Αναπαραγωγή Η "μανία" της αναπαραγωγής

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης maria p
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Θα συμφωνήσω μαζί σου Σταύρο, αν και έχω επιφυλάξεις σχετικά με την ηλικία κυρίως. Συγκεκριμένα, αν πρόκειται για κάποιον έφηβο ή παιδί, είναι λογικό ο ενθουσιασμός για τα πολυπόθητα μωρά να υπερκαλύπτει την όποια συνειδητοποίηση των ευθυνών αλλά και των συνεπειών που συνεπάγεται ένα ζευγάρωμα. Οι μή - ενήλικες δεν έχουν ανεπτυγμένη προοπτική σκέψη και συχνά είναι δύσκολο και θέλει πολλή προσπάθεια, για να αντιληφθούν τις παραμέτρους. Επιπρόσθετα όλοι οι άνθρωποι εκτός φωτεινών εξαιρέσεων έχουν μια τάση να το παίξουν Θεοί, να έχουν την ψευδαίσθηση ότι ελέγχουν τα πράγματα κλπ.
Κατά τα άλλα συμφωνώ πλήρως, αν και στην πορεία της ζωής αναπτύσσεται σχετική εμπειρία.
 
Ακόμα και ο πιο επιπόλαιος διαβάζοντας ένα σχόλιο έστω ή ακουγοντας μια γνώμη μαθαίνει κάτι και γίνεται έστω στο ελάχιστο καλύτερος.. Από εκεί και έπειτα όλα είναι θέμα παιδείας και συνειδησης.
 
Συγκεκριμένα, αν πρόκειται για κάποιον έφηβο ή παιδί
Γιάννη δεν αναφερόμουν σε κάποια ηλικία συγκεκριμένα. Σαφώς και τα παιδιά έχουν το άλλοθι του ενθουσιασμού, της άγνοιας κινδύνου και την πολυτέλεια να στέκονται μπροστά στο ενδεχόμενο της αποτυχίας με το "θράσος" και την άνεση του χρόνου που σε αυτές τις ηλικίες μοιάζει ατέλειωτος. Αλίμονο αν λειτουργούσαν διαφορετικά τα παιδιά.

Το μόνο που με ενοχλεί κάπως σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι όταν χρησιμοποιείται η κουτοπονηριά ως μέσο για να πετύχουν το "θέλω θέλω θέλω" τους. Κατά τα άλλα, είναι υποχρέωσή μας να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν ποιος είναι ο σωστός τρόπος, εφόσον είναι διατεθειμένοι να ασχοληθούν με αυτό.

Μιλώ κυρίως για παγιωμένες συμπεριφορές και αυτές αφορούν στους ενήλικες.
 
Είμαι ιδιοκτήτης καναρινιών εδώ και ''αρκετά'' χρόνια. Παρόλα αυτά, όμως, άρχισα πραγματικά να ενδιαφέρομαι και να φροντίζω συστηματικά με το καλύτερο δυνατό τα πτηνά μου τα τελευταία τρία έτη. Οφείλω να ομολογήσω ότι έχω κάνει αρκετά λάθη, τα οποία όμως δεν οφείλονταν τόσο στην δική μου άγνοια και επιπολαιότητα αλλά στην ημιμάθεια αυτών που με συμβούλευαν.
Τώρα πλέον, έχοντας δημιουργήσει ένα οργανωμένο πλάνο σε όλους τους τομείς που αφορούν τα καναρίνια μου, τολμώ να πω ότι βαδίζω πιο σταθερά.
Επρόκειτο για πολύ ιδιαίτερα και ευαίσθητα πλάσματα, με αρκετές ανάγκες που πρέπει να τους καλύπτουμε.
Όπως οι περισσότεροι έχετε καταλάβει, έχω αποσύρει το ένα εκ των δύο μου ζευγαριών λόγω των διαφόρων προβλημάτων που προέκυψαν(ακατάλληλος συνδυασμός πτερώματος, πρόωρες ωοτοκίες του θηλυκού) αλλά δε παύω να τους παρέχω αυτά που πρέπει.
Η αναπαραγωγή άλλωστε, δεν θα είναι επιτυχημένη αν δεν προσφέρουμε στα πτηνά μας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης κατά τη διάρκεια του έτους...
Ας ελπίσουμε όλοι να βαδίζουν πιο συνειδητοποιημένοι, βλέποντας όχι μόνο κερδοσκοπικά τα πλάσματα αυτά.
 
Με λύπη μου παρατηρώ, κυρίως νέα μέλη, να ανοίγουν από τον μήνα Ιανουάριο θέματα με διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην αναπαραγωγή των καναρινιών τους.
Ως προς τι αυτή η βιασύνη; Ειδικά όταν τα καναρίνια μας βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο; Γιατί δεν κάνουμε υπομονή, ώστε το ζευγάρι μας να ετοιμαστεί κατάλληλα και ας κάνουμε και μια γέννα;
Ωραία η χαρά της αναπαραγωγής, αλλά έχουμε να κάνουμε με ζωντανές ψυχές και θα πρέπει να περιορίσουμε τα θέλω μας. Υπάρχει καιρός για αναπαραγωγή. Ακόμα δεν ήρθε η άνοιξη και αυτή τη χαρά μπορεί να μας την προσφέρει και μόνο μια γέννα.
Ας μη μας πιάνει "μανία" να κάνουμε φετινό ρεκόρ στους απογόνους μας. Σημασία έχει να έχουμε υγιή πτηνά. Ας επικεντρωθούμε πρώτα στη διατροφή και τη φροντίδα τους και εν συνεχεία προχωράμε παρακάτω με σταθερά βήματα.
Ίσως κάποιο νέο μέλος παρατηρήσει στα media ότι ήδη αρχές Φεβρουαρίου υπάρχουν φωλιές με νεοσσούς και εύλογα σκεφτεί εγώ γιατί να μην έχω;
Θα πρέπει λοιπόν να ξέρουν ότι αυτές οι εικόνες ανήκουν σε εσωτερικές εκτροφές, όπου ρυθμίζεται ο φωτισμός καθώς και η θερμοκρασία του χώρου. Θα πρέπει επίσης να ξέρουν ότι πρόκειται για έμπειρους εκτροφείς που μπορούν να αντιμετωπισούν τα τυχόν προβλήματα που θα δημιουργηθούν.
Προτείνω υπομονή και αν δεν κάνουμε και αναπαραγωγή δε χάλασε ο κόσμος. Επαναλαμβάνω ότι σκοπός μας θα πρέπει να είναι η υγεία των πτηνών μας και μετά η αναπαραγωγή τους και όχι το αντίθετο.
 
Μαζί με τα παραπάνω που πολύ σωστά έγραψε η Panagiota. Να συμπληρώσω ότι ένα ακόμα μεγάλο λάθος που μπορεί να γίνει εύκολα και όχι μόνο από τα νέα μελοι είναι η επιλογή των ζευγαριών ως προς το φτερομα των πουλιών (έντονο ή μη εντονο) που σε βάθος χρόνου θα έρθουν τα προβλήματα.
 
Back
Top