Φυτά Η ρίγανη στα πτηνά (Origanum vulgare)

Η ρίγανη χρησιμοποιείται ευρέως στα πτηνά ως βότανο, για την παρασκευή τσαγιού ή ως τυποποιημένο συμπλήρωμα διατροφής. Τα ωφέλιμα συστατικά της βοηθούν στη πρόληψη της κοκκιδίωσης και άλλων ασθενειών του γαστρεντερικού και αναπνευστικού συστήματος των πτηνών.

Η ρίγανη και τα οφέλη από τη χρήση της στα πτηνά​

____cover.jpg

Πολυετές αρωματικό φυτό, ευρύτατα διαδεδομένο, σε ξηρότοπους σ’ όλη την Ελλάδα. Είναι γνωστή και με τα ονόματα: ριάνο, ρούανο, ρούβανο κ.ά. Οι ρίζες της εκτείνονται οριζόντια ενώ ο βλαστός της κάθετα φτάνοντας σε ύψος τα 0,30-0,80 μ. Τα φύλλα της έχουν αυγοειδές σχήμα, τοποθετημένα αντίθετα και μικρά λευκό-ρόδινα άνθη που βγαίνουν στην κορυφή των βλαστών.

Η χημική της σύνθεση είναι πλούσια. Στο επίγειο μέρος της περιέχει στυπτικές και βαφικές (χρωστικές) ουσίες, συγκριτικά μεγάλο ποσοστό αιθέριου ελαίου (μέχρι 1,2 %) το οποίο περιέχει φαινόλες (θυμόλη - thymol), καρβακόλη - carvacrol) και πικρές - πτητικές ουσίες (μέχρι 15 %).

Το κύριο ωφέλιμο χαρακτηριστικό της ρίγανης είναι η μεγάλη αντιοξειδωτική της ικανότητα (12 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του πορτοκαλιού). Η αντιβακτηριδιακή, αντιβιοτική δράση της ρίγανης, οφείλεται στις ουσίες καρβακρόλη και θυμόλη, ενώ υπάρχει και πλήθος άλλων ουσιών σε μικρότερο ποσοστό. Επίσης, η ρίγανη είναι το μόνο βότανο με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (565 mg %) και σίδηρο.

Πρόκειται για ένα βότανο με ιδιαίτερα έντονο άρωμα που ελευθερώνει από τους σπασμούς και τον λόξιγκα, διευκολύνει την πέψη και ανοίγει την όρεξη. Έχει ήπιες αποχρεμπτικές, αντιδιαρροϊκές, αντιφλεγμονώδεις, βακτηριοκτόνες και αντιαιμορραγικές ικανότητες, αυξάνει την ούρηση και το ίδρωμα και διεγείρει τη μήτρα.

Η ρίγανη χρησιμοποιείται θεραπευτικά υπό μορφή τσαγιών (αφεψημάτων) για την ατονία των εντέρων, ως ενισχυτικό της πέψης, αλλά και ως ηρεμιστικό του νευρικού συστήματος. Επίσης, ως αποχρεμπτικό για το βήχα, τη δύσπνοια, βρογχίτιδα, φυματίωση, ως διουρητικό στις ασθένειες των νεφρών, σε ρευματικές παραμορφώσεις των αρθρώσεων και την ποδάγρα.

Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης (ριγανόλαδο) χρησιμοποιείται για των κατευνασμό των πόνων των χαλασμένων δοντιών και στην αρωματοθεραπεία για παρόμοιες περιπτώσεις, ενώ εξωτερικά για να σκοτώνει τις ψείρες. Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.

Η χρήση της ρίγανης στα πτηνά​

Ρίγανη προσφέρουμε στα πουλιά μας χλωρή που είτε αγοράζουμε από το μανάβικο ή ακόμα καλύτερα καλλιεργούμε μόνοι μας, στο μπαλκόνι ή τον κήπο μας. Επίσης μπορούμε αποξηραμένη σε ιδιαίτερο δοχείο στο κλουβί ή ανακατεμένη με τους σπόρους ή ως συστατικό μιας αυγοτροφής δικής μας παρασκευής ή ως αιθέριο έλαιο (προσοχή στις σωστές αραιώσεις).

Να σημειώσουμε ότι η ρίγανη μπορεί να προσφερθεί στα πουλιά για την πρόληψη της κοκκιδίωσης. Πληροφορίες για δράση της σε επίπεδο πρόληψης της ασθένειας, μπορείτε να βρείτε στο σχετικό άρθρο μας Κοκκιδίωση και προληπτικές θεραπείες.

Καλλιέργεια​

Η Ρίγανη είναι φυτό ανθεκτικό στο κρύο. Θέλει ηλιόλουστα εδάφη με καλή αποστράγγιση, πολλαπλασιάζεται με σπόρους και με χωρισμό του φυτού την άνοιξη ή το φθινόπωρο.

Δείτε Καλλιέργεια βοτάνων στο σπίτι για τα πουλιά και την οικογένειά μας.

Σχετικά​

Σκευάσματα ρίγανης για πτηνά
 
Γνωρίζω ότι όντως τα έλαια γενικώς δεν διαλύονται σε κρύο νερό. Δεν ξέρω τι γίνεται με το ζεστό, αν και γνωρίζω ότι γενικά στη χημεία η θερμοκρασία παίζει σημαντικό ρόλο στις διεργασίες που συντελούνται.

Χρειάζεται όμως ψάξιμο το θέμα που αφορά στον τρόπο με τον οποίο εξάγονται από τα βότανα οι χημικές ουσίες που λειτουργούν θεραπευτικά στην υγεία των πτηνών και των ζώων, για να μπορέσουμε να απαντήσουμε με σιγουριά. Επιφυλάσσομαι.
 
Μα και εγώ χρησιμοποιώ απλώς την λογική μου και γι αυτό αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν τα αιθέρια έλαια να περιέχονται στο τσάι που είναι 100% νερό.
Μπορώ να κατανοήσω τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που μπορούν να εξαχθούν στο τσάι. Αλλά τα αιθέρια έλαια που είναι και το θεραπευτικό κομμάτι του βοτάνου, όπως το καταλαβαίνω, δε πιστεύω πως μπορούν να υπάρχουν στο τσάι που δίνουμε.
 
Στη λαικη πωλουν μικρα γλαστρακια με ριγανη και διαφορα αρωματικα φυτα με 1 και 2 Ε. Μπορει καθενας μας να παρει και να βαζει στα πουλακια μικρους βλαστους που αρεσουν και τους κανουν καλο.
 
μιας κ έτυχε να δω το άρθρο θα ήθελα να ρωτήσω πόση ρίγανη κάνει να δώσω στο καναρίνι μου κ σε τι συχνότητα ?
 
Back
Top