Καναδικές χήνες

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης Foivos
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Πόλη
Βικτώρια
Όνομα
Φοίβος
(Branta canadensis)
Έχουν κατακλύσει όλα τα πάρκα της πόλης, γενικά είναι φιλικές κι επιφυλακτικές με τους ανθρώπους, χθες όμως πέτυχα ένα κοπάδι να διώχνει ένα "ξένο" ζευγάρι απο τη λίμνη στο Granville island.
Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.

To θηλυκό έδειξε ενδιαφέρον να δει μήπως κρατάω φαγητό όταν πρότεινα το χέρι μου. Δυστυχώς δεν είχα γιατί δεν περίμενα να έρθει.
Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.

Είναι φοβερή η αίσθηση όταν πετούν πάνω απο τα κεφάλια μας φωνάζοντας.

Τελευταία επεξεργασία:
Ανέστη, είναι άγριες αυτές και κατέβηκαν στο πάρκο καθώς περνούσαν από πάνω ή είναι του πάρκου;

Eίναι άγριες όπως και οι πρασινοκέφαλες πάπιες που είχε η λίμνη, ξαφνικά εκεί που τις βλέπεις να κολυμπάνε αρχίζουν να φωνάζουν μερικές και παίρνουν φόρα και απογειώνονται. Τις βλέπω και σε ένα πάρκο δίπλα στο σπίτι μου στο οποίο έρχονται μόνο να βοσκήσουν το γκαζόν καθώς εκεί δεν έχει νερό.

Όμορφα και εξευγενισμένα πλάσματα! Είστε πολύ τυχεροί που μπορείτε και τα ζείτε καθημερινά και παρατηρείτε τις συμπεριφορές τους! Έχω διαβάσει όμως, ότι σε αρκετά μέρη που εγκαταστάθηκαν, έχουν γίνει παρασιτικό είδος και ενοχλούν άλλα, γηγενή είδη. Για αυτό και ο πληθυσμός τους παρουσιάζει αύξηση. Δεν τρέφω αντιπάθεια προς τα συγκεκριμένα πτηνά, μην παρεξηγηθώ, ίσα ίσα μου είναι πολύ συμπαθή. Απλά καταθέτω αυτά που έχω διαβάσει για εκείνα. :)

Σίγουρα, αυτό ισχύει με όλα τα ζώα που έχει εισάγει ο άνθρωπος σε μέρη που δεν ανήκουν. Τις συγκεκριμένες τις έχουν εισάγει στην Ευρώπη απ'όσο διάβασα και σίγουρα εισέβαλαν στο χώρο άλλων πουλιών.

Σίγουρα, αυτό ισχύει με όλα τα ζώα που έχει εισάγει ο άνθρωπος σε μέρη που δεν ανήκουν. Τις συγκεκριμένες τις έχουν εισάγει στην Ευρώπη απ'όσο διάβασα και σίγουρα εισέβαλαν στο χώρο άλλων πουλιών.
Όπως ακριβώς τα αναφέρεις είναι. Αυτό συνέβη με τις καναδέζικες χήνες.

Καινούρια φουρνιά χηνάκια. Είναι άγρια πουλιά και παράλληλα ζουν ανάμεσα στα πόδια των ανθρώπων μέσα στις πόλεις. Τα μικρά χηνάκια είναι κατά τη γνώμη μου απο τα πιο όμορφα μωρά του ζωικού βασιλείου, των πτηνών σίγουρα. Οι εχθροί τους εδώ στις πόλεις είναι τα ρακούνς, τα κογιότ κι ενίοτε οι γλάροι όταν είναι πολύ μικρά. Τα ρακουνς και τα κογιοτς ουν κι αυτά μέσα στις πόλεις και κυνηγούν το βράδυ. Συχνά βλέπω την ίδια οικογένεια απο χήνες (κάνοντας την ίδια διαδρομή όταν τρέχω) και λείπουν κάποια απο τα μικρά μέχρι που στην ενηλικίωση φτάνουν 1-2.

Δυστυχώς το κάθε είδος αποτίει φόρο ζωής στη φύση, ώστε να μένει σταθερός ο πληθυσμός του ή έστω να αυξάνεται με μικρές μεταβολές αναλόγως και του περιβάλλοντος.
Ανέστη, δλδ στην αρχή πόσα χηνάκια περίπου βλέπεις ανά οικογένεια;
Τα αρσενικά στο συγκεκριμένο είδος είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από τα θηλυκά;

@ianos Γιάννη έχω δει απο 3 έως 10. Νομίζω αυτοί στο βιντεο 10 είχαν αν μέτρησα καλά. Το δύο φύλα είναι πανομοιότυπα εκτός απο μικρές διαφορές. Το αρσενικό έχει ελάχιστα πιο μακρύ λαιμό και το θηλυκό λίγο πιο στρογγυλεμένη την περιοχή της αμάρας. Στην πρώτη ματιά δεν ξεχωρίζουν, θέλει να τα παρατηρήσεις κανείς καλά. :)

@ianos Γιάννη μέτρησα 21 χηνάκια σε ένα ζευγάρι σήμερα. 😳 Στην αρχή νόμισα πως είναι απο 2-3 ζευγάρια αλλά τα είχαν όλα μόνοι τους. Δεν ξέρω πως τα κατάφεραν αλλά θεωρώ πως είναι έμπειροι γονείς ή κάτι κάνουν καλύτερα απο τους άλλους (ίσως η κρυψώνα κάτω απο τις ιτιές;).

Και δύο άλλα ζευγάρια φάνηκε να έχουν σμίξει τις οικογένειές τους και φρόντιζαν μαζί 7 μικρά, φαίνονται στην αρχή του βίντεο.

Μια άλλη παρατήρηση μου είναι πως δεν έχω δει τις χήνες να βάζουν καθόλου τα μικρά τους στο νερό, τις βλέπω συνέχεια μέχρι τις όχθες απο τις λιμνούλες αλλά ποτέ τα μικρά μέσα. Αντίθετα οι πάπιες τα έχουν πάντα μέσα στο νερό, δεν έχω δει ποτέ τα παπάκια να πατάνε στο χώμα και να βόσκουν. Θα βγάλω βίντεο την άλλη φορά τα παπάκια που είναι μικροσκοπικά μπροστά στα χηνάκια και κάνουν όλο μακροβούτια. 😉

Τι όμορφες στιγμές που θα πρέπει να περνάς Ανέστη.. Έτσι μού 'ρθε να βουτήξω μέσα στο βίντεο και να αρπάξω όσο πιο πολλά χηνάκια μπορώ, έτσι για να τα χαϊδέψω λιγάκι.
Σε κάποια είδη πτηνών, νομίζω ότι αυτό συμβαίνει και σε είδη χήνας αλλά δεν μπορώ να ανακαλέσω σε ποια, ενίοτε τα ζευγάρια είναι. Τριπλά, απαρτίζονται με άλλα λόγια από τρία άτομα. Ίσως θα μπορούσε να συμβαίνει το ίδιο και στη συγκεκριμένη περίπτωση και το δεύτερο θηλυκό να λείπει, ίσως και απλά οι γονείς να είναι πολύ καρπεροί.
Για τα παπάκια, όταν θα μπορέσεις, στείλε μας.

Back