Ασθένειες Η καρδερίνα μου δεν τραγουδάει πια

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Makis77
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Makis77

PB New Member
Εγγραφή
19 Νοε 2008
Μηνύματα
22
Πόλη
Γλυφάδα
Γεια σας!
Θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας σχετικά με την καρδερίνα μου και την αλλαγή που παρατηρώ σε αυτή.
Η καρδερίνα είναι μαζί μου 1 χρόνο τώρα, απο την 1η στιγμή ήταν πολύ ήρεμη και 1-2 εβδομάδες αφού την έβαλα σε νέο κλουβί άρχισε να τραγουδάει και να μαζεύει ότι πετούμενο υπήρχε γύρω απο το κλουβί της.
Για 5-6 μήνες την τάιζα απο το φαγητό που μου είχαν δώσει όταν μου την έφεραν, όταν τελείωσε και το άλλαξα παρατήρησα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά καθώς μετά απο μια εβδομάδα φούσκωσε έτσι αναγκάστηκα να λάβω δραστικά μέσα, να την παρακολουθώ μέρα νύχτα, να την έχω συνέχεια δίπλα απο το κρεβάτι μου(να της μιλάω... Μην γελάτε), ακόμα και όταν κοιμόμουν(ίσως λάθος για την δική μου υγεία). Μετά απο συμβουλή ενός "pet store" της χορήγησα μια αντιβίωση για 2 εβδομάδες μαζί με λίγη ζάχαρη στην μια απο τις δύο ποτίστρες της, όλα αυτά έφεραν την βελτίωση της υγείας της και σχετικά γρήγορα επανήλθε στους χαρούμενους μελωδικούς της ρυθμούς.

Αυτή η ευτυχία σταμάτησε στα μέσα Ιουνίου όπου και μέχρι τώρα δεν έχει ξανατραγουδήσει πέρα απο τα χαρακτηριστικά καλέσματα στα άλλα πουλιά ή σε μένα όποτε της μιλάω ή όποτε με βλέπει να βρίσκομαι κοντά της. Στο ενδιάμεσο(απο Αύγουστο μέχρι αρχές Νοεμβρίου) παρατήρησα πως της έπεφταν τα φτερά και έτσι φαντάστηκα ότι ίσως είχε κάποια σχέση αυτό με την διακοπή στο τραγούδι της.
Κάποιες μέρες την έβαλα μέσα ώστε να με έχει παρέα μήπως και αλλάξει κάτι αν και δεν νομίζω ότι έχει κάτι η διάθεσή της, ίσα ίσα συνεχίζει να επικοινωνεί με τα άλλα πουλιά αλλά και με μένα.
Όσο ήταν μέσα την άκουσα να σιγοτραγουδάει 1-2 μεσημέρια αλλά μέχρι εκεί!

Μιας και πολλοί απο εσάς έχετε παραπάνω εμπειρία απο μένα θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας για την αλλαγή αυτή και αν είναι κάτι συνηθισμένο ή κάτι περίεργο.
Φυσικά περιμένω απόψεις απο όλους...

Ευχαριστώ πολύ που με διαβάσατε!
 
Μετά απο συμβουλή ενός "pet store" της χορήγησα μια αντιβίωση για 2 εβδομάδες μαζί με λίγη ζάχαρη στην μια απο τις δύο ποτίστρες της, όλα αυτά έφεραν την βελτίωση της υγείας της και σχετικά γρήγορα επανήλθε στους χαρούμενους μελωδικούς της ρυθμούς.

Αυτή η πρόταση με μπέρδεψε λίγο. Έβαλες αντιβίωση κατόπιν συμβουλής του "pet shop boy". Δεν σχολιάζω το γεγονός της λανθασμένης πρωτοβουλίας του εν λόγω κύριου διότι το θεωρώ προφανές.Απλά δεν κατάλαβα την αναφορά στην ζάχαρη και τις δύο ποτίστρες. Δηλαδή έβαζες δύο ποτίστρες; Στη μία είχες αντιβίωση και στην άλλη ζαχαρόνερο; Αν όντως είναι έτσι αποκλείεται να γιατρεύτηκε από την αντιβίωση γιατί πολύ απλά δεν ήπιε.
Σαφώς θα βοηθούσε μια διευκρίνηση!
 
Έχεις δίκιο Ανδρέα...
Η σωστή διατύπωση είναι:
έβαζα την αντιβίωση στις ποτίστρες για 2 εβδομάδες στο τέλος των οποίων ξεκίνησα την ζάχαρη σε μία απο αυτές.
Ο κύριος στο pet shop -χωρίς να σημαίνει ότι είναι σωστή η κίνηση αυτή- με βοήθησε και απο ότι φαίνεται έχει γνώσεις γύρω απο τις καρδερίνες.
 
Έχεις δίκιο Ανδρέα...
Η σωστή διατύπωση είναι:
έβαζα την αντιβίωση στις ποτίστρες για 2 εβδομάδες στο τέλος των οποίων ξεκίνησα την ζάχαρη σε μία απο αυτές.
Ο κύριος στο pet shop -χωρίς να σημαίνει ότι είναι σωστή η κίνηση αυτή- με βοήθησε και απο ότι φαίνεται έχει γνώσεις γύρω απο τις καρδερίνες.

Να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα και ζητώ συγνώμη για την επιμονή μου.
Δεν υπάρχει αντιβίωση που να χορηγείται πάνω από 7 ημέρες και ίσως λέω και πολλές.Αφού το πουλάκι την γλύτωσε από αυτήν την υπερδοσολογία είναι αναγκαία η χορήγηση προβιοτικών και βιταμίνης Κ. Το Nekton Q είναι μια καλή λύση.
Εξακολουθώ όμως να μην καταλαβαίνω το "κολπάκι" με τις δύο ποτίστρες. Γιατί 2 ποτίστρες κατά την διάρκεια της αντιβιοθεραπείας; Γιατί και στην συνέχεια 2 ποτίστρες και στην μία εξ'αυτών ζαχαρόνερο;
 
Σωστη και ευλογη η απορια του Ανδρεα. Θα ηθελα πολυ να μαθω..
Απο την αλλη δεν καταλαβαινω πως για ενα πουλι που το αγαπας τοσο και φαινεται ξεκαθαρα στο μηνυμα σου εμπιστευτικες τον 1ο ασχετο. Πιθανον ηταν κινηση απελπισιας.
Τωρα οσο για το οτι δεν κελαιδαει... Αναφερεις απο μεσα Ιουνιου σταματησε(οταν δηλαδη οι ζεστες ξεκινανε).Λογικο ειναι να σταματησει. Καθως επισης και κατα την διαρκεια της πτερορροιας.. Καθως και ενα διαστημα περαν αυτης.Ωστοσο αναφερεις ενα μεγαλο διαστημα πτερορροιας.. Και κατι δεν μου παει σε αυτο. Το μυαλο μου παει σε ελλειπη διατροφη. Οχι σε ποσοτητα αλλα σε βιταμινες, πρωτεινες κ. Α.
Θα ηθελες να αναφερεις τι τρωει; Τι περιεχει η τροφη της.Βιταμινουλες ποτε; Πρωτεινες ( μονο αυγοτροφη);
Και σαν συμβουλη θα τολμησω να σου δωσω δυο..1)δεν εμπιστευομαστε οποιον να ναι σε λεπτα-κρισιμα θεματα.2)Οποτε αποφασισεις για οποιον λογο ξανα να αλλαξεις τροφη, να το κανεις σταδιακα. Στις καρδερινες δεν αρεσουν οι αποτομες αλλαγες. Στρεσαροντε.. Ακομη και οταν προκειται για τα σπορια τους.
 
μαλλον αρχισε να αλλαζει φτερα τον ιουνιο. Τωρα τελειωσε και σιγα σιγα θα αρχισει να τραγουδαει
 
μαλλον αρχισε να αλλαζει φτερα τον ιουνιο. Τωρα τελειωσε και σιγα σιγα θα αρχισει να τραγουδαει
Απο τον Ιουνιο μεχρι τον Νοεμβριο;😎.. Και ενα ενα να της επεφταν τα φτερα θα ειχε τελειωσει νωριτερα δεν νομιζεις;:D
 
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.
Δεν υπάρχει περίπτωση να "παρεξηγηθώ" μιας και εγώ διάλεξα να σας ρωτήσω οπότε ηθελημένα μπήκα στη διαδικασία αυτή και εκτός των άλλων αυτό που με νοιάζει είναι να περάσει καλά η καρδερίνα μου και

Σχετικά με ποτίστρες τώρα, έχω πάντα 2 ποτίστρες για ποικιλία :), μια μεγάλη και μία μικρή τοποθετημένες σε διαφορετική θέση, κατά τη διάρκεια της "θεραπείας" η μία είχε καθαρό νεράκι ενώ η άλλη είχε και τις σταγόνες με την αντιβίσωση(όταν βρω το κουτάκι της θα σας πω και ποιά είναι).
Το ζαχαρόνερο(πολύ μικρή δόση) μου το πρότεινε σαν νεκταρ ώστε να ανακτήσει τις δυνάμεις της.

Όταν είδα την καρδερίνα να είναι σε αυτή την κατάσταση ήθελα να τη βοηθήσω όσο γίνεται πιο γρήγορα και αυτό έκανα. Μπορεί η "συμβουλή" του κυρίου στο petshop να μην ήταν η πιο ενδεδειγμένη αλλά είχα παρατηρήσει ότι έχει πολλές καρδερίνες και φαντάστηκα πως η εμπειρία του και μόνο θα μου έδινε μια λύση όπως και τελικά έγινε...

Sophia ευχαριστώ για τις συμβουλές! Η τροφή του είναι χύμα καναβούρι και κελαϊδίνη(αν δεν κάνω λάθος έτσι λέγεται). Η μία ταΐστρα έχει το καναβούρι και η άλλη την κελαϊδίνη. Απο βιταμίνες δεν του έχω δώσει κάτι, ούτε αυγό, μόνο κάτι stick που έχουν τροφή με μέλι τα οποία τους δίνει και καταλαβαίνει όποτε τα βάζω.

Πιο μετά θα ανεβάσω και φώτο, ίσως και youtube.
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας!
 
Η τροφή του είναι χύμα καναβούρι και κελαϊδίνη(αν δεν κάνω λάθος έτσι λέγεται). Η μία ταΐστρα έχει το καναβούρι και η άλλη την κελαϊδίνη. Απο βιταμίνες δεν του έχω δώσει κάτι, ούτε αυγό, μόνο κάτι stick που έχουν τροφή με μέλι τα οποία τους δίνει και καταλαβαίνει όποτε τα βάζω
.. Επειδη και ορεξατος εισαι αλλα και την αγαπας πολυ κανε εναν κοπο να διαβασεις με προσοχη αυτο:
https://community.petbirds.gr/threa...χει-μια-ισορροπημένη-διατροφή-Καρδερίνας.251/
Αν εχεις οποια απορια σχετικα γραψε παλι. Νομιζω πως διαβαζοντας θα δεις τα λαθη που εχεις κανει (διατροφικα παντα).
Σκεψου απλα πως μια καρδερινα πρεπει να τρεφεται με πολλα ειδη σπορων (20 και).. Απαραιτητα χρειαζεται πρωτεινες.. (γιαυτο και η χορηγηση αυγοτροφης και οχι τοσο αυγου βραστου μια που δεν τους αρεσει πολυ, εντομων... Νυμφες.. Κ. Α.) βιταμινουλες και προβιοτικα..φρεσκα λαχανικα (μπροκολο, ραδικια, ζωχους κ. Α.) και παει λεγοντας.
Αυτα εν συντομια. 😉
 
Σχετικά με ποτίστρες τώρα, έχω πάντα 2 ποτίστρες για ποικιλία :), μια μεγάλη και μία μικρή τοποθετημένες σε διαφορετική θέση, κατά τη διάρκεια της "θεραπείας" η μία είχε καθαρό νεράκι ενώ η άλλη είχε και τις σταγόνες με την αντιβίσωση(όταν βρω το κουτάκι της θα σας πω και ποιά είναι).
Το ζαχαρόνερο(πολύ μικρή δόση) μου το πρότεινε σαν νεκταρ ώστε να ανακτήσει τις δυνάμεις της.
Διά της κοινής λογικής οι 2 ποτίστρες απαγορεύοντε,
εφόσον περιέχουν διαφορετικό μείγμα μέσα.
Αφενός, δεν ξέρεις τι ποσότητα πίνει το πουλί(αντιβίωσης).
Αφετέρου, το πιθανότερο είναι να έπινε σκέτο ζαχαρόνερο δεδομένου ότι το μείγμα με την αντιβίωση κατά τεκμήριο πικρίζει.
Οι παραπάνω ποτίστρες από 1, είναι θετικότατο μέτρο για λόγους ασφαλείας εφόσον δεν περιέχουν διαφορετικά μείγματα.

Η τροφή του είναι χύμα καναβούρι και κελαϊδίνη(αν δεν κάνω λάθος έτσι λέγεται). Η μία ταΐστρα έχει το καναβούρι και η άλλη την κελαϊδίνη. Απο βιταμίνες δεν του έχω δώσει κάτι, ούτε αυγό, μόνο κάτι stick που έχουν τροφή με μέλι τα οποία τους δίνει και καταλαβαίνει
Όπως σου ανέφερε η Σοφία τα καλά μείγματα ιθαγενών περιέχουν 20 & παραπάνω σπόρους.
Αν βάλουμε & τους πρόσθετους σπόρους που προτείνεται από έμπειρους εκτροφείς, πάμε σε νούμερα... Περίεργα.
Επίσης έρευνες αναφέρουν ότι το διατροφολόγιο της καρδερίνας
αποτελείτε από παραπάνω από 152 σπόρους,
ενώ ποιο πρόσφατη αναφέρεται σε 215 περίπου-εάν θυμάμαι καλά.
Αυτά στα γράφω όχι για να σου προτείνω να ξαμολυθείς στους αγρούς & στα λαγγάδια.
Για να συγκρίνουμε τις διατροφικές ανάγκες τους,
σχετικά με αυτό που τους προσφέρουμε.
Το σκέτο καναβούρι είναι σχεδόν εγκληματικό,
αλλά & γενικότερα το παραπάνω καναβούρι.
Εάν θέλεις να δώσεις λόγω χειμώνα λιπαρούς σπόρους,
υπάρχουν πάρα πολλοί που έχουν & θρεπτική αξία.
Σε αντίθεση με το καναβούρι.
Επίσης δεν βάζουμε στις ταίστρες του κλουβιού,
διαφορετικά βασικά μίγματα.
Συνήθως οι "βλαπτικότεροι"(βλ. καναβούρι) έχουν καλύτερη γεύση.
Έτσι τα πουλιά τρώνε αυτούς, με συνέπεια προβλήματα σε βάθος χρόνου.
Είναι σα να βάλουμε σε ένα παιδί στο τραπέζι φασολάδα & σουβλάκι.
Ξέρουμε τι θα προτιμήσει.
Και κάτι τελευταίο.
Τα παστελάκια, τροφές με μπισκότα & όλα τα υπόλοιπα μπιχλιμπίδια, για τα ιθαγενή :)rolleyes:για όλα τα πουλιά...) δεν ενδείκνυντε.
Μην κοιτάς που τα βάζουμε στα καναρίνια, που γενικώς είναι ανθεκτικά.
Εκτροφείς καναρινιών δεν τα δίνουν(πέραν του κόστους).
Συνήθως περιέχουν γλυκόζες & άλλα βλαπτικά.
Βέβαια θα ήτανε αντίθετος ο πετσοπάς που σου είπε να βάλεις σκέτη ζάχαρη:).
Εκτός εάν σου είπε για φρουκτοσακχαρίτες...
Για να κλείσω το μακροσκελές κείμενο,
προσπάθησε να βρείς ειδική τροφή για ιθαγενή,
συσκευασμένη ή καλή από φερέγγυο & γνώστη μαγαζάτορα.
Επίσης ξεκίνα το διάβασμα,
έχουν γραφτεί εκατοντάδες επαρκέστατα μηνύματα για τα
θέματα διατροφής, ασθένειών, λιπαρών σπόρων κτλ.
Ελπίζω το μήνυμά & το ύφος μου να μην εκλειφθεί ως "δασκαλίστικο". 🙂
 
Καλημέρα Χάρη!
Για να μην σας δίνω λάθος εντύπωση να (ξανα) διευκρινίσω πως οι 2 ποτίστρες υπάρχουν πάντα με καθαρό νερό. Την περίοδο της αντιβίωσης η μία ήταν με τις σταγόνες και η άλλη ήταν καθαρή. Αφου τελείωσε η αντιβίωση έβαλα το ζαχαρόνερο στην ίδια ποτίστρα και την άλλη συνέχιζα να την γεμίζω με καθαρό νερό.
Το καναβούρι είναι στην μία ταΐστρα μόνιμα ώστε να αφήνω την καρδερίνα μου να διαλέγει ότι θέλει μόνη της, κάτι που γίνεται καθώς κάποιες μέρες αδειάζει την συγκεκριμένη ταΐστρα και κάποιες άλλες προτιμάει πιο πολύ την κελαϊδίνη.

Σχετικά με την διατροφή έχω αρχίσει να διαβάζω το σχετικό topic, δεν μπορώ να βρω όμως το μέρος απο το οποίο μπορώ να αγοράσω τους συυνδυασμούς τροφής που αναφέρετε.
 
Σε μεγαλα πετ σοπ.. Θα βρεις τροφες αξιοπιστων εταιριων οπως Beaphar,Orlux κτλ. και πολυ καλα μειγματα.
 
Θα πάω σε ένα petshop, απο τα μεγάλα που συνήθως απεχθάνομαι γιατί εμπορεύονται σκυλάκια και γατάκια, και θα τους ρωτήσω σχετικά.
Πριν απο αυτούς όμως λέω να περάσω απο ornitalia μιας και από ότι διάβασα είναι κοντά μου.
 
Οπως ειπαν και τα παιδια πιο πανω, ειδικοτερα κατα το χασιμο φτερων, πρεπει οι τροφη να ειναι η καλυτερη. Μεσα στις ζεστες κανα μπανακι δεν βλαπτει. Οσο για πτεροροια επειδη δεν ηξερα Ιουνιο-φεβρουαριο μου κανανε τα πουλια μου. Τωρα ομως εμαθα. Μονο περσι μια καρδερινα της πηρε πολυ να αλλαξει φτερα, αλλα οταν εστρωσε ηταν το κατι αλλο.
Υπομονη και καλη τροφη.
 
ανανε τα πουλια μου. Τωρα ομως εμαθα. Μονο περσι μια καρδερινα της πηρε πολυ να αλλαξει φτερα, αλλα οταν εστρωσε ηταν το κατι αλλο.
Υπομονη και καλη τροφη.

Μπορείς να ελέγξεις το διάστημα και τη χρονική διάρκεια της πτερόροιας;
 
Οταν λεω εμαθα δεν εννοουσα αυτο. Μονο με καλη τροφη μπορεις να κανεις αυτο το διαστημα πιο μικρο και το πουλι να μην υποφερει πολυ. Επισης & καποιες βιταμινες βοηθανε σ'αυτο.
 
Χθες του έβαλα έβαλα ένα stick με τροφή για καρδερίνες και λίγη άμμο, παρατήρησα ότι αμέσως πήγε και έκατσε πάνω του και άρχισε να το τρώει, ενώ την άμμο την δοκίμασε λίγο πιο μετά. Το παρακολούθησα αρκετή ώρα ώστε να βεβαιωθώ πως όλα πάνε καλά.
Σήμερα το πρωΐ που ήρθα σπίτι είδα την καρδερίνα μου κάπως φουσκωμένη και με τάση να κατεβαίνει στο πάτωμα του κλουβιού...
Απο ότι φαίνεται δεν άντεξε την αλλαγή αυτή ή δεν μπορεί γενικά να χωνέψει τροφές διάφορες απο αυτές που έχει μάθει να τρώει.

Μέσα στα άλλα παρατήρησα πως το ακριανό του φτερό είναι έτοιμο να πέσει(φυσικά δεν εννοώ όλο το φτερό αλλά μια χορδή του), σαν να έχει ακόμα πτερόροια...

Κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη.
 
Κατ 'αρχήν, για λόγους αυτονόητους διαγνώσεις μέσω ίντερνετ δεν γίνονται.
Μία φωτογραφία της κοιλιακής χώρας θα βοηθούσε,
ποιο πολύ για να δούμε την κατάσταση στο έντερο ή στο συκώτι,
όχι όμως για να αποφανθούμε για την αρρώστια ή τη θεραπεία.
Εφόσον το έχεις σε ζεστό μέρος,
θα πρέπει να αναζητήσεις κάποιον γιατρό(εάν είναι δυνατόν) & σίγουρα όχι μαγαζάτορα,
εκτός εάν είναι γνώστης & μπορεί να μιλήσει πιο υπεύθυνα.
Όχι δηλαδή τύπο όπου για πρήξιμο στο μάτι εώς ανεμογγάστρι
θα σου δώσει Aviomycine.
Η κατεύθυνση που θα πρέπει να αναζητήσεις λύση-εάν υπάρχει-
είναι στο γεγονός ότι για λόγους που προαναφέρθηκαν
& σωστή να ήταν η αρχική "διάγνωση" & το φάρμακο,
ποτέ δεν το έλαβε το πουλί.
Επίσης πολλές φορές χρειάζεται επανάληψη της θεραπείας...
ξέρω ότι δεν βοηθάω έτσι, αλλά...
*& για να μουρμουρήσω & λίγο-
Σοφία Νο 2 έχω γίνει:)-
τα πουλιά όταν είναι άρρωστα θέλουν "ελαφριά" τροφή.
Όχι παστελάκια που δεν ξέρουμε τι έχουν,
αλλά αμυλούχους & θρεπτικούς σπόρους...
Καλή ανάρρωση...
 
Back
Top