Γενικά Η οικειότητα ανάμεσα σε ανθρώπους και άγρια πτηνά

Yiannis Ζavitsanakis

PB New Member
Εγγραφή
16 Φεβ 2018
Μηνύματα
17
Πόλη
Μεσολόγγι
Υγεία σε όλους τους φίλους και σε όλες τις φίλες.

Γράφτηκα στο Petbirds. Kαι έλαβα ένα μήνυμα υποδοχής από το Σταύρο που με παρότρυνε να συστηθώ και να αναφερθώ στη σχέση μου με τα πουλιά. Τόσο ευγενικά, που δεν θα μπορούσα να μην το κάνω.

Κατ’ αρχάς... Να επισημάνω πως δεν έχω την ευθύνη κάποιου πτηνού συντροφίας – ή άλλου. Αυτό υποθέτω δημιουργεί λογικό κενό στην ερμηνεία της παρουσίας μου στον διαδικτυακό αυτό τόπο.
Οπότε, μάλλον σκόπιμο είναι να εξηγήσω την αφορμή της.

Μια εποχική ίωση, μου έδωσε την πολυτέλεια λίγου ελεύθερου χρόνου. Που μέρος του, το αξιοποίησα σε διαδικτυακές αναζητήσεις. Μια από αυτές, αφορούσε ένα θέμα που με έχει επανειλημμένα απασχολήσει και που αφορά στην ορθότητα ή όχι δημιουργίας σχέσης ιδιαίτερης οικειότητας ανάμεσα σε άγρια ζώα και στον άνθρωπο. Ορθότητα, αναφορικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί για τα ζώα, φυσικά. Εννοώντας τους κινδύνους που μπορεί να τα εκθέσει, ακόμα και ακούσια.
Πιο πολύ, με έχει απασχολήσει η σκέψη της ανάπτυξης μιας τέτοιας οικειότητας, ανάμεσα σε ανθρώπους και άγρια πτηνά. Υποθέτω, η συγκεκριμενοποίηση αυτή γύρω από τα πτηνά στις εικόνες που δημιουργώ με τη φαντασία μου, έχει γίνει για διάφορους λόγους.
Προφανώς, επειδή τα πτηνά μου ασκούν μια δύσκολα ελέγξιμη από εμένα γοητεία.
Επειδή, τα θαυμάζω και τα σέβομαι.
Επειδή τα … ζηλεύω – άπειρες φορές έχω ονειρευτεί πως ξεφεύγω από τη βαρύτητα, απελευθερώνομαι από τη θλιβερή υποχρέωσή μας να σέρνομαι πάνω στη γη μας και πετάω. Και είναι τόσο πραγματικό ως όνειρο, που τις πρώτες στιγμές μετά την επιστροφή στην εγρήγορση, είμαι ακόμα βέβαιος πως έχει πραγματικά συμβεί και πως διατηρώ ακόμα τη δυνατότητα να το επαναλάβω.

Ακόμα…μοιάζει πιο ρεαλιστική η ιδέα της ανάπτυξης τέτοιας οικειότητας με ένα άγριο πτηνό - με ορισμένα από αυτά τουλάχιστον, από ό,τι με ένα άγριο ζώο. Μερικά από αυτά, είναι δεδομένο από παραδείγματα είτε επιτυχούς εκπαίδευσής τους είτε επαφής τους με ανθρώπους λόγω τυχαίων συνθηκών, πως πραγματικά μπορούν να αποκτήσουν πολύ σημαντική εξοικείωση με αυτούς, όπως γεράκια κλπ.
Είναι λιγότερο επικίνδυνα.
Είναι λιγότερο απαιτητικά σε ποσότητες τροφής και σε ζωτικό χώρο, οπότε μπορούν να παραμείνουν σε τέτοια ακτίνα γύρω από ένα πρόσωπο, που να μην χαθεί οριστικά η επαφή τους με αυτό. Για τους ίδιους λόγους, είναι πιο εφικτό να τους εξασφαλίσει και ο ίδιος ο άνθρωπος, είτε άμεσα την τροφή, είτε τη δυνατότητα εξεύρεσής της από τα ίδια σε ένα χώρο διαβίωσής τους που ανήκει σε αυτόν – και στον οποίο θα παραμένουν με την ελεύθερη βούλησή τους, αφού σε καμία περίπτωση δεν αναφέρομαι σε φυλάκιση.
Επίσης, πιο συχνά βρίσκονται στο δρόμο μας, αβοήθητα, αδύναμα πτηνά, που επαφίεται σε εμάς να στηρίξουμε την επιβίωσή τους και να επιλέξουμε το είδος σχέσης που θα αναπτύξουμε με αυτά.

Αναζητώντας διαδικτυακά σκέψεις πάνω στο θέμα αυτό, λοιπόν, πάνω στην ελεύθερα συναποφασισμένη συμβίωση ανθρώπων και άγριων πτηνών δηλαδή, έφτασα σε κάποιες συζητήσεις σχετικές με τη δυνατότητα να εφαρμοστεί το μοντέλο αυτό συνύπαρξης όσον αφορά στα υπέροχα πτηνά κοράκια, οι οποίες έχουν γίνει στο site σας.
Έτσι σας εντόπισα και γι΄αυτό το λόγο βρέθηκα να γράφω τώρα αυτές τις γραμμές.

Ο τρόπος που έχω δομήσει τη ζωή μου, τη συνδέει αναπόσπαστα με τη φύση, ακόμα και με τις πιο παρθένες και άγριες εκδοχές της, στο βαθμό που ακόμα υπάρχουν βέβαια τέτοιες στη χώρα μας. Ασχολούμαι επί δεκαετίες με την ορειβασία, την αναρρίχηση, τον off road μοτοσυκλετισμό και, κυρίως, με την Ερευνητική Σπηλαιολογία – συνδέεται με το γεγονός πως συμβαίνει να είμαι και αρχαιολόγος. Επίσης, έχω φροντίσει να διαθέτω ένα προσωπικό καταφύγιο σε ορεινή-δασώδη περιοχή.
Κάποια επαφή μου με άγρια πτηνά, λοιπόν, είναι αναπόφευκτη. Μερικά, βρέθηκαν στο δρόμο μου αβοήθητα. Είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω τραυματισμών. Πάντα, φυσικά, έπραξα το αυτονόητο. Φρόντισα να λειτουργήσω απλά ως μεσολαβητής, ανάμεσα σε αυτά και σε ειδικούς που εγγυημένα μπορούσαν να τα βοηθήσουν.
Πάντα, πέρασε από το νου μου η σκέψη: Και αν…..;
"Όχι ως πιθανότητα να την πραγματοποιήσω, αλλά ως φανταστικό σενάριο του οποίου προσπάθησα να φανταστώ τη συνέχεια και την κατάληξη.
Δεν ζω σε μεγαλούπολη. Και, εδώ που βρίσκομαι, διαθέτω χώρους αρκετών περιφραγμένων στρεμμάτων, σε διαφορετικού τύπου πεδία και σε διαφορετικά υψόμετρα, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν χώρους διαβίωσης τέτοιων πτηνών – ανάλογα με το είδος τους, για όσο τα ίδια θα το ήθελαν.

Αλλά. Αφήνοντας κατά μέρος το πρωταρχικό ρεαλιστικό πρόβλημα, σε περίπτωση εφαρμογής του σεναρίου. Δηλαδή, την ακαταλληλότητά μου, λόγω έλλειψης γνώσεων και εμπειρίας, να προσφέρω σε αυτά τα πλάσματα τις υπηρεσίες που θα τα βοηθούσαν να ξεπεράσουν τα αίτια της αδυναμίας που ως αιτία τα έφερε στο δρόμο μου.
Αμέσως, θα προέκυπτε το δεύτερο και σχετιζόμενο με αυτό πρόβλημα. Πόσα λάθη θα είχε η συμπεριφορά μου απέναντί τους, σε όλα τα επίπεδα, πάλι λόγω έλλειψης γνώσεων και εμπειρίας, όταν πλέον αυτά θα είχαν αποκατασταθεί και «πατήσει στα πόδια τους» - ή, επί του προκειμένου «ισορροπήσει στα φτερά τους»!

Αλλά, ας πούμε, πως κατάφερνα να μελετήσω τόσο, που θα ξεπερνούσα κι αυτό τον κίνδυνο.
Τι θα με διαβεβαίωνε πως, η οικειότητα που θα ανέπτυσσαν μαζί μου -και που η αγάπη μου γι’ αυτά θα με οδηγούσε να μην προδώσω ποτέ την εμπιστοσύνη τους, δεν θα τα οδηγούσε να εμπιστευθούν και κάποιο άλλο πλάσμα ίδιους είδους με εμένα, έναν άλλο άνθρωπο, που στα μάτια τους θα παρουσίαζε ομοιότητα, το οποίο πλάσμα όμως θα μπορούσε να έχει εντελώς διαφορετικά κίνητρα και διαθέσεις απέναντί τους ή, ακόμα, μην έχοντας την απαραίτητη γνώση, θα μπορούσε να τα βλάψει άθελα του;
Τέλος. Αφού θα αποκτούσαν αίσθημα ασφάλειας μέσα σε ένα ιδιόκτητο χώρο μου μη προσβάσιμο σε άλλα πρόσωπα – άρα εκεί ίσως θα απέβαλαν κάποιες από τις έμφυτες συμπεριφορές τους αυτοπροστασίας, ταυτόχρονα δε η παρουσία τους εκεί θα ήταν συνεχής – άρα η συμπεριφορά τους προβλέψιμη από τρίτους,
με ποιο τρόπο θα μπορούσα να τα προστατεύσω από κάποιον κακοήθη, που τα σκάγια του όπλου του θα μπορούσαν να φτάσουν εκεί που μια περίφραξη δεν θα επέτρεπε στον ίδιο;
Επομένως, κατά την άποψή μου, ένα τέτοιο φανταστικό σενάριο συμβίωσης με άγρια πτηνά, είναι πολύ καλύτερο να παραμένει αυτό που είναι: ένα γοητευτικό όνειρο, επιστροφής σε μια προπτωτική κατάσταση συμφιλιωμένης συμβίωσης με όλη την Πλάση…
'Άλλωστε, τόσο πτηνά όσο και άλλα είδη, σε στιγμές που δεν περνούσε από το μυαλό μου πως θα μπορούσε να συμβεί, μου χάρισαν τέτοιες απίστευτες εμπειρίες και συναισθήματα με την εμπιστοσύνη τους που μου προσέφεραν απλόχερα, χωρίς ούτε καν να βρίσκονται σε κατάσταση αδυναμίας - αλλά από καθαρή επιλογή τους...ώστε έχω καταλήξει στο βέβαιο συμπέρασμα πως, κάποια πράγματα στη ζωή, είναι καλύτερο να τα αφήνουμε να έρχονται μόνα τους, χωρίς να τα προκαλούμε ή να τα προγραμματίζουμε. Απλά, ετοιμάζοντας τον εαυτό μας, για να μπορεί να ανταποκριθεί στις στιγμές εκείνες και να βιώσει την ευλογία που του προσφέρεται, χωρίς να δειχτεί ανίκανος, ή αχάριστος...

Εξάλλου…παλαιό και αδυσώπητο το ερώτημα: καλύτερα να μην ζει ποτέ ο άνθρωπος μια ευτυχία, ή να την βιώνει και, αναπόφευκτα, να υφίσταται και τον αναπόφευκτο πόνο του τέλους της;
Ανάλογα με την ψυχοσύνθεση, τα βιώματα και τις εμπειρίες του, κάθε άνθρωπος επιλέγει την απάντηση – συχνά, ο ίδιος άνθρωπος στην πορεία της ζωής του αλλάζει γνώμη…είπαμε, παιδιά των εμπειριών μας είμαστε.
Η δική μου επιλογή, κλίνει προς την πρώτη εκδοχή.
Είχα κάποτε ένα καναρινάκι. Πανέμορφο. Γλυκύτατο. Ζωηρό και χαρούμενο. Ποτέ δεν κελάηδησε πολύ όμορφα – «τεχνικά» αξιολογώντας το κελάηδημά του. Στα αυτιά μου, ήταν καλύτερο και από του αηδονιού – και έχω την ευκαιρία πολύ συχνά να ακούω κελάηδημα αηδονιών νύχτες Άνοιξης, καθώς ψιθυρίζουν στο ταίρι τους, κρυμμένα στις φωλιές τους τις κρεμασμένες στα κλαδιά δέντρων, πάνω από τα νερά ρυακιών και ρεμάτων, που το κελάρισμά τους εμπνέει και συνοδεύει τη φωνή τους.
Εξάλλου, ποτέ σε αυτή τη ζωή δεν υπήρξα φίλος και θαυμαστής των «πετυχημένων» και των «τέλειων».
"Όμως. Το καναρινάκι μου, το είχα σε άλλες εποχές. Και σε άλλο τόπο.
Το είχα στην Αθήνα. Στο κέντρο, κάπου κοντά στη Βικτώρια. Σε ένα μπαλκονάκι έκτου ορόφου, που με γλάστρες και ζαρντινιέρες προσπάθησα να το κάνω όσο μπορούσα πιο φιλικό σπίτι γι΄αυτό. Δεν τα κατάφερα. Γιατί, ειδικά στα χρόνια εκείνα, πριν κάμποσες δεκαετίες, η περιοχή εκείνη ήταν θάλαμος αερίων. Ξυπνούσαμε το πρωί και η δύναμη των ματιών δεν ήταν αρκετή για να τα ανοίξει – με τα χέρια μας προσπαθούσαμε να το καταφέρουμε, από τα στεγνωμένα δάκρυα που όλη τη νύχτα προκαλούσε το νέφος, που ποτέ δεν μας εγκατέλειπε. Ζούσαμε συνεχώς με συμπτώματα δηλητηρίασης, στο αναπνευστικό και στο πεπτικό. Ακόμα, κλιματισμό τα σπίτια δεν είχανε. Όταν οι συνθήκες ζέστης και μόλυνσης γίνονταν αφόρητες, τρυπώναμε σε πολυκαταστήματα σαν το ΜΙΝΙΟΝ και τον Λαμπρόπουλο, για να μας δροσίσει ο κλιματισμός τους. Καθώς, τα σπίτια, άρχισαν να αποκτούν κλιματισμό μετά από εκείνο το τραγικό καλοκαίρι του ’87, που πέθαινε ο κόσμος και δεν προλάβαιναν να γίνουν τόσες ταφές, ώστε τοποθετούσαν τις σορούς σε τραίνα-ψυγεία, για να αποφύγουν την αποσύνθεση. Όποιοι έζησαν εκείνες τις μέρες, σίγουρα τις θυμούνται ακόμα – και ποτέ δεν θα τις ξεχάσουν.
Σε μια τέτοια συγκυρία, λοιπόν, το μικρό μου καναρινάκι αρρώστησε. Ήταν όλη τη μέρα μια μπαλίτσα. ‘Άρχισε να χάνει τα φτερά του. Έπαψε να κελαηδάει.
Ρώτησα όλα τα καταστήματα μικρών ζώων που εύρισκα στο δρόμο μου. Μου έδωσαν διάφορα. Φάρμακα, βιταμίνες. Για μήνες, προσπάθησα τα πάντα. Ό,τι μου είπανε και ό,τι μου προτείνανε.
Μάταια.
"Ένα βράδυ, το έβλεπα, πως δεν ήταν καλά. Αντί να κοιμάται, φτερούγιζε στο κλουβί του. Το έβγαλα έξω – το έκανα συχνά άλλωστε.
Καθίσαμε παρέα στο γυμνό πάτωμα.
Προσπαθούσε να φτερουγίσει δίπλα μου, γύρω μου.
Άπλωσα το δάχτυλό μου και γραπώθηκε από αυτό.
Και εκεί… και έτσι…τελείωσε.

Και ένοιωσα, πριν τόσα χρόνια, όπως αισθάνομαι και τώρα, που γράφω αυτές τις λέξεις. Και είπα, πως δεν θέλω να ξαναδεθώ με κανένα πλάσμα, για να μην το νοιώσω αυτό ποτέ ξανά. Και για να μην ξαναγίνω αφορμή να ξανασυμβεί – γιατί για μένα, εξαιτίας μου έζησε εκεί που ζούσα και έχασε πρόωρα τη ζωή του.
Γιατί, αν είχαμε έναν αγαπημένο φίλο σε έναν άλλο κόσμο, σε έναν άλλο πλανήτη…και ξέραμε πως εκεί ζει χαρούμενος, χωρίς να γνωρίζει τον πόνο, τη θλίψη, την αρρώστια, το θάνατο…αλλά μας έλειπε αφόρητα……θα τον φέρναμε άραγε κοντά μας, για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας αλλά να τον κάνουμε έτσι μέτοχο της δυστυχίας μας;
Αυτό το ερώτημα, για να πω την αλήθεια, με απασχολεί και για εκείνους που φέρνουμε αυτή τη ζωή από την ανυπαρξία, με δική μας επιλογή, με δική μας ευθύνη.

Μιας και βρέθηκα στην παρέα σας, έγραψα μερικές σκέψεις.
Πολλές; Για το «χαρτί», ίσως. Για την ψυχή και το μυαλό…όσες χωράνε σε μια μονάχα στιγμή.
Αν πρέπει, για οποιονδήποτε λόγο, για το μέγεθός του ή για το περιεχόμενό του, οι φίλοι διαχειριστές ας σβήσουν αυτό το μήνυμα. Αλλιώς, ας μείνει. Ένα ίχνος που χαράχτηκε, καθώς διασταυρώθηκαν οι δρόμοι μας μια βραδιά λίγο παράξενη…, φίλοι αυτού του διαδικτυακού τόπου.

Να είστε όλοι καλά και να προσέχετε τα πλασματάκια που διαλέξατε για συντρόφους σας – όσα πόδια, φτερά ή πτερύγια κι αν έχουν.
Ίσως κάποτε τα ξαναπούμε.
 
Καλώς ήρθες Γιάννη, ειλικρινά χαίρομαι για τη γνωριμία!
Δυστυχώς ο χρόνος πριν τη δουλειά δεν είναι αρκετός για ν' αναφέρω κάποιες δικές μου σκέψεις για κάποια από τα γραφόμενά σου.
Ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία αργότερα.:)
 
Έντονοι και εύλογοι οι προβληματισμοί σου Γιάννη...να θαυμάσω... Να προσεγγίσω... Να μετέχω με κάποιον τρόπο... Να φανταστώ... Να μην πληγωθώ... Να μην αποτελέσω το αίτιο του αφανισμού του φτερωτού μου συντρόφου...και άλλα πολλά βγαίνουν από τα γραφόμενά σου.
Θα θέσω κι από πλευράς μου λίγα ερωτήματα ώστε να δούμε τα "πως".
Έχεις περιφραγμένα κομμάτια γης... Βρίσκονται στην εγγύτητά σου; Είναι με άλλα λόγια προσβάσιμα από εσένα σε μικρό χρόνο; Η απόσταση επιτρέπει την καθημερινή σου επίσκεψη, ειδικά τον χειμώνα, ώστε π.χ. Να ταΐζεις κοράκια όταν ο καιρός θα είναι δριμύς και δεν θα μπορούν να βρουν τροφή; Υπάρχει κάποιο από αυτά (περιφραγμένο) που να έχει μεγάλη έκταση από τις παρυφές του, στην οποία να μπορείς να ταΐζεις χωρίς, λόγω απόστασης, τα πτηνά να βρίσκονται στην εγγύτητα των σκαγιών; Υπάρχει άλλο σημείο - όχι δικό σου - αλλά σε βράχο, προσβάσιμο από τη μηχανή σου, αλλά δυσπρόσιτο από τους ανθρώπους της περιοχής;
Σπουργίτια, κοκκινολαίμηδες κλπ υπάρχουν στην περιοχή που είσαι, έτσι δεν είναι; Χελιδόνια έρχονται; Το σπίτι σου έχει κάποιο δέντρο, κάποιον ψηλό τοίχο όπου και θα μπορούσες να τοποθετήσεις με μεσημβρινό προσανατολισμό τεχνητές φωλιές άμεσα, ίσως με ένα ταψάκι από κάτω (για να μπορείς να μαζεύεις τις κουτσουλιές); Θα ενοχλούνταν μήπως κάποιοι συγκάτοικοι (η οικογένειά σου ή γείτονες σε πολυκατοικία και σε άλλα σπίτια);
Με την ΑΝΙΜΑ ή το ΕΚΠΑΖ έχεις επικοινωνήσει, μήπως και συνεργαστείς μαζί τους (και λάβεις και κάποια εκπαίδευση), ώστε ας πούμε να αναλαμβάνεις τις πρώτες βοήθειες ο ίδιος και στη συνέχεια να αποστέλλεις τα πληγωμένα ή τέλος πάντων σε δύσκολη θέση πτηνά;
Έχεις διαβάσει το βιβλίο birdy, ο άνθρωπος πουλί; Είναι πάρα πολλά χρόνια που το έχω διαβάσει, αλλά θυμάμαι ότι σε κάποιοι σημείο ο συγγραφέας περιγράφει σε ονειρική αφήγηση τη φαντασίωση του ήρωα ως πουλί.
 
Σ ευχαριστώ για το ζεστό καλωσόρισμα, Μαρία.
Αμοιβαία η χαρά για τη γνωριμία - το λέω, επειδή είχα τη δυνατότητα ήδη να διαβάσω κάποιες σκέψεις σου-τοποθετήσεις σου σε θέματα του forum...
:)

Καλή σου μέρα και καλή δύναμη.
Θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε.
 
"Οχι. Αλλά.. Έχω διαβάσει το Γλάρο Ιωνάθαν...
Ο Γλάρος Ιωνάθαν κυρίως (αν θυμάμαι σωστά) αναφέρεται στη διαφορετικότητα, στο νόημα του να ζεις και να εκπληρώνεις την ύπαρξή σου, στην ανάπτυξη της αυτογνωσίας και της εσωτερικής ελευθερίας, στην αποδοχή του εαυτού... Το Birdy ο άνθρωπος πουλί, σε κάποια φάση, ο ήρωας συνδέεται με έναν τρόπο υπερβατικό με ένα θηλυκό μαύρο καναρίνι, αντιλαμβανόμενος εκ των έσω τη φύση του πουλιού.
 
Θυμάσαι πολύ σωστά για το Γλάρο... (Και στην αντιμετώπιση του "τελευταίου ορίου", του φόβου του θανάτου - στον οποίο όλοι οι άλλοι φόβοι ανάγονται, που αποτελεί την τροχοπέδη στην εξέλιξη του ανθρώπου, στην υπέρβαση του εαυτού του και της ύλης... και σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα!)
Α, οπότε το βιβλίο που αναφέρεσαι είναι εντελώς (; - θα δείξει κατά τη μελέτη του, γιατί τελικά μάλλον όλα σχετίζονται στη ζωή) διαφορετικό. Στη λίστα αναμονής, λοιπόν...
 
του φόβου του θανάτου - στον οποίο όλοι οι άλλοι φόβοι ανάγονται, που αποτελεί την τροχοπέδη στην εξέλιξη του ανθρώπου, στην υπέρβαση του εαυτού του και της ύλης... και σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα!)
Φόβος του θανάτου, υπέρβαση εαυτού και ύλης... Εντάξει, εξαρτάται ποιος και πως ασχολείται κανείς με αυτό. Για αυτό στη ζωή κανείς πρέπει να τολμά και να μην μένει μόνο στη σύλληψη ιδεών, αλλά να προχωρά σταθερά προς την πραγμάτωσή τους.
Εσύ λοιπόν, (απλά σου θέτω το ερώτημα, μην το πάρεις στραβά) τι σκοπεύεις να κάνεις με το θέμα της οικειότητας με τα άγρια πουλιά; Στο ποστ 3 του παρόντος θέματος σου έχω θέσει κάποιες ιδέες. Πώς σου φαίνονται;
Και μια και μιλήσαμε για γλάρους και ζεις στο Μεσολόγγι, πόση προσβασιμότητα θα μπορούσες να έχεις στην εγγύτητά τους; Νομίζω ότι οι γλάροι δεν πυροβολούνται συχνά από κυνηγούς / αγρότες κλπ όπως τα κοράκια (αλλά απλά το νομίζω, γιατί δεν μπορώ και να έχω ιδία άποψη).
Ως προς το θάνατο, το φόβο του θανάτου που υποκρύπτεται σε κάθε φόβο (ή ακόμα και ανησυχία), αν θέλεις παρακολούθησε αυτήν την Ομιλία που έχει βάλει η Sissy , σε άλλο θέμα
σχετικό. Άσχετο;... Όπως νομίζετε, πάντως αξίζει να τον ακούσετε! (και μία και δύο και τρεις φορές 😉 )
Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
Δεν χρειάζονται γνώσεις φυσικής ή αστροφυσικής για να παρακολουθήσει κανείς, ειδικά στο περίπου 50κάτι (πφφ, δεν θυμάμαι καλά) αναφέρεται σε φόβους και γενικότερα αναπτύσσει το ζήτημα της ύλης και της ταυτότητας με μια άλλη προσέγγιση η οποία διαφέρει παρασάγγας από τα ευρέως γνωστά δεδομένα. Βεβαίως δεν εμβαθύνει στον φόβο απώλειας της ατομικότητας τον οποίο όλοι οι δυτικοί (κι εγώ φυσικά) έχουμε, αλλά δίνει ευρύτητα στην ιδέα των ορίων και στην ίδια τη διεύρυνση.
 
εντονοι συνεσθηματικη προβληματισμοι. Προβληματισμοι υγιης και συναμα ανθρωπηνοι. ενος πνευματος που εχει δικαιωμα στο ταξιδι της σκεψεις, των εικονων, του σωστου και του λαθους, του τελειου και του ατελες. Ποσο ωραιο αυτο που εγραψες οτι ποτε δεν ησουν λατρης του τελειου. Ποσο ωραιο να διαβαζης κατι που θα σε κανει να αφουγκραστης κατι διαφορετικο, κατι που ισως δεν σε ειχε συνεπαρη μεχρι σημερα. Ποσο ωραιο πραγματικα. Δεν θα γραψω αλλα γιατι πραγματικα ειναι οι εικονες σου, οι σκεψεις σου, οι προβληματισμοι σου. αυτα που ισως σ'αυτες τις στιγμες που δεν εχουν ταυτοτητα, και τις χαρακτηριζουν ως στιγμες ειναι οι στιγμες τις ελευθεριας μας, οι στιγμες που εχουμε νικηση την βαρητητα.
 
αυτα που ισως σ'αυτες τις στιγμες που δεν εχουν ταυτοτητα, και τις χαρακτηριζουν ως στιγμες ειναι οι στιγμες τις ελευθεριας μας, οι στιγμες που εχουμε νικηση την βαρητητα.

Aυτό, φίλε Έκτορα...
:)
Την καλημέρα μου.

Φίλε Γιάννη, είχα απαντήσει από πριν αναλυτικά στο μήνυμά σου, αλλά από λάθος τεχνικό δικό μου χάθηκε κείμενο στη μεταφορά εδώ. Σου ξανάγραψα λοιπόν όσο ακριβέστερα θυμάμαι εκείνες τις αρχικές απαντήσεις μου.

Έντονοι και εύλογοι οι προβληματισμοί σου Γιάννη...να θαυμάσω... Να προσεγγίσω... Να μετέχω με κάποιον τρόπο... Να φανταστώ... Να μην πληγωθώ... Να μην αποτελέσω το αίτιο του αφανισμού του φτερωτού μου συντρόφου...και άλλα πολλά βγαίνουν από τα γραφόμενά σου.
Συνονόματε φίλε, σε ευχαριστώ που μελέτησες την ουσία του κειμένου μου και που κατανόησες – και δεν παρεξήγησες – το νόημα των επιμέρους σημείων του.


Θα θέσω κι από πλευράς μου λίγα ερωτήματα ώστε να δούμε τα "πως".
Έχεις περιφραγμένα κομμάτια γης... Βρίσκονται στην εγγύτητά σου; Είναι με άλλα λόγια προσβάσιμα από εσένα σε μικρό χρόνο; Η απόσταση επιτρέπει την καθημερινή σου επίσκεψη, ειδικά τον χειμώνα, ώστε π.χ. Να ταΐζεις κοράκια όταν ο καιρός θα είναι δριμύς και δεν θα μπορούν να βρουν τροφή;
Σαφώς καταφατικές οι απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω.

Υπάρχει κάποιο από αυτά (περιφραγμένο) που να έχει μεγάλη έκταση από τις παρυφές του, στην οποία να μπορείς να ταΐζεις χωρίς, λόγω απόστασης, τα πτηνά να βρίσκονται στην εγγύτητα των σκαγιών;
Βεβαίως, ασφαλή σημεία για το τάισμα υπάρχουν, αλλά αφού τα πουλιά θα είναι ελεύθερα, δεν θα πηγαίνουν και στα περιφερειακά και επισφαλή σημεία – όπως θα βγαίνουν και εκτός του χώρου μου, φυσικά; Εκτός αν εννοείς πως είναι περισσότερο ευάλωτα κατά το χρόνο λήψης τροφής, οπότε αυτή ειδικά πρέπει να γίνεται σε προφυλαγμένο σημείο (;). Πράγμα που απολύτως μπορεί να γίνεται.

Υπάρχει άλλο σημείο - όχι δικό σου - αλλά σε βράχο, προσβάσιμο από τη μηχανή σου, αλλά δυσπρόσιτο από τους ανθρώπους της περιοχής;
Πολλά! Αμέτρητα.

Σπουργίτια, κοκκινολαίμηδες κλπ υπάρχουν στην περιοχή που είσαι, έτσι δεν είναι; Χελιδόνια έρχονται; Το σπίτι σου έχει κάποιο δέντρο, κάποιον ψηλό τοίχο όπου και θα μπορούσες να τοποθετήσεις με μεσημβρινό προσανατολισμό τεχνητές φωλιές άμεσα, ίσως με ένα ταψάκι από κάτω (για να μπορείς να μαζεύεις τις κουτσουλιές);
Βεβαίως υπάρχουν. Και πολλά μεγάλα δένδρα μέσα στους χώρους μου, όπου καθημερινά καταφεύγουν αμέτρητα πουλιά στο νύχτωμα. Συγκεντρώνονται, τιτιβίζουν και βολεύονται στις θέσεις τους για να περάσουν τη νύχτα, ώσπου να πέσει το σκοτάδι και να ησυχάσουν! Επίσης, πολλά πουλάκια – κυρίως σπουργίτια, κοιμούνται κάτω από υπόστεγά μου, επάνω σε δοκάρια και ανάμεσα σε αυτά και σε κοιλώματα των υλικών στέγασης. Και αποφεύγω τις βραδινές δουλειές εκεί μέσα, για να μην τα ενοχλώ και, ειδικά το χειμώνα, να μην τα αναγκάζω να βγαίνουν έξω και να εκτίθενται στη βροχή και το κρύο. Τα χελιδόνια, χτίζουν δικές τους φωλιές στους τοίχους μου, κάτω από μαρκίζες. Και, φυσικά, μπορώ να τοποθετήσω οπουδήποτε φωλιές τεχνητές. Χωρίς κανένα θέμα να λερωθεί κάτι από κάτω, όπου βρίσκεται είτε χώμα είτε τσιμέντα χωρίς να υπάρχει τέτοιο πρόβλημα.

Θα ενοχλούνταν μήπως κάποιοι συγκάτοικοι (η οικογένειά σου ή γείτονες σε πολυκατοικία και σε άλλα σπίτια);
Δεν υπάρχει τίποτε από όλα αυτά!

Με την ΑΝΙΜΑ ή το ΕΚΠΑΖ έχεις επικοινωνήσει, μήπως και συνεργαστείς μαζί τους (και λάβεις και κάποια εκπαίδευση), ώστε ας πούμε να αναλαμβάνεις τις πρώτες βοήθειες ο ίδιος και στη συνέχεια να αποστέλλεις τα πληγωμένα ή τέλος πάντων σε δύσκολη θέση πτηνά;
Κοίταξε. Παλιότερα, έστελνα τα πουλιά με πρόβλημα στο Ιατρείο στην Αίγινα, μέσα σε χαρτόκουτο με τρύπες κλπ, όπως μου είχαν πει. Τώρα, τα παραδίδω στην Ορνιθολογική Μεσολογγίου κι εκείνοι φροντίζουν να μεταφερθούν εκεί που πρέπει. Τα παιδιά εκεί είναι εξαιρετικά και πολύ πρόθυμα. Από αυτά σκοπεύω να πάρω και τις βασικές γνώσεις σχετικά με την εκτίμηση και αρχική αντιμετώπιση των περιστατικών, μόλις βρω εγώ τον λίγο απαραίτητο ελεύθερο χρόνο που απαιτείται!

Στην πεδινή περιοχή μου, υπάρχουν και μικρά αρπακτικά – κιρκινέζια, ξεφτέρια κλπ τα λέω με τα ονόματα που εδώ τα αποκαλούμε – δεν ξέρω αν είναι τα «δόκιμα».

Στην ορεινή περιοχή μου, όπου το καταφύγιό μου, πολύ συχνά τα απομεσήμερα, εκτός των άλλων, ακριβώς πάνω από το χώρο μου πετάνε-ζυγίζονται 3 πολύ μεγάλα αρπακτικά – και σε μεγάλο ύψος, ώστε δεν είμαι σίγουρος αν είναι μεγάλα γεράκια ή αετοί, καθώς δεν ξέρω να τα ξεχωρίζω από το πέταγμα. Γενικά, αρπακτικά υπάρχουν πολλά εκεί που έχω δικούς μου χώρους. Το αν θα είναι σωστό ή όχι να μπω σε τέτοιες διαδικασίες ταίσματος, όπως και το αν θα είναι σωστό – με διάφορους τρόπους, όπως ξεκινώντας κάποια από μικρά κλπ – να τα εξοικειώσω πολύ με τους χώρους αυτούς και με μένα, δεν ξέρω.

Πάντως, πέρα από αυτό, είναι κάποιες εμπειρίες, πραγματικά μοναδικές. Παράδειγμα, κατέβαινα μέσα σε ένα βάραθρο ( φαντάσου σαν ευρύχωρο – με διάμετρο 5-6 μέτρων, φυσικό, βραχώδες, κατακόρυφο πηγάδι) και, ενώ γλιστρούσα με το φρένο κατάβασης πάνω στο σχοινί μου, ξαφνικά πιο πάνω από εμένα και προφανώς ενοχλημένος από την παρουσία μου, ένας τεράστιος (νομίζω) μπουφογέρακας βγήκε από μεγάλο κοίλωμα των βράχων του τοιχώματος του βαράθρου και, στο άνοιγμα το φωτεινό του στομίου πάνω από το κεφάλι μου, τον είδα να πετάει προς τα πάνω, προς τον ουρανό…….

"

Τώρα, όσον αφορά τα καινούργια θέματα που θέτεις.

Περί γλάρων. Εδώ, τουλάχιστον, δεν είναι καθόλου στοχοποιημένοι!

Περί φόβου και θανάτου. Με την πρώτη ευκαιρία θα παρακολουθήσω το βίντεο με μεγάλο ενδιαφέρον.

(Σε προσωπικό επίπεδο - εξάλλου πραγματικά πρόκειται για το πιο προσωπικό θέμα που υπάρχει στη ζωή! έχω δώσει τις απαντήσεις μου και έχω κάνει τις επιλογές ζωής. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια και περνώντας μέσα από εξαιρετικά δύσκολους δρόμους – που σημαίνει πως οι απαντήσεις μου είναι βιωματικές και κάθε άλλο παρά θεωρητικές.
Είμαι απόλυτα συνειδητά στην Ορθόδοξη Χριστιανική θεώρηση των πραγμάτων – στην ουσία της, η οποία δυστυχώς ελάχιστα έχει προσεγγιστεί από την πλειονότητα των ανθρώπων που υποτίθεται πως την αποδέχονται ενώ ούτε καν την έχουν αντιληφθεί και απλά την κακοποιούν – πράγμα που δίνει απαντήσεις-λύσεις και στα θέματα αυτά, φόβου-θανάτου. Σαφείς και συγκεκριμένες).
 
Ωραία λοιπόν.
Τη δυνατότητα της παρατήρησης την έχεις. Τη δυνατότητα της ενίσχυσης της διατροφής τους ειδικά σε περιόδους που δυσκολεύονται να βρουν τροφή, πχ. τον χειμώνα ή όταν τα μικρά απογαλακτίζονται (ειδικά των αρπακτικών) και αποδιώχνονται από την οικογενειακή εστία (αυτές τις περιόδους ανά είδος αρπακτικού υποθέτω ότι θα μπορούσες να τις προσδιορίσεις με ένα απλό γκλουγκλάρισμα για το είδος που σε ενδιαφέρει).
Αυτό που δεν έχεις, μάλλον στον βαθμό που θα ήθελες είναι η οικειότητα.. Έτσι λοιπόν θα σου προτείνω να δοκιμάσεις με γλάρους και με κοκκινολαίμηδες. Οι πρώτοι είναι πολύ της μάσας και θα σε μάθουν ως κοπάδι, οπότε ας πούμε οι πιθανότητες προσωπικής σχέσης είναι μικρές. Οι δεύτεροι είναι πολύ ήμερα πουλιά από τη φύση τους και θα μπορούσες να έχεις ατομική σχέση με κάποιο από αυτά, να δημιουργήσεις δλδ ατομική σχέση. Θα πληγωθείς όμως κάποια στιγμή από την απουσία του φίλου σου και πρέπει να είσαι, όσο γίνεται, προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο, διότι στην πραγματικότητα δεν θα ξέρεις τι του έχει συμβεί. Αλλά έτσι συμβαίνει στη φύση. Η σχέση επίσης αυτή θα πρέπει να αναπτυχθεί στο σπίτι σου, εκεί που διαμένεις μόνιμα, ώστε να είναι καθημερινή. Μία φίλη μου ας πούμε, κάθε πρωί βγάζει στη βεράντα της μαζί με τον καφέ της, κι ένα παξιμαδάκι για να έρθει ο κοκκινολαίμης της να φάει. Αυτή πίνει καφέ κι εκείνος τρώει το... Πρωινό του. Όμως αυτός είναι ο δεύτερος κοκκινολαίμης φίλος της, διότι τον πρώτο τον έφαγε η γάτα της γιατί η φίλη μου δεν δεχόταν το γεγονός ότι καλά θα ήταν το παξιμαδάκι να το βάζει σε κάποιο πιο απρόσιτο σημείο και όχι δίπλα της στο τραπέζι... Και επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος και σήμερα ακόμα που μιλάμε. Αυτό στο γράφω διότι οι άνθρωποι ιδιοποιούμαστε τη φύση, με κάθε τρόπο, μην εξετάζοντας τα λάθη μας και μην προβαίνοντας σε πρόληψη, διότι ό,τι κάνουμε, συχνά το πράττουμε για πάρτη μας και μόνο. Οπότε πρόσεξε τις κινήσεις που θα κάνεις διότι μπορεί να έχουν συνέπειες*. Έχετε λοιπόν κοκκινολαίμηδες μόνιμα στην περιοχή σου;( η ερώτηση αφορά στο "μόνιμα")

*Γενικά η κάθε επέμβαση στη φύση μπορεί να έχει και... Ολέθρια αποτελέσματα και για αυτό χρειάζεται μελέτη. Δεν μας λέει κανείς λοιπόν ότι ο καλοταϊσμένος κοκκινολαίμης δεν θα είναι πιο βαρύς και δεν θα πέσει πιο εύκολα βορά σε ένα αρπακτικό, ούτε και μπορείς να προβλέψεις εύκολα την επίπτωση που θα μπορούσε να έχει το καθημερινό τάισμα κορακιών... Θα μπορούσε ας πούμε να αυξηθεί η βιωσιμότητά τους, η αναπαραγωγική τους ικανότητα και ο αριθμός των απογόνων τους με αποτέλεσμα κάποια περίοδο να ανταγωνίζεται μεγαλύτερος πληθυσμός για εύρεση τροφής σε περιορισμένο οικοσύστημα και να πεθάνουν όλα μαζί (υπερβολή φυσικά, αλλά δε το παράδειγμα που δίνει η Βιολογία Γ Λυκείου Γεν. Παιδείας - νομίζω με τα αγριοκούνελα της βραχονησίδας που δεν είχαν παρά ελάχιστο νερό να πιουν τους καλοκαιρινούς μήνες και οι φιλόζωοι βρήκαν τρόπο και τα πότιζαν, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο πληθυσμός τους και να ανταγωνίζονται για την τροφή έως που αφανίστηκαν όλα από υποσιτισμό)
Έτσι λοιπόν θα σου έλεγα όταν μπορείς και αν θέλεις να πας στο τοπικό τμήμα της ορνιθολογικής εταιρείας και να ρωτήσεις - μάθεις ποια είδη πουλιών έχουν έντονα πτωτικό πληθυσμό τα τελευταία χρόνια και ίσως κάποιο να σου φανεί ενδιαφέρον και προσβάσιμο για να γίνετε φίλοι.
 
έχω δώσει τις απαντήσεις μου, μέσα από εξαιρετικά δύσκολους δρόμους, που σημαίνει πως οι απαντήσεις μου είναι βιωματικές και κάθε άλλο παρά θεωρητικές..
τίποτε πιο ''άξιο θαυμασμού'' από αυτό.. Κρίνω πως ως άνθρωπος,Γιάννη, ''προσγείωσες'' τα πράγματα και έφερες τα δεδομένα της ζωής στο επίπεδο που να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου αλλά και τους γύρω σου, μη αφήνοντας το δικαίωμα ανάδυσης του οποιουδήποτε ερωτηματικού. Άξιο πράγματικαι προσωπικά επίτρεψέ μου να τοποθετηθώ λέγοντας πως άνθρωποι με τέτοιο προφίλ, πρέπει να παραμένουν στην κοινότητα👍.. Δίδοντας & παρουσιάζοντας το στίγμα και τους προβληματισμούς τους, γιατί.. Που ξέρεις.. Ποτέ δεν είναι αργά. Για όλους μας. 🙂
Τα παιδιά στην Ορνιθολογική Μεσολογγίου είναι εξαιρετικά και πολύ πρόθυμα. Από αυτά σκοπεύω να πάρω και τις βασικές γνώσεις σχετικά με την εκτίμηση και αρχική αντιμετώπιση των περιστατικών..
ναι.. Κάνε το βήμα!
 
Τελευταία επεξεργασία:
τίποτε πιο ''άξιο θαυμασμού'' από αυτό.. Κρίνω πως ως άνθρωπος,Γιάννη, ''προσγείωσες τα πράγματα και έφερες τα δεδομένα της ζωής στο επίπεδο που να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου αλλά και τους γύρω σου, μη αφήνοντας το δικαίωμα ανάδυσης του οποιουδήποτε ερωτηματικού. Άξιο πράγματικαι προσωπικά επίτρεψέ μου να τοποθετηθώ λέγοντας πως άνθρωποι με τέτοιο προφίλ, πρέπει να παραμένουν στην κοινότητα👍.. Δίδοντας & παρουσιάζοντας το στίγμα και τους προβληματισμούς τους, γιατί.. Που ξέρεις.. Ποτέ δεν είναι αργά. Για όλους μας. 🙂

ναι.. Κάνε το βήμα!


Φίλε Δημήτρη, από τον αγαπημένο μου Πειραιά... Που τον ζούσα σε άλλες εποχές.

ξεχώρισα τα πράγματα της ζωής- για να ακριβολογήσω- σε 2 κατηγορίες, χωρίς να κοροιδεύω τον εαυτό μου.
Στα αντικειμενικά και στα υποκειμενικά

Στα πρώτα, είναι όσα αποτελούν νομοτελειακές πραγματικότητες, συμπαντικές αλήθειες. Τις αποδέχθηκα και προσαρμόστηκα.
Στα δεύτερα, όσα αποτελούν κοινωνικές συμβάσεις. Δεν τα βλέπω καν, ακριβώς σαν να μην υπάρχουν - με όποιο τίμημα κοινωνικοοικονομικοεπαγγελματικό ή άλλο.

Αν σωστά βλέπω, συνήθως γύρω συμβαίνει το αντίθετο - και νομίζω είναι κρίμα. Για τα πρόσωπα και για το σύνολο.
Αλλά... Είπαμε Η μεγάλη τροχοπέδη, ο φόβος. Η διαφορετική πορεία, φέρνει τη μοναχική πορεία. Η μοναχικότητα στην πορεία, φέρνει στο νου τη ρήση περί του "μοναχικού προβάτου που το τρώει ο λύκος".
Οπότε... Ο φόβος του κάθε είδους θανάτου - κοινωνικού, κλπ και τελικά βιολογικού - ξαναοδηγεί στις υποχωρήσεις στα σημαντικά ώστε να εξασφαλιστούν τα ασήμαντα, που με τη σειρά τους εξασφαλίζουν την αποδοχή.
Το κέρδος; Κανένα.

Τα ερωτηματικά στη ζωή, υπάρχουν για να απαντώνται, όχι για να εκκρεμούν. Θέλει χρόνο... Θέλει κόπο, αλλά αλίμονο αν αρνηθούμε τις απαντήσεις, που ώριμες στον ώριμο χρόνο η ίδια η ζωή μας δίνει. Επιλέγουμε για πάντα την ανωριμότητα. Και νομίζοντας πως κερδίζουμε την παιδικότητα, τη χάνουμε. Γιατί, η ζωή - όπως και οι απαντήσεις της, είναι απλή. Γι αυτό "από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια". Γιατί τα παιδιά, μέσα από την απλότητα της ψυχής τους, κατανοούν και την απλότητα της ζωής. Και μας δίνουν απαντήσεις που μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό.. εμάς τους μεγάλους, που ξέρουμε να θέτουμε πολύπλοκα και περισπούδαστα ερωτήματα, αρνούμενοι να δεχτούμε τις απλές και αληθινές απαντήσεις που η ζωή μας δίνει, μέσα στην υπέροχη ταπεινότητά της. Γιατί μας πέφτουν "λίγες", σε μας που έχει συγχύσει η πολλή και άχρηστη γνώση που την θεωρήσαμε σοφία.

Αλλά, από το θέμα μας ξέφυγα (; Σίγουρα...; Τελικά κάτι μοναχικοί τύποι δεν επιζητούν και αποκτούν την εδώ συζητούμενη οικειότητα με τα άγρια πτηνά και, ειδικά, με τα εξίσου μοναχικά από αυτά, τα αρπακτικά; Πλησιάζουν τέτοια πουλιά, όσους επάνω τους κουβαλάνε "τη μυρωδιά του κόσμου", άραγε 😉
 
Καλώς ήρθες φίλε Γιάννη. Το "άτοπο" της παρουσίας σου δεν ισχύει καθώς η αγάπη για τα ζώα και τα πτηνά και όχι η συμβίωση απαραίτητα με κάποιο είναι ο κύριος λόγος που "ενώνει" τα μέλη του φόρουμ. Απ' τη δουλειά δε μπορώ να διαβάσω τα κείμενά σου όσο άνετα θα ήθελα, οπότε επιφυλασσομαι για κάποια άλλη στιγμή.
Και πάλι καλώς ήρθες :)
 
Σ΄ευχαριστώ πολύ για το όμορφο καλωσόρισμά σου, φίλε Διονύση.
Καλώς σας βρήκα.
:)

Φίλη Σίσσυ, σε ευχαριστώ πολύ.
Με τιμά η εκτίμησή σου.
Η χαρά είναι δική μου. Βρίσκομαι σε ένα διαδικτυακό χώρο, που η ποιότητα των προσώπων τα οποία τον απαρτίζουν (μια ακόμα διαφορά των διαδικτυακών από τους φυσικούς χώρους - εκείνοι είναι αυθύπαρκτοι ενώ, ετούτοι, ταυτίζονται με τα πρόσωπα που εκφράζονται σε αυτούς...) είναι απολύτως προφανής.
Χαώδης η διαφορά με την πλειονότητα των διαδικτυακών χώρων, ειδικά των Ελληνικών - λυπάμαι που το λέω αλλά ισχύει και γνωρίζουμε όλοι το πόσο χαμηλό είναι το γενικό επίπεδο. Βλέπεις, η δημόσια έκφραση αποτελεί σίγουρα ΚΑΙ ψυχοθεραπευτική διαδικασία αλλά, δυστυχώς, είναι τόσοι πολλοί οι συνάνθρωποί μας που έχουν μπερδέψει αυτή την πραγματικότητα, με την μετατροπή του διαδικτύου σε ψυχιατρείο (και όχι ψυχοθεραπευτήριο) και σε ρινγκ.
Μελετάω σχολιασμούς στο you tube, για παράδειγμα, περισσότερο από ό,τι τις ίδιες τις αναρτήσεις. Σε μια προσπάθεια ανάλυσης της ψυχολογίας του κοινού. Και ποτέ δεν παύω να εκπλήσσομαι δυσάρεστα, πώς είναι δυνατόν να μπορεί το κοινό αυτό να καταλήγει να αλληλοκαθυβρίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, κάτω από αναρτήσεις, αθλητικού, μουσικού και γενικότερα καλλιτεχνικού, θρησκευτικού, πολιτικού, εθνικού. Και κάθε άλλου περιεχομένου.

Η εικόνα που ως τώρα έχω αποκομίσει από το χώρο σας - και σας ευχαριστώ που με κάνετε από την πρώτη στιγμή να αισθάνομαι πως κι εγώ έχω θέση σε αυτόν,
είναι πως πρόκειται για μια δροσερή όαση. Την οποία, μάλιστα, κοσμούν με την παρουσία τους, με την ομορφιά τους και - μπορώ να το φανταστώ - και με το τιτιβισμά τους, αμέτρητα πουλιά όπως βλέπω στις φωτογραφίες σας - έτσι δεν οφείλει να πλάθει η φαντασία μας κάθε όαση, άλλωστε;
(Πραγματικά, έχω δει στις φωτογραφίες αυτές κάποια χρώματα καναρινιών... Που δεν θα φανταζόμουνα ποτέ πως υπάρχουν. Καλά, εκείνη η... Λουλουδένια, αν θυμάμαι σωστά το όνομα...ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ! )
 
Ωραία λοιπόν.

Φίλε Γιάννη
Θέλω να σε ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σου για τους προβληματισμούς μου, για το χρόνο που αφιερώνεις, για τη βοήθεια που μου προσφέρεις.
Ειλικρινά το εκτιμώ.

Η οικειότητα με ένα ζώο, Γιάννη, είναι ένδειξη εμπιστοσύνης εκ μέρους του. Και αυτή, ειδικά όταν προέρχεται από ένα άγριο ζώο που είναι ακόμα πιο επιφυλακτικό από τα γενικά εξοικειωμένα με την ανθρώπινη παρουσία ζώα που ζουν μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία ή κοντά σε αυτή, με καθηλώνει πραγματικά.
"Οχι εγωιστικά.
Με συγκινεί βαθύτατα. Με γεμίζει. Με κάνει να αισθάνομαι πως αποτελώ κι εγώ ένα κομμάτι αυτού του υπέροχου σύμπαντος που μας περιβάλλει -και όχι ένα παρείσακτο, έναν εισβολέα, έναν καταστροφέα, όπως δυστυχώς ο άνθρωπος έχει καταλήξει να είναι μέσα σε αυτό.
Με καθησυχάζει - πως δεν έχω καταστραφεί εντελώς ως ύπαρξη, ως προσωπικότητα. Για να με αποδέχονται αυτά τα πλάσματα.
Μου δίνει ελπίδα, η αποδοχή εκ μέρους της φύσης, πως δεν έχω χάσει εντελώς το δρόμο μου. Πως δεν έχει διαστραφεί εντελώς η φύση μου. Πως δεν έχω ξεφύγει εντελώς από το ρόλο μου ως άνθρωπος, ως τελευταίο χρονικά πλάσμα του Δημιουργού, που τέθηκε στην προϋπάρχουσα φύση ως κορωνίδα της, με προορισμό να την αγαπάει, να τη σέβεται, να την απολαμβάνει και να την προστατεύει... φέροντας ΤΕΡΑΣΤΙΑ ευθύνη, αφού διαθέτει μόνος αυτός μέσα στο υλικό σύμπαν και ηθικό κριτήριο, επιλογής του καλού και του κακού, ως ψυχοσωματική ύπαρξη και όχι ως πλάσμα που "απλά" φέρει ζωή.
Γιατί, ζώα καλά και κακά, δεν υπάρχουν. Τα ζώα, ακολουθούν το κώδικά τους.
Υπάρχουν όμως καλοί και κακοί άνθρωποι. Άνθρωποι δηλαδή που συμβάλλουν στην ισορροπία του κόσμου γύρω τους. Και άνθρωποι που τη διαταράσσουν. Τόσο τη φυσική όσο και την ηθική. Γιατί, ο άνθρωπος, έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί μόνος του κώδικες.
Τα μυρμηγκάκια, επαναλαμβάνουν ό,τι έκαναν πριν εκατομμύρια χρόνια. Όπως και τα άλλα είδη. Ο άνθρωπος, κάθε άνθρωπος, κάθε μέρα αλλάζει τα πάντα. Και γίνεται Σοπέν όταν κάθεται μπροστά στο πιάνο, Ντοστογιέφσκι όταν πιάνει ένα μολύβι κι ένα χαρτί, Αριστοτέλης και Αϊνστάιν όταν συλλογίζεται, Άιφελ όταν αποφασίζει πως δεν του αρκεί η καταφυγή του σε ένα σπήλαιο, Γκόγια όταν αποτυπώνει τον πόνο της ψυχής του στον καμβά, φονιάς όταν κρατάει ένα όπλο, άγιος όταν επιτελεί το σκοπό του... Να αφιερώνει τη ζωή του στην Αγάπη και την Προσφορά.

Κατανοώ απόλυτα, Γιάννη, πόσο λεπτή είναι αυτή, η φυσική και ηθική ισορροπία στον κόσμο γύρω μας. Και προσπαθώ να είμαι όσο γίνεται πιο "ήσυχος"... Να "μιλάω" όσο πιο ψιθυριστά μπορώ. Για να μην την ταράξω. Τόσο αθόρυβος, όσο όταν συναντώ το χειμώνα τις αγαπημένες νυχτεριδούλες στα σπήλαια... Να κοιμούνται το χειμωνιάτικο πολύμηνο ύπνο τους. Από τη νάρκη του οποίου αγωνιώ να μην τις αποσπάσω, γιατί αυτό θα τις καταδίκαζε, αφού δεν θα μπορέσουν να βρουν τροφή για να αντιμετωπίσουν το χειμώνα και να φτάσουν στην άνοιξη ξεκινώντας το νέο κύκλο ζωής τους. Όσο και αν θα ικανοποιήσει εμένα ένα απαλό άγγιγμα στα φτεράκια τους, δεν μπορώ να επιτρέψω στην ανάγκη τη δική μου να τεθεί πάνω από τη δική τους τη ζωή.
Είμαι σίγουρος πως κατανοείς, τι γενικότερα θέλω να πω.
Επειδή ακριβώς καταλαβαίνω αυτό που περιγράφεις, πόσο εύκολα δηλαδή μπορούμε να διαταράξουμε την τάξη και την ισορροπία γύρω μας.
γι΄αυτό ακριβώς φοβάμαι τόσο την οικειότητα, ειδικά με τα άγρια ζώα.
Φοβάμαι αυτό το κακό που μπορεί να κάνω, τον φαύλο κύκλο που μπορώ να εκκινήσω, έστω και διαθέτοντας τις καλύτερες προθέσεις.

Κάθε φορά που ένα πλάσμα μας εμπιστεύεται, άνθρωπος ή ζώο... Είναι μια κρίσιμη στιγμή της ύπαρξής μας. Μια κομβική στιγμή στο χώρο και στο χρόνο.
Το αισθάνομαι, σαν να εναποθέτουν ένα νεογέννητο βρέφος στην αγκαλιά μου.
ΑΝ ανοίξουν τα χέρια μου.
... Κάτι ακόμα σε αυτό τον πολύπαθο κόσμο μας, τον βουτηγμένο στον πόνο, τη θλίψη, το αίμα, το θάνατο... Θα έχει τσακίσει, θα έχει σπάσει, θα έχει καταστραφεί ανεπανόρθωτα.
Θα είναι άλλο ένα βήμα, προς την κατεύθυνση που ποτέ δεν θα 'πρεπε να έχουμε διαλέξει.
Άλλη μια διατάραξη στην ισορροπία του σύμπαντος, άλλο μια ρωγμή στον κόσμο (κόσμημα) - που ήδη ταλαντεύεται και τρίζει επικίνδυνα και που αυτές τις αποσυγχρονισμένες δονήσεις του αντιλαμβανόμαστε όλοι στον ταραγμένο μικρόκοσμό μας, στη διαταραγμένη ύπαρξή μας.
Πίστεψε με, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα να κάνω, είναι να εκκινήσω νέους φαύλους κύκλους καταστροφής, όπως αυτός που παραδειγματικά περιγράφεις στο μήνυμά σου.

Πολύ καλή και αυτή η ιδέα σου, να ζητήσω πληροφορίες για είδη με πτωτική τάση στους πληθυσμούς τους. Καθώς, κοκκινολαίμηδες, δεν εντοπίζω μόνιμα στην περιοχή μου, φίλε μου.
 
Γιάννη σε ζηλεύω εκτός εισαγωγικών 🙂
Έχεις πραγματοποιήσει το 99% των ονείρων μου και έχεις προχωρήσει παραπέρα.
Δεν ξέρω, νομίζω κάθε άνθρωπος που ελέγχεται διαρκώς από την συνείδησή του, δεν είναι ποτέ σίγουρος για την ορθότητα των πράξεών του.
Όμως είναι σίγουρος για τις προθέσεις του και αυτός είναι ένας καλός λόγος να κοιμάται καλά.
Εξάλλου η πιο σοφή κουβέντα είναι ταυτόχρονα και η πιο απλοϊκή "άνθρωποι είμαστε".
Λειτουργούμε μέσα στα πλαίσια των ορίων μας στοχεύοντας πάντα στο καλό αλλά δεν είμαστε θεοί.
Ήδη αν κάποιος είναι δοτικός άνθρωπος, τα καθημερινά περιστατικά στα οποία καλείται να προσφέρει, ίσως και να ξεπερνούν τα όριά του.
Δεν ξέρω αν έχεις ήδη κάποια άλλα οικόσιτα ζώα, όπως σκύλο ή κάποια ζώα φάρμας.
Αν ήμουν στη θέση σου, θα φρόντιζα να αναγνωρίσω όλη τη πανίδα (και τη χλωρίδα φυσικά) της περιοχής μου με κάθε λεπτομέρεια.
Θα παρακολουθούσα τις μεταναστεύσεις.
Αναγνωρίζοντας τη φύση μιας περιοχής, καταλαβαίνουμε και τη λειτουργία της διατροφικής αλυσίδας, την οποία δεν πρέπει να διαταράξουμε με τις ενέργειές μας. Ή έστω γνωρίζουμε αν χρειάζεται για κάποιους λόγους να παρέμβουμε και να την διαταράξουμε.
Δεν υποστηρίζω την άποψη πως δεν πρέπει να ενισχύουμε την άγρια φύση που βρίσκεται κοντά μας.
Να τα ταΐζουμε, να τα διευκολύνουμε (πχ με μονοπάτια, γέφυρες, φωλιές ή προστασίες ή διαφορετικά αναλόγως των δεδομένων), φυσικά να τα περιθάλπουμε αν χρειαστεί.
Όμως να μην τα εξημερώνουμε, να μην εξοικειώνονται με τον άνθρωπο.
Αν για κάποιους αναγκαστικούς λόγους ένα άγριο ζώο εξημερωθεί, πρέπει να ζήσει όλη τη ζωή του μαζί μας, προστατευμένο τόσο από το είδος του όσο και κυρίως από τον άνθρωπο.
Αν είσαι λάτρης των υπέροχων κορακιών ή και γενικότερα των κορακιδών (που κι εγώ θαυμάζω πολύ) και μπορέσεις να στήσεις εκτροφή, θα πρέπει να είναι απολύτως κλειστή, έστω και αν αυτό αφορά πάνω από ένα-δύο στρέμματα.
Δεν υπάρχει ημι-ελευθερία. Θα είναι τα κοράκια δυστυχισμένα; Όχι, πιστεύω εγώ, αν έχουν αρκετό χώρο να πετούν, εξασφαλισμένη τροφή και τόπο που τους ταιριάζει, θα είναι πολύ ευτυχισμένα.
Δεν υπάρχει κανένα πλάσμα στη γη που να διάλεγε κάτι άλλο πλην της ευδαιμονίας εκτός του ανθρώπου.
Το θέμα είναι πως αυτό δεν μπορεί να γίνει με αιχμαλωσία ελεύθερων ατόμων.
Ένα άλλο θέμα είναι πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε την συνέχεια των ίδιων, έστω και ιδανικών συνθηκών, για το πλάσμα μας; Ποιος διασφαλίζει τον χρόνο παρουσίας μας ή έστω και της δυνατότητάς μας να του προσφέρουμε πάντα το ίδιο επίπεδο παροχών;
Βέβαια η ζωή μας αιφνιδιάζει και πάντα μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με περιστατικά, να εκπλαγούμε, να "ερωτευθούμε" ένα ζωντανό που οι συγκυρίες θα μας δέσουν μαζί του.
Το βλέπουμε τότε, γιατί συνήθως συμβαίνει πάντα όταν δεν το "κυνηγάμε" :)
Δεν ξέρω τι και αν προσδοκούσες να λάβεις ως απαντήσεις.
Εγώ ήθελα να είμαι όσο γίνεται πιο πρακτική. Η κουβέντα είναι ανοιχτή και θα τα λέμε.
Ξανά χάρηκα που βρίσκεσαι στην παρέα μας, τυχεράκια :)
 
Μαρία, έχεις δίκηο. Είμαστε τόσο τραγικά μικροί. Και ακόμη μικρότερα τα έργα μας. Μόνο οι προθέσεις μας έχουν σημασία. Αν κρατάς μια μπουκιά ψωμί και σου την αρπάξω, είμαι σωτήρας σου. Αν είναι δηλητηριασμένη και το γνωρίζω. Ενώ είμαι κλέφτης. Αν την έχεις ανάγκη για να την φας και στην πήρα για να την φάω εγώ. Η πράξη, καμιά αξία δεν έχει. Και να έτρωγες μια μπουκιά ψωμί παραπάνω, σε λίγο πάλι θα πεινούσες. Εκείνος που σου εξασφάλισε τη μπουκιά εκείνη, θα σου εξασφαλίσει και την επόμενη. Δεν θα σωθείς από αυτό, ούτε θα χαθείς. Το κίνητρό μου σε εμένα θα πιστωθεί ή χρεωθεί, θα με καταδικάσει ή θα με δικαιώσει. Αν η μπουκιά ήταν δηλητηριασμένη αλλά δεν το ήξερα όταν στην έκλεψα, πάλι κλέφτης ήμουνα γιατί πάλι κίνητρο κλέφτη είχα – κι ας ωφελήθηκες άθελά μου. Απλά, η κακή μου πρόθεση αξιοποιήθηκε για να σωθείς εσύ.


Ο μόνος τρόπος για να είναι σίγουρος ο άνθρωπος για την ορθότητά του, είναι να θέτει συνεχώς τον εαυτό του δίπλα σε κανόνα (χάρακα) – και να ελέγχει αν υπάρχουν αποκλίσεις. Αρκεί, να έχει επιλέξει πραγματικό ίσιο χάρακα. Αλλιώς, μόνιμα θα μετεωρίζεται ανάμεσα στην πιθανότητα να είναι στραβός ο γιαλός ή ο ίδιος να αρμενίζει στραβά – πολύ συχνά ισχύουν και τα 2, για τους περισσότερους ανθρώπους. Και, ο μετεωρισμός, είναι από τις πιο φθοροπειές καταστάσεις στη ζωή.


Και όπως σωστά λες, αν ο άνθρωπος είναι δοτικός – και δίνει αυτά που πρέπει, βεβαίως, τα σωστά πράγματα στο σωστό αποδέκτη και για το σωστό λόγο, όχι με εγωιστικά κίνητρα … ε, τότε δεν έχει λόγο αγωνίας ή άγχους. Δεν έφτιαξε το σύμπαν ούτε του ανατέθηκε η σωτηρία του – τέτοιου είδους άγχη είναι αποτελέσματα άγνοιας, εγωισμού, ανισορροπίας και απιστίας. Έχει όμως την ευθύνη της αξιοποίησης όσων μέσων του προσφέρθηκαν. Των χαρισμάτων που κάθε άνθρωπος έχει. Και ούτε η σπατάλη τους ούτε η εγκατάλειψή τους σε αχρησία είναι δικαίωμά του. Εξυπνάδα, δυναμισμός, συναισθηματική νοημοσύνη, υγεία, χρόνος, γνώση, ευαισθησία. Όλα αυτά και τόσα άλλα, υπάρχουν για να υπηρετούν ψυχές – τη δική μας και των συνανθρώπων μας.


Και η δοτικότητα, χρειάζεται διάκριση. Το χρόνο της και τον τόπο της. Αν οι αρετές και τα ταλέντα είναι τα χρώματα, αν η ζωή είναι ο καμβάς, η αρετή της διάκρισης είναι το χέρι του ζωγράφου που κρατάει το πινέλο, ώστε κάθε χρώμα να τοποθετηθεί στη σωστή θέση και να προκύψει ένα αριστουργηματικό έργο τέχνης και όχι μια μουτζούρα.


Ζώα φάρμας-παραγωγής, δεν έχω. Έχω μια αντίληψη της αξίας του χρόνου και των δυνάμεων, που δεν θα μου επέτρεπε να στραφώ γενικά στην επιχειρηματικότητα – και, αυτό, είναι μια μορφή της. Αντιλαμβάνομαι το χρόνο μάλλον αντίστροφα από ό,τι διαπιστώνω να τον αντιλαμβάνονται γύρω μου. Είναι γραμμάτιο δίχως αναγεγραμμένη την ημερομηνία λήξεως. Κάθε φορά που χωρίζω με κάποιον, δεν τον χαιρετώ – τον αποχαιρετώ. Δεν ξέρω αν θα τον ξαναδώ – εδώ τουλάχιστον. Γι΄αυτό δεν αφήνω και σοβαρές εκκρεμότητες. Όλοι ανησυχούν για το «αύριο» - το μετά από τη στιγμή αυτή και μέχρι το θάνατο. Προσωπικά, επειδή αυτό το «αύριο» δεν ξέρω αν θα μου δοθεί ούτε πια διάρκεια θα έχει, το δε «χτες» αντιλαμβάνομαι πως έφυγε ανεπιστρεπτί, εκτιμώ πως έχω στη διάθεσή μου μόνο το πολύτιμο δώρο του «τώρα», για να μου εξασφαλίσει με την αξιοποίησή του το «πάντα». Ε, την τελευταία στιγμή της επίγειας ζωής του, ποιος θα ασχολούταν με επιχειρήσεις;! Καλά, θα μου πεις…. Είναι και άλλοι που ανησυχούν τι θα απογίνουν οι επιχειρήσεις τους όταν ήδη θα έχουν πεθάνει. Οκ.


Η επίγνωση προσωρινότητας της παρουσίας μου εδώ, μου θέτει κριτήρια για την αξιοποίηση αυτού του «τώρα». Η γνώση, είναι ένα από τα δώρα προς αξιοποίηση, που λέγαμε και πριν. Αναμφίβολα. Χρειάζεται όμως προσοχή. Στην απόκτηση ποιας γνώσης θα επικεντρωθούμε. Και πόσο ορθολογικά θα μοιράσουμε το χρόνο, ανάμεσα στην απόκτηση γνώσης και στην αξιοποίησή της. Δεν θα αξιοποιούσα την τελευταία μου στιγμή, ούτε παρακολουθώντας μεταναστευτικές διαδρομές πουλιών. Ή συλλέγοντας γνώσεις γι΄ αυτά. Περισσότερη χαρά θα μου έδινε στην τελευταία αυτή στιγμή, να προσφέρω μια γουλιά νεράκι σε ένα άγριο πουλί, που ο Θεός θα με ευλογούσε να βρεθεί στο δρόμο μου και να μου εμπιστευθεί την ανάγκη του. Και, έπειτα, να το δω να πετάει μακρυά, ευτυχισμένο. "Η, ακόμα καλύτερα, σε ένα διψασμένο παιδάκι… (στο τέλος του μηνύματος, θα δοκιμάσω να ανεβάσω και 2 φωτογραφίες από μια τέτοια ευλογημένη στιγμή της ζωής μου. Που ένα τέτοιο πλασματάκι με τίμησε με την εμπιστοσύνη του, παραμένοντας –περιμένοντας στο κλαδάκι του μέχρι να του ετοιμάσω το νεράκι του και, μετά, πέταξε στον προορισμό του… )


Μην παρεξηγηθώ. Είμαι εραστής του απόλυτου και σε αυτή τη βάση οικοδομώ τη ζωή μου. Σε καμιά περίπτωση δεν κρίνω – απορρίπτω άλλους ανθρώπους, επειδή κάνουν άλλες επιλογές ζωής. Είναι η εντελώς προσωπική επιλογή μου.

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, Μαρία. Μέση κατάσταση δεν υπάρχει, ημιεξημερωμένου ζώου. Με κάτι τέτοιο, σχεδόν το καταδικάζουμε. Μια ήπια διευκόλυνση άγριων ζώων – πχ, λίγο νερό σε ένα λάκκο ξεραμένης πηγής, όπου γνωρίζουμε πως πάντα πηγαίνουν μέλισσες να πιουν νεράκι ενώ τώρα έχει στερέψει. Ή, μια περιστασιακή βοήθεια σε ένα ζώο που έχει την ανάγκη μας – και όσο γίνεται πιο γρήγορα επιστροφή του στο περιβάλλον του και στη σκληρή αλλά φυσική διαδικασία ελεύθερης διαβίωσής του.


Όσο για την εκδοχή να το καταστήσουμε οικόσιτο… Αν δεν είναι νεογέννητο, το βρίσκω πολύ σκληρό, όπως κι εσύ λες. Έχει μάθει στην ελευθερία. Πόσο καλές συνθήκες μπορούμε να του εξασφαλίσουμε, που να μιμηθούν τις συνθήκες ελευθερίας ενώ ταυτόχρονα του προσφέρουμε την αναφερόμενη ευδαιμονία; Πόσο μεγάλο κλουβί για ένα πουλάκι; Πόσα στρέμματα γης να στεγαστούν από έναν ιδιώτη; Μόνο αν πρόκειται για εκτροφή ως επιχειρηματική δράση.


Περνάμε, έτσι, στην περίπτωση εκτροφής εξ αρχής. Με απωθεί η ιδέα “παραγωγής” πλασμάτων στην αιχμαλωσία την οποία αναπόφευκτα θα ζήσουν μέχρι τον θανάτό τους. Σε όσο καλές συνθήκες. Δυστυχισμένα δεν θα είναι. Αλλά, μόνο, επειδή δεν θα έχουν γνωρίσει ποτέ την ελευθερία. Επειδή η μοναδική εμπειρία τους θα είναι η μιζέρια της σκλαβιάς – γι’ αυτό και αποδεχόμαστε πως τα ελεύθερα δεν έχουμε δικαίωμα να τα φυλακίσουμε, επειδή έχουν μέτρο σύγκρισης.
Καθόλου δεν μου αρέσει αυτό. Ακόμα και οι άνθρωποι που γεννήθηκαν σε άθλιες συνθήκες ή τις ζουν χρόνια, συμβιβάζονται με αυτές. Αλλά…..
Όχι, αισθάνομαι πως πραγματικά κανενός ζώου – κανενός ζωικού είδους δηλαδή, δεν αποτελεί η σκλαβιά φυσική κατάσταση.
Νομίζω πως έχουμε δικαίωμα να τα απολαμβάνουμε στο φυσικό τους περιβάλλον. Και εκεί να τους προσφέρουμε, όταν έχουν κάποια ιδιαίτερη ανάγκη.


Μάλλον γίναμε πρώτα σκλάβοι οι ίδιοι, φτιάξαμε για μας συνθήκες ζωής που είναι καθαρή σκλαβιά, σε πόλεις και σπίτια φυλακές…
και μετά σκλαβώσαμε κοντά μας και κάποια ζώα, για να μας ομορφήνουν τη φυλακή, αναγκάζοντάς τα όμως να μοιραστούν τη σκλαβιά μας μαζί μας.
Σκέφτομαι τον εαυτό μου.
"Όταν ζούσα στην Αθήνα, ένοιωσα την ανάγκη να έχω ένα καναρινάκι για συντροφιά μου. Τώρα…ακούγοντας μέρα και νύχτα τα πουλιά και τα ζώα κάθε περιοχής και κάθε τόπου που βρίσκομαι…έχοντας την ευκαιρία να τα βλέπω γύρω μου όποτε θέλω…μπορώντας να τους προσφέρω με τους ελάχιστα παρεμβατικούς τρόπους που λέγαμε πριν….. Ασύγκριτα μικρότερη είναι αυτή η ανάγκη.
Όσο παραθέτω και ζυγίζω τις σκέψεις μου, μου φαίνεται πως απλά κάνουμε αφύσικη-ανυπόφορη τη δική μας ζωή και, για να την κάνουμε λίγο πιο ανεκτή, υποχρεώνουμε να μοιράζονται μαζί μας αυτό που δημιουργήσαμε και που δεν αντέχουμε, κάποιοι αθώοι. Βέβαια, όπως καταντήσαμε και το φυσικό περιβάλλον, ίσως είναι δύσκολο να αποφασίσει κανείς αν για τα ζώα είναι καλύτερα να προσπαθούν να επιβιώσουν σε αυτό, ή να στερούνται την ελευθερία τους αλλά να τους εξασφαλίζουμε κάποιες διευκολύνσεις επιβίωσης σε αντάλλαγμα.


"Όμως, η λύση σε αυτό, δεν μπορεί να είναι η σκλαβιά. Ούτε η δική τους ούτε η δική μας. Ποτέ ένα λάθος δεν διορθώνει ένα άλλο. Να αλλάξουμε, νομίζω πρέπει. Πρώτα μέσα μας, μετά τη ζωή μας, μετά τον κόσμο γύρω μας. Όπως το ξανακάναμε δηλαδή, Αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση.


Τέτοιες σκέψεις, αλλά και ο πόνος επερχόμενης απώλειας, είναι που δεν με αφήνουν να έχουν «δικό» μου ζώο συντροφιάς.
Όχι η αγωνία για την τύχη του αν φύγω πρώτος εγώ. Επειδή, δεν θα χαθεί.
Εκείνος που τα ταίζει στη φύση…που τα ντύνει τόσο όμορφα…που φροντίζει για όλα τα πλάσματα, θα τo φροντίσει κι αυτό. Τίποτε δεν εγκαταλείπει.
Τίποτε δεν τελειώνει, παρά μόνο στη σωστή στιγμή. Απλά, η ματιά η δική μας είναι πολύ πιο περιορισμένη και με πολύ πιο στενό και βραχύ ορίζοντα, ώστε να μπορούμε να αντιληφθούμε τα κριτήρια της επιλογής της στιγμής αυτής. Μας λείπει γνώση. Μας λείπει εμπειρία. Μας λείπει δύναμη. Μας περισσεύει ανάγκη. Και πόνος. Και μας λείπει προοπτική αιωνιότητας, στη ματιά μας. Και ορθής αντίληψης της πραγματικής έννοιας του συμφέροντος.
Αν πρόκειται να καλλιεργηθώ, να καθαρίσω όπως το μέταλλο στη φωτιά, να πάρω μορφή όπως το σίδερο στο αμόνι και να γίνω κάτι χρήσιμο, αξίζει να ταλαιπωρηθώ λιγάκι. Και αν την επόμενη στιγμή είναι να γίνω χειρότερος … και χωρίς επιστροφή, καλύτερα να φύγω τη στιγμή ετούτη. Λίγο καλύτερος και λίγο πιο έτοιμος…..


Ύστερα…είναι και αυτό το «δικό μου»… όσον αφορά σε οτιδήποτε. Τίποτε δεν είναι δικό μας, με την κτητική έννοια, Άνθρωπος, ζώο, αντικείμενο. Τίποτε δεν μας ανήκει. Με τίποτε δεν γεννηθήκαμε και τίποτε δεν θα πάρουμε μαζί μας φεύγοντας. Ούτε ο εαυτός μας δεν μας ανήκει – δεν τον δημιουργήσαμε, δεν μπορούμε κατά την επιλογή μας να μακρύνουμε πραγματικά ούτε μια τρίχα από τα μαλλιά μας.
Αν βγάλουμε το «δικό μου» από το μυαλό μας, ως κτητική έννοια, νομίζω θα προκύψει διπλό καλό. Θα πάψουμε να καταστρέφουμε ό,τι θεωρούμε πως μας ανήκει προσπαθώντας να το φέρουμε στα μέτρα μας, από το κομματάκι της φύσης στο οποίο ζούμε μέχρι τα παιδιά των οποίων η βιολογική και ψυχική ανατροφή μας έχει ανατεθεί και τα οποία είναι ανεξάρτητοι άνθρωποι και προσωπικότητες και όχι προεκτάσεις μας υποχρεωμένες να μας μιμούνται και να μας υπηρετούν. Και θα αντικαταστήσουμε αυτό το «δικό μου» με το «δικά μας». Όλα, όλων, για να τα φροντίζουμε, να τα αγαπάμε, να τα προστατεύουμε, να τα χαιρόμαστε. Τότε, ίσως μειωθεί η τσιγγουνιά της ψυχής μας. Ίσως πάψουμε να ταίζουμε μπιφτέκι το κατοικίδιο που μας συντροφεύει και να χτυπάμε τα απροστάτευτα, ίσως πάψουμε να καταστρέφουμε με το εγωιστικό χάιδεμα το παιδί που γεννήσαμε και νοιαστούμε για όλα τα παιδιά στον κόσμο, ίσως αισθανθούμε πως «το σπίτι του γείτονα που καίγεται» δεν είναι τόσο μακρυά από το δικό μας και η ασφάλειά μας είναι ψεύτικη, γιατί όταν το σπίτι του γίνει αποκαΐδια ή θα ‘ρθει να ξεβολέψει εμάς ή θα ρθει να κάψει και αυτό που εμείς μένουμε, o ίδιος που έκαψε και το δικό του.
Δεν μας λείπουν ιδιοκτησίες. Ούτε από κανέναν λείπει αφεντικό. «Αντικείμενα ευθύνης μας» νομίζω πρέπει να αναλάβουμε, όχι αντικείμενα κτήσης να αποκτήσουμε.

Και…ναι. Μετά από όσα σου έγραψα, θα κατάλαβες πόσο απόλυτα συμφωνώ με την άποψή σου πως, η προσπάθεια να «προγραμματίσουμε τις μελλοντικές μας κινήσεις» - και στο θέμα των σχέσεών μας με τα ζώα, μονάχα ως αστείο μπορεί να θεωρηθεί….

Kαι, όχι. Δεν έψαχνα για απαντήσεις-λύσεις. Απαντήσεις-απόψεις ζητούσα. Και τις πήρα. Περισσότερο και λιγότερο θεωρητικές. Περισσότερο και λιγότερο πρακτικές. Τέτοιες, που να με βοηθήσουν να αναπτύξω περισσότερο τις δικές μου σκέψεις, στο νου μου και στην ψυχή μου. Αυτό δεν είναι το νόημα κάθε τέτοιας ανταλλαγής;

Και, να σου πω ένα μυστικό; Που το γνωρίζεις ήδη…
Δεν υπάρχει τύχη. Υπάρχουν επιλογές. Σωστές και λάθος. Τις κάνουμε, πληρώνουμε το τίμημα και προχωράμε.
Και … η ζωή προσφέρει πακέτα. Ο,τι πάρεις, το παίρνεις ολόκληρο. Δεν διαλέγεις μέσα σε αυτό. Χρειάζεται προσοχή, ώστε να διαλέξεις εκείνο που σου ταιριάζουν, τόσο οι ευκολίες που προσφέρει, όσο και οι δυσκολίες που επιφυλάσσει.
Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί αλλά εξίσου άξιοι να τους βαδίσουμε δρόμοι στη ζωή. Το σημαντικό, είναι αφ’ ενός να επιλέξουμε εκείνον που μας ταιριάζει, αφ’ ετέρου να τον βαδίσουμε σωστά και έντιμα, τιμώντας την επιλογή που κάναμε μέχρι τέλους.
Όλοι οι καθάριοι δρόμοι, είναι δύσκολοι. Και όλοι, οδηγούν στον ίδιο προορισμό. Στη Ζωή.

(Και…Μαρία, διαβάζοντας διατυπωμένες από εσένα τις σκέψεις σου, τις επιθυμίες σου, τις αναζητήσεις σου, τις προτεραιότητές σου…επίτρεψέ μου να σου θέσω το ρητορικό ερώτημα: έχεις επίγνωση του γεγονότος, υποθέτω, πως δεν ανήκεις πια στον κόσμο αλλά στον (πρόσωπο) Κόσμο. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα επόμενα βήματά σου. Έτσι;
Και να προσέχεις.
Αν
τα πράγματα που με αφορούν και εδώ περιέγραψα, αποτελούν όνειρά σου κατά 99% και
επειδή,
όπως είδες, κατά 99% συμφωνώ με τα δικά σου γραφόμενα
τότε
αυτό σημαίνει ταύτισή σου με... Πολύ "περίεργους" ανθρώπους
!
Να το προσέξεις αυτό!
Ξανασκέψου το επόμενο βήμα σου. Αν μετά την πραγματοποίησή του, δεις να αλλάζει κάπως παράξενα ο φωτισμός γύρω σου... Και να συμβαίνουν παράξενα πράγματα...
θα είναι επειδή μπήκες στη Ζώνη του Λυκόφωτος.
Αν αρχίσεις να βλέπεις τα σημάδια... Μην τα κρατήσεις μόνο για σένα, μοιράσου τα. Μπορεί να έχουμε κάτι να σου πούμε...
🙂 ).

Χάρηκα για όσα είπαμε… Και σε ευχαριστώ για όσα μου προσέφερες. Με όσα μου είπες. Και με όσα με οδήγησες να σκεφτώ και να αισθανθώ, πριν σου τα πω.
Στο αμέσως επόμενο μήνυμα για να μην κάνω κανένα τεχνικό λάθος και εξαφανίσω το κείμενό μου, θα προσπαθήσω να ανεβάσω τις 2 φωτό που σου είπα.
 
Back
Top