Φυτά Η ρίγανη στα πτηνά (Origanum vulgare)

Η ρίγανη χρησιμοποιείται ευρέως στα πτηνά ως βότανο, για την παρασκευή τσαγιού ή ως τυποποιημένο συμπλήρωμα διατροφής. Τα ωφέλιμα συστατικά της βοηθούν στη πρόληψη της κοκκιδίωσης και άλλων ασθενειών του γαστρεντερικού και αναπνευστικού συστήματος των πτηνών.

Η ρίγανη και τα οφέλη από τη χρήση της στα πτηνά​

____cover.jpg

Πολυετές αρωματικό φυτό, ευρύτατα διαδεδομένο, σε ξηρότοπους σ’ όλη την Ελλάδα. Είναι γνωστή και με τα ονόματα: ριάνο, ρούανο, ρούβανο κ.ά. Οι ρίζες της εκτείνονται οριζόντια ενώ ο βλαστός της κάθετα φτάνοντας σε ύψος τα 0,30-0,80 μ. Τα φύλλα της έχουν αυγοειδές σχήμα, τοποθετημένα αντίθετα και μικρά λευκό-ρόδινα άνθη που βγαίνουν στην κορυφή των βλαστών.

Η χημική της σύνθεση είναι πλούσια. Στο επίγειο μέρος της περιέχει στυπτικές και βαφικές (χρωστικές) ουσίες, συγκριτικά μεγάλο ποσοστό αιθέριου ελαίου (μέχρι 1,2 %) το οποίο περιέχει φαινόλες (θυμόλη - thymol), καρβακόλη - carvacrol) και πικρές - πτητικές ουσίες (μέχρι 15 %).

Το κύριο ωφέλιμο χαρακτηριστικό της ρίγανης είναι η μεγάλη αντιοξειδωτική της ικανότητα (12 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του πορτοκαλιού). Η αντιβακτηριδιακή, αντιβιοτική δράση της ρίγανης, οφείλεται στις ουσίες καρβακρόλη και θυμόλη, ενώ υπάρχει και πλήθος άλλων ουσιών σε μικρότερο ποσοστό. Επίσης, η ρίγανη είναι το μόνο βότανο με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (565 mg %) και σίδηρο.

Πρόκειται για ένα βότανο με ιδιαίτερα έντονο άρωμα που ελευθερώνει από τους σπασμούς και τον λόξιγκα, διευκολύνει την πέψη και ανοίγει την όρεξη. Έχει ήπιες αποχρεμπτικές, αντιδιαρροϊκές, αντιφλεγμονώδεις, βακτηριοκτόνες και αντιαιμορραγικές ικανότητες, αυξάνει την ούρηση και το ίδρωμα και διεγείρει τη μήτρα.

Η ρίγανη χρησιμοποιείται θεραπευτικά υπό μορφή τσαγιών (αφεψημάτων) για την ατονία των εντέρων, ως ενισχυτικό της πέψης, αλλά και ως ηρεμιστικό του νευρικού συστήματος. Επίσης, ως αποχρεμπτικό για το βήχα, τη δύσπνοια, βρογχίτιδα, φυματίωση, ως διουρητικό στις ασθένειες των νεφρών, σε ρευματικές παραμορφώσεις των αρθρώσεων και την ποδάγρα.

Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης (ριγανόλαδο) χρησιμοποιείται για των κατευνασμό των πόνων των χαλασμένων δοντιών και στην αρωματοθεραπεία για παρόμοιες περιπτώσεις, ενώ εξωτερικά για να σκοτώνει τις ψείρες. Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.

Η χρήση της ρίγανης στα πτηνά​

Ρίγανη προσφέρουμε στα πουλιά μας χλωρή που είτε αγοράζουμε από το μανάβικο ή ακόμα καλύτερα καλλιεργούμε μόνοι μας, στο μπαλκόνι ή τον κήπο μας. Επίσης μπορούμε αποξηραμένη σε ιδιαίτερο δοχείο στο κλουβί ή ανακατεμένη με τους σπόρους ή ως συστατικό μιας αυγοτροφής δικής μας παρασκευής ή ως αιθέριο έλαιο (προσοχή στις σωστές αραιώσεις).

Να σημειώσουμε ότι η ρίγανη μπορεί να προσφερθεί στα πουλιά για την πρόληψη της κοκκιδίωσης. Πληροφορίες για δράση της σε επίπεδο πρόληψης της ασθένειας, μπορείτε να βρείτε στο σχετικό άρθρο μας Κοκκιδίωση και προληπτικές θεραπείες.

Καλλιέργεια​

Η Ρίγανη είναι φυτό ανθεκτικό στο κρύο. Θέλει ηλιόλουστα εδάφη με καλή αποστράγγιση, πολλαπλασιάζεται με σπόρους και με χωρισμό του φυτού την άνοιξη ή το φθινόπωρο.

Δείτε Καλλιέργεια βοτάνων στο σπίτι για τα πουλιά και την οικογένειά μας.

Σχετικά​

Σκευάσματα ρίγανης για πτηνά
 
Μου έχουν πει ότι καλό θα ήταν να δίναμε την ρίγανη στα πτηνά μας για την πρόληψη ασθενειών. Μήπως ξέρετε σε τι μορφή; Δηλαδή να το τρίψουμε πάνω από την κελαϊδίνη ή να δώσουμε το ζουμί της;

Επίσης, μιλάμε για τη ρίγανη που βάζουμε στο φαγητό, έτσι;

Ευχαριστώ!
 
Εγώ πάντως τους δίνω σκέτη ρίγανη (λίγη) δυο φόρες την εβδομάδα στην αυγοθήκη τους και μέχρι να γυρίσω το κεφάλι, έχει εξαφανιστεί.
 
Eμμα! post: 22463 είπε:
Επίσης, μιλάμε για τη ρίγανη που βάζουμε στο φαγητό, έτσι;
Αυτήν... Εγώ δίνω και πράσινη (κλαδάκια) όταν είναι η εποχή της.
 
Μέχρι πριν 2 χρόνια ασχολούμουν επαγγελματικά με την εκτροφή ζώων. Έδινα προληπτικά σε κουνέλια και κοτόπουλα ριγανέλαιο σε αναλογία 50 γρ. στα 200 λίτρα νερό για 3 μέρες το μήνα. Όπως μου είχε πει ο κτηνίατρος βοηθάει σε πεπτικό, αναπνευστικό και αυξάνει την ερωτική διάθεση στα κουνέλια.

Είναι γεγονός ότι μετά την εφαρμογή του προγράμματος είδα σημαντική βελτίωση στα ζώα. Δεν σκέφτηκα να το δώσω στα ωδικά. Εκείνο που μου την έσπαγε πολύ είναι το γεγονός ότι ενώ η Ελλάδα είναι σπαρμένη ολόκληρη με ρίγανη, το ριγανέλαιο ήταν Γαλλικό.
 
Το Σάββατο σε κάποιο πετ είχαμε συζητήσει για τη ρίγανη μαζί με κάποιον άλλο χομπίστα που γνώρισα εκεί. Μου είπε ότι μια φορά το μήνα κάνει το εξής: Βάζει σε ένα μπουκάλι νερό, ρίγανη και το αφήνει όλο το βράδυ. Το πρωί στραγγίζει το μείγμα και το δίνει στα πουλιά. Το έχει δοκιμάσει κανείς; Ακόμα όταν μιλάμε για ρίγανη μιλάμε για φρέσκο κλαδάκι ή την κλασσική τριμμένη που βάζουμε στο φαγητό;
 
Σε αυτή την μορφή που αναφέρεις δεν το έχω δοκιμάσει. Εγώ τους βάζω φρέσκια ρίγανη σε κλαδάκι και μπορώ να σου πω ότι ξετρελαίνονται. Εναλλακτικά τους βάζω τριμμένη ρίγανη στο αυγό τους, όταν δεν βρίσκω φρέσκια.
 
@THODORIS1982, Μου θυμίζει την διαδικασία του σκορδόνερου. :D

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να το κάνει έτσι αφού είναι ποιο εύκολο και καλύτερο κατά τη γνώμη μου να το δώσει σε κλαδάκια ή τα φυλλαράκια σε κουπάκι ή στην αυγοτροφή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις Θοδωρή και κλαδάκι φρέσκο (αρκεί να μην είναι ψεκασμένο) αλλά και την κλασσική που βάζουμε στο φαγητό. Εμείς πήραμε γλαστράκια ρίγανη και θυμάρι για να έχουμε στο μπαλκόνι μας ώστε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.
 
Παιδιά μπορούμε να δίνουμε και σε παπαγάλους - παπαγαλάκια ρίγανη κατά την γνώμη σας;
 
Παιδιά μπορούμε να δίνουμε και σε παπαγάλους - παπαγαλάκια ρίγανη κατά την γνώμη σας;
Φυσικά!

Δυο ουσίες που έχει η ρίγανη, η θυμόλη και η καρβακρόλη της δίνουν τις αντιμικροβιακες της ιδιότητες.
 
Θα ήθελα να ρωτήσω, το ριγανονερο σε τι συχνότητα το δίνετε μέσα στην εβδομάδα και πόσες φορές τον μήνα;
 
Το πόσο θα δώσεις και κάθε πότε εξαρτάται από το σκεύασμα που θα επιλέξεις να δώσεις. Το καθένα από αυτά έχεις οδηγίες επάνω μιας και δεν είναι όλα στην ίδια αναλογία.

Μπορείς επίσης δώσεις φρέσκια ρίγανη η και αποξηραμένη εντός αυγοτροφής.
 
Προτεινόμενη συνταγή τσαγιού με ρίγανη
Βάζουμε μια κουταλιά της σούπας τριμμένη ρίγανη σε ένα μπρίκι μαζί με 100 ml νερό. Βράζουμε μέχρι το σημείο του βρασμού και στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε το μπρίκι για 10 λεπτά. Αφού κρυώσει καλά, προσφέρουμε το τσάι σε μια ποτίστρα, ανανεώνοντας καθημερινά.

Προτεινόμενη συχνότητα χορήγησης
Προληπτικά: Καθημερινά για μία εβδομάδα, μια φορά το μήνα.
 
Θα ήθελα να ρωτήσω, το ριγανονερο σε τι συχνότητα το δίνετε μέσα στην εβδομάδα και πόσες φορές τον μήνα;
Κάθε μέρα στην αυγοτροφή για πάνω από 7-8 χρόνια με αναλογία 3 κουταλιές μεγάλες ρίγανη στο 0,5 λίτρο νερό.

Την προηγούμενη μέρα από την παρασκευή της αυγοτροφής βάζω σε ένα μπουκάλι του μισού λίτρου, τρεις κουταλιές αποξηραμένη ρίγανη μαζί με άλλα βότανα όπως δυόσμο, θυμάρι, βασιλικό κλπ, το γεμίζω με χλιαρό νερό και το αφήνω μέχρι την επόμενη μέρα.

Τακτικά αναδεύω το μπουκάλι γιατί τα βότανα παραμένουν στην επιφάνεια του νερού.

Η χρήση αυτού του "σκευάσματος" μέσω της αυγοτροφής είναι καθημερινή σχεδόν όλο το χρόνο με εξαίρεση τις 30-50 μέρες του "χειμώνα".

Ολόκληρη ή συνταγή: Προετοιμασία της ξηρής αυγοτροφής.
 
Κάθε μέρα στην αυγοτροφή για πάνω από 7-8 χρόνια με αναλογία 3 κουταλιές μεγάλες ρίγανη στο 0,5 λίτρο νερό.
Κατάλαβα, το δίνεις καθημερινά ή έστω όταν δίνεις αυγοτροφη. Τα δικά μου αυγοτροφή απλά δεν..
Κάτι τελευταίο, επειδή έφτιαξα ποσότητα να φανταστώ ότι περισσέψει στο ψυγείο;
Για να βγει η εβδομάδα...
 
Προτεινόμενη συνταγή τσαγιού με ρίγανη

Σταύρε, αν κάνω μεγαλύτερη ποσότητα (αντί να κάνω κάθε μέρα απο 100ml...) με αντοίστιχες προφανώς δοσολογίες, διατηρείται στο ψυγείο; Και αν ναι για πόσο καιρό θα ήθελα να ήξερα...
Επίσης, θα ήταν χρήσιμο αν μπορούσα να το συνδιάσω με ένα σκεύασμα εκχυλίσματος γαιδουράνγκαθου που προμηθεύτηκα (αυτό της Nature's Answer εννοώ που είναι μια σταγόνα στα 100ml). Δε βλέπω κάτι κακό σε αυτό...
[automerge]1546938340[/automerge]
Επίσης κάτι ακόμα που σαν 'επιστήμονα' :) μου διαφεύγει...
Λέμε για τα αιθέρια έλαια των βοτάνων που πράγματι υπάρχουν και είναι πολυτιμότατα.
Με την παρασκευή τσαγιού όμως χρησιμοποιούμε νερό και μόνο νερό. Το έλαιο όμως δε διαλύεται στο νερό. Μήπως ματαιοπονούμε;
Η λογική μου λέει πως το έλαιο ακόμη και το αιθέριο δε διαλύεται στο νερό... Και επίσης γνωρίζω πως για την εξαγωγή αυτών των ελαίων συνήθως χρησιμοποιείται αλκοολ. Οχι νερό...
 
με αντοίστιχες προφανώς δοσολογίες, διατηρείται στο ψυγείο; Και αν ναι για πόσο καιρό θα ήθελα να ήξερα...
Αποστόλη δεν έχω μελετήσει βαθιά το θέμα, όποια γνώση έχω είναι εμπειρική. Θα σου πω τι θα έκανα εγώ στη θέση σου.

Ως πρώτη επιλογή θα είχα να φτιάχνω τσάι καθημερινά. Εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο και έχοντας ακούσει ότι μπορεί να διατηρηθεί μερικές μέρες στο ψυγείο, θα έφτιαχνα μία ποσότητα για να κρατήσω τρεις-τέσσερις μέρες μέχρι να εξαντληθεί.

Η λογική μου λέει πως το έλαιο ακόμη και το αιθέριο δε διαλύεται στο νερό...
Μιλάς για την περίπτωση που προστίθεται τυποποιημένο σκεύασμα αιθέριου ελαίου προσθέτουμε στο νερό. Στην περίπτωση του τσαγιού όμως τα φυσικά αυτά έλαια εξάγονται από το φυτό με τη βοήθεια του βρασμού με νερού και δεν προστίθεται σε αυτό.

Μήπως ματαιοπονούμε;
Υποθέτω πως όχι αφού τα τσάγια χρησιμοποιούνται θεραπευτικά εδώ και πολλά-πολλά χρόνια.
 
  • Like
Αντιδράσεις: jk1980
Ρε συ Σταύρε, ακόμα και τα έλαια που εξάγονται μέσω του βραστού νερού, πάλι δε πρέπει να διαλυθούν στο νερό; Ε αυτό δε γίνεται νομίζω. Οχι αν είναι απλώς νερό που στην περίπτωση μας είναι απλό νερό.
Αλλα πράγματα μπορεί να είναι υδατοδιαλυτά. Τα έλαια δε νομίζω.
Αν ξέρει κανείς κάτι παραπάνω...
 
Back
Top