Εγώ ευχαριστώ Μαρία, για τη φιλοξενία της φωτογραφίας του φίλου αυτού, στο forum.
:)
Χρειάζεται βιολόγος για μια τέτοια αναγνώριση, όχι σπηλαιολόγος-αρχαιολόγος όπως εγώ! Δεν είναι πολύ εύκολη. Στη χώρα μας, υπάρχουν καμιά 30ριά διαφορετικά είδη!
Βλέπεις, τα σπήλαια, είναι ολόκληροι κόσμοι. Ολόκληρα οικοσυστήματα.
Ένα σπήλαιο, παρουσιάζει - εν δυνάμει - γεωλογικό, ιστορικό, αρχαιολογικό, λαογραφικό, βιολογικό, υδρογεωλογικό, υδροβιολογικό, παλαιοντολογικό, παλαιοανθρωπολογικό κλπ κλπ ενδιαφέρον, οπότε αποτελεί και αντικείμενο μελέτης πάρα πολλών επιστημών και των επιμέρους κλάδων τους.
"Ετσι, οι σπηλαιολόγοι ερευνητές, εντοπίζουμε ένα σπήλαιο, διεισδύουμε ως το απώτερο και βαθύτερο σημείο του, το εξερευνούμε, καταγράφουμε κάθε στοιχείο του και λεπτομέρειά του που εντοπίζουμε και παρατηρούμε, μετρούμε το χώρο του και τον αποτυπώνουμε (κατόψεις, πλάγιες τομές), τον αποτυπώνουμε και οπτικά (φωτογραφικά και βιντεοσκοπικά)... Και αποχωρούμε. Στη συνέχεια, ενημερώνουμε την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας του Υπ. Πο. με σχετικό μας αρχείο (ενδιαφέρονται κυρίως για σπήλαια αρχαιολογικού-παλαιοανθρωπολογικού-ιστορικού ενδιαφέροντος) και αν-όποιο άλλο φορέα πιθανόν χρειάζεται, αναλόγως των ευρημάτων (Από πεπαλαιωμένο στρατιωτικό υλικό - όπλα και πυρομαχικά, ως ανθρώπινους σκελετούς - οποιασδήποτε περιόδου. Και από επιφανειακά αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και σκάμματα λαθρανασκαφών - μέχρι κατάκοσμα σπήλαια κατάλληλα για τουριστική αξιοποίηση και σπηλαιοπηγές κατάλληλες για ύδρευση των κοντινών περιοχών).
Και, κάθε Αρχή και Φορέας, κάθε επιστημονικός τομέας, αξιοποιεί το υλικό μας και κάνει τη δουλειά του, ζητώντας μας ενίοτε περαιτέρω στοιχεία, βοήθεια για επιτόπια δική τους έρευνα, όπου η δυσκολία πρόσβασης το επιτρέπει κλπ.
Φυσικά, όταν συμβαίνει ο σπηλαιολόγος ερευνητής να έχει και επιστημονική κατάρτιση σχετική με το αντικείμενο - όπως ο γράφων που είναι αρχαιολόγος, μπορεί περισσότερο να εντρυφήσει στη συγκεκριμένη πλευρά ενδιαφέροντος του σπηλαίου.
Βεβαίως και είναι προστατευόμενο είδος οι νυχτερίδες..
Δυστυχώς, ο πληθυσμός έχει μειωθεί σημαντικά, στην Ελλάδα τουλάχιστον όπου έχω ιδία αντίληψη. Σε σπήλαια στα οποία συναντάμε ολόκληρους λόφους - ύψους μερικών μέτρων - από γουανό (περιττώματα) νυχτερίδων, λόφους δημιουργημένους στο παρελθόν, σήμερα δεν καταφεύγουν παρά ελάχιστες, συχνά μονοψήφιος αριθμός.
Είναι εξαιρετικά σπάνια πια τα σπήλαια του Ελληνικού χώρου, στα οποία έχουμε τη χαρά να πετούν χιλιάδες φτερωτοί φίλοι πάνω από τα κεφάλια μας τους καλοκαιρινούς μήνες κατά τη διάρκεια της ημέρας, συντροφεύοντάς μας στην ερευνητική διαδικασία μας με τον υπόκωφο βόμβο που προκαλούν και που πολλαπλασιάζεται από την αντανάκλαση των ηχητικών κυμάτων στα τοιχώματα του βράχου, μέσα στον περιορισμένο χώρο ενός σπηλαίου, θυμίζοντας τον υποβλητικό θόρυβο ενός επερχόμενου σεισμού!
Μια τέτοια χαρούμενη στιγμή, μπορείς να δεις στην επόμενη φωτό που προέρχεται από αυτό το σπηλαιοβάραθρο
https://www.facebook.com/pg/Giannes...ia/photos/?tab=album&album_id=387752738047286
(συχνά χρησιμοποιώ κωδικές ονομασίες ως ονόματα σπηλαίων, όπως Α2 γι΄αυτό, αντί για τα ονόματα με τα οποία οι οπές εισόδων τους αποκαλούνται από τους βοσκούς και τους κατοίκους των γύρω περιοχών, ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμα και να μην τεθούν σε κίνδυνο - κατά περίπτωσιν - ως φυσικά μνημεία, ως αρχαιολογικοί χώροι, ως πηγές καθαρών υπόγειων υδάτων, ως βιοσυστήματα αναφορικά με την πανίδα τους και τη χλωρίδα τους, κλπ.)
ή σε αυτές τις φωτό
από αυτό το σπήλαιο, το σπήλαιο των Αγριοπερίστερων
http://cavemania.blogspot.gr/2014/09/2-cave-of-wild-pigeons-part-2.html
Επί τη ευκαιρία - και δένοντας τα θέματα, με αφορμή το όνομα αυτού του σπηλαίου, να αναφέρω πως τόσο - και κατ' εξοχήν - στην Αιτωλοακαρνανία, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα,
ένας ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ αριθμός βαράθρων (κατακόρυφων σπηλαιωδών γεωλογικών σχηματισμών), σπηλαίων (οριζόντιων σπηλαιωδών γεωλογικών σχηματισμών) και σπηλαιοβαράθρων (σπηλαιωδών γεωλογικών σχηματισμών με οριζόντια και κατακόρυφα τμήματα), φέρουν το όνομα Περιστερότρυπες, αφού αποτελούσαν καταφύγια αυτών των πανέμορφων άγριων πτηνών. τα οποία, δυστυχέστατα, έχουν σχεδόν εξαφανισθεί από τα περισσότερα από τα σπήλαια αυτά, με κυριότατη αιτία το ανελέητο κυνήγι...