Διατροφή Θέλω να σταματήσω αυγοτροφές εμπορίου και να φτιάχνω δική μου

Εγγραφή
7 Φεβ 2009
Μηνύματα
153
Πόλη
Λαμία
Καλησπέρα σκέφτομαι εδώ και πολύ καιρό να σταματήσω τις αυγοτροφες εμπορίου και να αρχίσω να φτιάχνω δική μου αυγοτροφη!
εκτρέφω καναρίνια γκλοστερ και θα ήθελα να μου προτείνετε κάποια συνταγή την οποία θα μπορώ να την διατηρήσω στην κατάψυξη για κάποιο καιρό γιατί θέλω να φτιάξω αρκετή ποσότητα γιατί λόγο δουλειάς δεν έχω χρόνο να φτιάχνω συνέχεια!
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Επίσης θέλω να συμπληρώσω οτι σκέφτομαι (και θέλω) να υπάρχουν μέσα στην αυγοτροφη Αρακάς, μαγιά μπίρας, κια, σπυρουλινα, περιλα λευκή, αποξηραμένα μυρωδικά, λαχανικά(ρίγανη δυόσμος,ταραξακο,θυμάρι, βασιλικός,τσουκνίδα)
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Για μαγιά μπύρας δεν ξέρω. Όλα τα άλλα εγώ τα έχω βάλει. Όχι όλα μαζί αλλά με διάφορους συνδυασμούς. Επιπλέον σπανάκι, εάν δεν είναι σε αναπαραγωγικη περίοδο, καρότο και λίγο μέλι.
 
Σου δίνω ενδεικτικές ποσότητες
4 κουταλιές κουάκερ
2^ κουταλιές ρυζάλευρο Άνθος Ορύζης Γιώτης
2-4 κουταλιές ξερή ρίγανη
4 σφικτά αυγά
ελάχιστο* μέλι
ελάχιστο* σησαμέλαιο ή σιτέλαιο
*μισό κουταλάκι του γλυκού το πολύ ή καθόλου
Χτυπάς στο μπλέντερ τα τσόφλια των αυγών με το κουάκερ, τη ρίγανη μέχρι να γίνουν τρίμμα και τη μία κουταλιά ρυζάλευρο. Έπειτα προσθέτεις τα αυγά σε κομμάτια, το μέλι και το λάδι, και χτυπάς διακοπτόμενα μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά. (συνεχόμενα το μείγμα θα λασπώσει στα σίγουρα).
^Αν σου λασπώσει προσθέτεις και το υπόλοιπο ρυζάλευρο
Χωρίζεις σε σακουλάκια σε ποσότητες που δεν θα κρατήσουν πάνω από τρεις ημέρες ή σε ποσότητες που θα δινεις όποτε τη χρησιμοποιείς. Τα βάζεις στην κατάψυξη και τα αποψύχεις στο ψυγείο (3 ώρες αρκούν για την απόψυξη)
 
Πόσο λάδι βάζετε σε αυτήν την ποσότητα;
ο αστερίσκος * είναι και για το λάδι, δλδ, μισό κουταλάκι του γλυκού και άλλες φορές, αν ας πούμε δεν είναι σε αναπαραγωγή, δεν βάζω καθόλου.
Γενικά φοβάμαι την προσθήκη ζαρζαβατικών (π.χ. καρότο, αρακάς) και φρέσκων βοτάνων (δυόσμου, ρίγανης...) διότι αυξάνουν την υγρασία στο μείγμα και γιατί προτιμώ να τα παρέχω ξέχωρα.
 
Γενικά φοβάμαι την προσθήκη ζαρζαβατικών (π.χ. καρότο, αρακάς) και φρέσκων βοτάνων (δυόσμου, ρίγανης...) διότι αυξάνουν την υγρασία στο μείγμα και γιατί προτιμώ να τα παρέχω ξέχωρα.
τα βότανα τα έχω αποξηραμένα όλα! αρακά σκεφτόμουν να βάζω κάθε φορά που είναι να σερβίρω στα πουλάκια αφού τον έσπαγα πρώτα σε ένα μπλέντερ.
 
Ορίστε η δική μου για 12 πουλάκια να φάνε 3 φορές:
- 1 αυγο βραστό
- 5-6 φουντιτσες μπρόκολο
- 5-6 φύλλα σπανάκι ή ρόκα
- 5-6 μπραζίλιαν νουτς
- 2 κουταλιές της σούπας ηλιόσπορους καθαρισμενους νωπους
- 1 κουταλιά της σούπας σουσάμι
- 1 κουταλιά της σούπας FonioPaddy
- 1 κουταλάκι ρίγανη
- 1 κουταλάκι βασιλικο
- 1 κουταλάκι θυμάρι
- 1 κουταλάκι μαγια μπύρας ή γύρη
- 1 κουταλάκι μέλι
Διαδικασία: πρώτα στο μουλτι τα σπόρια και τα μπραζίλιαν νουτς, μετά τα υπόλοιπα (αυγό μπρόκολο ρόκα σπανάκι τεμαχισμένα).
Για να μην λασπωσει χρησιμοποιω τριμμένη φρυγανιά ή αυγοτροφη του εμπορίου.
Μπορείς να την φέρεις στα μέτρα σου ανάλογα την εποχή (π.χ τώρα δεν έχει καλό μπρόκολο) και τι προτιμούν τα πουλιά σου..
 
Δεν σου είπα να μην δίνεις, απλά σε ρωτώ γιατί συγκεκριμένα Fonio και όχι νιζερ πχ.

Επίσης αν υποθέσουμε ότι η βασική πηγή πρωτεΐνης στην συνταγή σου που είναι το αυγό, στην ποσότητα που το δινεις(ένα δηλαδη και σε σχέση με την αναλογία των υπολοίπων υλικων)σου δίνει ποσοστό πρωτεΐνης 16% που είναι και το ζητούμενο;
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Οκ
Το foniο το καθώς και κάποιους άλλους σπόρους ( κινοα) μόνο έτσι τους τρώνε...
Όσο για την πρωτεινη ακολουθώ αλλη τακτική, δλδ μικρά ποσοστά και μικρες ποσοτητες πρωτεϊνών τακτικα και οχι μεγάλα ποσοστά και μεγαλες ποσοτητες πρωτεϊνών ανά διαστήματα...
 
Όσο για την πρωτεινη ακολουθώ αλλη τακτική, δλδ μικρά ποσοστά και μικρες ποσοτητες πρωτεϊνών τακτικα και οχι μεγάλα ποσοστά και μεγαλες ποσοτητες πρωτεϊνών ανά διαστήματα
Γιάννη, να ξέρεις πάντως ότι η πρωτεΐνη χρησιμοποιείται αμέσως από τον οργανισμό σε ποσότητες ανάλογες της σωματικής δραστηριότητος και της ανάγκης για δημιουργία νέου ιστού των πουλιών. Επομένως, μια μικρότερη ποσότητα από αυτήν που χρειάζονται, όσο συχνά και να την παίρνουν από τη διατροφή τους, είναι ανεπαρκής σε περιόδους αυξημένης ανάγκης. Πρέπει να παίρνουν όση ακριβώς έχουν ανάγκη για να μην παρουσιάζουν προβλήματα έλλειψης.

Η περίσσεια στη χορήγηση δεν είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς, αλλά όταν γίνεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που οι ανάγκες για πρωτεΐνη είναι αυξημένες, διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα που σχετίζονται με την έλλειψη της.
 
.. Πρέπει να παίρνουν όση ακριβώς έχουν ανάγκη για να μην παρουσιάζουν προβλήματα έλλειψης.
Γι' αυτό ακριβώς πρέπει, για να απαντήσει κάποιος στην ερώτηση του φίλου μας, να έχει γνώση α) τι είδος πουλιών έχει β) τί αριθμό, γ) σε ποιές συνθήκες (μέσα - έξω) δ) ποιος είναι ο χώρος διαβίωσης (κλουβί ή κλούβα) και τέλος να γνωρίζει έστω κατά προσέγγιση τις ανάγκες των πουλιών σε πρωτεΐνη (και όχι μόνον). Μετά απ' όλα αυτά έρχεται, η ανάγκη μέτρησης-γνώσης της περιεκτικότητας του όποιου σκευάσματος "δημιουργήσουμε".
Εδώ alop.gr/2016/10/06/μήπως-τo-αυγό-είναι-λίγο/ είναι και η γνώμη ενός ειδικού (τεχνολόγου ζωϊκού κεφαλαίου) για το θέμα.
 
Αυτό είναι σωστό αλλά σε καμία περίπτωση το ένα αυγο στην παραπάνω συνταγή δεν εξασφαλίζει το 16% που έθεσα εγώ σαν ελάχιστο αλλά ούτε και τα ποσοστά που προτεινει το άρθρο.

Σίγουρα όλοι έχουμε μπει στον πειρασμό να φτιάξουμε αυγοτροφη δική μας και συνήθως το κάνουμε αναμειγνύοντας υλικά που διαβάσαμε στο ένα η στο άλλο άρθρο που ναι μεν είναι θρεπτικά αλλά δεν γίνεται ανάλυση των διατροφικών τους στοιχείων ώστε να έχουμε το καταλληλο μείγμα.

Συχνά συγχέεται η αποδοχή που έχει από τα πουλιά με το ποσό διατροφικά ωφέλιμη είναι μια αυγοτροφη.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
@Stavros δεν διαφωνώ καθόλου...
Παράδειγμά τωρα καθημερινά δίνω 5-6 γραμμάρια περιπου (αυστηρα με δοσομετρητη) σε κάθε πουλάκι αυγοτροφη του εμπορίου (Raggio di Sole ουδέτερη ) αναμεμιγμένη με λιωμένους σπόρους στο μουλτι ( κινόα, σουσάμι, μπραζίλιαν νουτς, ηλιόσπορους, FonioPaddy μέλι)
Σε περιόδους αναπαραγωγης, πτερορροιας αυξάνεται η ποσότητα και η ποιότητα σε πρωτεΐνη με προσθήκη γύρης, σπιρουλινας, κποξηραμένα έντομα(beaphar
Insect Food),
αυγού...
 
Άρα για να μην έχει λάθος εικόνα ο θεματοδετης η πιο πάνω συνταγή διατροφικά δεν στέκεται μόνη της.

Για να επανέλθω στο Fonio, εκτός από την οποία διατροφική αξία έχει σαν σπόρος δεν τεκμηριώνεται από πουθενά η δράση του συγκεκριμένου σπόρου ενάντια των κοκκιδιων που ούτως ή άλλως είναι μια κατάσταση που εξαιρετικά σπάνια απασχολεί τα καναρίνια.

Με την ευκαιρία, η raggio δεν περιέχει αυγο στην σύσταση της.
 
Άρα για να μην έχει λάθος εικόνα ο θεματοδετης η πιο πάνω συνταγή διατροφικά δεν στέκεται μόνη της.
Γνώμη σου.
Η συγκεκριμένη αυγοτροφη με τις κατάλληλες μίξεις ανάλογα την εποχή θεωρώ ότι καλύπτει απόλυτα τα καναρίνια...

δεν τεκμηριώνεται από πουθενά η δράση του συγκεκριμένου σπόρου ενάντια των κοκκιδιων
Δεν αναφέρεται αυτό που γράφεις σε κανενα ποστ ούτε δικό μου, ούτε κανενός άλλου...
 
Η συγκεκριμένη αυγοτροφη με τις κατάλληλες μίξεις ανάλογα την εποχή θεωρώ ότι καλύπτει απόλυτα τα καναρίνια...

Μα Γιάννη εδώ δεν μιλαμε για μίξεις, μόνος σου λες ότι χρησιμοποιείς την ragio για βάση αυτή την εποχή.
Η ragio λοιπόν δεν έχει καμία σχέση με την βάση της συνταγής σου πιο πάνω.

Η ερώτηση του θεματοδετη είναι ως προς την πλήρη αποφυγή έτοιμης αυγοτροφης και όχι ως προς την χρήση της ως βάση.
Αυτό λοιπόν που ειπα εγω είναι ότι η πρόταση που του έκανες μέσω της συνταγής σου και θεωρητικά αλλά και πρακτικά διατροφικά δεν τον καλύπτει ούτε στο ποσοστό των πρωτεϊνών αλλα προκύπτει και δυσαναλογία στα λίπη.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Back
Top