Φροντίδα Θα μπει τίποτα μέσα στη φωλιά που έφτιαξα;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης ianis
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

ianis

PB New Member
Εγγραφή
21 Μαϊ 2016
Μηνύματα
18
Πόλη
Αθήνα
Χαιρετώ την παρέα!
Είχα πει σε κάποια φάση στην 2χρονη κόρη μου πως θα φτιαχναμε ένα "πίτι πουλάκια" και πραγματικά δεν το ξέχασε και επέμενε να το φτιάξουμε. Ετσι, την πηρα διπλα μου, κατσαμε και σχεδιασαμε, πηγαμε την επομενη μετα τον παιδικο να πάρουμε το κόντρα πλακέ και το ΣΚ της έβαλα τα μποτακια και τα γυαλιά(!), κόψαμε τα κομματια και συναρμολογησαμε. Επειδή όμως δεν βοηθησαν τα ερασιτεχνικα εργαλεια, αναγκάστηκα να στοκαρω κ να βάψουμε με πλαστικό χρώμα τοίχου -ήταν το μόνο ευκαιρο- και τώρα αναρωτιέμαι...
θα μπει τίποτα μεσα; ή θα το έχω μόνο για ομορφια; Τι πρέπει να κάνω για να προσελκύσω κάνα σπουργιτι;
Οι εσωτ διαστάσεις του είναι 13χ15χ32 (πχβχυ) με το 32 στον κορφια, μια τρυπα 32χιλ, και στην πρόσοψη προεξεχει μια καβιλια των 9χιλ, γύρω στα 10εκ.
Ευχαριστώ για κάθε συμβουλή σας.
Edit
Το "πιτι" λέω να μπει στο μπαλκόνι, το οποιο είναι στον β όροφο πολ/κιας, βλέπει Α, σε περιοχή με αρκετό πράσινο, και καθημερινά ταίζονται περιστέρια και σπουργιτια...
 
Μπράβο σου, πολύ ωραία κίνηση και πολύ εκπαιδευτική για την κορούλα σου, να σου ζήσει! 🙂
Πολύ πιθανόν θα μπει, αυτό εξαρτάται από το πόσο ήσυχο είναι το σημείο που θα την τοποθετήσεις, δηλαδή αν ανοίγοντας καθημερινά την μπαλκονόπορτα δημιουργείται κοντινή φασαρία ή επίσης από την κίνησή σας στο μπαλκόνι, το πιθανότερο είναι να μην την προτιμήσουν. Αυτό θα το καταλάβεις μέσω της παρατήρησης.
Ίσως πιο εύκολο να ήταν να λειτουργήσουν κάποιες ταΐστρες, που τα πουλάκια έρχονται επ' όλίγον και που είναι πολύ χρήσιμες ιδίως κατά τους επόμενους χειμερινούς μήνες.
 
Ευχαριστώ.
οποτε με το βαψιμο λες οτι δεν υπάρχει θεμα.
Ταΐστρες για που; Για έξω απο την φωλιά; Επειδή έχουμε ενα πιατάκι για ταιστρα...
Θα χρειαστέι να βάλω κατι άλλο μεσα, κλαδακια κλπ;
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Εφόσον θα την εχεις στο μπαλκόνι, μερίμνησε να βάλεις κάτι σαν ταψάκι σε πιο χαμηλό επίπεδο απο της φωλιάς, το οποίο επισης θα πρεπει να ειναι μετακινούμενο, ώστε να πέφτουν εκεί οι κουτσουλιές και να μπορεί να καθαρίζεται συχνά
 
Όμορφη η εικόνα!
Θέλω να ρωτήσω το εξής, πιστεύεις ότι η τρύπα είναι ικανοποιητική για να χωρέσει ένα σπουργίτι; Βέβαια κυκλοφορούν και κάτι μικρότερα πουλάκια που δεν θυμάμαι τ' όνομά τους.
Το πρόβλημα που βλέπω εγώ, είναι το βάθος της φωλιάς. Οι νεοσσοί πως θα ανεβαίνουν όταν θα έρθει η ώρα τους να βγουν από την φωλιά; ΄Η θα πρέπει να την κόψεις σε ύψος αφαιρώντας από κάτω, ή θα πρέπει να βάλεις εσωτερικά σκαλοπάτι αρκετού πάχους, έτσι όμως θα μειώσεις το εμβαδόν τον αυγών.
Για περίμενε και άλλες γνώμες επ' αυτού.
Καλή προσπάθεια πάντως :)
 
καταλαβα! Θα βαλω μεσα ledακι και ένα υφασματινο περίγραμμα πουλιου να κάνει σκιες να χαίρεται η μικρή... :)
edit
αλλα για κάτσε...
τωρα που το ψάχνω περισσότερο εδω δείχνει κατι φωλιες με ιδια διαμετρο εισόδου, λίγο πιο ρηχες βεβαια...
 
3,2εκ διαμετρος, 18 εκ. Βαθος από το κατω μερος της τρυπας (απο 16εκ που εχει στο σχέδιο).
Σκεφτομαι να παω να παρω εσωτερική φωλιά και υλικό φωλιάς...
 
Μαρία αν βάλω εκει πριονι θα ΄γινει πανικός... Θα ειναι σαν να την φτιαχνω από την αρχή. κ αυτή η φασαρία για 2 εκ δεν αξίζει. Βαζω από μέσα κάτι κ τελειώνει η υπόθεση.
Πιο εύκολο είναι να του βάλω ενδοδαπέδια θέρμανση και από πανω ξύλινο πάτωμα, παρά να το κόψω :)
 
Πήρα μια φωλιά κ ένα στικ με σπορια. Για να δούμε...
 
Νομίζω πως είναι εξαιρετικά νωρίς για να δεις επισκέπτες.
Στη φύση υπάρχει ακόμη αρκετή τροφή και τα πουλιά δεν έχουν πιεστεί.\Όσο κινούμαστε προς το χειμώνα η επισκεψιμότητα θα αυξηθεί για το φαγητό που τους προσφέρεις.
Λογικά η φωλιά θα κατοικηθεί στην άνοιξη με την αναπαραγωγή των πτηνών της φύσης.
 
Πολύ ωραία ιδέα και κατασκευή. Επειδή όμως δεν είναι σίγουρο οτι θα έρθει κάποιο πουλάκι και η μικρή σου θα περιμένει με ανυπομονησία μήπως θα ήταν καλύτερα να πάρεις ενα καναρινακι; Αν θες μπορώ να σου χαρίσω ένα φετινό πράσινο αρσενικό με 'τρελό' τσουλούφι. Θα επιστρέψω όμως Αθήνα την Δευτέρα.
 
αν ειναι να κατσει με ανοιχτή την πόρτα (!) το παίρνω :)
ή πιο σωστά "σε σπίτι χωρίς πόρτα"...
 
Πολύ όμορφο και χαριτωμένο! Και μένα μου φαίνεται στενή η τρύπα... Πάντως και να μην έρθουν επισκέπτες, είναι ένα πολύ όμορφο διακοσμητικό τοίχου από τα χεράκια σου!

Εφόσον θα την εχεις στο μπαλκόνι, μερίμνησε να βάλεις κάτι σαν ταψάκι σε πιο χαμηλό επίπεδο απο της φωλιάς, το οποίο επισης θα πρεπει να ειναι μετακινούμενο, ώστε να πέφτουν εκεί οι κουτσουλιές και να μπορεί να καθαρίζεται συχνά
Σωστός! 👍

μήπως θα ήταν καλύτερα να πάρεις ενα καναρινακι; Αν θες μπορώ να σου χαρίσω ένα φετινό πράσινο αρσενικό με 'τρελό' τσουλούφι.
Υποκλίνομαι! 👍D:)
 
Κρατησε στο πισω μερος του μυαλου σου οτι αν βαλεις κοντα ταιστρες για τα πουλακια, κανενα δε θα κανει φωλια. Θα ερχονται ολα για το φαγητο και σε τοσο "πολυσυχναστα" μερη δυσκολα καποιο θα τολμησει να φωλιασει.

Ομορφη η προσπαθεια!
 
Λοιπόν, από μια αναζήτηση που έκανα προκύπτουν τα εξης:
- House Sparrows ... will nest in many places,
- floor area of about 4 inches by 4 inches. (10×10εκ)
- The height can be anywhere from 9 to 12 inches (23-30εκ)
- single compartment.
-hinged roof to keep the rain out...you gain easy access to the inside of the birdhouse
-access hole... can be around 32 mm in diameter... and reach up to about 2 inches, or 50 mm.
- For a birdhouse with a height of 9 to 12 inches, the hole should be placed somewhere along the 6th or 7th inch from the floor. (15-18εκ)
- The birdhouse should face the east to avoid direct heat from the sun and prevailing wind and rain.

Οπότε... με πολλη τυχη στους επιλαχόντες! 👍
Πηγή και άλλα ενδιαφέροντα για σπουργιτια
 
Back
Top