Διατροφή Η διατροφή της καρδερίνας

Για να εφαρμόσουμε ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής στις καρδερίνες της εκτροφή μας, πρέπει να μάθουμε και να κατανοήσουμε τη διατροφή των πουλιών στη φύση και στη συνέχεια να εντάξουμε στην εκτροφή μας όσα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία μπορούμε.

Η διατροφή της καρδερίνας στη φύση​

Διατροφή καρδερίναςΗ καρδερίνα, όσον αφορά τη διατροφή της, είναι ένας ζογκλέρ στην αναζήτηση τροφής. Χρησιμοποιεί ακροβατικές τεχνικές για να φτάσει και να φάει την τροφή της. Μαζεύει τα σπόρια από το έδαφος ή θα κρεμαστεί από ένα κλαδάκι λυγίζοντας το ώστε να τα φτάσει. Κρέμεται με το κεφάλι προς τα κάτω, τρώγοντας αριστερά και δεξιά όσους σπόρους υπάρχουν.

Σε λεπτά κλαδιά κρέμεται από αυτά λυγίζοντας τα ώστε να φτάσει εύκολα τους σπόρους που υπάρχουν στην κορυφή τους. Αν τα κλαδιά είναι πολύ λεπτά, για το βάρος της, θα πιάσει 5-6 από αυτά λυγίζοντας τα και θα συνεχίσει όπως περιέγραψα παραπάνω.

Η καρδερίνα μπορεί να κρέμεται ανάποδα, με την πλάτη προς τα κάτω και να τρώει με το ράμφος προς τα πάνω. Αν οι σπόροι είναι νωποί τους καταναλώνει ολόκληρους. Τους ώριμους τους ξεφλουδίζει τρώγοντας το εσωτερικό τους.

Σπόρια που βρίσκονται βαθιά μέσα στην φύτρα των φυτών, τα τραβά με το μακρύ της ράμφος μέχρι να τα ξεκολλήσει. Αν αυτό δεν είναι εύκολο, χρησιμοποιεί ολόκληρο το σώμα της κουνώντας το δεξιά αριστερά ώστε να ξεκολλήσουν. Αν είναι πιο βαθιά ανοίγει την διατομή της φύτρας, με το ράμφος, μέχρι να τα φτάσει και να τα τραβήξει.

Αυτές οι τεχνικές αναζήτησης τροφής διδάσκονται από τους γονείς και μάλλον οι καρδερίνες που εκτρέφουμε σε κλούβες δεν θα τις μάθουν ποτέ.

Η διατροφή της καρδερίνας σε συνθήκες εκτροφής​

Είναι γενικά ένα πουλί που έχει γίνει επιδέξιο στην αναζήτηση τροφής και την ταυτόχρονη χρήση κεφαλιού, ράμφους και ποδιών για την κατανάλωση της. Από έρευνες, γνωρίζουμε ότι τα είδη της καρδερίνας έχουν την ίδια διατροφή.

Οι καρδερίνες που εκτρέφουμε έχουν ανάγκη από ξηρούς σπόρους, φυτρωμένους σπόρους και πράσινα λαχανικά, ώστε να προσομοιώσουμε, όσο το δυνατόν, την φυσική τους διατροφή για να έχουμε πουλιά υγιή με δυνατότητες αναπαραγωγής.

Στη φύση η διατροφή της καρδερίνας εναλλάσσεται κατά τους μήνες της Άνοιξης από τους χειμωνιάτικους μήνες. Αυτό θα πρέπει να το πετύχουμε εμπλουτίζοντας το βασικό μείγμα σπόρων που τους παρέχουμε, αλλά όχι απότομα. Οι απότομες αλλαγές διατροφής δημιουργούν εντερικά προβλήματα στις καρδερίνες, οι οποίες είναι πολύ ευαίσθητες σε τέτοιες παθήσεις.

Μείγμα σπόρων​

Οι ίδιες διατροφικές έρευνες αποκαλύπτουν ότι η καρδερίνα τρέφεται με μια ποικιλία 152 διαφορετικών σπόρων.

Το μείγμα που χρησιμοποιώ στη διατροφή των καρδερίνων που εκτρέφω, περιέχει τους εξής σπόρους:
  • Λευκή Περίλλα
  • Σπόροι αγριόχορτου
  • Σπόροι Kardi
  • Παπαρούνα Ιμαλαϊων
  • Ξεφλουδισμένο σουσάμι
  • Λευκοί σπόροι σαλάτας
  • Σπόροι τριφυλλιού
  • Δύο είδη σπόρων χλόης
  • Ξεφλουδισμένη βρώμη
  • Σιτάρι, Δύο είδη γαιδουρανκαθου
  • Ιαπωνικό κεχρί
  • Ξεφλουδισμένο ηλιόσπορο
  • Κόκκινο Ρούπσεν
  • Καναβούρι, Νίζερ
  • Ασπούρι (Καναρινόσπορος)
  • Ζοχός
  • Κίτρινος Λιναρόσπορος
Ανάλογα με την εποχή, το εμπλουτίζω με:
  • Ξεφλουδισμένο σιτάρι
  • Καμελίνα
  • Bella di Notte
  • Μαύρο ηλιόσπορο
  • Chia
  • Foniopadday
  • Plantago major
Σε κάθε κλούβα, υπάρχει σκεύος με διαθέσιμο μείγμα από φυσικό χώμα, κοχύλια και ιχνοστοιχεία για να μπορούν να επιλέξουν ότι τους είναι χρήσιμο για την διατροφή τους.

Διατροφή την περίοδο της αναπαραγωγής​

Στα μέχρι σήμερα άρθρα και βιβλία με τις απόψεις εκτροφέων, για τη διατροφή της καρδερίνας την περίοδο της αναπαραγωγής, οι απόψεις είναι αντικρουόμενες. Άλλοι θεωρούν ότι είναι απαραίτητες οι ζωικές πρωτεΐνες και επιλέγουν να εμπλουτίζουν την διατροφή τους με σκουλήκια και αυγά μυρμηγκιών και άλλοι ότι οι σπόροι είναι αρκετοί την περίοδο αυτή.

Προσωπικά έχω επιλέξει τον πρώτο τρόπο διατροφής και τους παρέχω, κατά την περίοδο προετοιμασίας 4-5 σκουλήκια, 3 φορές την εβδομάδα ανά ζευγάρι. Όταν το θηλυκό κλωσάει τα αυγά, παρέχω μικρότερες ποσότητες (4 σκουλήκια ανά ζευγάρι εβδομαδιαία).

Από την εκκόλαψη και μέχρι την εγκατάλειψη της φωλιάς, από τους νεοσσούς δίνω 6-8 σκουλήκια ημερησίως και αυγά μυρμηγκιών.

Στην αναπαραγωγική περίοδο ενισχύω την τροφή με σπόρους γαϊδουράγκαθου. Ο σπόρος αυτός, στην φύση, εμφανίζεται αργά την άνοιξη και ίσως να είναι και ο λόγος που οι καρδερίνες αρχίζουν την αναπαραγωγή τους τόσο αργά, αφού είναι ο αγαπημένος τους σπόρος. Το μακρύ ράμφος της καρδερίνας είναι ιδανικό εργαλείο για την συγκομιδή αυτών των σπόρων που βρίσκονται βαθιά μέσα στο φυτό.

Η αυγοτροφή​

Το μίγμα της αυγοτροφής, χρησιμοποιώ ένα έτοιμο αποξηραμένο μίγμα εταιρίας το οποίο ενισχύω ως εξής. Προσθέτω καλοβρασμένα αυγά (τουλάχιστον 16 λεπτά για την αποφυγή μεταφοράς ασθενειών), σπιρουλίνα, σπόρους “αγκάθι Μαρίας”, γύρη, βιταμίνες, μέλι, έντομα, προβιοτικά, βότανα και καρότο.

Είναι σημαντικό τα πουλιά να έχουν συνηθίσει την αυγοτροφή από πρίν ώστε ν αρχίσουν το τάισμα των νεοσσών αμέσως και να μην χρειαστεί περίοδος προσαρμογής τις ευαίσθητες μέρες της ανατροφής τους. Γι αυτόν τον λόγο, όλο τον χρόνο, τους δίνω ένα κουταλάκι του γλυκού ανά πουλί την εβδομάδα και δεν έχω αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα.

Σχετικό περιεχόμενο​

Η διατροφή της καρδερίνας σε συνθήκες εκτροφής
Η διατροφή των καναρινιών
Διατροφή σποροφάγων πουλιών
 
Τα σκουλήκια τα βάζουμε ολόκληρα-ζωντανά ή υπάρχει άλλος τρόπος. Υπάρχει περίπτωση μετάδοσης μικροβίων (τα αγόρασα από pet shop).
 
SPYROSSS είπε:
Υπάρχει περίπτωση μετάδοσης μικροβίων
Tα ζωντανά σκουλήκια (π.χ. mealworms) μεταφέρουν μεγάλο μικροβιακό φορτίο, γιατί δεν ξέρουμε σε τι συνθήκες και περιβάλλον έχουν εκτραφεί. Αν π.χ. στο κουτί που τα έχουμε τρώει το ένα το άλλο και δεν τηρούνται κάποιοι κανόνες (που δεν είναι της παρούσης να αναφερθούν), ο κίνδυνος για την εκτροφή μας είναι μεγάλος. Αν λοιπόν αγοράσουμε ζωντανά, θα πρέπει πριν χορηγηθούν να προηγηθεί βρασμός.

Τα κατεψυγμένα (π.χ. pinkies, μελοσκούληκα waxworms ) η γρύλλοι δεν έχουν τέτοιο κίνδυνο και δίνονται άφοβα.

Θα βάζεις 2-3 σε κάθε ζευγάρι και όχι περισσότερα.
 
Επειδή η κυρα-σπύραινα είναι ανένδοτη στο να βράσω τα σκουλήκια στην κατσαρόλα, παρόλο που την καθησυχάζω ότι θα αποστειρωθούν, είναι αρκετό να τα ρίξω σε βρασμένο (από βραστήρα) νερό ή πρέπει να αγοράσω κανένα μπρίκι και για πόση ώρα πρέπει να βράσουν:
 
Σε καταλαβαίνω απόλυτα, τα 'χω περάσει και γω. Βρασμός κανονικά 5 λεπτά για να σκοτωθεί τυχόν σαλμονέλα η οποιοδήποτε άλλο μικρόβιο.
 
Καλησπέρα, ελπίζω να μην γίνομαι κουραστικός άλλα το τελευταίο που θα ήθελα είναι να πάθουν κάτι τα πουλιά μου και ειδικά λόγω απειρίας μου. Ερώτηση, μετά το βρασμό τι; Κόψιμο και στην αυγοτροφή, ολόκληρα σε μια αυγουλιέρα ή κάτι άλλο.
 
SPYROSSS είπε:
Ερώτηση, μετά το βρασμό τι; Κόψιμο και στην αυγοτροφή, ολόκληρα σε μια αυγουλιέρα ή κάτι άλλο.
Και με τους δύο τρόπους γίνεται. Δοκίμασε πρώτα όμως να βάλεις στη μερίδα της αυγοτροφής που τους προσφέρεις. Είναι ευκολότερο.
 
Σπόρους γαϊδουράγκαθου που θα βρούμε εμείς στην πόλη; Δεν ρωτάω αν μπορώ να κόψω φυτό από εδώ.
 
Έχουν εξειδικευμένα πετ σόπς (η μπορούν να σου φέρουν), όλα τα e-shops και καταστήματα βιολογικών προϊόντων.
 
Back
Top