Ασθένειες Καημένος παπαγάλος ξεχασμένος 2 χρόνια

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Theodosis
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Theodosis

PB New Member
Εγγραφή
9 Μαρ 2022
Μηνύματα
8
Πόλη
Thessaloniki
Καλησπέρα,

πήρα ένα παπαγαλάκι από συγγενή που το είχε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο ξεχασμένο 2 χρόνια. Το πήγα σε ένα κατάστημα μεγάλο στη Θεσσαλονίκη για να το δούνε, μου είπε ευτυχώς ότι έχει πολλά αλλά από λίγο και θέλει παρακολούθηση.

Φυσικά επέμεινε στα θέματα εμφάνισης για το ράμφος και τα λοιπά ο κτηνίατρος εκεί θαρρείς και με νοιάζει αν είναι όμορφος ή όχι, ή αν το ραμφάκι του έχει σημαδάκια.

Εμένα αυτό που με νοιάζει είναι να γίνει το πουλάκι καλά και να έχει μία ευχάριστη ζωή. Οπότε, χρειάζομαι όχι αναλυτικές απαντήσεις για μερικά ερωτήματα που έχω αλλά τα βασικά να ξέρω περίπου που να ξεκινήσω. Να σημειωθεί δεν είχα ποτέ κάποιο πουλάκι για κατοικίδιο οπότε δεν έχω ιδέα.

Πρώτα τα προβληματάκια υγείας:
Μην με αποπάρετε που δεν ξέρω ακριβώς τι έλεγε ο μπάρμπας εκεί πέρα, γεωπόνος ιχθυολόγος είμαι στο επάγγελμα και ο ειδικός στα πουλιά του καταστήματος μου έλεγε ’’άσε που να σε εξηγώ τι έχει τώρα θα μπερδευτείς’’, θαρρείς και δύο πτυχία πανεπιστημίου δεν αρκούν για να καταλάβω δυο τρία λόγια για παρασίτωση και λοίμωξη ενός ζώου που είναι όσο η χούφτα μου.


Πάνω κάτω σε θέματα παθολογίας:
  • ακάρεα πίσω από το κεφάλι
  • υπερκεράτωση ράμφους λόγο ακάρεων
  • θέλει να βάλει βάρος καθώς το στέρνο του είναι λεπτό
  • ακάρεα στομάχου
Δική μου εικασία είναι επειδή δαγκώνει κάτω από τη φτερούγα του και μία φορά τη μάτωσε κιόλας να δαγκώνει ότι έχει και ψειρούλες ή ακάρεα και εκεί αλλά αυτός είπε όχι.


Σε θέμα ψυχολογίας και συμπεριφοράς:

Έχει πολλά ψυχολογικά (τελεία και παύλα, δεν έχει κάτι άλλο να πω)

Ιστορικό διαβίωσης:

  • Μία φορά το μήνα καθαρισμός κλουβιού και αν
  • Μόνος σε ένα δωμάτιο (μέσα στο κλουβί) δίπλα σε σαλοκουζίνα που είχε πολύ φασαρία και τρομακτικούς ήχους από τηλεόραση και μικρά παιδάκια να γκρεμίζουν το τόπο και να φωνάζουν
  • Το κλουβί γεμάτο κουτσουλιές και το νεροπότηρό του γεμάτο άλατα
  • Η τροφή χίμα μάπα ποιότητα και ακριβοπληρωμένη κιόλας
  • Καμία επαφή με κόσμο πέραν των μικρών που μια φορά στο τόσο πηγαίνανε και το πειράζανε τρομάζοντάς το
  • Δεν έκανε ποτέ μπάνιο

Τι έκανα μέχρι στιγμής για να νιώσει το πουλί λίγο…..πουλί:

  • Το σπίτι με τη γυναίκα μου είναι υπερβολικά ήσυχο
  • Έβρασα και αποστείρωσα τα πάντα του κλουβιού
  • Ταίστρες ποτήστρες καινούργιες αποστειρωμένες και αυτές
  • Παιχνίδια (σκάλα ξύλινη, κουδούνι κρεμαστό με ελαφρόπετρα)
  • Λιχουδιές (Millet, Παστέλι)
  • Ξυλάκια αληθινά και όχι τα λεπτά τα πλαστικά που δεν έφταναν τα ποδαράκια του να πιαστούν
  • Μουσικούλα χαλαρή δίπλα μου όταν δουλεύω στο pc για να συνηθίσει την παρουσία μου
  • Δεν φωνάζουμε
  • Σταθερό πρόγραμμα ύπνου
  • Την μέρα τον έχω στο σαλόνι στην άκρη να μην τον ενοχλούμε με τα πέρα δώθε και για κάποιο λόγο έχει εκστασιαστεί με τη τηλεόραση αν και δεν τον αφήνω εγώ, η γυναίκα μου λέει να ενημερώνετε το πτηνό, δύο χρόνια δεν έχει ακούσει νέο) και το βράδυ τον πάω σε ένα ήσυχο αποθηκάκι με φωτάκι νυκτός να κοιμηθεί, πολύ ήσυχο δωματιάκι και μέσα στο σπίτι σε περίπτωση ανάγκης να πάω να τον δω αν τον τρόμαξε κάτι. Το σπίτι είναι 75τ.μ οπότε δεν είναι και ιδιαίτερα μακριά από εμάς αλλά δεν μας ακούει κιόλας σαν να είμαστε στο δίπλα δωμάτιο.


Γενικότερα, τον αγαπάμε πολύ, θέλουμε να τον δούμε να χαίρετε και αυτός αλλά φοβάται αφάνταστα τα πάντα. Τώρα που πρέπει να πίνει νερό για την αντιβίωση και δεν έπινε (σημάδεψα τη στάθμη της ποτίστρας για να ξέρω αν ήπιε) που τον έβγαλα να του βάλω αλοιφή του έδωσα και με σύριγγα 4 σταγόνες νερού με το ζόρι δυστυχώς. Τέλος πάντων μάχη να το πιάσω (για άρρωστο πουλάκι είναι πολύ γρήγορος) και καμία όρεξη για οτιδήποτε πέραν την στάνταρ τροφής (σποριά ή ότι είναι αυτό το μιξ).

Μου πρότειναν να πάρω αυγοτροφή μπας και φάει κάτι άλλο και αυτός ο μπουνταλάς πήγε πάνω από τη ταίστρα και ζητούσε την άλλη. Μόλις την έβαλα, έφαγε μέχρι σκασμού. (Λέω να την αναμείξω κιόλα)


Το ερώτημά μου;

Τι κάνω; Καλά το πάω; Έχω υπομονή και προσπαθώ να με συνηθίσει, θα τον ζωρίσω λίγο αυτή τη βδομάδα με τα φάρμακα και ας γκρινιάζει και ας δαγκώνει, για το καλό του είναι αλλά πραγματικά δεν ξέρω τι μπορώ άλλο να κάνω να του δώσω ερεθίσματα να εξερευνήσει τα καινούργια παιχνίδια που δεν είχε δει ποτέ στη ζωή του, να τον ξεκολλήσω από το πάνω ξυλάκι και να περπατάει στην αμμουδιά που το έβαλα στο πάτο του κλουβιού που μέχρι πριν δύο εβδομάδες ήταν με ένα βουνό κουτσουλιές.

Το λυπάμαι και δεν ξέρω πως να το βοηθήσω.

Το πλάνο μου προς το παρόν είναι θεραπεία με αντιβίωση και αλοιφή μία βδομάδα, βιταμίνες κάθε μέρα για άλλη μία βδομάδα μετά και τέλος να πάμε ξανά να δούμε τι θα κάνουμε και που αλλού έχει ακάρεα ή ψείρες να τον βοηθήσουμε και με αυτό.

Μόλις γίνει καλά θα του πάρω και μία κοπελίτσα να έχει και παρέα αφού βλέπω ότι με τους ανθρώπους δεν έχει καλή σχέση, μήπως και το θηλυκό που θα μας συνηθίσει από την αρχή παρασύρει και τον μπουμπούνα αυτόν να μην μας φοβάται τόσο.
 
Συγκινητική και θλιβερή ιστορία, μπραβο που τον σώσατε τον μικρουλη! Υποθέτω είναι μπάτζι? Έχει όνομα? Βρίσκομαι σε παρόμοια θέση με παπαγαλάκι μαζεμένο από άθλιες συνθήκες και σαράντα προβλήματα υγείας.

Θα έλεγα ότι τα πάτε περίφημα και προς το παρόν, πέραν του να είστε υπερσυντηρητικοί με τις θεραπείες, δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Η συζυγος έχει δίκιο, πρέπει να μάθει τα νέα του πλανήτη, να δεχθεί ερεθίσματα και να συνδεθεί με το περιβάλλον. Οι παπαγάλοι είναι πανέξυπνα ζώα και θέλουν νέα παιχνίδια και νέες εμπειρίες συνεχως, ένα ραδιόφωνο, μια τηλεόραση είναι μια χαρά αρχή για ασφαλή ερεθίσματα που δεν τρομάζουν ένα ψυχολογικά τραυματισμένο πλάσμα.

Σχετικα με τα θέματα υγείας, φυσικά δεν μπορώ να έχω άποψη, γιατί δεν είμαι γιατρός. Θα πρότεινα όμως να στείλετε και ένα δείγμα κοπράνων στην Κομοτηνή, έχουν τα κατάλληλα μέσα για καλλιέργειες, αντιβιογράμματα κλπ, γιατί εφόσον ο οργανισμός του είναι καταπονημένος σε τέτοιο βαθμό, καθόλου απίθανο δεν είναι να έχει κολλήσει κι άλλα πράγματα. Οι ανθρωποι εκεί είναι υπεύθυνοι και θα σας κατευθύνουν για το ποια θεραπεία προηγείται ποίας, αν πρέπει να λάβει κάποια προβιοτικά στο μεταξύ και πολλά άλλα.

Εφόσον πρέπει να πάρει φάρμακα με σύριγγα, θα πρέπει να τον πιάνετε. Μια πετσέτα κουζίνας, πανάκι ξεσκονίσματος ή κομμάτια υφάσματος είναι τα πιο άνετα για εμένα τουλάχισστον, που πρέπει να πιάνω τον Σκρουτζ δις ημερησίως για τα δικά του φάρμακα.

Δεν διευκρινίζετε πόσο καιρό το έχετε αναλάβει, αλλά ακόμα κι αν είναι καιρός, εφόσον είναι τόσο τραυματισμένος σωματικά και ψυχικά, δεν υπάρχει καμία βιασύνη πέραν του να γίνει καλά. Θα πάρει καιρό να νοιώσει παπαγάλος και πάλι, άλλωστε ο οργανισμός του πασχίζει να πολεμήσει τόσα παράσιτα, δεν είναι και εύκολο. Στην θέση σας θα τον άφηνα όσο πιο ήσυχο γίνεται και δεν θα πίεζα τίποτα πέραν των φαρμάκων. Αν θέλει να κάθεται στο κλαδί και να λαγοκοιμάται όλη μέρα, ας το κάνει, και στο μέλλον, υγιής και πουπουλένιος θα παίξει και θα εξερευνήσει. Μια παρέα στο μακρινό μέλλον ίσως, επαναλαμβάνω ίσως, βοηθήσει. Προς το παρόν όμως όχι μονο είναι άρρωστος οπότε δεν τίθεται θέμα εκθεσης σε άλλα πουλιά, αλλά δεν ξέρουμε και τον χαρακτήρα του. Λέτε ότι έχει ψυχολογικά και λογικό είναι, αλλά κάποια πράγματα καλμάρουν, μας συνηθίζουν, ποιος ξέρει τι πουλάκι θα δείτε σε δύο μήνες. Από την άλλη μπορεί να έχει χάσει κάθε σχέση με άλλα πτηνά και να πρέπει να μείνει μόνο του, αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε από τώρα. Έχω τρία παπαγαλάκια, όλα από διαφορετικά, άσχημα περιβάλλονται και έχουν 3 τελείως διαφορετικές προσωπικότητες, και πάω στοίχημα ότι αυτό ισχύει για όλους τους παπαγάλους ανεξαρτήτως παρελθόντος.

Σε κάθε περίπτωση, θα έλεγα ότι αυτά που κάνετε φτάνουν και περισσεύουν προς το παρόν, και δεν υπάρχει λόγος ανησυχιας. Και από κορυφαίο εκτροφέα να είχατε πάρει μωρό μεγαλωμένο στο χέρι παγωμένο θα ήταν αυτήν την στιγμή από το στρες, θέλει εβδομάδες μέχρι μήνες μέχρι να μπουν στο πνεύμα, πόσο μάλλον όταν έχουν περάσει τα πάνδεινα. Μόνο μια τελευταία σημείωση: τα μπάτζι πίνουν ελάχιστο νερό, οπότε το να σημειώνετε πόσο πίνει+εξατμίζεται στην ποτίστρα δεν έχει νόημα, τρεις γουλιές πίνουν την ημέρα και αυτό ήταν. Πουλιά της ερήμου, βλέπετε.

Αυτά βασικά, και πάλι μπράβο και να σας ζήσει, να έχει μια όμορφη ζωή από εδώ και περα!
 
Καλησπέρα.
πήρα ένα παπαγαλάκι από συγγενή
Τι είδος παπαγάλου είναι ?
Μου πρότειναν να πάρω αυγοτροφή μπας και φάει κάτι άλλο και αυτός ο μπουνταλάς πήγε πάνω από τη ταίστρα και ζητούσε την άλλη. Μόλις την έβαλα, έφαγε μέχρι σκασμού. (Λέω να την αναμείξω κιόλα)
Μπορείς να του δώσεις και βραστό αυγό (βράσιμο 12-15 λεπτά) να δοκιμάσει.
Με τόση εγκατάλειψη είναι φυσιολογικό να μην γνωρίζει τίποτα άλλο από τους σπόρους, βάζε αυγό και λίγα λαχανικά, σιγά σιγά θα δοκιμάσει.

Το λυπάμαι και δεν ξέρω πως να το βοηθήσω.
Τον έχεις ήδη βοηθήσει πολύ αλλάζοντας την ποιότητα της διαμονής του, με υπομονή και πρόγραμμα θα δείτε τεράστια βελτίωση.

Εδώ είναι ο κατάλογος με τους Κτηνίατρους - Πτηνίατρους.
 
Συγκινητική και θλιβερή ιστορία, μπραβο που τον σώσατε τον μικρουλη! Υποθέτω είναι μπάτζι? Έχει όνομα? Βρίσκομαι σε παρόμοια θέση με παπαγαλάκι μαζεμένο από άθλιες συνθήκες και σαράντα προβλήματα υγείας.

Θα έλεγα ότι τα πάτε περίφημα και προς το παρόν, πέραν του να είστε υπερσυντηρητικοί με τις θεραπείες, δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Η συζυγος έχει δίκιο, πρέπει να μάθει τα νέα του πλανήτη, να δεχθεί ερεθίσματα και να συνδεθεί με το περιβάλλον. Οι παπαγάλοι είναι πανέξυπνα ζώα και θέλουν νέα παιχνίδια και νέες εμπειρίες συνεχως, ένα ραδιόφωνο, μια τηλεόραση είναι μια χαρά αρχή για ασφαλή ερεθίσματα που δεν τρομάζουν ένα ψυχολογικά τραυματισμένο πλάσμα.

Σχετικα με τα θέματα υγείας, φυσικά δεν μπορώ να έχω άποψη, γιατί δεν είμαι γιατρός. Θα πρότεινα όμως να στείλετε και ένα δείγμα κοπράνων στην Κομοτηνή, έχουν τα κατάλληλα μέσα για καλλιέργειες, αντιβιογράμματα κλπ, γιατί εφόσον ο οργανισμός του είναι καταπονημένος σε τέτοιο βαθμό, καθόλου απίθανο δεν είναι να έχει κολλήσει κι άλλα πράγματα. Οι ανθρωποι εκεί είναι υπεύθυνοι και θα σας κατευθύνουν για το ποια θεραπεία προηγείται ποίας, αν πρέπει να λάβει κάποια προβιοτικά στο μεταξύ και πολλά άλλα.

Εφόσον πρέπει να πάρει φάρμακα με σύριγγα, θα πρέπει να τον πιάνετε. Μια πετσέτα κουζίνας, πανάκι ξεσκονίσματος ή κομμάτια υφάσματος είναι τα πιο άνετα για εμένα τουλάχισστον, που πρέπει να πιάνω τον Σκρουτζ δις ημερησίως για τα δικά του φάρμακα.

Δεν διευκρινίζετε πόσο καιρό το έχετε αναλάβει, αλλά ακόμα κι αν είναι καιρός, εφόσον είναι τόσο τραυματισμένος σωματικά και ψυχικά, δεν υπάρχει καμία βιασύνη πέραν του να γίνει καλά. Θα πάρει καιρό να νοιώσει παπαγάλος και πάλι, άλλωστε ο οργανισμός του πασχίζει να πολεμήσει τόσα παράσιτα, δεν είναι και εύκολο. Στην θέση σας θα τον άφηνα όσο πιο ήσυχο γίνεται και δεν θα πίεζα τίποτα πέραν των φαρμάκων. Αν θέλει να κάθεται στο κλαδί και να λαγοκοιμάται όλη μέρα, ας το κάνει, και στο μέλλον, υγιής και πουπουλένιος θα παίξει και θα εξερευνήσει. Μια παρέα στο μακρινό μέλλον ίσως, επαναλαμβάνω ίσως, βοηθήσει. Προς το παρόν όμως όχι μονο είναι άρρωστος οπότε δεν τίθεται θέμα εκθεσης σε άλλα πουλιά, αλλά δεν ξέρουμε και τον χαρακτήρα του. Λέτε ότι έχει ψυχολογικά και λογικό είναι, αλλά κάποια πράγματα καλμάρουν, μας συνηθίζουν, ποιος ξέρει τι πουλάκι θα δείτε σε δύο μήνες. Από την άλλη μπορεί να έχει χάσει κάθε σχέση με άλλα πτηνά και να πρέπει να μείνει μόνο του, αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε από τώρα. Έχω τρία παπαγαλάκια, όλα από διαφορετικά, άσχημα περιβάλλονται και έχουν 3 τελείως διαφορετικές προσωπικότητες, και πάω στοίχημα ότι αυτό ισχύει για όλους τους παπαγάλους ανεξαρτήτως παρελθόντος.

Σε κάθε περίπτωση, θα έλεγα ότι αυτά που κάνετε φτάνουν και περισσεύουν προς το παρόν, και δεν υπάρχει λόγος ανησυχιας. Και από κορυφαίο εκτροφέα να είχατε πάρει μωρό μεγαλωμένο στο χέρι παγωμένο θα ήταν αυτήν την στιγμή από το στρες, θέλει εβδομάδες μέχρι μήνες μέχρι να μπουν στο πνεύμα, πόσο μάλλον όταν έχουν περάσει τα πάνδεινα. Μόνο μια τελευταία σημείωση: τα μπάτζι πίνουν ελάχιστο νερό, οπότε το να σημειώνετε πόσο πίνει+εξατμίζεται στην ποτίστρα δεν έχει νόημα, τρεις γουλιές πίνουν την ημέρα και αυτό ήταν. Πουλιά της ερήμου, βλέπετε.

Αυτά βασικά, και πάλι μπράβο και να σας ζήσει, να έχει μια όμορφη ζωή από εδώ και περα!

Ευχαριστώ για τα λόγια σου, ναι μπάτζι είναι, ούτε 10 μέρες δεν τον έχω, Λάρι τον φωνάζανε (δεν μου αρέσει btw) δεν τον πιέζω για τίποτα, προς το παρόν τον παρατηρώ, ανησυχώ και τον αφήνω να εγκλιματιστεί στο περιβάλλον. Θα του καθαρίσω την αμμουδιά αύριο οπότε θα βάλω σε ένα αποστειρωμένο μερικές κουτσουλίτσες του και θα τις στείλω. Απλά αν θα μπορούσες να μου πεις ή να μου στείλεις με ένα μήνυμα το εργαστήριο 🧡.

Εδώ του άνοιξα το πορτάκι από το κλουβί στο δωμάτιο να βγει να ξεσκάσει και με κοιτούσε θαρρείς και μου έλεγε ότι ξέχασα να του κλείσω τη πόρτα. Μισή ώρα καθόταν σαν ακίνητη κουδουνίστρα και τη κοιτούσε.

ΥΓ. Αφού μπορεί να πάρει και μήνες να συνέλθει, είναι μία ανακούφιση ξέροντας ότι δεν τρέχει κάτι άλλο. Απλά θα τον προσέχουμε!
[automerge]1646852985[/automerge]
Τι είδος παπαγάλου είναι ?
Ένα μπατζι 1,5 χρονών

βάζε αυγό και λίγα λαχανικά, σιγά σιγά θα δοκιμάσει.
Ενδιαφέρον, θα το δοκιμάσω :)

Και. σε ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις και τη λίστα πτηνιάτρων που μου διέφυγε!
 
ναι μπάτζι είναι, ούτε 10 μέρες δεν τον έχω
Ω το καημένο, κοκκαλωμένο θα είναι.
Λάρι τον φωνάζανε (δεν μου αρέσει btw)
Αν είχε ελάχιστη επαφή με ανθρώπους το πιο πιθανό δεν αναγνωρίζει το όνομά του, μπορείτε να το αλλάξετε. Επίσης μπορεί να μην είναι καν αγόρι, τα πετσόπ δεν ξέρουν τι τους γίνεται και με προχωρημένα ακάρεα μπορεί να κρύβεται το πραγματικό του φύλο.
τον παρατηρώ, ανησυχώ και τον αφήνω να εγκλιματιστεί στο περιβάλλον
Σας καταλαβαίνω απολύτως, σε ίδια φάση είμαι μονίμως, το εκνευριστικό και ταυτοχρόνως παρήγορο είναι ότι σητν χώρα που ζούμε δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για την σωστή διάγνωση και θεραπεία "εξωτικών" ζώων (τώρα πώς είναι εξωτικός το μπάτζι που είναι το τρίτο πιο συνηθες κατοικίδιο με ξεπερνά), οπότε σύντομα εξαντλεί κανείς το τι μπορεί να κάνει, και απλά παρακολουθεί. Ήδη αισθάνεται πολύ καλύτερα και το ξέρει ότι τον βοηθάτε, αυτό σας το υπογράφω. Δεν το πίστευα μέχρι που το έζησα. Αυτά τα μέσα έχουμε και με αυτά πορευόμαστε.
Θα του καθαρίσω την αμμουδιά αύριο οπότε θα βάλω σε ένα αποστειρωμένο μερικές κουτσουλίτσες του και θα τις στείλω
Όταν μιλήσετε στο τηλέφωνο με τους ανθρώπους θα σας πουν τι να κάνετε, το πιο πιθανό να ζητήσουν φρέσκες, όχι με άμμο, πάνω σε αλουμινόχαρτο. Το φόρουμ έχει τις πληροφορίες του εργαστηρίου εδώ.

Εδώ του άνοιξα το πορτάκι από το κλουβί στο δωμάτιο να βγει να ξεσκάσει και με κοιτούσε θαρρείς και μου έλεγε ότι ξέχασα να του κλείσω τη πόρτα. Μισή ώρα καθόταν σαν ακίνητη κουδουνίστρα και τη κοιτούσε.
Αχαχα, ψυχούλα μου, με κάνατε και γέλασα! Φυσικά και νόμιζε ότι ξεχάσατε την πόρτα! Μπορεί σε εμάς τα κλουβιά να μας παραπέμπουν στα κάγκελα της φυλακής, Αλκατράζ, Βαστίλλη κλπ, αλλά για ένα πτηνό, το κλουβί είναι το σπίτι του, ο προσωπικός, ασφαλής του χώρος. Το να του αφήσετε ανοικτή τηνπόρτα σε αυτήν την φάση ισοδυναμεί με το να έρθω σπίτι σας και φέυγοντας να αφήσω την πόρτα ανοικτη με ένα ταμπελάκι που λέει "πολλά λεφτά μέσα και τηλεοραση λεντ". Οπότε όσο δύσκολο κι αν είναι, για αρχή πρέπει να μείνει μέσα. Άλλωστε μετά από δύο χρόνια σε ανήλιαγο σημείο το καημένο δεν θα έχει μύς για πέταγμα, μετά βίας θα πηδά από το ένα κλαδί στο άλλο.

Αφού μπορεί να πάρει και μήνες να συνέλθει
Το πρώτο μου μπάτζι μου μπήκε από το παράθυρο πέρυσι. Ήταν υγιής αλλά με ελάχιστες εμπειρίες. Χρειάστηκαν 11 μήνες και παπαγαλάκι μεγαλωμένο από άνθρωπο για να πλησιάσει 1/3 σουπιοκόκκαλου. Είναι φοβιτσιάρικα ζώα, πολύ επιρρεπή στο στρες. Αργά και σταθερά κερδίζεται η μάχη. Η Ίρις αυτές τις ημέρες ανεβαίνει στο χέρι μου, τρώει πέλλετ και παίζει χαρούμενη εκτός κλουβιού, ενώ τέτοια εποχή πέρυσι δεν συμπεροφερόταν σαν παπαγάλος και ήμουν τόσο ανήσυχη όσο και εσείς. Ακόμα και ο φουκαράς ο Σκρουτζ που έχουμε τρεις μήνες και το πήραμε ημιθανή και μισότυφλο περπατά ατσούμπαλα, κοιτάζει λίγο, μετά ξαναπάει για ύπνο στο χέρι μου (ήταν παντελώς άγριος btw XD). Είναι θέμα προσωπικότητας.

Επειδή καταλαβαίνω απολύτως το άγχος σας, θα πρότεινα να ρίξετε μια ματιά στην λίστα με τις βασικές ερωταπαντήσεις για την φροντίδα των μπάτζι, τι τρώνε, πώς πρέπει να είναι το κλουβί, ποιες είναι οι συνηθεις προσωπικότητες κλπ ώστε να αισθάνεστε πιο προετοιμασμένος. Επίσης, το ΥΤ έχει πολύ κατατοπιστικά βιντεάκια για το πώς συμπεριφερονται τα μπάτζι και πώς τα προσεγγίζουμε, γιατί εδώ που τα λέμε ωραία τα λόγια αλλά οι εικόνες είναι χίλες λέξεις σε τέτοια θέματα. Ό,τι χρειάζεστε ρωτήστε!
 
@Theodosis Ναι, 100%, αν και προσωπικά θα ήμουν πιο ήσυχη αν έπαιρνε αντιβίωση με σύριγγα. Τα μπάτζι πίνουν λίγο και ειδικά εκείνα που έχουν μείνει σε άθλιες συνθηκες αποφεύγουν το νερό που είναι φαινομενικά έστω βρώμικο και απλά δεν πίνουν. Τώρα βέβαια, ό,τι σας είπε ο γιατρός, μαθηματικός είμαι...
 
Να το χαίρεσαι!

Καλά όλες οι άλλες διαγνώσεις που έκαναν,τα ακαρεα στομάχου πως τα διέγνωσαν στο pet shop,

Από τη στένωση θώρακος που έχει το πουλάκι. Το μόνο που μπορεί να προκαλέσει κάτι τέτοιο είναι προσβολή του στομάχου από ακάρεα. Η αντιβίωση που έδωσαν είναι η Tafarm Aviomycine 15ml.

Διαλύω 5 σταγόνες ή πόσες λέει δεν θυμάμαι σε 100ml και δίνω 3-4 σταγόνες διάλυμα με σύριγγα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Θεοδόση, καταρχάς μπράβο που το αναλάβατε με την σύζυγό σου! Θέλει χρόνο, υπομονή και πολλή αγάπη (που την έχετε).
Έχει δίκιο ο Αντώνης για τα πετ σοπ. Είναι τελείως αναξιόπιστα. Μην αγχώνεστε προς το παρόν αλλά κάποια στιγμή ας το δει κι ένας πτηνιάτρος. Αν θες ανέβασε μια φωτογραφία και του κλουβιου του. Έτσι θα μπορούν οι γνώστες να σε βοηθήσουν σε κάτι που ίσως δεν έχεις σκεφτεί, αλλά και για να το καμαρώσουμε.😄
 
IMG_7996-min.webpIMG_7997-min.webp

@marapo @Tony Forpus

Δεν αμφιβάλω ότι δεν είναι ειδικοί. αλλιώς δεν θα ρωτούσα εδώ. Σίγουρα σιγά σιγά θα τα βρούμε όλα και θα τον κάνουμε σα καινούργιο. Στις φωτογραφίες φαίνεται μαδημένο από τη μάχη για την αλοιφή που του βάλανε στο pet shop. Εγώ που το έβαλα δεν του τα έκανα καρφάκια τα πούπουλα.
 
Δεν αμφιβάλω ότι δεν είναι ειδικοί. αλλιώς δεν θα ρωτούσα εδώ. Σίγουρα σιγά σιγά θα τα βρούμε όλα και θα τον κάνουμε σα καινούργιο
Αυτό είναι σίγουρο.😉 Έχεις έρθει στην καλύτερη παρέα.😁
Το κλουβί κάποια στιγμή, θα πρέπει να το αλλάξεις. Όλοι φύγαμε από το πετ σοπ με τέτοιο κλουβί ως κατάλληλο. Εγώ με δύο budgies. Δεν είναι όμως. Προτίμησε μια ζευγαρωστρα με όσο μεγαλύτερο μήκος χωράει στο χώρο σου. Επίσης, είναι χρήσιμες αν κάποια στιγμή θα του πάρετε παρέα. Βασικό, επειδή δεν το εντοπίζω στην φωτό, είναι το σουπιοκοκκαλο. Πάντα συσκευασμένη τροφή και φρέσκα λαχανικά. Το παστέλι είναι τα στικς που πουλάνε τα pet shops φαντάζομαι. Καλύτερα να τα αποφεύγεις.
 
@marapo Το παστέλι δεν το έτρωγε από τη μέρα που το πήρανε. Εγώ δεν δοκίμασα καν να του δώσω, πήρα Millet για λιχουδιά. Σουπιοκόκκαλο έχει μέσα, στη φωτογραφία απλά ήταν μόλις στήθηκε το κλουβί με τα καινούργια πράγματα. Φυσικά και θέλω να του πάρω ένα μεγαλύτερο κλουβί αλλά τα πηγαίνω ένα ένα για να βγαίνουμε και με το οικονομικό. Σε αυτό δεν έχει χώρα για να "πετάξει" ίσα ίσα ένα μερικά φτερουγίσματα για να ανεβοκατεβαίνει στα κλαδιά.
 
Καλημέρα. Μπράβο σου που τον πήρες κάτω από τις φτερούγες σου! Τον άμοιρο ταλαιπωρία κ εγκατάλειψη που είχε υποστεί. Τουλάχιστον τώρα έχει εσένα κ την γυναίκα σου κ όχι μόνο θα έρθει στα ίσα του αλλά θα γίνει κ ένα ευτυχισμένο πουλάκι. Λάκι θα πρέπει να τον λες, όχι Λάρι. Αλλά κ πάλι μπορείς να τον λες ότι όνομα θες. Δεν ασχολιόταν κανείς μαζί του για να ξέρει το όνομα που τουχαν δώσει. Εδώ θα βρεις άρθρα για να μάθεις για τις βασικές του ανάγκες. Να τον χαίρεσαι. 😊
 
@Theodosis Καλημέρα και από μένα.
Καλώς ήρθες.
Μπράβο για την κίνηση.
Θα σου πω κ εγώ τη γνώμη μου. Το κλουβί οκ δεν είναι παντελώς ακατάλληλο. Καλο θα ήταν να μαζεψεις κάποια χρήματα για να παρεις ένα καλό και μεγαλυτερο. Σίγουρα μετά τη θεραπεία του μικρού θα χρειαστεί να του παρεις μια παρεα γτ οι παπαγαλοι δεν είναι μοναχικά πλασματα.
Η τροφη καλο θα ήταν να είναι μιας εταιρίας.
Και αυτό το "κίτρινο" πετα το. Δεν προσφερει τίποτα αποτυτως.
Πατηθρες άλλαξε τες και παρε άλλο ένα ζευγάρι ξύλινο για να τις αλλάζεις συνέχεια. Η σκάλα και το μπλιμπλίκι δεν προσφερει τίποτα. Μείνε στο ίδιο μοτίβο πατηθρων μια πανω και μια κάτω με απόσταση από το τέλος του κλουβιου για να μην χτυπάει η ουρά του.
 
Back
Top