από ό,τι θα έπρεπε; Ρωτώ, γιατί κάπου άκουσα ότι προκειμένου κανείς να αλλάξει αρσενικό, αφήνει το θυλυκό για μια άσπορη γέννα κι έπειτα της βάζει τον νέο
Καμιά άλλη ιδέα; (γιατί να την αρχίσω στις κλωτσιές δεν παίζει)
 
Γιάννη αν διακρίνεις πως δεν υπάρχει ανατομικό ή λειτουργικό πρόβλημα που να αποτρέπει να έρθουν οι αμάρες των πουλιών σε επαφή, δηλαδή πούπουλα, λίπος, πατήθρες κλπ τότε ίσως να υπάρχει οργανικό πρόβλημα στην κοπελιά.
Έχει ζευγαρώσει πέρυσι αυτό ή είναι η πρώτη της φορά;
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ρωτώ, γιατί κάπου άκουσα ότι προκειμένου κανείς να αλλάξει αρσενικό, αφήνει το θυλυκό για μια άσπορη γέννα κι έπειτα της βάζει τον νέο
Και ναι και όχι, όταν έχουμε θετικά αποτελέσματα με τον πρώτο αρσενικό συνεπώς έχει κατάθεση το σπόρο του, φροντίζουμε να τον αποσύρουμε νωρίς, Εγώ αυτό το κάνω όταν η καμάρα έχει πλέον βιδωσει στη φωλιά και τον αντικαταστάτη τον βάζω όταν τα μικρά ειναι 12 ημερών με καινούρια φωλιά έτσι έχουν πέραση τουλάχιστον 25 μέρες, κάποιοι που φοβούνται τυχόν επίθεση του αρσενικού προς τα μικρά τότε αφήνουν την καναρα για ασπορη γέννα και για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να κρατάει σπόρο από τον προηγούμενο κερδίζοντας ακόμα περισσότερο χρόνο!
Τώρα για το δύσκολο κορίτσι γνώμη μού είναι να μην ξανά αλλάξεις αρσενικό άστα και τα δύο μαζί έστω και αν αυτή κάθετε σε άσπορα αυγά, σε 10 μέρες αν είναι άσπορα και αυτή τη φορά δωστεις άλλη μια ευκαιρία( την τελευταία) αλλά θα τα αφήσεις τουλάχιστον 5 μέρες χωρίς φωλιά μέσα!

Φυσικά του χρόνου μπορεί να ανακαλύψεις ένα άλλο πουλί!
Εγώ που κρατάω και σχετικά μεγάλες σε ηλικία καναρες κάθε χρόνο είναι και μια καινούρια εμπειρία!
 
Γιάννη αν διακρίνεις πως δεν υπάρχει ανατομικό ή λειτουργικό πρόβλημα που να αποτρέπει να έρθουν οι αμάρες των πουλιών σε επαφή, δηλαδή πούπουλα, λίπος, πατήθρες κλπ τότε ίσως να υπάρχει οργανικό πρόβλημα στην κοπελιά.
Έχει ζευγαρώσει πέρισ1 αυτό ή είναι η πρώτη της φορά;
Γιάννη, είναι η πρώτη της φορά. Μάλιστα προσφάτως (Απρίλιο ή Μάιο) πρέπει να έκλεισε το 1ο έτος της ζωής της σύμφωνα με τον εκτροφέα που μου την έδωσε.
Λιπάκι λίγο έχει, αλλά είναι σπαθάτο πουλάκι, δλδ δεν είναι κανένα χοντρουλό ή υπέρβαρο πουλί. Η αμάρα της φαίνεται κανονικά.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν τη βλέπω να θέλει να ζευγαρώσει.
Οργανικό πρόβλημα; Δεν ξέρω, δεν φαντάζομαι όμως να υπάρχει κυρίως διότι μέχρι σήμερα έχει κάνει οπωσδήποτε 10 αυγά συνολικά, 11 με το σημερινό.

Τώρα για το δύσκολο κορίτσι γνώμη μού είναι να μην ξανά αλλάξεις αρσενικό άστα και τα δύο μαζί έστω και αν αυτή κάθετε σε άσπορα αυγά, σε 10 μέρες αν είναι άσπορα και αυτή τη φορά δωστεις άλλη μια ευκαιρία( την τελευταία) αλλά θα τα αφήσεις τουλάχιστον 5 μέρες χωρίς φωλιά μέσα!
Αν δεν βρεθεί άλλη λύση, μπορεί αυτό να κάνω και να την αφήσω οπωσδήποτε 5 μερούλες χωρίς φωλιά, ίσως και παραπάνω, μέχρι να δω / ακούσω ότι ζευγαρώνει, αν δλδ ζευγαρώσει ποτέ.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
δλδ ζευγαρώσει ποτέ.
Θεωρώ ότι θα ζευγαρώσει και αν όχι φέτος (συμβαίνουν και αυτά ζωντανοί οργανισμοί είναι και εμείς δεν είμαστε θεοί) του χρόνου! Πέρυσι είχα δύο καναρες από πολύ καλά αίματα και ούτε καν πυρωσαν, φέτος είναι από τις καλύτερες μάνες!
Επίσης παραδείγματα με αρσενικά που ήταν "ανίκανα" και φέτος μετράνε 5αδες!
 
Αχ βρε Γιαννη μου,τα ιδια περναμε!meh😛Τι να πω, ακριβως το ιδιο κι εμενα, γεννανε, αλλα ασπορα, γιατι δεν θελουν με τιποτα να ζευγαρωσουν..🙁Τους ιδιους προβληματισμους εχουμε, αλλα δυστυχως ουτε εγω βρηκα τη λυση για να στην πω κι εσενα...☹Στο περιμενε ειμαστε κι εμεις και βλεπουμε...👎Ευχομαι να αλλαξει η καναρα σου και ολα να πανε καλα!👍
 
I'm thrilled, excited, και όλα τα συναφή που δηλώνουν τον ενθουσιασμό μου, και προφανώς λόγω αυτού, σας γράφω ψωνίστικα εις την Αγγλικήν.
Έχω περάσει από τις 25 Μαΐου, βρίζοντας τη Φιλομήλα σε κάθε ευκαιρία που έχω και σήμερα ήταν η ημέρα να κάνω μια ωοσκόπηση (δεν μου ήταν κι απαραίτητο σκεφτόμουν) και να πετάξω αυγά, φωλιά και να την αφήσω επιτέλους οπωσδήποτε ένα δεκαήμερο να ξεκουραστεί.
Πριν από λίγο, πήρα βαθειά ανάσα, άναψα τον φακό του κινητού, πήρα τη φωλιά κι ακουμπούσα τα αυγά ένα - ένα πάνω στο φακό. Τα έβλεπα κόκκινα - ούτε αγγεία, ούτε τίποτα και σκέφτηκα ότι μάλλον ο φακός χάλασε, ότι φταίει το φως της ημέρας, ότι τελικά έχει επηρεαστεί η όρασή μου από τις αλλεργίες που έχω και όλα τα συναφή. Μέχρι που το 5ο αυγό φάνηκε απλώς ότι έχει τον κρόκκο μέσα και τίποτα άλλο. Τα ξανακοίταξα και πάλι η ίδια εικόνα. Ρε λες; Σκέφτηκα... Και ναι, αν και δεν είμαι καθόλου πεπειραμένος στην ωοσκόπηση απαντώ ΝΑΙ. Προφανώς τα αυγουλάκια (τα 4) ειναι ένσπορα και. Ε, δεν υπάρχει και... Αναμένουμε.
Ήμουν δε τόσο σίγουρος ότι τα αυγά είναι άσπορα και ότι το πουλί δεν ζευγαρώνει που αν δεν είχε έρθει πριν από λίγο καιρό ο Σπύρος TZANNSPY σπίτι να δει τον/την απόγονό του, και δεν μου έλεγε αυτή τη φάση με το κινητό και την ωοσκόπηση, δεν θα έμπαινα καν στον κόπο να πάω στην κρεββατοκάμαρα, να κλείσω τα παντζούρια, να βάλω χαρτιά επάνω στο πάπλωμα και να βάλω φωλιά και αυγά και να ξεκινήσω να ξεστραβώνομαι με έναν φακό led που έχω που άλλοτε δουλεύει κι άλλοτε όχι. Απλά θα τα πετούσα.
Φυσικά στο τέλος δεν ξέρω τι θα γίνει, αλλά φυσικά αναμένω το καλύτερο, και ειλικρινά χαίρομαι πολύ (μα πάρα πολύ) που έχω την τύχη να έχω όλους εσάς να μοιραστώ - ούμε μαζί τη χαρά μου.
Τον δε καημένο τον Noname (τον σύζυγο) που έχει ξελαρυγγιαστεί να κελαηδά (το οποίο όπως νομίζω σε προηγούμενο μήνυμά μου, νόμιζα ότι είναι μουγγοθόδωρος, γιατί τον μπέρδευα με τον πατέρα του), του έχω δώσει τα θερμά μου συγχαρητήρια (αν είχε χέρια, θα του έκανα και θερμή χειραψία) γιατί συνεχίζει ακάθεκτος να εκτελεί τις παρτιτούρες της ράτσας του, κι εγώ το χαζό σκεφτόμουν ότι εμ βέβαια, το πουλί είναι αγάμητο με την παρθενόπη που πήγα και του έβαλα και για αυτό και ξελαρυγγιάζεται και δεν μπορεί να κοιμηθεί κανείς στη γειτονιά.
 
Καλημέρα ianos.
Το ίδιο πρόβλημα έχω με τους αχατες μου...
Την τάιζε φιλάκια, χαδακια, κοιμούνται μαζί αλλά όταν πάει ο Λέο για κοκο τρώει ακυρο ο καημένος...
Δύο ασπορες γεννες από 5 αυγά...
Σήμερα μετά από 6 μερες χωρίς φωλιά και νήμα έχουν μια τρίτη και τελευταία ευκαιρία...
Ήδη την έχει έχει τελειώσει την φωλιά η κυρία από το πρωί που την εβαλα...
Θεού θελοντος και Χιονουλας επιτρέποντος, αλλιώς του χρόνου πάλι...
 
Μια απ τα ιδια κι εμεις! Τριτη και τελευταια φορα και οτι γινει..Φετος δυσκολευτηκαν αρκετα ζευγαρακια, μου φαινεται.

Υ. Γ. Σου ειχα απαντησει Γιαννη, αλλα βλεπω οτι μαλλον καποιος το κατεβασε το post μου.

Ετσι θα επαναλαβω τα ιδια
Πολλα πολλα μπραβο για τις ευχαριστες ειδησεις σου. Να ξερεις χαιρομαστε κι εμεις μαζι σου! 🙂Μπραβο ομως και στο ζευγαρακι, που δυσκολευτηκε, αλλα τα καταφερε👍😉.
Ευχομαι να κολλησω κι εγω απο τα ευχαριστα και σε λιγες μερες να δω κι εγω ενσπορα αυγουλακια, μιας και ειναι η τριτη και τελευταια προσπαθεια...👎
 
Προς μεγάλη μου έκπληξη εχθές...

Φιλομηλάκι1_640x360.webp

Καθώς φαίνεται, η Φιλομήλα ξεκίνησε να κλωσσά από το πρώτο αυγό μια και αυτό εκκολάφθηκε λίγο αφού έκλεισε το 13ο 24ωρο από τότε που γεννήθηκε!
 
Δεν εχω και καμια συγκρισιμη με εσας εμπειρια παιδια,ωστοσο αφιερωνω και εγω χρονο παρακολουθωντας την συμπεριφορα των πουλιων μου.

Φετος πρωτα ειδα 12 νεοσσους και 17 ενσπορα αυγα και μετα παρατηρησα το πρωτο βατεμα της ζωης μου.

Συνεπως η ταμπακερα για εμενα υπαρχει μονο σε αυτο που βλεπω στην ωοσκοπηση.Αρκει φυσικα να μην ειναι το ζευγαρι εμφανως αταιριαστο αλλα υπο αυτη την προυποθεση, δεν ειχα ποτε αυγα.

Καλη συνεχεια, καλοκλαρωτα Γιαννη.
Ευχομαι και στο χρωμα που θες.
 
Ευχομαι και στο χρωμα που θες.
Σε ευχαριστώ Δημήτρη, αλλά δύσκολο αυτό που θέλω. Δεν ξέρω καν αν έχω τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.
 
Καλορίζικα Γιάννη! Οι γονείς που είναι (φωτο);:D
Σε ευχαριστώ. Θα τους βγάλω κι αυτούς φωτογραφία, αλλά να μεγαλώσουν λίγο τα μικρά, να είναι και η μαμά τους έξω από τη φωλιά.
 
Καλοκλαρωτα και καλότυχα τα πουλάκια σου Γιάννη.
Το αποτέλεσμα είναι πιο όμορφο όταν έρχεται μετά από δυσκολίες.
Φετος πρωτα ειδα 12 νεοσσους και 17 ενσπορα αυγα και μετα παρατηρησα το πρωτο βατεμα της ζωης μου.
Ή τα πουλιά σου είναι σεμνά ή εσύ ντρέπεσαι να κοιτάξεις. 😛
 
Back
Top