Διατροφή Κάθε πότε πρέπει να δίνουμε αυγοτροφή στα καναρίνια;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Rigas
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Rigas

PB New Member
Εγγραφή
26 Δεκ 2008
Μηνύματα
10
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα. Η ερώτηση μου είναι η παρακάτω. Κάθε πότε πρέπει να δίνουμε στα καναρίνια μας αυγοτροφή. Εσείς κάθε πότε την δίνετε; Είτε σε περίοδο συντήρησης είτε σε περίοδο αναπαραγωγής, αλλά και στην προετοιμασία της αναπαραγωγής. Κάπου στο Forum είχα διαβάσει πως σταματάμε την αυγοτροφή μόλις η κανάρα μας κάνει τα αυγά και την ξεκινάμε λίγο πρίν την βγούν τα μικρά, γιατί αυτό; Η σπιρουλίνα αρκεί σαν πολυβιταμινούχο για την καλή υγεία των πουλιών στην συντήρηση αλλά και στην αναπαραγωγή (αν πάρυμε ως δεδομένο πως στο κλουβί υπάρχει πάντα σουπιοκόκκαλο και grit) Επίσης τι είναι αυτή η κίτρινη βιταμίνη που πωλούν στα Pet shop και τι περιέχει; Ευχαριστώ για την προσοχή σας και την βοήθειά σας.
 
Κάθε πότε πρέπει να δίνουμε στα καναρίνια μας αυγοτροφή;

Επειδή πρόκειται για μία παχυντική τροφή δεν πρέπει να την δίνουμε αλόγιστα στα πτηνά μας. 1-2 φορές την εβδομάδα καλά είναι αλλά όχι σε ποσότητα.

Η σπιρουλίνα αρκεί σαν πολυβιταμινούχο για την καλή υγεία των πουλιών στην συντήρηση αλλά και στην αναπαραγωγή (αν πάρυμε ως δεδομένο πως στο κλουβί υπάρχει πάντα σουπιοκόκκαλο και grit)

Η σπιρουλίνα είναι ένα απ' τα βασικότερα διατροφικά συμπληρώματα!

Να και ένα άρθρο: Τι είναι η σπιρουλίνα

Επίσης τι είναι αυτή η κίτρινη βιταμίνη που πωλούν στα Pet shop και τι περιέχει;

Αυτή μόνο βιταμίνη δεν είναι. Είναι παχυντική τροφή και περιέχει διάφορες χρωστικές ουσίες, δεν προσφέρει κάτι.

Διάβασε εδώ: https://community.petbirds.gr/threa...ια-να-ενισχυθεί-το-χρώμα-του-καναρινιού.5511/
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
η αυγοτροφη ειναι ενας τροπος παροχης στα πουλια ζωικης πρωτεινης αλλα και αλλων θρεπτικων συστατικων που το αυγο περιεχει. Ειναι πληρως απαραιτητη λοιπον σε ειδικες περιοδους της ζωης των πουλιων μας οπου οι αναγκες σε αμινοξεα που λειπουν απο τις φυτικες τροφες ειναι μεγαλη. Τετοιες ειναι η πτερορροια οπου πρεπει αμεσα να δημιουργηθουν καινουργιοι ιστοι αλλα και η φαση της αναπαραγωγης. Τοσο κατα την προετοιμασια των ζευγαριων οσο και κατα το μεγαλωμα των νεοσσων.στην διαρκεια που η θηλυκια κλωσσαει παροχη αυγοτροφης μπορει να την παχυνει(αφου δεν πεταει) και δεν την εχει αμεση αναγκη. Οταν ερθουν οι νεοσσοι ειναι πληρως απαραιτητη και για κεινους (για την γρηγορη αναπτυξη τους) αλλα και για κεινη αφου ο οργανισμος της καταπονειται εντονα και εχει παλι αυξημενες αναγκες αλλα κυριως γιατι ειναι ενας ευκολος τροπος να εχει ετοιμη τροφη (μαλακιά) για να προσφερει στα μικρα. Γιαυτο το λογο και για εκτακτες αναγκες (πχ αν δεν θελει νατα ταισει) υπαρχουν ετοιμα σκευασματα για τροφη νεοσσων.

τις δοσολογιες μπορεις αν ψαξεις να τις βρεις σε αρθρα που υπαρχουν στην ιστοσελιδα (στη διατροφη) αλλα και στις αντιστοιχες κατηγοριες του φορουμ(διατροφη -αναπαραγωγη)

σκεφτηκα απο την αρχη να σε παραπεμψω εκει :) αλλα μετα ειπα "ας εκτελεσω και μετα βγαινω παραπονουμενος :)". Δεν πρεπει να το εψαξες και πολυ ε 😉:)
 
Σας ευχαριστώ παιδιά, έχω ψάξει φίλε jk21 απλά δεν βρίσκω κάποιον να λέει "τόσο αυγοτροφή δεν χρειάζεται παραπάνω", ή να λέει "τουλάχιστον τόσο". Πολλοί λένε οτι πράττεις αναλόγως με το τι θέλεις να κάνεις με τα πουλιά για αυτο ρωτάω τι να κάνω για να είναι απλά υγειή. Ακόμα δεν κατάλαβα αν αρκεί η σπιρουλίνα σαν συμπλήρωμα διατροφής η θα πρέπει να καταφύγω και σε κάτι χημικό; Επίσης αν μία άλλη βιταμίνη ή πολυβιταμινούχο θέλεις να το δίνεις πιο πολύ απ' ότι την αυγοτροφή μπάινει μόνο μέσα στο νερό; Γιατί θα ήθελα να αποφύγω αυτήν την τακτική.
 
Πολλοί λένε οτι πράττεις αναλόγως με το τι θέλεις να κάνεις με τα πουλιά για αυτο ρωτάω τι να κάνω για να είναι απλά υγειή.

Σαν τι να κάνεις δηλαδή; Αυτό που θα πετύχεις είναι να κάνεις το πουλάκι σου παχύσαρκο σε συνδυασμό με λιπαρούς σπόρους, στικάκια κτλ.

Ακόμα δεν κατάλαβα αν αρκεί η σπιρουλίνα σαν συμπλήρωμα διατροφής η θα πρέπει να καταφύγω και σε κάτι χημικό;

- Θα μπορούσες να τους βάζεις και μια πολυβιταμίνη, αν δεν καταναλώνει αρκετά φρούτα και λαχανικά ή κατά την περίοδο της αναπαραγωγής, πτερόρροιας κτλ.
- Και το ασβέστιο είναι απαραίτητο... Καλό είναι να τους έχεις ένα σουπιοκόκαλο ή grit, mineral blocks ή κάποια υδατοδιαλυτή πηγή ασβεστίου, όπως το calci-lux.

Επίσης αν μία άλλη βιταμίνη ή πολυβιταμινούχο θέλεις να το δίνεις πιο πολύ απ' ότι την αυγοτροφή μπάινει μόνο μέσα στο νερό;

Μερικά προϊόντα χορηγούνται μόνο με την αυγοτροφή και όχι με το νερό αλλά υπάρχουν και προϊόντα που μπορείς να τα χορηγήσεις μέσω νερού. Τις πολυβιταμίνες συνήθως με το νερό τις δίνεις...
 
ρηγα τις πολυβιταμινες μπορει να τις δινεις και μεσω αυγοτροφης.υπαρχει τροπος με τη χρηση ρασκ. Κανε αναζητηση γιαυτο και θα βρεις πληροφοριες. Αν ζητουσες την γνωμη μου, αν δεν εχεις μεγαλη εκτροφη πολυβιταμινες να δινεις μονο μετα απο ασθενειες. Και παντοτε σε λελογισμενες δοσεις. Μια καλη διατροφη με ποικιλια σπορων λαχανικων φρουτων κλπ αν συνδιαζεται και μεσυμπληρωματα οπως η σπιρουλινα, η μαγια, η γυρη πριν την αναπαραγωγη και το σιτελαιο (επισης πριν την αναπαραγωγη) ειναι αρκετη.ψαξε και το θεμα των προβιοτικων που επισης εχει σημασια νομιζω αλλα και το καθαρο νερο. Εδω καποτε ο γρηγορης ( inca) ειχε θεσει το προβλημα https://community.petbirds.gr/threads/Το-νερό-που-δίνουμε-στα-πουλιά-μας.1368/ το λιγοτερο που μπορουμε να κανουμε ειναι να αφηνουμε το χλωριο να εξατμιζεται μια μερα.

καθε ποτε αυγοτροφη; Την περιοδο μετα την πτερορροια και πριν την προετοιμασια αναπαραγωγης καθολου ή σπανια. Επισης καθολου κατα την εκκολαψη των αυγων. Τις αλλες περιοδους σταδιακη αυξηση απο δυο φορες την εβδομαδα στην αρχη της προετοιμασιας εως καθε μερα κατα την αναπτυξη των νεοσσων. Ανα δευτερη μερα στην πτερορροια. Τοτε μειωνουμε λιγο τους λιπαρους σπορους και δινουμε περιλλα(πρωτεινουχο σπορο).
ποσο αυγοτροφη; Εξαρταται ποσα στοματα θρεφεις. Οταν υπαρχουν νεοσσοι πρεπει να υπαρχει αρκετη να φτανει και να αλλαζει σε λιγες ωρες.η ζεστη την χαλαει και την κανει επικινδυνη για τα μικρα. Απλα να ξερεις οτι ενα πουλι τρωει σχεδον 4γρ τροφης την ημερα και πινει σχεδον αλλο τοσο νερο
 
Σε ευχαριστώ, όσο για την πρώτη παράθεση ακριβώς αυτό δε θέλω να κάνω να είναι παχύσαρκακαι θέλω να είναι υγειή χωρίς προβιοτικά ή προληπτικές αντιβιώσεις. Μέσα στο κλουβί υπάρχει πάντα σουπιοκόκκαλο και grit. λαχανικά και φρούτα βάζω 2 με 3 φορές την εβομάδα (μαρούλι, μήλο, μπρόκολο, κτλ.) και ρωτώ αν αρκεί και μία καλή αυγοτροφή απλή συνταγή που το μόνο παραπάνω που θα περιέχει θα είναι η σπιρουλίνα ως συμπλήρωμα διατροφής, (ενοείται πως σε περιόδους που βάζουμε πολύ αυγοτροφή δεν θα βάζω κάθε φορά την σπιρουλίνα) ή δεν θα αποφύγω την πολυβιταμίνη;. Θα κάνω σωστά αν ακολουθήσω αυτήν την τακτική; και αν όχι τι κάνω λάθος ή τι προσθήκες χρειάζεται. Σε ευχαριστώ ShadyLady όπως και τους υπόλοιπους τελευταία ερώτηση και σας αφήνω ήσυχους.
Η σπιρουλίνα δεν θεωρείται πολυβιταμινούχο;
 
φιλε μου αν και λογικα θα πρεπει να το ειχες καταλαβει αν διαβαζες το λινκ της αναστασιας, η σπιρουλινα ειναι φυκι το οποιο ομως θεωρειται σουπερ τροφη(καποια αλλη ειναι το ιπποφαες αν εχεις ακουσει)γιατι εχει ολα τα θρεπτικα συστατικα και καποια σε μεγαλη περιεκτικοτητα σε ελαχιστη δοση. Ειναι ενα φυσικο συμπληρωμα διατροφης. Οπως και η μαγια μπυρας αλλα και η γυρη που σου ανεφερα παραπανω. Περιεχουν αρκετα θρεπτικα συστατικα ακομα και λιγα γραμμαρια αν δωσουμε απο το καθενα.
υπαρχουν και τα χημικα σκευασματα πολυβιταμινων. Θα τα βρεις εδω οπως και φρμακα ειδικα για πουλια Φάρμακα - Συμπληρώματα για την αντιμετώπιση ασθενειών των πτηνών συντροφιάς

παντως ειδικα αν εισαι απειρος δεν θα σου συνιστουσα να τα προτιμησεις γιατι υπερδοσολογιες μπορει να δημιουργησουνε προβλημα στα πουλια ενω στα φυσικα συμπληρωματα το λαθος πρεπει να ειναι πολυ μεγαλυτερο για να δημιουργησει προβληματα. Αλλα και εδω ουκ εν τω πολλω το ευ!
 
Επίσης τι είναι αυτή η κίτρινη βιταμίνη που πωλούν στα Pet shop και τι περιέχει;

Πρόκειται για μπισκότο κακής ποιότητος αποξηραμένο, χρωστικές, αρωματικά
πρόσθετα και γλυκόζες.Ακατάλληλο για διατροφή των πουλιών

Η σπιρουλίνα αρκεί σαν πολυβιταμινούχο για την καλή υγεία των πουλιών στην συντήρηση αλλά και στην αναπαραγωγή

Στην συντήρηση δεν είναι απαραίτητη,ίσως μια φορά στις 10 μέρες.
Στην αναπαραγωγή προσφέρεται ανάλογα με το πρόγραμμα που έχουμε επιλέξει,
αλλά γενικά θα έλεγα 3-6 φορές την εβδομάδα. Η παροχή γίνεται μέσα στην
μαλακή αυγοτροφή με ράσκ που έχουμε φτιάξει οι ίδιοι, διότι είναι δύσκολο
να καταναλωθεί απο τα πουλιά εξ αιτία της μορφής της (σκόνη)και της ιδιάζουσας
και όχι ευχάριστης στα πουλιά γεύσης της.

Κάπου στο Forum είχα διαβάσει πως σταματάμε την αυγοτροφή μόλις η κανάρα μας κάνει τα αυγά και την ξεκινάμε λίγο πρίν την βγούν τα μικρά, γιατί αυτό;

Διότι κατα πρώτον δεν θέλουμε να δύνουμε πρωτεινική και λιπαρη τροφή σ' ένα πουλάκι
που είναι συνεχώς ακίνητο(κανάρα) αυτήν την περίοδο. Αλλά και για να μειώσουμε κάπως την επιθυμία του αρσενικού,ή τουλάχιστον να μην την επιτείνουμε, διότι η περίοδος που ακολουθεί είναι περίοδος αφοσίωσης στους νεοσσούς και όχι στις "ερωτικές" περιπτύξεις.

Κάθε πότε πρέπει να δίνουμε στα καναρίνια μας αυγοτροφή. Εσείς κάθε πότε την δίνετε; Είτε σε περίοδο συντήρησης είτε σε περίοδο αναπαραγωγής, αλλά και στην προετοιμασία της αναπαραγωγής.

Σε περιόδους ανάπαυσης, καθόλου ή πολύ αραιά (1 φορά στις 10-15 μέρες)
Σε περιόδους αναπαραγωγής σταδιακά απο μιά φορά την εβδομάδα έως και 6 φορές.
Υπάρχουν προγράμματα μεγάλων εταιρειών που μπορεί κανείς να τα έχει σαν "μπούσουλα"
Στην πτερόρροια ανεβάζουμε αρκετά την παροχή(σε σχέση με την περίοδο ανάπαυσης), στις 1-2φορές την εβδομάδα, αλλά ταυτόχρονα τους σπόρους που περιέχουν λιπαρά οξέα όπως η περίλλα.
 
Μάκη σε ευχαριστώ για την κατατοπιστική απαντησή σου όπως και τους υπολοίπους. Σήμερα αγόρασα ένα σκεύασμα για grit της quiko το οποίο γράφει Powder-Mix with grit, είναι το απλό grit που έχετε αναφερθεί πολλές φορές ή έχει και κάτι συμπληρωματικό όπως συμπεραίνω απο την ονομασία; Πίσω γράφει αναλυτικά τα περιεχόμενά του και εκτός απο το ασβέστιο και τα ιχνοστιχεί(έτσι νομίζω εγώ τουλάχιστον) αναφέρει και διάφορες βιταμίνες. Αυτές περιέχονται στο grit σαν ουσία ή είναι πρόσθετο του σκευάσματος; Σας ευχαριστώ για την πολύτιμη βοηθεία σας. και αν δε βαρεθήκατε μου απαντάτε. Καλό απόγευμα.
 
Δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο σκεύασμα.Φαντάζομαι δεν θα έχει βιταμίνες
αλλά ιχνοστοιχείακαι μέταλλα. Το grit που λέμε, είναι κάποιο είδος επεξεργασμένης τέφρας.
 
Back
Top