Αναπαραγωγή Η Φιλομήλα και η υποτιθέμενη άμωμος σύλληψις

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης ianos
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Καλοκλαρωτα και καλότυχα τα πουλάκια σου Γιάννη.
Το αποτέλεσμα είναι πιο όμορφο όταν έρχεται μετά από δυσκολίες.

Ή τα πουλιά σου είναι σεμνά ή εσύ ντρέπεσαι να κοιτάξεις. 😛
Καλά ο Δημήτρης είδε το ζευγάρωμα μετά, αλλά το είδε... Εγώ που ούτε καν το υπέθεσα; Σιγανό ποταμάκι ο Noname, αλλά κι η Φιλομηλίτσα δεν πάει πίσω... Κρατάει και τα προσχήματα.
Σήμερα είμαστε στο 3ο πουλάκι κι εντυπωσιάστηκα για μία ακόμη φορά διότι ο μπαμπάς τρώει και πάει και ταΐζει τους νεοσσούς. Εκείνη επίσης, αλλά όταν έρχεται ο πατέρας σηκώνεται, κάνει στην άκρη μέσα στη φωλιά και τον κοιτά που ταΐζει τα μικρά.
Αυτό που με έχει εκπλήξει εφέτος, είναι ότι τα καναρίνια μου όταν βράζω κινόα (για αυτά δλδ, διότι εγώ δεν έχω δοκιμάσει ποτέ) τώρα που έχουν μικρά την ξεσκίζουν στην κυριολεξία, κάνουν σαν τρελά, κάτι που δεν είχα παρατηρήσει στο προηγούμενο διάστημα της διατροφικής προετοιμασίας. Συγκεκριμένα την τρώνε πιο πολύ και από το αυγό και τις δύο αυγοτροφές που τους έχω (μία πατέ του εμπορίου και μία δική μου).
 
Σε ευχαριστώ Δημήτρη, αλλά δύσκολο αυτό που θέλω. Δεν ξέρω καν αν έχω τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.
Καλησπέρα επειδή έχω καταλάβει ότι είσαι στο μπλε πιστεύω ότι του χρόνου ή σε δύο χρόνια το πολύ θα έχεις!
 
Καλησπέρα επειδή έχω καταλάβει ότι είσαι στο μπλε πιστεύω ότι του χρόνου ή σε δύο χρόνια το πολύ θα έχεις!
Σταμάτη, θα δούμε αναλόγως... Βασικά είμαι τόσο χαρούμενος που ο Noname κελαηδά (κι εξακολουθεί ) τόσο καλά, που απορώ που δεν τον είχα ακούσει (βασικά τον είχα μπερδέψει με τον πατέρα του) και που η Φιλομήλα το έπνιξε το κουνέλι κι επιτέλους το καημένο έχει παιδιά, και τόσο ανήσυχος που το τελευταίο μωρό (αν βγει) θα απέχει μέρες από τους γίγαντες τα αδέρφια του, που προς το παρόν είμαι εντοπισμένος κυρίως στο τελευταίο και δεν σκέφτομαι παρακάτω. Εδώ και πολλά χρόνια είχα θηλυκά καναρίνια που ενώ δεν τους άλλαζα τα αυγά, εκείνες με κάποιον τρόπο τα μεγάλωναν όλα τα πουλάκια ανεξάρτητα με το πόσες ημέρες διαφορά είχαν. Προφανώς αυτό συνέβαινε επειδή όλες οι θηλυκές ήταν από την ίδια γεννιά (από την ίδια κανάρα, η οποία μάλιστα έβαζε κι έβγαζε τα αυγά τις ημέρες που τα κλωσσούσε στην άκρη και ακόμα και 7 αυγά που είχε κάνει, τα μεγάλωσε όλα κι ας είχαν κάποια διαφορά 4 ημερών), ενώ τώρα η λεγάμενη κάθησε από το πρώτο αυγό και...άσε να δούμε την εκκόλαψη (αν) του τελευταίου σήμερα.
Άλλωστε το μπλε που ναι, με ενδιέφερε, τελικά είναι γκρι (σταχτί βασικά) στην καλύτερη περίπτωση ή γκρι - καφέ και μόνο μπλε δεν είναι. Προφανώς τα μικρά θα βγουν πρασινο - κιτρινο - άσπρο - καφέ... Κάτι σαν παραλλαγής...
Καλημέρα. Πάω να τους βάλω το μάθημα σολφέζ τώρα.
 
Άλλωστε το μπλε που ναι, με ενδιέφερε, τελικά είναι γκρι (σταχτί βασικά) στην καλύτερη περίπτωση ή γκρι - καφέ και μόνο μπλε δεν είναι. Προφανώς τα μικρά θα βγουν πρασινο - κιτρινο - άσπρο - καφέ... Κάτι σαν παραλλαγής...
Καλημέρα στην ουσία είναι ένα λευκό πουλί μελανηνικο, που κάποιες αποχρώσεις στο μάτι μας φαίνεται γκρι - μπλου. Τα παρδαλα μπλου που θα προκύψουν από αυτό το ζευγάρι θα τα ξαναβάλεις με πράσινο! Και αυτά που θα προκύψουν βάση λευκό πάλι με πράσινο κτλ ! Ώστε να προσεγγίσεις το 100% σε μελανηνικο βάση λευκό! Τώρα το καφέ που είπες γιατί; Υπάρχει περίπτωση ο αρσενικός σου να είναι φορέας;
 
Τώρα το καφέ που είπες γιατί; Υπάρχει περίπτωση ο αρσενικός σου να είναι φορέας;
Τι να σου πω, δεν ξέρω. Στα μάτια μου, αν δεις τις φωτό του αρσενικού, αυτό το καφέ πράσινο που υπάρχει δεν ξέρω αν προέρχεται από ευμελανινες ή φαιό μελανίνες + κίτρινο. Πάντως όλα τα πουλιά μου που έχουν γεννηθεί κατά καιρούς από τέτοιους γονείς, στους πρώτους μήνες τους είναι καφέ και μετά αλλάζει το χρωμα σε πρασινωπό με κίτρινη κοιλιά. Ο noname όμως έχει και ένα φτερό στην ουρά ολόλευκο.
 
στους πρώτους μήνες τους είναι καφέ και μετά αλλάζει το χρωμα σε πρασινωπό με κίτρινη κοιλιά.
Αυτό συμβαίνει σε όλα τα φαινομενικά πράσινα πουλιά αλλά δεν είναι καφέ. Τωρα για μεγαλύτερη και σε βάθος ανάλυση ίσως η παρέμβαση του κ. Μάκη να ήταν πολύτιμη!
Πάντως ο αρσενικός σου στα μάτια μού είναι κούκλος και όσο μπορείς να διακρίνεις από μια φώτο με καταπληκτικό φτέρωμα!
 
Πάντως ο αρσενικός σου στα μάτια μού είναι κούκλος και όσο μπορείς να διακρίνεις από μια φώτο με καταπληκτικό φτέρωμα!
Έτσι είμασε εμείς Σταμάτη... Καλλιστεία Τιμπράντο (και όχι μόνο 😱)
 
Αυτό συμβαίνει σε όλα τα φαινομενικά πράσινα πουλιά αλλά δεν είναι καφέ.
Βρε Σταμάτη μην τον μπερδεύεις. Καφέ ο Γιάννης λέει αυτό που βλέπει στο πτέρωμα γενικά και διάχυτο. Ορθά το έχει καταλάβει ως φαιομελανίνη.Αυτό που εσύ του λες τωρα για καφέ είναι κάτι εντελώς άλλο, μια μετάλλαξη της ευμελανίνης απο μαύρο σε καφέ (δλδ η μετάλλαξη brown "ή cinamon σε εσάς).

Γιάννη κράτα εκείνο τον απόγονο με λευκή βάση και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μελανινική επιφάνεια.Αυτή είναι η συμβουλή μου. Όλα τα άλλα που έγραψες αναλύονται εύκολα βήμα βήμα, αλλά θέλει έκταση το θέμα.
 
Γιάννη κράτα εκείνο τον απόγονο με λευκή βάση και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μελανινική επιφάνεια.Αυτή είναι η συμβουλή μου.
Κι έπειτα; Θα ζευγαρώσω τον απόγονο με πουλί με λευκή βάση και όσο το δυνατό περισσότερη μελανινική επιφάνεια; Ή με μπλε ζευγάρι;
Κι αν θα ήθελα να έχω λευκό πουλάκι κάποτε, θα έκανα το αντίθετο... Δηλαδή ζευγάρωμα πουλιών με όσο το δυνατό περισσότερο λευκό και λιγότερο μελανινική επιφάνεια;

Επιτέλους σηκώθηκε η κυρία. Βγήκε και το 4ο - δεν περιμένω άλλο μωρό. Αφήνω και το άσπορο αυγό μέσα προς το παρόν και... Κάνω τον σταυρό μου να επιβιώσει το μικρό χωρίς προβλήματα. Και βλέπουμε...
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Κι έπειτα; Θα ζευγαρώσω τον απόγονο με πουλί με λευκή βάση και όσο το δυνατό περισσότερη μελανινική επιφάνεια; Ή με μπλε ζευγάρι;
Ναι αν βρεις ταίρι που μοιάζει πιο πολύ με το σημείο που θέλεις να καταλήξεις,τόσο πιο γρήγορα θα πας σε εκείνο το σημείο. Σε αντίθεση δλδ με το να ζευγάρωνες έναν λευκό απόγονό σου με κάποιο πράσινο. Που και αυτό γίνεται, αλλά μιλώντας με πιθανότητες,έχεις περισσότερες, μένοντας μόνο μέσα σε λευκή βάση, να πάρεις την μελανινική διάχυση που επιζητείς στο σωστό λιπόχρωμα (λευκό).
Κι αν θα ήθελα να έχω λευκό πουλάκι κάποτε, θα έκανα το αντίθετο... Δηλαδή ζευγάρωμα πουλιών με όσο το δυνατό περισσότερο λευκό και λιγότερο μελανινική επιφάνεια;
Ναι αυτή είναι η γραμμή που ενώνει το φαινοτυπικά σπουργίτι με τον Τουίτι.Ωστόσο, αυτό δεν είναι νομοτελειακό.
Αυτό που λέμε λιποχρωμικό επι της ουσίας είναι ένα (φαινοτυπικά) αμελανινικό πτηνό. Η "μετάλλαξη" αυτή έχει συμβεί σε αυτοσωμικά γονίδια. Η κληρονομικότητα όμως αυτής της μετάλλαξης δεν ακολουθεί τα κλασικά πρότυπα. Σχηματικά αμελανινικό vs μελανινικό δουλεύεται σαν κάτι το συγκυρίαρχο.

Ανασκευάζοντας την πρότασή σου
  • "αν ήθελε κάποιος ένα λευκό πουλί θα έκανε ζευγάρωμα πουλιών με όσο το δυνατό περισσότερο λευκό και λιγότερο μελανινική επιφάνεια,με λευκά πουλιά."

Η παραπάνω πρότασή μου είναι μόνο φαινομενικά ηλίθια. Τα ρουμπίνο, αλμπίνο και λουτίνο είναι ακριβώς τέτοια πουλιά. Πήραν το γονίδιο του σατινε (ή του φαιό) απο ένα 100% μελανινικό πτηνό και διατήρησαν αυτό το γονίδιο μέσα απο απανωτες διασταυρώσεις με καθαρά λιποχρωμικά. Έτσι εξάλειψαν την μελανίνη και κράτησαν το κόκκινο μάτι.

Στον αντίποδα, αυτό που έγραψα δεν έχει εφαρμογή σε πουλιά ποζιτούρας ή φωνής. Οπότε εκεί μπαίνει το "όσο δυνατόν λιγότερο". Όπως ξαναείπα και πιο πάνω όμως ζευγαρώνοντας πουλιά μόνο με τικ μελανίνης δεν οδηγούμαστε νομοτελειακά στην εξάλειψή της. Παράδειγμα στην Αγγλία ζευγαρώνουν ακριβώς τέτοια πουλιά θέλοντας να σταθεροποιήσουν τα σημεία που εμφανίζεται το τικ της μελανίνης στο πτέρωμα. Υπάρχει νομίζω και ένα θρυλικό πτηνό στην ποζιτούρα με τέτοια χαρακτηριστικά (όχι ο αρλεκίνος).
 
Βρε παιδιά η Φιλομήλα θα με τρελάνει κανονικά. Σήμερα είναι η 17η ημέρα από την εκκόλαψη του πρώτου μωρού και η 14η από αυτήν του τελευταίου και η κυρία με τας Καμελίας συνεχίζει και τα σκεπάζει τη νύχτα, οπότε να την χωρίσω δεν μπορώ. Ο άλλος, ο περήφανος πατέρας ταΐζει και ταΐζει και ρίχνει και κανένα κελάηδημα και ξαναταΐζει. Τα έχει κάνει τούμπανο, και όπως κάθε χρόνο σκέφτομαι να χωρίσω τη μητέρα (πριν ζευγαρώσει ξανά, έχει κάνει και 3 γέννες, οι 2 άσπορες) να ξεκουραστεί γιατί τη βλέπω και ολίγον...χώμα, αλλά τα σκεπάζει όπως είπα. Και ο Noname είναι η πρώτη φορά που γίνεται πατέρας και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να προβλέψω τη συμπεριφορά του στο μέλλον (αν είναι σαν τον δικό του πατέρα, είμαστε εντάξει, θα τα μεγαλώσει με τους καλύτερους μεζέδες).
Εσείς τι λέτε; Για επόμενη γέννα δεν είμαστε και γιατί η εποχή είναι προχωρημένη, και γιατί δεν θέλω να κουράζεται άλλο το θηλυκό, και γιατί δεν θέλω στο τέλος Ιουνίου να μετακομίζω με μωρά οριακής ηλικίας, αλλά εννοείται ότι αν κάνει άλλη σειρά αυγά, δεν τα πετάω με τίποτα αν είναι πιασμένα.
Εσείς, τι γνώμη έχετε;
Κάθε μέρα της τα λέω, να μην ενδώσει, αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι τα λόγια μου θα πιάσουν τόπο. 😛
 
(Αλφόνσο και Μπερντίν αρσενικό και θηλυκό καναρίνι...)

"...Ωστόσο όταν έρχεται η στιγμή που βλέπω το πρώτο μικρό να σκαρφαλώνει στο χείλος της φωλιάς, αποφασίζω να απομακρύνω τον Αλφόνσο. Επιδιορθώνω ένα παλιό κλουβί που βρήκα στο σκουπιδότοπο, βάζω μέσα αυγοτροφη και το αφήνω μέσα στο πτηνοτροφίο. Μολις μπαίνει μέσα ο Αλφόνσο, κλεινω την πορτα και το κρεμάω πανω από το γραφείο μου, δίπλα στο παράθυρο. Φαντάζομαι ότι τωρα ο Αλφόνσο ανακαλυψε τι σόι καθίκι είμαι. Αναρωτιέμαι τι να λέει στην Μπερντιν καθώς αρχίζει μεταξύ τους μια αδιάκοπη ανταλλαγή από τερετισματα και εναγώνια πιιπ.
Εκείνη συντρίβεται αναμεσα στην επιθυμία της γι'αυτον και τα μητρικά της καθήκοντα.
Πετάει πανω στο συρματόπλεγμα του κλουβιου και τον κοιτάζει ενώ εκείνος ξεσπάει σε ένα θυμωμένο κελάηδημα.
Αισθάνομαι απαισια. Θυμώνω όταν οι άνθρωποι μου λένε ότι κάνουν κάτι για το καλό το δικό μου και να' μαι τωρα που κάνω κι εγώ το ίδιο στον Αλφόνσο και την Μπερντιν.
Είμαι στο τσακ να ξαναβάλω τον Αλφόνσο στο πτηνοτροφίο και να ρισκάρω τις συνέπειες αλλά ξέρω ότι θα ξαναζευγαρωσουν και αυτό θα σκοτώσει την Μπερντιν.."
Από το βιβλίο του WILLIAM WHARTON "ο άνθρωπος πουλί"
 
Εσείς τι λέτε; Για επόμενη γέννα δεν είμαστε και γιατί η εποχή είναι προχωρημένη, και γιατί δεν θέλω να κουράζεται άλλο το θηλυκό, και γιατί δεν θέλω στο τέλος Ιουνίου να μετακομίζω με μωρά οριακής ηλικίας, αλλά εννοείται ότι αν κάνει άλλη σειρά αυγά, δεν τα πετάω με τίποτα αν είναι πιασμένα.
Εσείς, τι γνώμη έχετε;
Γιάννη λόγο ότι έρχεται Ιούνιος πλέον, γνώμη μου είναι να μην συνεχίσεις και αλλά αυγά να κάνει απλός βάλτεις ψεύτικα και μην μπεις στον πειρασμό να τα αφήσεις να δεις αν είναι σπορατα! Και του χρόνου να είμαστε καλά ! Εγώ σταματάω για φέτος αν και θα ήθελα από δύο ζευγάρια να πάρω κιαλα πουλιά (έχουν μόνο 1 γέννα) αλλά τέλος! Ως συνήθως ο Ιούνιος κάνει τους χειρότερους καύσωνες δεν το ρισκάρω λοιπόν!
 
Σταμάτη μόλις πριν από λίγο την έβγαλα από σύζυγο και μικρά και την άφησα μόνη της σε ένα κλουβί, από το οποίο τουλάχιστον δεν βλέπει αρσενικό. Τώρα αν κάνει αυγό τις επόμενες 3 ημέρες θα την αφήσω μια βδομάδα να κλωσσήσει κι αν είναι άσπορο θα διακόψω. Αν είναι ένσπορο, θα αρχίσουν τα ζόρια... Θα δυσκολευτώ πολύ να το πετάξω. Άργησα φοβάμαι να την αποσύρω αλλά κι αυτή δεν έχει περάσει νύχτα εκτός φωλιάς. Σήμερα δύο από τα 4 μικρά ξεκίνησαν τις βόλτες. Μου φαίνεται μαμόθρεφτα θα τα κάνει τα μωρά κι αυτή κι εκείνος που δεν σταματά να τα σκάει στο φαί.
 
Να σας γνωρίσω τα Φιλομηλάκια...
Ναι, το ξέρω...Φεστιβάλ ασχήμιας... Πρόκειται για τα ασχημόπαπα που ποτέ δεν πρόκειται να γίνουν κύκνοι...😛 Ειδικά το πιο μικρό στην πρώτη φωτογραφία είναι πραγματικά να το λυπάται κανείς...
Και φυσικά ούτε ίχνος... Μπλε. Αλλά ελπίζω να μεγαλώσουν καλά, να γίνουν σπουδαίοι τραγουδιστές, και το κυριότερο να βρουν σπίτια που θα τα φροντίζουν στο έπακρο.
Υ. Σ: πρώτη φορά στη ζωή μου δε, βλέπω τόσο φρικτά βρωμερά καναρινάκια. Από τη 10η ημέρα που καθάρισα τη φωλιά έως την 20η που ξανακαθάρισα (και δεν πρόκειται να αφήσω ποτέ ξανά τόσες μέρες να μεσολαβήσουν) είναι κουτσουλημένα έως και στα ράμφη τους (τα καθάρισα όπως - όπως μην και κολλήσουν καμιά αρρώστια, χωρίς πολλά νερά μην και κρυώσουν).
20180528_111926_1527665828696_resized_360x640 (1).webp
20180528_112229_1527665832174_resized_360x640.webp
20180528_112252_1527665836554_resized_360x640.webp
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Εγώ πάλι κουκλάκια τα βλέπω, μικρές ψυχούλες όμορφες :)
Να σου ζήσουν φιλε μου!
Καλά κι εγώ συμπαθητικά τα βρίσκω, αλλά μάλλον Διονύση θα πρέπει όταν συναντηθούμε ξανά, αντί για καφέ να πάμε αμφότεροι σε... Οφθαλμίατρο να κοιταχτούμε 😎
 
Back
Top