Ασθένειες Κανάρα φουσκωμένη

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης cvrak
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Πόλη
Αθήνα
Όνομα
Χρήστος
Εδώ και λιγες ημερες, η καναρα μου καθεται φουσκωμενη και δεν ειναι πολυ ζωηρη. Επισης τα τσιου που κανει ειναι βραχνα. Απο ορεξη παει καλα, τρωει αρκετα.
Τι συμβαινει;

Χμ, μπορεί να είναι ένα απλό κρύωμα αλλά αν δεις ότι επιμένει μάλλον είναι ακάρεα τραχείας. Μήπως έχεις παρατηρήσει τίποτα άλλο; Η αναπνοή του πώς είναι; Κάνει ήχους σαν συριγμούς κτλ;

Για ρίξε μια ματιά κι εδώ:
Ακάρεα της Τραχείας
https://community.petbirds.gr/threads/Ένα-από-τα-καινούρια-μου-καναρίνια-έχει-βραχνή-φωνή.7171/
https://community.petbirds.gr/threads/Καναρίνι-κάνει-συριγμούς-φτερνίζεται-και-κάνει-σαν-να-τρώει-σπόρια.4840/
https://community.petbirds.gr/threads/Πόσες-μέρες-μετά-το-pulmosan-θα-αρχίσει-να-ξαναλέει-τραγούδια.959/

Την κοιταξα σε ολο το σωμα, δεν εχει μαυρα στιγματα καθολου. Δεν την εχω δει να ξυνεται καθολου.
Σε δευτερη εξεταση ακουμπωντας το δαχτυλο στο στηθος, αισθανομαι το κεντρικο κοκκαλο, αλλα δεν ξερω αν αυτο ειναι "καρινιασμα', γιατι δεν το ειχα τσεκαρει παλαιοτερα.
Πρεπει να δωσω καποιο φαρμακο προληπτικα;

Σε δευτερη εξεταση ακουμπωντας το δαχτυλο στο στηθος, αισθανομαι το κεντρικο κοκκαλο, αλλα δεν ξερω αν αυτο ειναι "καρινιασμα', γιατι δεν το ειχα τσεκαρει παλαιοτερα.

Είναι αδύνατο σε σχέση με πριν; 🙄

Αν διάβασες αυτό το άρθρο και είδες τα συμπτώματα των ακάρεων της τραχείας και βλέπεις ότι το πουλί δεν έχει αυτά τα συμπτώματα τότε μάλλον αποκλείουμε την περίπτωση των ακάρεων.

Το πουλί πού βρίσκεται σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο; Μήπως το έκανες μπάνιο και ήταν εκτεθειμένο σε ρεύματα αέρα; Υπάρχει περίπτωση να έχει κρυώσει;

Δεν εχει κανενα απο τα συμπτώματα στο αρθρο που αναφερεις.
Βρισκεται συνεχως σε εξωτερικο χωρο. Μπανιο δεν την εχω κανει, μονο καμμια φορα βουτα το κεφαλι της στην ποτιστρα με το νερο.
Μηπως να την βαλω μεσα, μερικες μερες;

Δεν εχει κανενα απο τα συμπτώματα στο αρθρο που αναφερεις.
Βρισκεται συνεχως σε εξωτερικο χωρο. Μπανιο δεν την εχω κανει, μονο καμμια φορα βουτα το κεφαλι της στην ποτιστρα με το νερο.
Μηπως να την βαλω μεσα, μερικες μερες;

-Απο την στιγμή που είναι φουσκομένη πρέπει να μπεί σε ζεστό χώρο, αν γίνεται να ανεβάσεις την θερμοκρασία στο μέρος του κλουβιού κοντα στους 30 β ,θα είναι ακόμα καλύτερα. Μια πολυβιταμίνη στο νερό της, με καθημερινό άλλαγμα για αρχή και μετά ψάξημο, ή για σιγουριά στον γιατρό.
-Πιάσε το πουλάκι στην χούφτα σου και φέρτο κοντά στο αυτί σου. Ετσι θα ακούσεις, αν κάνει ήχους σαν να σπάει σπόρους (τσικ-τσικ), αν έχει βράσημο ή κάποιου είδους ελαφρό σφύριγμα.
Βάλε ένα καθαρό λευκό χαρτί κουζίνας στον πάτο για να παρακολουθείς τις κοτσιλιές της.

Την εβαλα μεσα και μετα απο παρατηρηση ακουσα κατι ψιλο-θορυβους κριτσι-κριτσι. Οποτε μαλλον ειναι ακαρεα. Παρ' ολο που δεν ειδα μαυρα στιγματα στο πτερωμα...

Θα της δωσω Pulmosan οπως διαβασα στο αρθρο που αναφερει η Shadylady και θα δουμε...

πιστεύω φίλε cvrak ότι το καναρινάκι σου μάλλον κρύωσε. Φτιαξε του αυγοτροφή με μουρουνέλαιο.

Την εβαλα μεσα και μετα απο παρατηρηση ακουσα κατι ψιλο-θορυβους κριτσι-κριτσι. Οποτε μαλλον ειναι ακαρεα. Παρ' ολο που δεν ειδα μαυρα στιγματα στο πτερωμα...

Θα της δωσω Pulmosan οπως διαβασα στο αρθρο που αναφερει η Shadylady και θα δουμε...

Υποπτο
Αν πράγματι έχει τέτοιους ήχους μάλλον προς ακάρεα γέρνει το πράγμα. Τα ακάρεα είναι στην τραχεία και τους αερόσακκους, τί να δείς; Για να φανούν αυτά πρέπει να γυμνωθεί ο λαιμός και να τον κυττάξεις σε πολύ δυνατό φώς. Είναι εσωτερικά.
-Θέλει πράγματι ιβερμεκτίνη. Διάβασε το ΠΟΥΛΜΟΣΑΝ προσεκτικά Pulmosan Anti-windpipemite

Απ' οτι εψαξα στο forum, πρεπει να δωσω Pulmosan και ταυτοχρονα Multi vit για τονωση. Σωστα;

Το αρσενικο που εχω δεν παρουσιαζει κανενα συμπτωμα, κελαϊδάει συνέχεια. Να του δωσω Pulmosan προληπτικα; Αν δεν εχει ακαρεα θα τον βλαψει το φαρμακο;

Τα δυο κλουβια τα ειχα μεχρι τωρα πάνω-κατω, σχεδον κολλητα. Τωρα απομακρυνα την θηλυκια. Να τα βαλω ξανα στην ιδια θεση, ή θα κολλησει κι ο αρσενικος;

Στο Ακάρεα της Τραχείας βλεπω οτι η χρηση του Cevitren εγκυμονει κινδυνους. Σκεφτομαι να απολυμανω πολυ καλα το κλουβι με βραστο νερο και σαπουνι, και σε μερικες μερες να χρησιμοποιησω Cevitren, να μην πεσουν ολα μαζι στο πουλι.

Της εβαλα σημερα Pulmosan και την εχω μεσα, δεν θελω με βρεμενο κεφαλι να ειναι στον αερα.
Ειναι ησυχη, τρωει...
Θα δουμε σε μερικες μερες αν επιασε η θεραπεια.

Όταν της το έβαλες ήταν μετά ήρεμη ή έκανε σαν τρελή το κεφάλι της;

Σε ρωτάω γιατί σε ένα που έβαλα και είχε έκανε σαν τρελό όταν του έβαλα ιβερμεκτίνη.

Που και που ξυνεται για μερικα δευτερολεπτα στο στηθος.
ισως εχει να κανει με το ποσα ακερεα εχει. Αν εχει προχωρησει πολυ, αυτα προφανως την ενοχλουν λογω του φαρμακου και ξυνεται περισσοτερο.

Δεν ξύνονταν γύριζε το κεφάλι της νευρικά ψάχνοντας να ξύσει.

Σε ρωτάω γιατί σε ένα που έβαλα και είχε έκανε σαν τρελό όταν του έβαλα ιβερμεκτίνη.

Γιατί το φάρμακο,ήταν σε καλή κατάσταση(οχι ληγμένο)
και τα ακάρεα πολλά, σε αριθμό. Ετσι η επαφή της "αποκρουστικής"
ουσίας τα ανάγκασε να τρέχουν σαν τρελλά για να σωθούν.Αν ήσαν
λίγο περισσότερα ίσως δημιουργούσαν, απόφραξη, των αεραγωγών με αποτέλεσμα το πουλί να πεθάνει απο ασφηξία.
-Η χρησιμοποίηση ιβερμεκτίνης, σαν διάλυμα στο νερό(vetermec)
μειώνει κατα πολύ αυτόν τον κίνδυνο.

Μάκη, ειναι καλο να δινουμε προληπτικα το φαρμακο για τα ακαρεα;
πχ. μια φορα καθε εξι μηνες;
Αν το πουλι δεν εχει ακαρεα, θα παθει κατι;

Μάκη, ειναι καλο να δινουμε προληπτικα το φαρμακο για τα ακαρεα;
πχ. μια φορα καθε εξι μηνες;
Αν το πουλι δεν εχει ακαρεα, θα παθει κατι;

-O γενικός κανόνας είναι "αποφεύγουμε τα φάρμακα".
Αυτό είναι η μιά πλευρά,ίσως η επικρατέστερη. Η άλλη πλευρά
λέει οχι μόνο πρόληψη για τα παράσιτα, αλλά ακόμα και αντιβίωση
προληπτικά.
- Ειδικά(κατ'εξαίρεση)πάντως για τα ακάρεα εγώ το κάνω.Απο τον καιρό που μας άνοιξε τα μάτια ο Αλέξανδρος, δίνω Vetermec(ιβερμεκτίνη) στο νερό, προληπτικά σε όλα τα πουλιά μου. Θά το εφαρμόσω συχνότερα των 6 μηνών(κάθε 3 ή 4 μήνες).
-Οχι το πουλί δεν θα πάθει κάτι, ακόμα κι'αν δεν έχει ακάρεα.

Μετα από 4 μερες απο την εφαρμογη του Pulmosan, βλεπω διαφορά στο πουλι. Δεν φουσκωνει τοσο πολυ και το τσιου του δεν ειναι βραχνο.
Μαλλον παμε καλυτερα.

Back