Καναρίνια Η μετάλλαξη Φαιό στα Καναρίνια (Phaeo)

Η μετάλλαξη Φαιό των καναρινιών χαρακτηρίζεται από την αναστολή της ευμελανίνης και την εμφάνιση της φαιομελανίνης σε μια απόχρωση πολύ σκούρου καφέ.

Τα καναρίνια φαιό​

Η μετάλλαξη φαιό (επίσης γνωστή ως Ίνο) εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1964 και άρχισε να αναπτύσσεται στο Βέλγιο από τον Jean Pierre Ceuppens. Είναι αυτοσωματική, υπολειπόμενη μετάλλαξη.

Σε επίπεδο μελανίνης, παρατηρείται μία μεγάλη διαφοροποίηση στον φαινότυπο των καναρινιών φαιό λόγω της ολικής εξαφάνισης της ευμελανίνης και της ύπαρξης μόνο της φαιομελανίνης. Η φαιομελανίνη επηρεάζει τις άκρες των φτερών, αφήνοντας ολόκληρο το κεντρικό τμήμα τους ελεύθερο από τη σκούρα απόχρωση των ευμελανινών.

Αυτό είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της μετάλλαξης αφού σε όλες τις άλλες μεταλλάξεις η εναπόθεση της μελανίνης πραγματοποιείται γύρω από τον άξονα του φτερού με αποτέλεσμα το πουλί να παρουσιάζει μια "γραμμωτή" εμφάνιση. Στη φαιό, δεδομένου ότι το κεντρικό τμήμα στερείται χρωστικής ουσίας, τα καναρίνια παρουσιάζουν μία πολύ χαρακτηριστική γράμμωση.

Δεδομένου ότι το πουλί εμφανίζει μόνο τη φαιομελανίνη, ο γενικός τόνος του χρωματισμού του είναι καφέ.

Λευκά Φαιό​

Καναρίνι λευκό φαιόΣτα λευκά φαιό ο τόνος του καφέ εμφανίζεται στο μέγιστο. Το σχέδιο της πλάτης είναι σπαστό και με παρουσιάζει έντονη αντίθεση. Τα φτερά πτήσης και τα φτερά της ουράς πρέπει να περιβάλλονται εμφανώς από ένα καφέ τελείωμα, όσο το δυνατόν μεγαλύτερο.

Η εμφάνιση της φαιομελανίνης πρέπει να είναι πλήρης. Συμπεριλαμβάνονται το κεφάλι, οι πλευρές, τα μάγουλα και πρέπει να ξεκινάει από την κορυφή του ράμφους, χωρίς να εξαιρείται το μέτωπο.

Το χρώμα του φόντου είναι λευκό κυρίαρχο ή υποτελές, με μια προτίμηση για το κυρίαρχο λευκό, γιατί αναδεικνύει περισσότερο την καφετί απόχρωση.

Τα αρσενικά και τα θηλυκά πρέπει κανονικά να ανταγωνίζονται σε δύο διαφορετικές κατηγορίες.

Τα θηλυκά εκθεσιάζονται ως επί το πλείστον δεδομένου ότι αυτά, έχουν εκ φύσεως περισσότερο καφετί (φαιομελανίνη).

Στα αρσενικά, το καφέ θα έχει επίσης την μέγιστη απόδοση του τόνου του και το κοντράστ θα πρέπει να είναι απόλυτα εμφανές. Όμως, το ράμφος θα πρέπει να περιβάλλεται από μια πολύ φτωχή περιοχή μελανίνης η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να δώσει μια μικρή φωτεινότητα στην μάσκα.

Στο στήθος πρέπει να βλέπουμε καθαρά το χρώμα του φόντου, με την παρουσία αραιών καφέ ανταυγειών. Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να διευκρινιστεί το πρότυπο για τα αρσενικά Φαιό, για όσους έχουν σωστά και εμφανισιακά αξιόλογα δείγματα με την όμορφη λευκή μάσκα τους και τη συνολική τους φωτεινότητα.

Κίτρινα Φαιό​

Καναρίνι φαιό κίτρινο έντονου
  • Φαιό Κίτρινα/Κίτρινα ιβουάρ, έντονου και μη έντονου
  • Φαιό Κίτρινα/Κίτρινα ιβουάρ, μωσαϊκού αρσενικά
  • Φαιό Κίτρινα/Κίτρινα ιβουάρ, μωσαϊκού θηλυκά
Τα χαρακτηριστικά της μελανίνης των κίτρινων φαιό είναι όμοια με των λευκών.

Η μετάλλαξη φαιό έχει σίγουρα εξελιχθεί κατά την διάρκεια των ετών. Τα πρότυπα τελειότητας έχουν παγιωθεί ήδη προ πολλών ετών.

Ίσως λόγω της μεσολάβησης τόσο πολλών ετών, δημιουργείται σήμερα μια σύγχρονη τάση να εγκαταλείψουμε αυτές τις πολύ καφέ θηλυκές, με τον πολύ ζεστό και όμορφα βαθύ κοκκινωπό τόνο, στον οποίο καταλήξαμε. Αυτό, πιθανό να μη θεωρείται πια τόσο θεαματικό και η σύγχρονη τάση συνδέεται περισσότερο με την αντίθεση του σχεδίου.

Κόκκινα Φαιό​

  • Φαιό Κόκκινα/Κόκκινα ιβουάρ, έντονου και μη έντονου
  • Φαιό Κόκκινα/Κόκκινα ιβουάρ, μωσαϊκού αρσενικά
  • Φαιό Κόκκινα/Κόκκινα ιβουάρ, μωσαϊκού
Τα κόκκινα φαιό τα βλέπουμε τακτικά στις εκθέσεις. Προτίμηση θα μπορούσε να δοθεί στην έντονη εκδοχή τους (συμπεριλαμβανομένου και του ιβουάρ). Πρέπει να πληρούν τις ιδιότητες της μελανίνης συν ένα πολύ φωτεινό και ομοιόμορφο λιπόχρωμα. Ο γάμος του βαθύ κόκκινου με τον καφέ τόνο είναι πολύ ευχάριστος.

Η διάκριση μεταξύ ενός φαιό μωσαϊκού τύπου και ενός μωσαϊκού που δεν είναι φαιό, δεν είναι πάντα εύκολη για κάποιον που δεν είναι πραγματικά ειδικός σε αυτή τη μετάλλαξη.

Φαιό κόκκινο και κίτρινο μωσαϊκού​

Η δυσκολία αυτών των πουλιών συνίσταται στην ύπαρξη στο ίδιο το πουλί, πολλών ιδιοτήτων πάνω σ' ένα πατρόν μωσαϊκού. Η κλιμάκωση της μελανίνης και ο καλός καφετί συμπαγής τόνος που δεν θα είναι επιβλαβής για το λιπόχρωμα των επιλεγμένων σημείων.

Ένα συχνό σφάλμα είναι η πολύ εκτεταμένη παρουσία λιποχρώματος στα φτερά. Αυτό ευνοείται από την "λευκότητα", απο την απουσία δηλαδή της μελανίνης (εκτός από το περίγραμμα).

Η εισαγωγή οπτικών παραγόντων (blue), θα μπορούσε να μειώσει αυτό το ανησυχητικό λιπόχρωμα, αλλά αυτός ο παράγοντας περιορίζει επίσης το ποσοστό του καφέ και δεν μας βοηθά σε αυτή την περίπτωση.

Τα πάντα λοιπόν είναι σχετικά με την ισορροπία και το ιδανικό είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Πρότυπα κρίσης και βαθμολόγηση​

Το πρότυπο των καναρινιών φαιό δεν κάνει διάκριση μεταξύ των πτηνών της καφέ και της μαύρης σειράς. Και στις δύο σειρές, όλη η ευμελανίνη μειώνεται, γεγονός που δίνει ένα παρόμοιο τελικό αποτέλεσμα. Στα Φαιό της Μαύρης σειράς, το μάτι είναι πιο σκούρο κόκκινο και το υποπτέρωμα είναι σκούρο με μια γκρι τάση. Τα φαιό όμως σχεδόν πάντα συνεργάζονται καλύτερα με την καφέ σειρά, με την οποία τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά θα εκδηλωθούν καλύτερα.

Στη φαιό παρουσιάζεται μια ιδιαίτερα έντονη αντίθεση στο σχέδιο πλάτης, με το λιπόχρωμα να καλύπτει τα κενά της ευμελανίνης. Αυτή η αντίθεση αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό του φαινότυπου των φαιό καναρινιών.

Το σχέδιο πλάτης πρέπει να είναι αρμονικό και καλά σχεδιασμένο από το επάνω μέρος του ράμφους, μέχρι το ουροπήγιο αλλά δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση, συνεχών, λευκών γραμμών. Στα πουλιά με έντονο πτέρωμα, το αποτέλεσμα του σχεδίου πλάτης είναι πάντα λιγότερο καθορισμένες.

Η φαιομελανίνη στο κεφάλι και στις πτέρυγες πρέπει να είναι έχει την ίδια απόχρωση και έντασης. Στα αρσενικά πτηνά η φαιομελανίνη εκτείνεται πάνω από το ράμφος δημιουργόντας μια μάσκα λιποχρώματος αναμεμειγμένη με φαιομελανίνη. Το ίδιο συμβαίνει επίσης και στο κέντρο του στήθους.

Οι άκρες των πτερών πτήσης και της ουράς πρέπει να εμφανίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο καφέ. Δεν επιτρέπεται καμία έκφραση μαύρης ευμελανίνης. Τα πόδια, τα νύχια και το ράμφος πρέπει να έχουν το χρώμα της σάρκας. Τα μάτια είναι κόκκινα, στο χρώμα του δαμάσκηνου.

Στα Φαιό της μαύρης σειράς, τα μάτια είναι πιο σκούρα κόκκινα και το υποπτέρωμα σκούρο με μια γκρι τάση. Τα φαιό όμως σχεδόν πάντα συνεργάζονται καλύτερα με την καφέ σειρά, με την οποία τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά θα εκδηλωθούν καλύτερα.

Βαθμολόγηση​


EXCELLENT​

  • Χαρακτηριστικός σχεδιασμός που ορίζεται από την κατανομή της φαιομελανίνης στην περιφέρια του φτερού, με τις κεντρικές περιοχές των φτερών καθαρές (απουσιάζει πλήρως η μελανίνη).
  • Το καφέ χρώμα είναι πολύ έντονα-σκούρο.
  • Μάτια κόκκινα δαμάσκηνο.
Βαθμοί 29

GOOD​

  • Καφέ χρώμα ελαφρώς μειωμένο.
  • Συνολικός σχεδιασμός λιγότερο καθαρός, αλλά εξακολουθεί να δείχνει τις καθαρές κεντρικές περιοχές του φτερού.
    Μάτια κόκκινο δαμάσκηνο.
Βαθμοί 27-28

ACCEPTABLE​

  • Μείωση της έντασης του καφέ χρώματος.
  • Σχέδιο λιγότερο χαρακτηριστικό ή καθορισμένο, που εξακολουθεί όμως να καθορίζει την μετάλλαξη.
  • Καφέ χρώμα πολύ άτονο.
  • Μάτια Κόκκινα δαμάσκηνο.
Βαθμοί 24-26

POOR​

  • Καφέ πολύ ανοικτόχρωμο.
  • Σχέδιο ανομιογενές.
Βαθμοί 18-23

Μελανίνη, βαθμοί 30.

Αναπαραγωγή και κληρονομικότητα της μετάλλαξης​

Μία από τις δυσκολίες των καναρινιών φαιό είναι ο ποιοτικός έλεγχος του πτερώματος. Συνδυασμοί μαλακόπτερων (μη έντονου x μη έντονου) επιμηκύνουν υπερβολικά τα φτερά, με αποτέλεσμα τα φαιό να είναι από τα πιο επιρρεπή καναρίνια σε κύστεις φτερών. Οι συνδυασμοί με πουλιά έντονου πτερώματος, μειώνει αυτές τις αρνητικές επιδράσεις.

Η αναπαραγωγή Φαιό Χ Φαιό δεν αποθαρρύνεται, αλλά θα πρέπει να γίνεται με αυστηρό έλεγχο από τον εκτροφέα.

Συνδυασμοί ζευγαριών​

  • Φαιό Χ Φαιό = 100% Φαιό
  • Κλασσικό Χ Φαιό = 100 κλασσικό, φορείς Φαιό
  • Φαιό Χ Κλασσικό φορέα Φαιό = 50% Φαιό + 50% Κλασσικά φορείς Φαιό *
* Ιδανικός συνδυασμός ζευγαρώματος.

Κληρονομικότητα της μετάλλαξης φαιό

Το γονίδιο της μετάλλαξης φαιό μεταβιβάζεται στους απογόνους ως εξής, ανεξάρτητα από το ποιος από τους δύο γονείς εμφανίζει ή φέρει τη μετάλλαξη:

Normal* Χ Φαιό​

100% καναρίνια φορείς φαιό

Φορέας φαιό Χ Φαιό​

50% καναρίνια φαιό
50% καναρίνια φορείς φαιό

Φορέας φαιό Χ Φορέας φαιό​

25% καναρίνια φαιό
50% καναρίνια φορείς φαιό
25% καναρίνια

Φαιό Χ Φαιό​

100% καναρίνια φαιό

* Ο όρος Normal αναφέρεται σε καναρίνι της ίδιας σειράς (Μαύρο, Καφέ, Αχάτης, Ιζαμπέλ) με μη μεταλλαγμένο γονίδιο στην ανάλογη θέση και όχι ένα καναρίνι ποικιλόχρωμο, φωνής, τύπου ή κοινό.

Media gallery φαιό καναρινιών​


Σχετικό περιεχόμενο​

Διασταύρωση φαιό καναρινιών
Τα φαιό καναρίνια - Phaeo Canaries
 
Deukalion είπε:
έχει αλήθεια η μετάλλαξη φαιό άλλο αλληλόμορφο πλήν του "άγριου"; Θεωρείται γενικά για κάποιο λόγο, κάποια άλλη μετάλλαξη, αλληλόμορφή της;
Η ΤΟΠΑΖΙΟ. Δεν θεωρείται, ΕΙΝΑΙ. Γονίδια ατελώς επικρατή μεταξύ τους (αν συνυπάρξουν).

 
Οκ ευχαριστώ πολύ, γιατί δεν πίστευα στα μάτια μου, καιρό τώρα. Για τα σατινέ δεν θα ρωτήσω ακόμα γιατί και να μου το πείτε δεν μπορώ να το καταλάβω.
 
τώρα είδα αυτό το θέμα (και @Deukalion thanks for that) και θέλω να ρωτήσω...

Εφόσον καλό είναι να αποφεύγεται το ζευγάρωμα Φαιό - Φαιό, ποιο θα ήταν το προτιμότερο για να εκτρέφει κάποιος σωστά Φαιό πουλιά;
 
George98 είπε:
Εφόσον καλό είναι να αποφεύγεται το ζευγάρωμα Φαιό - Φαιό, ποιο θα ήταν το προτιμότερο για να εκτρέφει κάποιος σωστά Φαιό πουλιά;
Όλα εξαρτώνται από τα μορφολογικά στοιχεία που φέρει το πουλί που έχουμε στην κατοχή μας. Έχοντας αυτό σαν βάση, αποφασίζουμε ΤΙ πρέπει να κάνουμε, για να πλησιάσουμε το στάταρ και να μειώσουμε τα λάθη. Η βοήθεια μπορεί να έλθει από πουλιά είτε της ΚΑΦΕ είτε της ΜΑΥΡΗΣ σειράς. Υπάρχουν τα "+" και τα " -" σε κάθε μία από αυτές τις επιλογές. Για να αναλυθούν χρειάζεται χρόνος και βαθιά ανάλυση της μετάλλαξης.

Σημειωτέον ότι η ΦΑΙΟ είναι αυτό που λέμε ΑΝΑΔΕΛΦΟΣ μετάλλαξη. Είναι μοναδική, χωρίς συγγενικές μεταλλάξεις.

Deukalion είπε:
Για τα σατινέ δεν θα ρωτήσω ακόμα γιατί και να μου το πείτε δεν μπορώ να το καταλάβω.
Πολύ πιο εύκολο. ΣΑΤΙΝΕ αλληλόμορφο = ΑΧΑΤΗΣ. Εδώ το μπέρδεμα είναι τραγικό, διότι ήδη υπάρχουν τρεις ή τέσσερις θεωρείς για τον τρόπο δράσης της μετάλλαξης ΣΑΤΙΝΕ .
 
Σαν αλληλόμορφο του αχάτη πάντως δεν έχει παρόμοια σχέση "αντίθεσης" που παρουσιάζουν φαιό-τοπάζ και οπάλ-όνυχας. Η γενετική φυσικά έχει σημασία και όχι η ερμηνεία ενός φαινότυπου.

Δεν θα ρωτήσω γιατί υπάρχει αχάτης ή ιζαμπέλ σατινέτ αφού αχάτης/σατινέτ είναι αλληλόμορφα, εκτός και αν ονοματίζουν έτσι ένα ενδιάμεσο πουλί.

Ωραία πράγματα!
 
Deukalion είπε:
Σαν αλληλόμορφο του αχάτη πάντως δεν έχει παρόμοια σχέση "αντίθεσης" που παρουσιάζουν φαιό-τοπάζ και οπάλ-όνυχας
Γιατί το λες αυτό; Απολύτως φαινοτυπική αντίθεση με τον Αχάτη. Εξ' άλλου, η ΣΑΤΙΝΕ κατατάσσεται στον πίνακα της ΚΑΦΕ σειράς και ο ΑΧΑΤΗΣ σ' αυτόν της ΜΑΥΡΗΣ.

Deukalion είπε:
Δεν θα ρωτήσω γιατί υπάρχει αχάτης ή ιζαμπέλ σατινέτ
Δεν υπάρχει τίποτε από τα δυο. ΟΥΤΕ αχάτης-σατινέ ΟΥΤΕ ιζαμπέλ-σατινέ. Υπάρχει μετάλλαξη ΣΑΤΙΝΕ (σκέτο αυτό δεχόμαστε προς το παρόν). Υπάρχουν φυσικά τα πουλιά που φέρουν τη μετάλλαξη σατινέ και κάποια από αυτά μπορεί να είναι ΑΧΑΤΗΣ/ΣΑΤΙΝΕ αλλά και ΙΖΑΜΠΕΛ/ΣΑΤΙΝΕ .
 
mgerom είπε:
Γιατί το λες αυτό;
Ήξερα ότι η σατινετ εξαφανίζει τελείως την μαύρη ευμελανίνη αλλα και την φαιομελανίνη. Αφήνει δηλαδή μόνο την καφέ ευμελανίνη. Διαβάζω όμως από εδώ και από εκεί περίεργα πράγματα. Η φαινοτυπική αντίθεση που ανέφερα είναι γιατί στην οπάλ-όνυχα έχουμε μια αραίωση (οπαλ) με μη αραίωση (όνυχας) και στο φαιό-τοπάζ μια διαταραχή στα μελανοσώματα που έχουν διαφορετικό αποτέλεσμα, στο ένα εξαφανίζουν την ευμελανίνη (φαιό) και στην άλλη δεν επιτρέπουν και πολλά στη φαιομελανίνη (τοπάζ).

Η καφέ και η μαύρη σειρά πού αναφέρεται στην καφέ/μαύρη ευμελανίνη ή μαύρη ευμελανίνη/φαιομελανίνη;

mgerom είπε:
Υπάρχουν φυσικά τα πουλιά που φέρουν τη μετάλλαξη σατινέ και κάποια από αυτά μπορεί να είναι ΑΧΑΤΗΣ/ΣΑΤΙΝΕ αλλά και ΙΖΑΜΠΕΛ/ΣΑΤΙΝΕ .
Πως φέρουν ένα αλληλόμορφο όντας ταυτόχρονα παρούσα μια υπολειπόμενη μετάλλαξη όπως ο αχάτης; Κάτι δεν στέκει. Έχει υπάρξει θηλυκό αχάτης/σατινε;
 
@Deukalion, το έκανες φαρμάκι τώρα. :)😛.

Είπαμε, ΣΑΤΙΝΕ δεν το ακουμπάμε, μέχρις ότου έχουμε επιστημονική απάντηση για τον τρόπο δράσης της μετάλλαξης. Δεν έχει σημασία να σου πω εγώ τι πιστεύω.

Η ΚΑΦΕ και η ΜΑΥΡΗ σειρά αναφέρονται πάντα και μόνον σε ευμελανίνες.

Τα αλληλόμορφα συνυπάρχουν στο ίδιο χρωμόσωμα μια χαρά. Που το πρόβλημα; Ο τρόπος αλληλεπίδρασης είναι εκείνος που καθορίζει τον φαινότυπο. (ΑΧΑΤΗΣ κυρίαρχος στο ΣΑΤΙΝΕ) - ( ΟΠΑΛ κυρίαρχο στον ΟΝΥΧΑ) - (ΤΟΠΑΖΙΟ ατελώς κυρίαρχο με ΦΑΙΟ).

Φυσικά, δεν υπάρχουν θηλυκά άτομα ΦΟΡΕΙΣ καμιάς φυλοσύνδετης.
 
mgerom είπε:
- Τα αλληλόμορφα συνυπάρχουν στο ίδιο χρωμόσωμα μια χαρά. Που το πρόβλημα; Ο τρόπος αλληλεπίδρασης είναι εκείνος που καθορίζει τον φαινότυπο.
Όταν λέω αλληλόμορφα έχω στο μυαλό μου: Μία συγκεκριμένη θέση ενός χρωμοσώματος περιέχει ένα συγκεκριμένο γονίδιο. Όλες οι μορφές (μεταλλάξεις) αυτού του γονιδίου που βρίσκεται μόνο σε αυτή τη συγκεκριμένη θέση λέγονται αλληλόμορφες. Έχουμε λοιπόν ένα αλληλόμορφο από κάθε γονέα αφού τα χρωμοσώματα είναι σε ζεύγη. Δύο γονίδια πάνω σε ένα χρωμόσωμα δεν λέγονται αλληλόμορφα.

Παρακαλώ διορθώστε με που κάνω λάθος.

Deukalion είπε:
Δεν θα ρωτήσω γιατί υπάρχει αχάτης ή ιζαμπέλ σατινέτ αφού αχάτης/σατινέτ είναι αλληλόμορφα, εκτός και αν ονοματίζουν έτσι ένα ενδιάμεσο πουλί.
mgerom είπε:
Υπάρχουν φυσικά τα πουλιά που φέρουν την μετάλλαξη σατινέ και κάποια απο αυτά μπορεί να είναι ΑΧΑΤΗΣ/ΣΑΤΙΝΕ αλλά και ΙΖΑΜΠΕΛ/ΣΑΤΙΝΕ.
mgerom είπε:
Τα αλληλόμορφα συνυπάρχουν στο ίδιο χρωμόσωμα μια χαρά
mgerom είπε:
Φυσικά δεν υπάρχουν θηλυκά άτομα ΦΟΡΕΙΣ καμιάς φυλοσύνδετης
Κάπου γίνεται ένα λάθος. Όταν λέτε ΑΧΑΤΗΣ/ΣΑΤΙΝΕ είναι αρσενικό στο ένα Χ φέρει αχάτη και στο άλλο Χ σατινέ; Γιατί εγώ αυτό εννοούσα ως ενδιάμεσο.
 
Μάλιστα. Δεν πάμε πάρα κάτω. Μέχρις εδώ αλλά δεσμεύομαι. Θα επαναλάβουμε κάποια στιγμή μέσα στον Δεκέμβρη την συνάντηση για να μιλήσουμε για γενετική, με την συμμετοχή όλων όσων από τα παιδιά ενδιαφέρονται. Θα έχεις κι' εσύ Δημήτρη μια πιο σφαιρική άποψη από το βιβλίο και θα έχουμε να πούμε πολλά. Δεν μπορώ να μείνω άλλο. Βλέπεις πρέπει να τακτοποιηθώ για αύριο πρωί. Υπάρχει η κρίση στον ΠΕΣΥΠ (Άργος).
 
Το βιβλίο δεν πιάνει αυτά τα κεφάλαια. Κάτω από τον τίτλο σατινέ γράφει "μακριά και αλάργα, μην εγγίζετε" :) Δυστυχώς δεν θα σας κάνω ερωτήσεις στο δρόμο.

Για όποιον φίλο/φίλη θέλει να μάθει τι έπαθα βραδιάτικα ας διαβάσει το καταπληκτικό άρθρο αλμπινισμός. Το διαβάζω τρεις εβδομάδες.
 
Back
Top