Φροντίδα Η διακήρυξη των δικαιωμάτων ενός παπαγάλου

Αυτά είναι μερικά πράγματα που πιθανόν θα μας έλεγαν οι παπαγάλοι για να μας εξηγήσουν πως νοιώθουν κοντά μας και πως θα ήθελαν να τους φερόμαστε όταν του διατηρούμε για συντροφιά.

Μάθε για τους παπαγάλους πριν με πάρεις στο σπίτι σου​

Δεν είμαι ένα εξημερωμένο κατοικίδιο όπως ένα σκυλί ή μια γάτα. Έχω ακόμα το πνεύμα της ζούγκλας μέσα μου. Έχω ειδικές ανάγκες που μπορεί να βρεις δύσκολο να τις καλύψεις.

Σε παρακαλώ μην τα μάθεις αυτά πολύ αργά, για τη δική μου ευημερία και σε παρακαλώ μην αποκτήσεις ένα από τα ξαδέρφια μου, άγριο από τη ζούγκλα θα θέσεις σε κίνδυνο την επιβίωσή του και την ευημερία του.

Δεν θα είναι διασκεδαστικό ούτε για σένα.

Δώσε μου το μεγαλύτερο δυνατό σπίτι​

Είμαι συνηθισμένος να πετάω μέσα στα τροπικά δάση ή στις σαβάνες. Εγκατέλειψα αυτό το σπουδαίο δώρο για τη δική σου ευχαρίστηση. Στο ελάχιστο, δώσε μου αρκετό χώρο να εξασκώ τα φτερά μου και να γυμνάζομαι.

Χρειάζομαι παιχνίδια για τη διασκέδαση μου και ξύλο για να μασάω – διαφορετικά μπορεί να μπερδέψω το σπίτι σου με το δάσος και τα δέντρα του.

Δώσε μου μια θρεπτική διατροφή

Χρειάζομαι μια ποικιλία φρέσκων και θρεπτικών τροφών, ακόμη και αν χρειάζεται χρόνο για να τα ετοιμάσεις. Δεν μπορώ να επιζήσω μόνο με σπόρους. Ξόδεψε χρόνο να μάθεις ποιες είναι οι ανάγκες μου και οι προτιμήσεις μου.

Επίτρεψέ μου να έχω "κοινωνική ζωή"​

Είμαι ένα κοινωνικό ζώο που ζει σε σμήνη αλλά δεν είμαι ένας από εσάς. Χρειάζομαι αρκετή κοινωνικοποίηση για να μάθω να φέρομαι με εσάς, και με τα αδέρφια μου.

Επίσης χρειάζομαι να έχω αρκετό ποιοτικό χρόνο με εσένα κάθε μέρα, ανεξαιρέτως του προγράμματος σου ή των άλλων αναγκών σου.

Είμαι ένα ζωντανό πλάσμα με συναισθήματα. Πάνω απ’ όλα έχω ανάγκη να μπορώ να σου έχω πλήρη εμπιστοσύνη και να βασίζομαι στην προνοητικότητα σου να με φροντίζεις, κάθε μέρα.

Επίτρεψέ μου να είμαι καθαρός​

Μπορεί να μου αρέσει να μου πέφτει το φαγητό ή ακόμη και να το πετάω, αλλά χρειάζομαι εξαιρετική καθαριότητα για να είμαι υγιής.

Το δέρμα μου με φαγουρίζει χωρίς συχνά μπάνια και τα "αγκαθάκια" των φτερών μου δε θα φεύγουν εύκολα αν βρωμίσουνε, και το χειρότερο όλων, μπορεί να αρρωστήσω αν το φαγητό μου και το νερό μου δεν είναι πεντακάθαρα.

Χρειάζομαι τον δικό μου γιατρό​

Μπορεί να μην καταλαβαίνεις τη φυσιολογία μου και έτσι μπορεί να μην αντιληφθείς έγκαιρα το πότε αρρωσταίνω. Μπορεί να είναι πολύ αργά όταν το καταλάβεις διότι κρύβω την ασθένειά μου (θυμήσου αυτό που είπα ότι είμαι ένα ζώο της ζούγκλας όπου υπάρχουνε πολλοί θηρευτές).

Χρειάζομαι έναν πτηνίατρο, έναν ειδικό. Εάν δεν μπορείς να το αντέξεις οικονομικά ίσως δε θα έπρεπε να με είχες πάρει στο σπίτι σου.

Σε παρακαλώ μη με τιμωρείς​

Όπως κι εγώ δεν καταλαβαίνω τις παραξενιές σου, έτσι κι εσύ μπορεί να μην καταλαβαίνεις τις δικές μου. Δεν ΠΡΟΣΠΑΘΩ να μπλέκω σε φασαρίες. Να θυμάσαι ότι ένα σπίτι δεν είναι σαν τη ζούγκλα.

Αν τα θαλασσώσω, μη μου φωνάζεις, και ποτέ μη με χτυπήσεις. Έχω ευαίσθητα αυτιά και μπορεί και να μη σε ξαναεμπιστευθώ ποτέ αν με χτυπήσεις. Τα χέρια είναι κάποιες φορές τρομακτικά πράγματα για εμάς (γιατί να μην είστε κι εσείς ζυγοδάχτυλοι όπως εμείς; ).

Ακόμη πιο σημαντικό, δεν μαθαίνουμε με την τιμωρία. Είμαστε ευγενικά πλάσματα που μόνο αντεπιτιθόμαστε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας μαθαίνουμε με υπομονή και αγάπη.

Μίλα τη "γλώσσα" μου​

Ξέρω ότι μπορεί να θυμώνεις μαζί μου όταν ρίχνω κάτω το μπολ με το νερό μου, πετάω το φαγητό μου, τσιρίζω ή μαδάω τα φτερά μου. Δεν τα κάνω αυτά για να σε εκνευρίσω. Προφανώς προσπαθώ να σου πω κάτι (μπορεί να πονάω κάπου, να νιώθω μοναξιά η στενοχώρια).

Μάθε να μιλάς τη ΔΙΚΗ μου γλώσσα του σώματος. Θυμήσου ότι εγώ μόνο ανάμεσα σε όλα τα πλάσματα αυτού του κόσμου μαθαίνω να μιλάω τη δική σου!

Να με βλέπεις σαν ξεχωριστό άτομο​

Είμαι ένα μοναδικό πλάσμα με συναισθήματα. Δεν υπάρχουνε δυο από εμάς που να είναι ίδιοι.

Σε παρακαλώ να μην απογοητευθείς μαζί μου αν δε μιλάω όπως το περίμενες, ή αν δεν μπορώ να κάνω τα τρικ που κάνει ο παπαγάλος του φίλου σου. Αλλά αν μου δώσεις αρκετή προσοχή (κι εγώ πάντα δένομαι μαζί σου, είτε το καταλαβαίνεις είτε όχι), θα σου δείξω ένα μοναδικό πλάσμα που θα σου δώσει τόσα πολλά περισσότερα από την ομιλία και το παιχνίδι.

Δώσε μου την ευκαιρία να σου δείξω ποιος είμαι. Νομίζω πως θα καταλάβεις ότι άξιζε τον κόπο.

Να θυμάσαι, "δεν είμαι διακοσμητικό", δεν κάνω καλύτερο το ντεκόρ κανενός σαλονιού. Δεν είμαι σύμβολο status (κοινωνικής θέσης). Αν με χρησιμοποιήσεις έτσι μπορεί να σου τσιμπήσω τη "σηκωμένη" σου μύτη.

Μοιράσου την αγάπη σου μαζί μου​

Πάνω απ’ όλα σε παρακαλώ να θυμάσαι ότι είσαι ο Ξεχωριστός μου Άνθρωπος. Βάζω όλη μου την πίστη και την εμπιστοσύνη σε εσένα.

Εμείς οι παπαγάλοι είμαστε μονογαμικοί (δεν υπάρχουν παρασπονδίες για εμάς). Γι αυτό σε παρακαλώ μη φεύγεις για μεγάλα διαστήματα ή μη με δώσεις σε άλλον. Αυτό μπορεί να είναι μια μεγάλη θλίψη που μπορεί ποτέ να μην ξεπεράσω.

Αν αυτό σου φαίνεται ότι ζητάω πολλά, θυμήσου ότι μπορούσες να έχεις μάθει για τις ανάγκες μου πριν με πάρεις στο σπίτι σου. Ακόμη και η απόκτηση ενός μωρού η μιας καινούριας δουλειάς δεν είναι επαρκής δικαιολογία, με μένα δεσμεύτηκες ΠΡΩΤΑ.

Αν σκεφτείς ότι θα με αφήσεις επειδή μπορεί να πεθάνεις, προνόησε για εμένα για όταν φύγεις. Μπορεί να ζήσω ως μία πολύ μεγάλη ηλικία αλλά δεν μπορώ να προνοήσω για τον εαυτό μου.

Θυμήσου ότι βρίσκομαι σε ένα μικρό κλουβί ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν είναι "αίμα" μου.

Τα δικαιώματά σου​

Έχεις πολλά δικαιώματα, αλλά μπορώ να σε διαβεβαιώσω μόνο για ένα. Αν μου φερθείς όπως εξήγησα πιο πάνω, θα σε ανταμείψω με αγάπη χωρίς δισταγμούς, χιούμορ, γνώση, ομορφιά, αφοσίωση και μια αίσθηση κατάπληξης και δέους που δεν έχεις νιώσει τέτοια από τότε που ήσουν παιδί.

Όταν με πήρες στο σπίτι σου έγινες ο αρχηγός του σμήνους μου. Πραγματικά όλο μου το σύμπαν για πάντα. Θα σου έφερνα τον ουρανό με τα αστέρια αν μπορούσα. Είμαστε ένα στην Καρδιά και στην Ψυχή.

Σχετικό περιεχόμενο​

Η επιθετικότητα των παπαγάλων
Συμπεριφορά και επικοινωνία των παπαγάλων
Αναγνωρίζοντας τη γλώσσα του σώματος των πουλιών
5 λόγοι για τους οποίους εγκαταλείπονται οι παπαγάλοι
Εδαφική επιθετικότητα παπαγάλων (Territorial aggression in parrots)
 
Άκρως συγκινητικό. Κάθε λέξη σκιαγραφεί μία άμετρη αγάπη. Πάντα πίστευα και πιστεύω ότι μαθαίνω μέσα από το ζωικό βασίλειο και με ανάγουν σε έναν απεριόριστο θαυμασμό του Δημιουργού μας.
 
Back
Top