Αναπαραγωγή Θερμοκρασία και υγρασία την περίοδο επώασης καναρινιών

Όλες οι θεωρίες που κυκλοφορούν σχετικά με την υγρασία και θερμοκρασία στους χώρους εκτροφής, δεν βασίζονται σε επιστημονικές μελέτες. Πριν μερικά χρόνια έγινε μια μελέτη του Pr.Dr. J.R. Baker του πανεπιστημίου του Λίβερπουλ σε συνεργασία με ομάδα εκτροφέων και σας την παρουσιάζουμε.

Μετρήσεις θερμοκρασίας και υγρασίας στους χώρους εκτροφής​

Θερμοκρασία και υγρασίας στο εκτροφείο

Επιλέχθηκαν 6 εκτροφείς, τους οποίους επισκέφθηκαν σε δύο χρονικές στιγμές. Την πρώτη φορά κατά την περίοδο της αναπαραγωγής, όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες ήταν κοντά ή κάτω από το μηδέν και τη δεύτερη φορά το καλοκαίρι στις θερμότερες μέρες του χρόνου. 5 από τους 6 εκτροφείς είχαν εργαλεία μέτρησης της θερμοκρασίας και της υγρασίας στους χώρους τους. Πίστευαν ότι οι μετρήσεις είναι ακριβείς!

Αυτό που αποδείχθηκε από την έρευνα, ήταν ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Οι μετρήσεις έγιναν σε διαφορετικά σημεία του χώρου ως προς το ύψος και τη θέση. Στους περισσότερους εκτροφείς οι διαφορά μεταξύ πατώματος και ταβανιού ήταν 4-5 βαθμούς με μεγαλύτερες θερμοκρασίες προς το ταβάνι.

Σε έναν η μέγιστη θερμοκρασία ήταν στη μέση του χώρου. Σε κάποιο εκτροφείο η θερμοκρασία στο πάτωμα ήταν 4 βαθμούς και στο ταβάνι ήταν 18, μια διαφορά 14 βαθμών! Δεν υπήρχε καθόλου τεχνητή θέρμανση.

Σχετικά με την υγρασία, υπήρχαν διακυμάνσεις στον ίδιο χώρο από 42% έως 84%. Όποια εκτροφεία καθαριζόταν με υγρά υπήρχε υψηλότερη υγρασία. Η υγρασία ήταν μεγαλύτερη στο πάτωμα και μικρότερη στο ταβάνι. Στα εκτροφεία που δεν είχαν καλό εξαερισμό, υπήρχαν υψηλότερες θερμοκρασίες και υγρασία.

Σε όλα τα εκτροφεία η θερμοκρασία είχε άμεση εξάρτηση από την εξωτερική θερμοκρασία, ενώ η υγρασία δεν είχε καμία εξάρτηση από την εξωτερική υγρασία. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των εκτροφέων, κατά πόσο ήταν ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα της εκτροφής τους, δεν βρέθηκε καμία διαφορά μεταξύ εκτροφής σε στεγνό και ζεστό περιβάλλον και σε υγρό και κρύο περιβάλλον.

Τυχαία έγινε μια διαπίστωση χωρίς να αποτελεί στόχο της έρευνας. Εκτροφέας που παραπονιόταν ότι είχε δυσκολία να φέρει τα πουλιά του σε κατάσταση αναπαραγωγής, είχε μεγάλο παράθυρο προς το νότο. Τις ηλιόλουστες μέρες η θερμοκρασία έφτανε μέχρι και 40 βαθμούς στο χώρο του και το βράδυ ήταν κρύος ο χώρος. Μόνο τις συννεφιασμένες μέρες ήταν "υποφερτά" στο εκτροφείο του.

Πιστεύεται ότι η μεγάλη διακύμανση στη θερμοκρασία μεταξύ μέρας και νύχτας ήταν η αιτία της αποτυχίας του.

Μετρήσεις στη φωλιά​

6 ζευγάρια πουλιών μεταφέρθηκαν για αναπαραγωγή σε ελεγχόμενο χώρο του πανεπιστημίου. Η θερμοκρασία ήταν σταθερή στους 20-22 βαθμούς. Η σχετική υγρασία από 21% έως 80%, όπου το περισσότερο διάστημα ήταν μεταξύ 35% και 45%.

Έγιναν δυο ειδών μετρήσεις. Πρώτα ολόκληρο το κουτί-φωλιά και μετά μετρήσεις στο υλικό κάτω από τα αυγά.

Μετρήσεις στο κουτί-φωλιά​

Η θερμοκρασία στον εσωτερικό χώρο της φωλιάς αυξανόταν σταδιακά και έφτασε μέχρι και 4 βαθμούς διαφορά όταν εκκολάφτηκαν τα μικρά σε σχέση με την άδεια φωλιά. Η υγρασία σε άδεια φωλιά ήταν ίδια με το περιβάλλον. Κατά το κλώσημα υπήρχε μια αύξηση 4% και έφτασε μέχρι 15% διαφορά όταν υπήρχαν τα μικρά στη φωλιά σε σχέση με το περιβάλλον του υπόλοιπου χώρου.

Όσο τα μικρά μεγάλωναν η διαφορά έφτασε μέχρι και 30%.

Μετρήσεις στο υλικό της φωλιάς και- κάτω από τη φωλιά​

Το περιβάλλον κάτω από τη θηλυκιά που κλωσούσε ήταν 38-40 βαθμούς και 75-80% υγρασία, σταθερά σε όλη τη διάρκεια που κλωσούσε. Η θερμοκρασία ήταν περίπου 2 βαθμούς κάτω από τη θερμοκρασία του σώματος της. Στα σημεία που δεν ήταν σκεπασμένα από τη θηλυκιά υπήρχαν οι ίδιες ενδείξεις με το εσωτερικό της φωλιάς.

Η υγρασία κάτω από τη θηλυκιά προέρχεται από την εξάτμιση του νερού από τα μικρά στα αυγά. Τα μικρά για να αναπτυχθούν, χρησιμοποιούν το λίπος του κρόκου προκειμένου να πάρουν ενέργεια. Η μετατροπή του λίπους δημιουργεί νερό το οποίο αποβάλλεται από το αυγό. Μετρήθηκε ότι το νερό που αποβάλλεται αντιστοιχεί στο 15% του βάρους του μικρού.

Συνοπτικά​

Η θερμοκρασία και η υγρασία στους χώρους εκτροφής έχει σημαντικές διακυμάνσεις. Μεμονωμένα μηχανήματα μέτρησης σε σταθερά σημεία, δεν δείχνουν ακριβή αποτελέσματα. Χρειάζονται μηχανήματα ακριβείας σε διαφορετικά σημεία του χώρου για να έχουμε ακριβή καταγραφή του περιβάλλοντος του χώρου.

Η θηλυκιά, τα αυγά και τα μικρά ανεβάζουν τη θερμοκρασία και υγρασία στη φωλιά. Φρέσκο υλικό φωλιάς (αλλαγή υλικού) δημιουργεί πιο ξηρό περιβάλλον. Το περιβάλλον κάτω από τη θηλυκιά είναι ιδανικό για να εκκολαφθούν τα μικρά και δεν επηρεάζεται από το εξωτερικό περιβάλλον του εκτροφείου.

Τι σημαίνουν πρακτικά τα παραπάνω για τους εκτροφείς
  1. Η αλλαγή της θερμοκρασίας και υγρασίας του εκτροφείου δεν επηρεάζουν την εκκόλαψη των νεοσσών. Υγραντήρες και αφυγραντήρες πιθανόν να μην έχουν καμία επίπτωση στην εκκόλαψη.
  2. Είναι άχρηστο έως επικίνδυνο να δημιουργούμε μεγάλες συνθήκες υγρασίας κατά την εκκόλαψη (συνήθως με ψέκασμα). Το μόνο που μπορούμε να πετύχουμε είναι ανάπτυξη βακτηριδίων στο υλικό της φωλιάς από την υγρασία.
  3. Η αλλαγή του υποστρώματος της φωλιάς επηρεάζει την υγρασία κατά το κλώσμα των αυγών. Λογικό θα ήταν αν χρειαστεί να γίνει, το υλικό να αφήνεται στο περιβάλλον του εκτροφείου για μια βδομάδα ώστε να πάρει την υγρασία τουλάχιστον του χώρου.

Σχετικό περιεχόμενο​

Διαφορετικές ενδείξεις θερμόμετρων - υγρόμετρων στο εκτροφείο
Ο ρόλος της υγρασίας του χώρου στην αναπαραγωγή των πτηνών
Συνθήκες αναπαραγωγής στο εκτροφείο πτηνών

Υγρασία και θερμοκρασία στην εκτροφή πτηνών
 
SAKIS_X είπε:
Η αλλαγή της θερμοκρασίας και υγρασίας του εκτροφείου δεν επηρεάζουν την εκκόλαψη των νεοσσών. Υγραντήρες και αφυγραντήρες πιθανόν να μην έχουν καμία επίπτωση στην εκκόλαψη..
Tην εκκόλαψη ίσως, αν αναφερόμαστε στην τελευταία κρίσιμη ώρα. Την θνησιμότητα όμως; Εννοώ μέσα στο αυγό. Μη ξεχνάμε οτι η κανάρα θα σηκωθεί απο την φωλιά της αρκετές φορές την ημέρα. Το σόκ που παθένει τότε το έμβρυο μέσα στο αυγό είναι το ίδιο ανεξάρτητα απο την θερμοκρασία και την υγρασία που υπάρχει στον χώρο; Το ίδιο σοκ θα υποστεί ένα έμβρυο που η θερμοκρασία του χώρου είναι 30β και υγρασία 6ο%, με ένα άλλο που οι συνθήκες εκει είναι 7β θερμοκρασία και 25% υγρασία;
SAKIS_X είπε:
Όλες οι θεωρίες που "κυκλοφορουν" σχετικά με την υγρασία και θερμοκρασία στους χώρους εκτροφής δεν βασίζονται σε επιστημονικές μελέτες.

Τυχαία έγινε μια διαπύστωση χωρίς να αποτελεί στόχο της έρευνας. Εκτροφέας που παραπονιόταν ότι είχε δυσκολία να φέρει τα πουλιά του σε κατάσταση αναπαραγωγής, είχε μεγάλο παράθυρο προς το νότο. Τις ηλιόλουστες μέρες η θερμοκρασία έφτανε μέχρι και 40 βαθμούς στο χώρο του και το βράδι ήταν κρύος ο χώρος. Μόνο τις συννεφιασμένες μέρες ήταν "υποφερτά" στο εκτροφείο του. Πιστεύεται ότι η μεγάλη διακύμανση στη θερμοκρασία μεταξύ μέρας και νύχτας ήταν η αιτία της αποτυχίας του..
Εδώ νομίζω οτι και μόνον η παρατήρηση δείχνει οτι δεν μπορεί να μιλάμε για σοβαρή εκτροφή. Τί είδους εσωτερική εκτροφή είναι αυτή που θερμοκρασία μπορεί να φτάνει στους 40β.; Και δείχνει σαφώς οτι η θερμοκρασία πέζει τον ρόλο της στην προετοιμασία των πουλιών.
 
Προσωπικά τη συγκεκριμένη έρευνα-μελέτη τη θεωρώ αστεία. Οι λόγοι:
  1. Δεν κάνεις έρευνα και δε βγάζεις ασφαλές συμπέρασμα με 6 εκτροφείς.
  2. Δε χρειάζεται καμιά έρευνα για να μας πει ότι υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στο πάτωμα και το ταβάνι (και ένα εξάχρονο να ρωτήσεις το ξέρει ότι η ζέστη πηγαίνει πάνω).
  3. Πως είναι δυνατό και από που βγαίνει το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει επηρεασμός από την εξωτερική θερμοκρασία και υγρασία; Οι ίδιοι που έκαναν την έρευνα λένε ότι η θερμοκρασία και η υγρασία μέσα στη φωλιά είναι αυξημένη κατά κάποιο ποσοστό σε σχέση με τη θερμοκρασία και την υγρασία του χώρου. Δηλαδή η θερμοκρασία στη φωλιά θα είναι άλλη αν η θερμοκρασία του χώρου είναι 10 βαθμούς και άλλη αν είναι 35 βαθμούς.
Και ξαναρωτώ πως βγαίνει το συμπέρασμα ότι δεν επηρεάζεται η θερμοκρασία της φωλιάς από τη θερμοκρασία του χώρου;
 
Αγαπητοί φίλοι καλημέρα σας.

Όπως ίσως γνωρίζετε, κι αν όχι σας θυμίζω ότι το εκτροφείο μου είναι ένα ανατολικό - δωμάτιο πλέον - από τον υπόλοιπο χώρο του γραφείου μου. Λόγω της θέσης του σε σχέση με τον ορίζοντα είναι ηλιόλουστο από το πρωί έως και τις 13.00 μ. Μ. και με μία επιφάνεια μονού κρυστάλλου, 2μ χ 4,5μ, καταλαβαίνετε όλοι ότι γίνεται θερμοκήπιο.

Γι αυτό έχω και λειτουργώ, με μεγάλο κόστος a/c, 24 ώρες το 24ωρο, και εξαεριστήρα - φτερωτή - τζαμιού και υγραντήρες.
Όταν δεν λειτουργεί το κλιματιστικό η θερμοκρασία, τώρα αρχές Οκτώβρη είναι μέσα 35 βαθμοί! Η δε υγρασία ποτέ δεν έφτασε πάνω από 35 - 45% σε καμία στιγμή του χρόνου, σύμφωνα με όλα τα όργανα ηλεκτρονικά και αναλογικά. ( Έχω 3 στο χώρο, 2 ηλεκτρονικά, και 1 αναλογικό, με τις διαφορές που ανάφερε ο Ανδρέας σε άλλο θέμα).

Στο προκείμενο όμως μετά την εισαγωγή αυτή.

Όταν από βλάβη χάλασαν οι υγραντήρες, φέτος το Μάρτιο, δεν τους αντικατέστησα, ούτε τους επισκεύασα βέβαια. Όταν ο εξαερωτήρας "κάηκε" τον αντικατέστησα, αλλά πλέον και μετά την βλάβη που έπαθε κι ο δεύτερος, απλά ανοίγω και αερίζω το χώρο με το παράθυρο που έχει η τζαμαρία για κάποια ώρα το πρωί.

Αποτέλεσμα δικό μου αναπαραγωγικό. Μεγάλες απώλειες σε:
  1. Νεκρώσεις νεοσσών στο αυγό, 15, από εγκατάλειψη όμως κανάρας και έλλειψης παραμάνων.
  2. Νεκροί νεοσσοί κοντά 90 - 95, από ψείρα όμως.
  3. Οι επιζήσαντες, 35 πουλιά περίπου, είναι, και ήταν, μια χαρά.
Συμπέρασμα δικό μου...

Παίζει ρόλο η θερμοκρασία γιατί στην αύξησή της η κανάρα την εξομοιώνει, μέχρι ενός βαθμού ικανότητας, για να είναι εντάξει το κλώσημα. Από εκεί και πέρα, αν περάσουν κάποια όρια, καταλαβαίνει ότι είναι ατελέσφορη η προσπάθεια και εγκαταλείπει τη φωλιά και μια και δεν έχει την δυνατότητα να πάει σε μέρος με πιο ιδανικές συνθήκες, μπορεί μέχρι και να ανακατευθεί ο κύκλος της, και άλλα προβλήματα να εμφανιστούν από συμπεριφοράς έως και πιο σοβαρά.

Με την υγρασία που έφτανε μέχρι και 15%, κάποιες φορές, δεν είχα κανένα πρόβλημα. Όλα τα πουλιά βγήκαν στο κλαρί, όσα άφησε η ψείρα δηλαδή, μέχρι να την ξολοθρέψω.

Κεντρική ιδέα...

Τα πουλιά προσαρμόζονται στο χώρο και στις συνθήκες που τα έχουμε, αρκεί να περάσει ένας ετήσιος κύκλος ζωής τους στο χώρο αυτό. Το αίσθημα διαιώνισης του είδους είναι δυνατότερο από οποιοδήποτε πρόβλημα που μπορεί να έχει ο χώρος μας.

Αυτά από μένα κατ' αρχήν,
Φιλικά.
 
Να σας πω ότι το να γίνει κάποια μέτρηση δεν πάει να πει ότι αναφέρεται σε λογικά δεδομένα και θα βγάλει σωστά στοιχεία. Επίσης, ο σύλλογος που έκανε τις συγκεκριμένες μετρήσεις, είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη και τουλάχιστον έκανε κάτι, και έβγαλε κάποια δεδομένα. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι δεν μιλάμε για εκτροφεία της Ελλάδας, αλλά εξωτερικού με όχι και τόσο καλές κλιματολογικές συνθήκες.

Μικρή διάρκεια φυσικού φωτός, μεγάλη υγρασία, χαμηλές θερμοκρασίες.
 
kavalierost είπε:
Να σας πω ότι το να γίνει κάποια μέτρηση δεν πάει να πει ότι αναφέρεται σε λογικά δεδομένα και θα βγάλει σωστά στοιχεία...
Σωστό...

Το θέμα, δεν είναι να κρίνουμε αβίαστα και να καταδικάσουμε την όποια έρευνα. Έχει σημασία όμως, να πούμε τη γνώμη μας και να διαφωνήσουμε αν έτσι νομίζουμε, αλλά και να δώσουμε την ευκαιρία σε κάποιους που συμφωνούν με τα συμπεράσματα της, να αναλύσουν τους λόγους και την σκέψη τους.
 
Back
Top