Αναπαραγωγή Κανάρα έφτιαξε τη φωλιά της και γέννησε στην αυγοθήκη

Antoninho30

PB Member
Εγγραφή
6 Δεκ 2017
Μηνύματα
401
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα παιδιά. Έχω δύο απλά καναρινακια... Τα έχω σε εσωτερικό χώρο με τεχνικό φοτισμο, σήμερα ενώ η κανάτα είχε φτιάξει μια χαρά την φωλιά τις πήγε και γέννησε μέσα στην αυγοθηκη... Εικόνα τα χέρια... Και το έπιασα με μια ειδική λαβίδα που έχω πάρει.. Και το έβαλα μέσα στην φωλιά... λέτε να έκανα καλά;
 
Από τότε που το έβαλες στην φωλιά έκατσε καθόλου πάνω του; Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να την οδήγησαν σε αυτό. Π. Χ. Πρωτάρα η κανάρα.
 
Δηλαδή τώρα κοιμάται στο κλαδί; Στην θέση σου θα αφαιρουσα την αυγοθήκη ώστε να αναγκαστεί να γεννήσει στην φωλιά. Τι ώρα κοιμούνται και κάθε πόσο τα ελέγχεις;
 
Όχι όχι... Μέσα στην φωλιά καθόταν...όταν έκλεισα το φως.. και το πρωί μέσα ήταν...όταν σηκώθηκε να φαι πήγα να δω αν εκανε αυγό και ξαφνικά το είδα στην αυγοθηκη
 
αλλά δεν κάθεται μεσα
Σε αρκετές περιπτώσεις κάποιο αυγό "αιφνιδιάζει" τα ένστικτα του πουλιού και όλα γίνονται βιαστικά και χωρίς τελικά σωστό αποτέλεσμα.
Προσωπικά πιστεύω πως δεν θα γεννήσει άλλο αυγό όπως θα έπρεπε αύριο.. αλλά θα μείνει για αρκετές μέρες με το ένα.
Επίσης αμφιβάλω κι αν θα το κλωσούσε... και συνεπώς δεν θα πρέπει να ανησυχούμε.
Σε κάθε περίπτωση εμείς πρέπει να προβλέπουμε και να ενεργούμε νωρίτερα γιατί πολύ απλά κάθε αλλαγή στη φωλιά ισοδυναμεί με πιθανότατη εγκατάλειψή της.
Υπάρχουν μάλιστα και κάποιες "οδηγίες" γραμμένες σε σχετικό θέμα... https://community.petbirds.gr/threads/Δεν-θέλουν-με-τίποτε-τη-φωλιά.34452/
 
Παιδιά καλημέρα σας... Δυστυχώς σήμερα είδα και άλλο αυγό, αλλά όχι στην φωλιά, στον πάτο του κλιυβιου... Το έβαλα και αυτό μέσα, αλλά η κανάρα είναι εχτος φωλιας. Γιατί συμβαίνει;αυτός;έχω σκασει
 
Δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις τίποτε.
Μόνο να παρακαλάς να καθίσει στη φωλιά...
Εναλλακτικά έχεις κάποιο θηλυκό που κλωσάει να βάλεις τα αυγά;
 
Σήμεραα το αυγό ήταν κάτο στον πάτο...όχι δυστυχώς δεν έχω...άλλη θυλικια
[automerge]1549541537[/automerge]
Δυστυχώς τα αυγά τα έκανε στον πάτο σήμερα... Και το έβαλα πάλι στην φωλιά, δεν ξέρω γιατί γίνεται.. Πέρυσι δεν είχα τέτοια θέματα από την συγκεκριμένη κανάρα...
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μου ακούγεται περίεργο που πέρυσι ολα ήταν μια χαρά και φέτος έχεις πρόβλημα. Τι να πω δεν ξέρω μακάρι να κάτσει στην φωλιά. Δεν μου έχει τύχει ποτέ κανάρα που την μια χρονιά να είναι ολα μια χαρά και την επόμενη να εχω πρόβλημα με αυτή. Και πάλι σου εύχουμε να κάτσει στην φωλιά
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
πέρυσι δεν είχα τέτοια θέματα από την συγκεκριμένη κανάρα...

Χωρίς να έχω την παραμικρή αναπαραγωγική εμπειρία, παραθέτω την άποψη μου κάτω από μια λογική που λέει ότι, όταν κάτι δεν δουλεύει πάντα κάτι φταίει. Η το παράτας.. ή αρχίζεις να μελετάς μεθοδικά το πρόβλημα για να βρεις την λύση.

Φτιάξε έναν καφέ και κάθισε και σκέψου ήρεμα τι μπορεί να άλλαξε από πέρυσι μέχρι φέτος..Από τις συνθήκες διαβίωσης, το κλουβί, την τροφή, το ταίρι, μέχρι και τα υλικά ή τον τύπο της φωλιάς.
Όσο προχωράς να απορρίπτεις μόνο αυτά που είσαι 100% σίγουρος ότι είτε δεν άλλαξαν είτε είναι αδύνατο να επηρέασαν την κατάσταση. Όμως 100% σίγουρος!

Ότι άλλαξε κατάγραψε το. Και άρχιζε να βλέπεις τι θεωρείς σημαντικό και τι ασήμαντο. Σιγά σιγά φιλτράρεις και καταλήγεις.. Εαν βρεις κάτι(ή καποια) που θεωρείς ότι μπορεί να επηρεάζουν την κατάσταση τότε προσπάθησε να το επαναφέρεις στα περυσινά δεδομένα..

Ξαναλέω, η σκέψη μου είναι μια λογική σκέψη ευρείας εφαρμογής και όχι μια σκέψη που πηγάζει από αναπαραγωγική εμπειρία.
 
Μου ακούγεται περίεργο που πέρυσι ολα ήταν μια χαρά και φέτος έχεις πρόβλημα.
Ας μην μας εκπλήσσει τίποτε κι ας είμαστε έτοιμοι για όλα. Στα καναρίνια δεν υπάρχει συνάφεια στη συμπεριφορά των πουλιών από χρονιά σε χρονιά. Μπορούν άνετα να μας δείξουν δυο εντελώς διαφορετικά πρόσωπα.
 
Μπορούν άνετα να μας δείξουν δυο εντελώς διαφορετικά πρόσωπα.
Ακριβως φιλε Γιάννη έχουν και αυτά τον δικό τους χαρακτήρα
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Φτιάξε έναν καφέ και κάθισε και σκέψου ήρεμα τι μπορεί να άλλαξε από πέρυσι μέχρι φέτος..
Όλα άλλαξαν.
Οι γέννες και όλα τα υπόλοιπα έχουν επιρροή μόνο από τις καταστάσεις που οδηγούν το ένστικτο σε κάτι παράλογο με τα δικά μας δεδομένα αλλά εντελώς λογικό για το "λεξικό" της φύσης.
Κι όταν η φύση προστάζει... Το ένστικτο στα πουλιά ενεργεί αυτόβουλα και παρά τη θέλησή τους.
Έτσι βλέπουμε φωλιές με αυγά ή μωρά να εγκαταλείπονται γιατί κάτι ενόχλησε τη μητέρα, μωρά να θάβονται ζωντανά γιατί ήρθε εντολή για νέο αυγό και ένα σωρό ακόμη που η οικονομία δεν μας επιτρέπει να αναπτύξουμε.
Να είμαστε έτοιμοι για όλα σε κάθε περίπτωση...
Το συγκεκριμένο περιστατικό μπορούσε να λυθεί μόνο με την έγκαιρη παρέμβαση του εκτροφέα που θα πρέπει να δει, να προβλέψει και να ενεργήσει ώστε να γίνει όπως πρέπει η φωλιά και να γεννηθούν τα αυγά με ασφάλεια.
Ο τρόπος με τη μετακίνηση της φωλιάς που προτείνω στο 9ο ποστ "εκμεταλλεύεται" το ένστικτο των πουλιών σταδιακά.
Δηλαδή.
Βάζουμε αρχικά τη φωλιά εκεί που θέλουν τα πουλιά. και στην ουσία ξεκινούν τη φωλιά εκεί που "θέλουν".
Στη συνέχεια εμείς μετακινούμε τη φωλιά σταδιακά και λίγο κάθε φορά.
Τα πουλιά αν και αναγνωρίζουν την αλλαγή, εντούτοις λόγω ενστίκτου και επειδή η μετακίνηση είναι μικρή δεν τα πιέζονται τόσο ώστε να εγκαταλείψουν τη φωλιά.
Με μικρές λοιπόν μετακινήσεις σε χρονικές αποστάσεις που απαιτούν αρχικά υπομονή και εμπειρία μεταφέρουμε τη φωλιά από το "χάος" στην ασφάλεια σε μια δυο μέρες.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Λέτε να πάρω μια θυλικια ακόμα;και να τις βάζω τα αυγά;
ΟΧΙ, αυτό δεν πρόκειται να σε βοηθήσει.
Μόνο αν είχες μια δεύτερη κανάρα που είχε ήδη δικά της αυγά στην φωλιά της θα μπορούσες να προσθέσεις τα ξένα αυγά.
Βάλε μια αυγοθήκη με αυγό δίπλα στην φωλιά μήπως και την κάνεις να νοιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια έχοντας την τροφή κοντά στην φωλιά.
Παρακολούθησε απο απόσταση και διακριτικά χωρίς να τα ενοχλείς και ίσως η κανάρα αποφασίσει να κάτσει στην φωλιά.
Προς το παρών τα πρώτα αυγά δεν κινδυνεύουν αφού η κανάρα μετά το 3-4 αυγό κάθεται συνέχεια στην φωλιά.
Ποιά είναι η συμπεριφορά του αρσενικού; την ταίζει την κανάρα; Πηγαίνει στην φωλιά;
Όπως και να έχει είναι αρκετά νωρίς και θα έχεις χρόνο να ξαναπροσπαθήσεις αλλά καλό θα ήταν να προσπαθήσεις να βρείς τι δεν έγινε σωστά και έφτασες σε αυτή την κατάσταση.
 
Back
Top