Γενικά Η αγάπη μου η Λουίζα (parrotlet)

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Fillitsa
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
@jk1980 από που το κατάλαβες??
[automerge]1665514590[/automerge]
@jk1980 Μπλε είναι κανονικά..άλλαξε το χρωμα από την φωτο την έκανα compress
Το κατάλαβα βλέποντας την πρώτη φωτογραφία.Από την δεύτερη δεν καταλαβαίνεις τίποτα. Ασχολούμαι εκτροφικά με τα πάρροτλετ εδώ και 10 χρόνια, οπότε έχω την σχετική εμπειρία να ξεχωρίζω τα φύλα.Τα πάρροτλετ είναι δισμορφικό είδος.Δηλαδή τα αρσενικά διαφέρουν από τα θηλυκά.Και οι διαφορές παρατηρούνται στους χρωματισμούς.
OIP.webp
Στη φωτογραφία βλέπουμε ένα μπλε αρσενικό πάρροτλετ με τα χαρακτηριστικό- για τα αρσενικά- μπλε χρώμα στα φτερά και στην ράχη. Και γενικά όλος ο χρωματισμός του πουλιού είναι πιο έντονος σε σχέση με αυτού που βλέπουμε στην φωτογραφία σου.Στο πούλησαν για αρσενικό ή εσύ έκανες λάθος εκτίμηση;
 
@jk1980 όχι δεν μου είπαν τίποτα. Αλλά πώς ξέρω για σίγουρα τι είναι?
Πολύ απλά. Συγκρίνεις το μπλε αρσενικό πάρροτλετ της φωτογραφίας που ανέβασα προηγουμένως με αυτό που φροντίζεις και έχεις την απάντηση. Σίγουρη. Εσύ με ποια λογική εκτίμησες ότι είναι αρσενικό;
Εκτιμώ την πρόθεσή σου να βοηθήσεις, αλλά ρε παιδιά μην γράφεται ότι να 'ναι. Προτείνεις σε άνθρωπο που φροντίζει δισμορφικό είδος, δηλαδή είδος που τα αρσενικά διαφέρουν εμφανισιακά από τα θηλυκά, να κάνει τεστ DNA. Είναι σαν να προτείνεις σε κάποιον που έχει έναν κόκορα να του κάνει τεστ DNA για να δει αν είναι αρσενικός. Σαν ανέκδοτο ακούγεται. Για την ιστορία η μόνη μετάλλαξη στα πάρροτλετ που χρειάζεται τεστ DNA για τον προσδιορισμό του φύλου είναι η albino.
 
@Fillitsa το τεστ DNA που ανέφερε γενικά η @meniam παραπανω γίνεται σε άλλα είδη παπαγαλων για τα οποία δεν μπορείς να είσαι σιγουρος για το φύλο τους. Τα παροτλετ όπως και τα μπατζι ξεχωρίζουν καθώς τα θηλυκά διαφέρουν εμφανώς από τα αρσενικά σε αρκετά πράγματα τα οποία ανέλυσε ο @jk1980 παραπάνω, ο οποίος έχοντας πολυ μεγάλη εμπειρία στην εκτροφή των παροτλετ μπορεί πολυ ευκολα να διακρίνει το φυλο τους σε σχέση με εμάς. Όποτε για μένα το τεστ DNA στην περιπτωση σου θεωρώ ότι ειναι περιττο.
Σου παραθετω και μια άλλη συζήτηση σχετική με την διάκριση των φυλών οπου ο Γιάννης αναλυει λεπτομερώς για τα φυλα 🙂


Βασικά δεν πρόκειται για μετάλλαξη. Αρχέγονο αρσενικό είναι το πουλάκι, το πράσινο είναι το φυσικό τους χρώμα. Όλα τα υπόλοιπα χρώματα θεωρούνται μεταλλάξεις. Τα αρσενικά ξεχωρίζουν χρωματικά από τα θηλυκά σε όλες τις μεταλλάξεις (εκτός από τα Albino) όπως συμβαίνει και στα αρχέγονα. Τα αρσενικά έχουν πιο ζωηρά χρώματα στο κεφάλι, τη λεγόμενη μάσκα, έντονο μπλε στο μάτι, το φρύδι το λεγόμενο και τα χαρακτηριστικά μπλε φτερά πτήσης. Παρατήρηση :
Στα αρχέγονα θηλυκά όπως και στα θηλυκά κάποιων μεταλλάξεων μπορεί να παρατηρήσουμε την ύπαρξη του μπλε "φρυδιού" όπως και μπλε χρώμα στην πλάτη, τα οποία είναι πιο "ξεθωριασμένα" σε σχέση με τα αντίστοιχα των αρσενικών. Γι αυτό υπάρχουν και τα σχετικά μπερδέματα στον διαχωρισμό των φύλων.
 
Τα είδα τα φτερά του από κάτω δεν έχουν αυτό το έντονο cobalt μπλε αλλά η ουρά του έχει ..δεν ξέρω🙄
Compress_20221013_210333_3589.webp
 
Back
Top