Φροντίδα Κακή αρχή με κοκατίλ

Panosfros

PB New Member
Εγγραφή
1 Ιουν 2021
Μηνύματα
145
Πόλη
Μυτιλήνη
Καλός σας βρήκα.
Είμαι νέος με την ενασχόληση των πτηνών. Ας τα πάρω τα πράγματα από την αρχή.
Βλέποντας την κόρη μ από πολύ μικρή να ξετρελαίνεται με τα περιστέρια στο μπαλκόνι που τάιζα, αποφασίσαμε να της πάρουμε έναν παπαγάλο. Έχοντας εμπειρία από terrarium πιο μικρός και ενυδρεία πιο μετά ξέρω πως χρειάζεται πολύ διάβασμα, οπότε πριν λίγο καιρό ξεκίνησα το διάβασμα και την αναζήτηση εκτροφέα.
Έλα όμως που πριν 4 μέρες υποδεχομαι την γιαγιά της με ένα παπαγάλο (αχ αυτές οι γιαγιάδες). Το πουλί σε χάρτινο κουτί κ το κλουβί κομμάτια. Πανίκος να φτιάξω το κλουβί να βγάλω το ζωντανό από εκεί μέσα.
Το αγόρασε από ένα pet shop, το κλουβί πολύ μικρό για κοκατιλ κ το πουλί ταλαιπωρημένο με φθαρμένη ουρά (μάλλον δεν θα είχε δει ξανά πατηθρα). Της είπε πως είναι θηλυκό κ ούτε ενός χρόνου(τρομερή πληροφορία) και το είχε μια βδομάδα αυτός. Έδωσε μαζί μια τροφή χύμα θα βάλω φωτογραφία, αυγοτροφη (που δεν την ακουμπάει καν) κ κάτι κρεμαστά άσπρα σε σχήμα καρδιάς με πορτοκάλι. Της είπε να βάζει μόνο λίγο μύλο από λαχανικά χαχαχα( ρε έχεις πάνω από 20 χρόνια το μαγαζί διάβασε δύο πράγματα) τέλος πάντων.
Την πρώτη μέρα την πέρασε στον πάτο σαστισμένη( γι'αυτό έχω την τροφή κάτω, τώρα την έβγαλα). Της επόμενες μερες άρχισε να ανεβαίνει στις πατηθρες ,τρώει, πίνει κάνει κ κανένα τσιρ άμα την βγάλω μπαλκόνι, πιάνει κουβέντα και με μια κότα που ακούει σε ένα τραγουδάκι που βλέπει η μικρή στην τηλεόραση :) γενικά καλά μου φαίνεται.
Οι ερωτήσεις πολλές και κάθε συμβουλή πολύτιμη.
Θα επανέλθει η ουρά?
Η τροφή πως σας φαίνεται( το ντάρι με προβληματίζει και τα φιστίκια Αιγίνης?
Αυγοτροφη να την καταργήσω κ να βάζω μισό αυγό ή θα την φάει κάποια στιγμή (την αλλάζω κάθε 2 μερες)?
Έχω ήδη αγοράσει υλικά να της φτιάξω ένα κλουβί 50/40/70. Πως να την βάλω στο καινούργιο αφού είναι άγρια? Και ένα τελευταίο την παρατηρώ πως παίζοντας στις πατηθρες κάποιες φορές πέφτει κάτω, μήπως να περιμένω κάποιο καιρό? Γιατί άλλο να πέφτει από 15 πόντους κ άλλο από 60. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

313114347093746.webp211979430604345.webpIMG_20210602_0149271.webp
 
Προσωπικά μου φαίνεται πολύ όμορφη. Ακόμα κι αν η ουρά της είναι κάπως ξεφτισμένη. Η ουρά θα φτιάξει στην επόμενη πτερόρροια της.
Για το κλουβί που θα φτιάξεις, ισχύει ότι όσο μεγαλύτερο, τόσο και καλύτερο, οπότε, αναλόγως του χώρου που έχεις, φρόντισε να δώσεις στην κατασκευή σου το μέγιστο δυνατό των διαστάσεων, όμως έχε το νου σου το διάκενο στα κάγκελα να είναι τέτοιο που το κεφάλι του πουλιού να μην χωράει ανάμεσα (ώστε να μην σφηνώσει),
Κόκκαλο σουπιάς θα πρέπει να υπάρχει στο κλουβί, το στικ δεν είναι απαραίτητο, και οι χύμα τροφές καλό θα ήταν να αποφεύγονται. Επίσης χρειάζεται χρόνος για να συνηθίσει το πουλάκι, να αποδεχτεί τη νέα του οικογένεια, να νιώσει ασφαλές και μάλιστα για το τελευταίο, η θέση του κλουβιού ώστε τουλάχιστον η μία του πλευρά να βρίσκεται σε τοίχο, θα βοηθήσει. Ο ύπνος της καλό θα ήταν να είναι άνω των 10 ωρών (12 είναι μια χαρά) συνεχόμενος και ήσυχος.
Να τη χαίρεστε! (η γιαγιά έχει πολύ elegant γούστο)
 
H τροφή είναι εντελώς ακατάλληλη για κοκατίλ. Γενικά αυτή η τροφή δεν είναι κατάλληλη για κανέναν παπαγάλο ως βασική τροφή. Η τροφή για κοκατίλ έχει ελάχιστο ηλιόσπορο και καθόλου φιστίκια.

Χρειάζεσαι μια τροφή σαν αυτή, επώνυμη και συσκευασμένη.

Το κλουβάκι είναι πολύ μικρό όπως είπες, όσο πιο σύντομα φτιάξεις άλλο τόσο το καλύτερο. Προσωπικά είμαι φαν των έτοιμων, δεν συμπαθώ καθόλου το ξύλο στον σκελετό των κλουβιών καθώς δεν καθαρίζεται εύκολα κι έχει φθορά απο τα ράμφη των παπαγάλων.

Το πουλάκι είναι αλμπίνο, έχει κόκκινα μάτια όπως θα πρόσεξες που σημαίνει ότι απουσιάζει κάθε ίχνος χρωστικής απο το σώμα του. Σχετικά με την ουρά, αυτή θα ξαναβγεί ωραία στην επόμενη πτερόροια εφόσον το πουλάκι έχει το χώρο να κινείται άνετα στο κλουβί χωρίς να την τρίβει στα κάγκελα.
 
Απόλυτα σωστές καικατατοπιστικές και οι δύο απαντήσεις.
Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ότι το πουλάκι χρειάζεται απαραίτητα μπάνιο.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία εσωτερική μπανιέρα μέσα στο κλουβί, καλύτερα πρωινές ώρες, την οποία όμως θα πρέπει να αφαιρέσετε σε μισή ώρα περίπου για να μην γίνει εστία μόλυνσης από τυχόν περιττώματα που μπορεί να πέσουν μέσα.
Αν δεν μπαίνει στην μπανιέρα μπορείτε να το ψεκάσετε με ένα βαποριζατερ (ψεκαστήρας).
Thread 'Το μπάνιο στα πτηνά' https://community.petbirds.gr/threads/Το-μπάνιο-στα-πτηνά.33165/.
 
Πολύ όμορφη και μια και συμφωνώ με τους παραπάνω φίλους δεν θα προσθέσω κάτι εκτός από την αισιοδοξία μου ότι όλα θα πάνε καλά και θα έχετε μια όμορφη ζωή με το μικρό σας.
 
@ianos Το κλουβί ήθελα να το κάνω 60/60/80 αλλά μου φάνηκε τελικά μεγάλο ειδικά για το μπαλκόνι μου, κ γι'αυτό το μάζεψα λίγο. Κουνελοσυρμα θα βάλω που είναι 1x2 ούτε το δάχτυλο μ δεν χωράει.
Το στικ την δεύτερη μέρα το βρήκε μάλλον παιχνίδι κ το μαδησε όλο, ούτε το 1/4 δεν έφαγε. Κάπου διάβασα πως είναι πολύ παχυντικο κ γι'αυτό δεν ξανά έβαλα το 2ο που είχε μέσα η συσκευασία. Για τον ύπνο την καθαρίζω κάθε μέρα στης 9 κ μετά της σκεπάζω της 2 πλευρές που έχει φως κ την ξεσκεπάσουμε στης 8 το πρωί. Κόκαλο σουπιάς από θάλασσα χρειάζεται να το ξαλμυρισω? Σε ευχαριστώ πολύ.
[automerge]1622642064[/automerge]
@Φοίβος καλά το κατάλαβα πως κάτι πάει στραβά με την τροφή. Θα παραγγείλω τώρα κιόλας άλλη.
Το κλουβί θα το κάνω από κουφωτα αλουμινίου 2x2 κ κουνελοσυρμα. Με το συρτάρι του από κάτω το πλέγμα για να μην τρώει το χαρτί, το άνοιγμα από πάνω για πατηθρες. Άμα το τελειώσω θα ανεβάσω φωτογραφίες.
Ναι είναι αλπινα(loutino με white face) και έχει κληρονομήσει κ την καράφλα. Σε ευχαριστώ.
[automerge]1622642376[/automerge]
@Vada αν και τώρα που ηρέμησε όλη μέρα περιποιείται τα φτερά της και έχει ασπρίσει κάπως θα το επιχειρήσω. Και ήθελα να ρωτήσω κιόλας για αυτό, ευχαριστώ
 
Τελευταία επεξεργασία:
Έτοιμο και το κλουβί της bellas (το όνομα το έδωσε η κόρη μου με της λίγες λεξουλες που ξέρει 😍)
Εμινέ η εσωτερική διαρρύθμιση, για πείτε μου κανένα tips. Δηλαδή. οι πατηθρες πρέπει να είναι μόνο κάθετες ή μπορώ να βάλω και κάποιες με κλίση? Τροφές κ νερό πάνε όλα μαζί και χαμηλά? Η αλυσίδα στην πόρτα σας φαίνεται επικίνδυνη να την βγάλω?
 

Συνημμένα

  • IMG_20210606_203647.webp
    IMG_20210606_203647.webp
    104,3 KB · Προβολές: 41
  • IMG_20210606_203809.webp
    IMG_20210606_203809.webp
    95,4 KB · Προβολές: 41
  • IMG_20210606_203841.webp
    IMG_20210606_203841.webp
    141,5 KB · Προβολές: 41
@Panosfros Η αλυσίδα αυτή είναι επικίνδυνη κατά τη γνώμη μου για 2 λόγους. Πρώτο και κυριότερο γιατι μπορεί πανεύκολοα να πιαστεί και να ακρωτηριαστεί δάχτυλο άνετα μέσα σε αυτά τα κρικάκια και δεύτερο διότι δεν γνωρίζουμε το υλικό της το οποίο μπορεί να είναι εν δυνάμει επικίνδυνο για τα πουλιά.
 
Κόκαλο σουπιάς από θάλασσα χρειάζεται να το ξαλμυρισω?
Ναι, εννοείται. Θα επιλέξεις κόκκαλα σουπιάς που δεν έχουν τρύπες και που είναι ολόλευκα και θα τα βράσεις σε πολύ νερό στο οποίο θα έχεις προσθέσει λευκό ξύδι. Συγκεκριμένα θα τα αφήνεις να βράζουν κανένα 10λεπτο, κι έπειτα θα τα έχεις στο ζεστό νερό πολλή ώρα (μέχρι δλδ να κρυώσει), θα επαναλάβεις τη διαδικασία και τέλος θα τα αφήσεις στον ήλιο να ξεραθούν πλήρως ή σε χαμηλή θερμοκρασία στον φούρνο. Στο τέλος θα "δοκιμάσεις" ώστε να καταλάβεις αν έχει μείνει αλάτι πάνω τους
 
@Φοίβος θα την βγάλω εντελώς και δεν θα βάλω τπτ εκεί, έλεγα για σπάγκο αλλά μάλλον θα χτυπήσει κ σε αυτόν. Αυτό με τα μέταλλα δεν το ήξερα, ξέρω για τα ξύλα και για κάποια σκοινιά που είναι συνθετικά. Δηλαδή υπάρχη περίπτωση να έχω θέμα και με το γαλβανισμένο κουνελοσυρμα? Τα κουφωτα δεν νομίζω να τα δαγκώνει αλλά πάνω στο σύρμα θα κάνει χιλιόμετρα ανέβα κατέβα.
[automerge]1623160740[/automerge]
@ianos Σε ευχαριστώ πολύ.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Panosfros oι απόψεις για το γαλβανισμένο κουνελόσυρμα διίστανται κάπως. Η βιβλιογραφία αναφέρει ότι είναι ακατάλληλο/επικίνδυνο για παπαγάλους κι απο την άλλη όλα τα ζωολογικά πάρκα το χρησιμοποιούν για τους παπαγάλους που έχουν. Το ίδιο και οι ιδιώτες, οι περισσότεροι με χειροποίητες κατασκευές τέτοιο χρησιμοποιούν.
 
Μα και εγώ επειδή το είδα σε πολλά κλουβιά το επέλεξα. Αλλά πέρα από αυτά και εμείς οι ίδιοι πίνουμε νερό καθημερινά που περνάει από γαλβανισμένα εξαρτήματα.
 
Το νερο που πινουμε δεν περναει απο γαλβανισμενα εξαρτήματα.

Κανενα κλουβι της αγορας δεν κατασκευάζεται απο γαλβανισμενο σύρμα,ουτε καν αυτα για τα καναρινια που δεν δαγκωνουν οπως οι παπαγαλοι.
 
Δεν θέλω να σε στεναχωρήσω αλλά όλα τα παλιά σπίτια που η εγκατάσταση είναι με σίδερο σωλήνα είναι στην καλύτερη γαλβανιζε, υπάρχουν κ οι μαύρες έτσι της λέμε που είναι ένα κράμα σιδήρου και καλά μόνο για θέρμανση, αλλά έχουν δει τα μάτια μου και εγκατάσταση με αυτές. Τα εξαρτήματα είναι τα σιδερένια/ γαλβανιζε/ χαλκού/μπρούτζινα/ ορειχάλκινα
 
@Panosfros

Καποτε οι ανθρωποι επιναν απο τα ποταμια και τις λιμνες νερο αλλα η εξελιξη λεει οτι παμε μπροστα και οχι πισω,οποτε στο τωρα που ζούμε οι εγκαταστασεις γινονται με νεα υλικά φιλικα στον ανθρωπο και το περιβαλλον ή οπου αυτο δεν ειναι δυνατο χρησιμοποιούμε φίλτρα νερου.


Ο ψευδαργυρος που φερουν οι γαλβανισμενες επιφανειες ειναι βλαβερος για τους ζωντες οργανισμους.
 
Όλα εξελίσσονται προς το καλύτερο, εγώ μίλησα για τα παλιά σπίτια που δεν είναι λίγα στην χώρα. Τέλος πάντων δεν είναι αυτό το θέμα μας, αλλά τα κλουβιά. Πράγματι ο ψευδάργυρος κρύβει κίνδυνος αλλά κατά περίπτωση, αν ζεσταθει(σημείο τήξης του 419) και άμα έρθει σε επαφή με όξινα. Δεν θεωρώ πως υπάρχει κάποια τέτοια περίπτωση μέσα στο κλουβί. Μπορεί κ γι'αυτό οι απόψεις να διίστανται.
 
Το σαλιο του παπαγαλου ειναι αρκετο για να μεταφερει τον ψευδαργυρο στον οργανισμο του,δεν απαιτειται να ζεσταθει ή να ερθει σε επαφη με οξινο.
Αν ηταν ετσι θα ηταν ασφαλες και στην υδρευση.
 
Back
Top